Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„De aici pornește schimbarea României!” 100 de antreprenori din Diaspora s-au întâlnit cu 100 antreprenori din țară pentru un proiect ambițios: Repatriot

Mă întreb uneori ce le lipsește acestei țări și cetățenilor ei, pentru a nu mai bălti în resemnare și inacțiune.

De fiecare dată, influențat de circumstanțele de moment, îmi dau alt răspuns. Privind retrospectiv și având o bază de analiză mai bogată, cred că aș putea coagula toate ideile într-una singură: speranța.

Cred că acestui popor i-ar prinde extraordinar de bine să fie mai pozitiv. Să trăiască cu speranța că se poate și mai bine și că va fi mai bine.

Risc să mă avânt într-un subiect pe care unii poate îl vor considera filozofic, așa încât mă explic. 

Viața te încearcă, că vrei, că nu vrei, iar pentru a putea trece peste obstacolele ei ai nevoie să ridici capul sus, să privești în orizont, să te agăți de ceva care te va trage mai departe chiar împotriva reflexelor tale.

Pentru a accesa surse suplimentare de energie e nevoie să crezi în ceva mai mare decât tine, care să te ambiționeze să continui să lupți chiar și când îți spui: Ce rost are?

Ambiția, încrederea și puterea sunt cele care fac diferența de cele mai multe ori între succes și eșec. Dar pentru ca ele să apară este nevoie de speranță.

Pozitivismul este un alt factor derivat al speranței. Citeam într-un articol de curând de conversația unor români într-un aeroport: 

- Ce vreme urâtă: asta e România! 

- Ce cozi lungi: asta e România!

- Ce gălăgie; asta e România!

Cu o astfel de gândire, nu te trage inima să pui umărul la evoluția României.

Dacă totuși am regăsi o doză minimă de pozitivism, care să ne permită să fim mai indulgenți cu aspectele mai puțin plăcute din jurul nostru, asta poate nu ar schimba mare lucru, dar cel puțin ar reduce nivelul de „zgomot" și negativism pe care îl împrăștiem zilnic.

Nu pot să uit creativitatea din această listă. O minte care trăiește într-un mediu în care există posibilități și oportunități, deci speranță, va putea fi creativă. Economia țării se bazează pe minți creative, întrucât ele sunt cele care pornesc noi afaceri, creează inovație, dezvoltă cultura etc.

Pentru că risc să fiu criticat că aș scrie articole motivaționale neancorate în realitate, permiteți-mi să vin cu câteva exemple.

Repatrierea prin antreprenoriat

Zilele acestea am fost la summitul Repatriot, organizat de Fundația Romanian Business Leaders. Conceptul e unul simplu, dar foarte bine ancorat în contextul actual al țării noastre. Avem aproximativ 4 milioane de români plecați în străinătate. Îi numim Diaspora. Auzim de ei pe la știri, știm că schimbă balanța când e vorba de alegeri prezidențiale, ajută economia țării prin aport de capital extern etc.

Proiectul Repatriot (Repatriere prin antreprenoriat) și-a dat seama de importanța și de puterea acestei pături de români și a lansat astfel o inițiativă în care 100 de români antreprenori din Diaspora se întâlnesc cu 100 antreprenori din România, pe durata mai multor zile, într-un cadru formal și informal pentru a dezbate posibilități de colaborare. Pentru unii este interesant subiectul repatrierii, pentru alții cel al dezvoltării unui business în țară, pentru alții simplul dialog pentru a se pune la curent cu ce se petrece aici. 

Evenimentul s-a deschis cu un cocktail într-o casă plină cu istorie, din București, unde un grup de oameni talentați ne-au interpretat cultura așa cum o înțeleg ei. Ne-am mutat ulterior la Cotroceni unde s-a discutat cu câțiva miniștri și oameni renumiți de afaceri și am avut parte de vizita președintelui. A urmat BNR, unde timp de câteva ore au fost organizate pitch deck-uri care să ofere informații despre starea actuală a lucrurilor în economia României, oportunități de business și necesitatea intensificării comunicării și colaborării din Diaspora. Următoarele zile le-am petrecut în Delta Dunării, la complexul turistic de la Green Village.

Nu descriu întâmplător întreaga desfășurare. Dincolo de latura oficială și de networking, ce mi s-a părut important a fost organizarea unor sesiuni concrete de lucru din ultimele zile, ideea acestui summit fiind închegarea unui set de idei, pe care ulterior echipe de câteva persoane să le preia în responsabilitate și să le pună în practică.

În aceste sesiuni, cele 2 perspective de experiență, ceea a expatriaților și cea a celor din țară s-au contopit în dezbateri. Vorbim aici atât de persoane la început de drum antreprenorial, tineri, cât și cu zeci de ani de experiență și afaceri de zeci, chiar sute de milioane de euro. Deși nu a fost intenționat menționat în cadrul întâlnirilor, un aspect era vizibil și prezent, în ambele tabere: speranța unui viitor mai bun. Nimeni nu își punea problema dacă se poate. Toată lumea era angrenată în a găsi soluții. Iar rezultatul s-a văzut, întrucât au ieșit scântei și idei extraordinare. Cât despre implementarea lor, nu mă îndoiesc că va fi un succes, ținând cont de profilul persoanelor din sală și de rezultatele acestora de până acum.

Însă un astfel de rezultat ar fi imposibil dacă n-am avea speranța că ce ne punem în cap se va și face.

Prin urmare, întrebarea pe care cred că ar trebui să ne obișnuim să ne-o adresăm nu este dacă se poate, ci ce putem face noi, la nivel individual și de grup, pentru un viitor mai bun. Pentru o nouă generație de business, acest viitor este tangibil, nu foarte departe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Și v-a umplut de speranțe președintele ? Parcă l-am văzut la una dintre întâlniri cu tinerii întreprinzători care așteptau încurajările de la președinte. Și domnia sa a venit doar pentru a le face cunoscut faptul că a vrut doar să le spună că nu-i ignoră. Și a plecat după alte treburi.
    • Like 0
  • check icon
    Numai cînd privesc zîmbetul dlui autor mă lămuresc asupra seriozității articolului? Cum, exagerez? Păi nu cred... Ideea cu schimbarea țării - ca să vezi, taman pentru că punem noi umărul - sînt povești de dat gata fraierii. / La chestiune, ați dat ochi prin istorie, cum fu cu așa idei de schimbare ditai Țara? Și ce s-a ales de ele? /
    • Like 0
  • Oare cum se va mai schimba țara asta? Cine va putea pune barca sa plutească ?
    • Like 0
  • check icon
    Observați, desigur, că toate articolele laudative la guvernul Cioloș sau la orice alt guvern, în funcție de media, folosește prognoze de viitor: vom face, vom drege, repatriot etc. Sloganul momentului este că s-ar fi redus birocrația, cozile... NU ESTE ADEVĂRAT. Faptul că, de ex., nu mai plătești 2 lei taxă de timbru pt cazier nu e mare lucru, acei 10 lei tot la Trezorerie trebuie plătiți sau la Poșta Română, dar 15 lei. Nu se pot plăti de acasă ori de la orice bancă într-un cont anume. Programul Casa Verde, proiectat și derulat „in full” de guvernul Cioloș, a însemnat un vraf de documente, stat la coadă cu zilele, bătaie de joc. Numeroase instituții, la diverse niveluri, și-au mărit birocrația, nu și-au redus-o. Sigur, o să-mi spuneți că exagerez, că n-a avut timp (săracu’ de el etc., diverse alte exclamații laudative la adresa sa, vezi și republica.ro, passim)... Prostii. România este o țară irecuperabil birocratică și va fi și mai birocratică într-un regim totalitar ca cel actual. Este o iluzie deșartă să crezi că un sistem dictatorial, indiferent de culoare, indiferent de „autor”, poate conduce la debirocratizare... Așa ceva nu a existat vreodată în istoria lumii și nu va exista nici la noi. Birocrația, vrafurile de hîrtii, comisiile și semnăturile sînt expresia tipică și logică a dictaturilor. Programul Casa Verde este elocvent: vraf de acte, multe inutile, drumuri, cozi de zile la ghișee. Păi ce doriți exemplu mai clar și mai tipic? Îl dau numai pe acesta deoarece este ușor de evaluat, fiind și foarte mediatizat.
    • Like 0
  • Parca rememorez sloganurile de la Prezidențiale: ...mama, votează sa ma întorc acasă! A votat mama, sora, unchi și...câți s-au întors?... nici unul!
    In 2008 Geoana promitea 25 000 euro celor care se întorc! Propaganda/minciuna electorala 100%!
    Acum se da 40 000 euro pentru cei din diaspora ca vin cu o afacere!
    De ce numai lor? ....cei care muncesc se târâie aici ce primesc...nici o găleata?
    care antreprenori din diaspora? Cei mărunți care castiga din subantrepriza?
    Ce afaceri sa facă ...servicii...buticuri...spălătorii auto?
    Marea industrie a fost distrusa de...DEMOCRAȚIE, iar patronatul roman băgat la pușcărie, băgat in insolventa, industria romana ...nu mai exista cum nu mai exista nici branduri romanești s-au evaporat in cenușa democrației și a globalizării!
    Economia Romaniei este la cheremul grupurilor străine: petrol, gaze, îngrășăminte, oțelarii, aaluminiu, mobila, cherestea, transport...ETC>!
    ...ce ne-a mai rămas? Praful de pe toba si...tehnocrații care descoperă paralelismul sinelor de cale ferata!
    • Like 1
  • Cum as putea sa aflu si eu despre astfel de evenimente inainte sa se intample?
    • Like 0
    • @ Stefan V. Stancioiu
      check icon
      Via șpirikismus.
      • Like 0
  • check icon
    Bla bla bla... mamă, ce miros de rumeguș! Ăsta-i noul limbaj de traforaj? Am citit tot articolul, stârnit fiind de numărul relativ de comentarii (din ce în ce mai puține, remarc) și, recunosc, n-am priceput nimic altceva decât micile detalii. E ca atunci când ne ducea cu plutonul la operă și nefiind melomani ne zgâiam la sânii cântărețelor și la stucaturile sălii de concerte. Cotroceni, BNR, Green Village... bănuiesc inițiativa aparține unei fundații non-profit. Sau, cum ar fi spus Vasile Văcaru: Fundație, cu bani de unde?
    • Like 0
  • Tibi_R check icon
    Din nou, va invartiti intr-un cerc restrins, nereprezentativ pentru Romania. Sa ignori situatia critica in care se afla Romania ii o greseala. De acea nu poti sa gandesti pozitiv. Sa ne gandim doar la lucruri dragute, la solutii creative si totul se imbunatateste.. Adevarul e diferit. Daca vrei sa schimbi radical tara, trebuie sa se faca printr-un guvern. Acolo ai putere de decizie, ai bani, ai oameni.. Prin micile adunari de antreprenori se mai fac lucruri, dar la un nivel mult mai mic fata de schimbarea care ti-ar aduce-o un guvern performant.
    Asa ca miza corecta ar fi sa avem discutii cu apropiatii si sa-i convingem sa nu voteze corupti, sa fie atenti la cum se gestioneaza banii nostri etc.. Acolo ii miza adevarata.
    Pana cand nu intelegem asta, vom ramane la fel.. Un grup de indivizi, nu o natiune..
    Nu vreau sa dau cu rahat in efortul dumneavoastra si al colegilor, va simpatizez, si ii corect ce faceti, dar trebuie sa fim realisti. Sa nu scapam miza adevarata..
    • Like 1
  • Buna ziua sunt și eu o românca plecată din țara mea Draga acum 18 anii, am fugit in Grecia 2 ani apoi am decis sa vin in Italia unde locuiesc si in ptezent. Aici am pus pe picioare un Busnis cu Bijuteri , deschizând 4 magazine la Verona , pe lingă asta nici o data nu am uitat de tara me și am deschis in același timp o firma de construcții și instalați electice , am tot sperat sa m-a pot întoarce acasă dar cu trecerea timpului mi-am dat seama ca România este condusă de clanuri mafioate de oameni corupți . Nu poți sa înaintezi dacă nu dai . Pacat de noi care suntem o generatie de sacrificiu. In strainatate suntem considerati straini in tara noastră la fel ? M-a întreb unde este locul nostru ??
    • Like 0
    • @ Margareta Elisabeta Mititel
      Tibi_R check icon
      Locul Dvs. ar fi la o clasa de gimnaziu unde sa repetati materia "Limba Romana".
      pe "lingă"; "contructii si instalati", sa "m-a pot intoarce", "18 anii"...
      Sper doar ca v-ati grabit cand ati scris textul de mai sus..
      • Like 0
  • Lipsa de responsabilitate sociala si neexercitarea dreptului de asociere. "Doar" atat ne lipseste. Restul sunt doar simptome si/sau consecinte. Cand o sa avem popor in loc de populatie o sa ne revenim. :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult