Mă întreb uneori ce le lipsește acestei țări și cetățenilor ei, pentru a nu mai bălti în resemnare și inacțiune.
De fiecare dată, influențat de circumstanțele de moment, îmi dau alt răspuns. Privind retrospectiv și având o bază de analiză mai bogată, cred că aș putea coagula toate ideile într-una singură: speranța.
Cred că acestui popor i-ar prinde extraordinar de bine să fie mai pozitiv. Să trăiască cu speranța că se poate și mai bine și că va fi mai bine.
Risc să mă avânt într-un subiect pe care unii poate îl vor considera filozofic, așa încât mă explic.
Viața te încearcă, că vrei, că nu vrei, iar pentru a putea trece peste obstacolele ei ai nevoie să ridici capul sus, să privești în orizont, să te agăți de ceva care te va trage mai departe chiar împotriva reflexelor tale.
Pentru a accesa surse suplimentare de energie e nevoie să crezi în ceva mai mare decât tine, care să te ambiționeze să continui să lupți chiar și când îți spui: Ce rost are?
Ambiția, încrederea și puterea sunt cele care fac diferența de cele mai multe ori între succes și eșec. Dar pentru ca ele să apară este nevoie de speranță.
Pozitivismul este un alt factor derivat al speranței. Citeam într-un articol de curând de conversația unor români într-un aeroport:
- Ce vreme urâtă: asta e România!
- Ce cozi lungi: asta e România!
- Ce gălăgie; asta e România!
Cu o astfel de gândire, nu te trage inima să pui umărul la evoluția României.
Dacă totuși am regăsi o doză minimă de pozitivism, care să ne permită să fim mai indulgenți cu aspectele mai puțin plăcute din jurul nostru, asta poate nu ar schimba mare lucru, dar cel puțin ar reduce nivelul de „zgomot" și negativism pe care îl împrăștiem zilnic.
Nu pot să uit creativitatea din această listă. O minte care trăiește într-un mediu în care există posibilități și oportunități, deci speranță, va putea fi creativă. Economia țării se bazează pe minți creative, întrucât ele sunt cele care pornesc noi afaceri, creează inovație, dezvoltă cultura etc.
Pentru că risc să fiu criticat că aș scrie articole motivaționale neancorate în realitate, permiteți-mi să vin cu câteva exemple.
Repatrierea prin antreprenoriat
Zilele acestea am fost la summitul Repatriot, organizat de Fundația Romanian Business Leaders. Conceptul e unul simplu, dar foarte bine ancorat în contextul actual al țării noastre. Avem aproximativ 4 milioane de români plecați în străinătate. Îi numim Diaspora. Auzim de ei pe la știri, știm că schimbă balanța când e vorba de alegeri prezidențiale, ajută economia țării prin aport de capital extern etc.
Proiectul Repatriot (Repatriere prin antreprenoriat) și-a dat seama de importanța și de puterea acestei pături de români și a lansat astfel o inițiativă în care 100 de români antreprenori din Diaspora se întâlnesc cu 100 antreprenori din România, pe durata mai multor zile, într-un cadru formal și informal pentru a dezbate posibilități de colaborare. Pentru unii este interesant subiectul repatrierii, pentru alții cel al dezvoltării unui business în țară, pentru alții simplul dialog pentru a se pune la curent cu ce se petrece aici.
Evenimentul s-a deschis cu un cocktail într-o casă plină cu istorie, din București, unde un grup de oameni talentați ne-au interpretat cultura așa cum o înțeleg ei. Ne-am mutat ulterior la Cotroceni unde s-a discutat cu câțiva miniștri și oameni renumiți de afaceri și am avut parte de vizita președintelui. A urmat BNR, unde timp de câteva ore au fost organizate pitch deck-uri care să ofere informații despre starea actuală a lucrurilor în economia României, oportunități de business și necesitatea intensificării comunicării și colaborării din Diaspora. Următoarele zile le-am petrecut în Delta Dunării, la complexul turistic de la Green Village.
Nu descriu întâmplător întreaga desfășurare. Dincolo de latura oficială și de networking, ce mi s-a părut important a fost organizarea unor sesiuni concrete de lucru din ultimele zile, ideea acestui summit fiind închegarea unui set de idei, pe care ulterior echipe de câteva persoane să le preia în responsabilitate și să le pună în practică.
În aceste sesiuni, cele 2 perspective de experiență, ceea a expatriaților și cea a celor din țară s-au contopit în dezbateri. Vorbim aici atât de persoane la început de drum antreprenorial, tineri, cât și cu zeci de ani de experiență și afaceri de zeci, chiar sute de milioane de euro. Deși nu a fost intenționat menționat în cadrul întâlnirilor, un aspect era vizibil și prezent, în ambele tabere: speranța unui viitor mai bun. Nimeni nu își punea problema dacă se poate. Toată lumea era angrenată în a găsi soluții. Iar rezultatul s-a văzut, întrucât au ieșit scântei și idei extraordinare. Cât despre implementarea lor, nu mă îndoiesc că va fi un succes, ținând cont de profilul persoanelor din sală și de rezultatele acestora de până acum.
Însă un astfel de rezultat ar fi imposibil dacă n-am avea speranța că ce ne punem în cap se va și face.
Prin urmare, întrebarea pe care cred că ar trebui să ne obișnuim să ne-o adresăm nu este dacă se poate, ci ce putem face noi, la nivel individual și de grup, pentru un viitor mai bun. Pentru o nouă generație de business, acest viitor este tangibil, nu foarte departe.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In 2008 Geoana promitea 25 000 euro celor care se întorc! Propaganda/minciuna electorala 100%!
Acum se da 40 000 euro pentru cei din diaspora ca vin cu o afacere!
De ce numai lor? ....cei care muncesc se târâie aici ce primesc...nici o găleata?
care antreprenori din diaspora? Cei mărunți care castiga din subantrepriza?
Ce afaceri sa facă ...servicii...buticuri...spălătorii auto?
Marea industrie a fost distrusa de...DEMOCRAȚIE, iar patronatul roman băgat la pușcărie, băgat in insolventa, industria romana ...nu mai exista cum nu mai exista nici branduri romanești s-au evaporat in cenușa democrației și a globalizării!
Economia Romaniei este la cheremul grupurilor străine: petrol, gaze, îngrășăminte, oțelarii, aaluminiu, mobila, cherestea, transport...ETC>!
...ce ne-a mai rămas? Praful de pe toba si...tehnocrații care descoperă paralelismul sinelor de cale ferata!
Asa ca miza corecta ar fi sa avem discutii cu apropiatii si sa-i convingem sa nu voteze corupti, sa fie atenti la cum se gestioneaza banii nostri etc.. Acolo ii miza adevarata.
Pana cand nu intelegem asta, vom ramane la fel.. Un grup de indivizi, nu o natiune..
Nu vreau sa dau cu rahat in efortul dumneavoastra si al colegilor, va simpatizez, si ii corect ce faceti, dar trebuie sa fim realisti. Sa nu scapam miza adevarata..
pe "lingă"; "contructii si instalati", sa "m-a pot intoarce", "18 anii"...
Sper doar ca v-ati grabit cand ati scris textul de mai sus..