Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„De ce e, dom’le, Mercur mereu retrograd?”. Despre horoscop ca pseudoștiință și podcasturi cu teorii false, din anii '50. Explicațiile unui profesor de la Universitatea din București

Andrei Ion

Foto: captură din emisiunea „În fața ta”, de la Digi24

Celebra rubrică de horoscop, prezentă în multe emisiuni matinale la radio și TV, și multitudinea de podcasturi pe teme de sănătate mintală unde se fac generalizări care îi „îngrozesc” pe cercetătorii din domeniu sunt doar câteva exemple din pseudoștiința care pătrunde tot mai mult în viața de zi cu zi, consideră psihologul Andrei Ion, profesor la Universitatea din București, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Dimineața la emisiunea matinal avem cele trei minute de horoscop, nu avem trei minute de știință”, a subliniat Ion.

Psihologul a adus în discuție rezultatele unor studii experimentale care arată că predicțiile astrologilor sunt atât de generale, încât pot fi interpretate într-un mod flexibil de către public.

„Oricum s-ar face, predicțiile pe care le utilizează astrologii sunt atât de generale, încât e foarte ușor să ne recunoaștem în oricare dintre ele. Există studii experimentale care au luat predicțiile făcute de astrologi pentru o perioadă de timp sau pentru a doua zi - de exemplu, pe cele pentru zodia Taur le-au pus la Balanță, și pe cele de la Balanță le-au pus la Leu și invers. Iar oamenii s-au recunoscut și au zis că «da, e perfect valid, mi se aplică»”, spune profesorul.

Într-o notă de umor, moderatorul Florin Negruțiu l-a întrebat pe Andrei Ion de ce planeta Mercur este mereu considerată retrogradă în astrologie și de ce aceasta refuză „să se modernizeze”. Andrei Ion a dat și un alt exemplu de pseudoștiință - explozia de podcasturi despre sănătatea mintală unde sunt vehiculate teorii false, de la nivelul anilor '50, „îngrozindu-i” pe cercetători.

„Pseudoștiința e simplă, are principii care îți explică ce se întâmplă a doua zi, îți explică faptul că urmează să câștigi niște bani sau să ai dificultăți relaționale, lucruri care se întâmplă în viața tuturor. Merg mai departe, mă uit care podcasturi - au explodat cele care ne explică despre sănătatea mintală, despre bazele neuroștiințifice ale comportamentului și ele fac niște generalizări la care noi, cei specializați în cercetare, ne uităm și ne îngrozim, că știm că sunt la nivelul teoriilor pseudoștiințifice din anii '50. Adică, de exemplu, ideea că emoțiile se simt în sistemul limbic și gândirea, rațiunea și deciziile se iau doar cu cortexul prefrontal este un mit în psihologie. Cu toate acestea, sunt podcasturi ce utilizează metafora elefantului și călărețului pentru a transmite către publicul larg faptul că există o entitate din creier responsabilă de emoții și cealaltă responsabilă de rezolvarea de probleme și de comportament decizional, articulat, de obiective. Total fals”, spune Andrei Ion.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • Dl. Dan se întreabă: „CINE SI DE CE NE VREA PROSTI, INCULTI SI BOLNAVI ???”.
    Îi răspund: NOI ÎNȘINE NE VREM AȘA. DE CE? FIINDCĂ ASTEFL NE ASIGURĂM CONFORTUL PSIHIC (REDUCEM INCERTITUDINEA, EVITĂM ÎNDOIELILE, SUPORTĂM REALITATEA). STATISTIC, SUNT FOARTE PUȚINI OAMENII CARE OPTEAZĂ PENTRU ADEVĂR ÎN DETRIMENTUL CONFORTULUI SUFLETESC.
    • Like 1
  • As dori sa incep aceste randuri cu o poveste hazlie ;
    --Intr-o dimineata in fata unei banci ,langa bancomat ,stea un cetaean ,rezemat de bancomat,! Un om care dorea sa scceseze aparatul ,il intreaba ,:
    --Ce faci de ce satai si blochezi papratul ? La care omul raspunde ;
    --Pai mi-a zis ,azi dim .la horoscop ca,o sa-mi intre bani in cont !!
    Daca nu ar fi de ras ar fi de plans ! Cat nivel de educatie -cultura ,au unii indivizi ? Dar nu inteleg de ce se acorda ,atentie la aceste minciuni aiurea , si nu se acorda ,vorba Domnului Profesor ,, minute ptr stiinta ?
    CINE SI DE CE NE VREA ,SA FIM PROSI ,INCULTI SI BOLNAVI ???
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult