Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Domeniul IT este viitorul, iar eu vreau sa fac parte din el' - de la un liceu tehnologic la tehnologie digitală

tanar - studiu - Foto Sergii Kateryniuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergii Kateryniuk/ Alamy/ Profimedia

Ciprian Ciubotaru este absolvent de liceu tehnologic. De fel, din comuna Zănești, județul Neamț, în prezent locuiește în Piatra Neamț. A absolvit Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamț în 2016 și cam tot de pe atunci cochetează cu arta fotografiei.

De când a absolvit liceul este angajat în cadrul unei societăți locale care are ca obiect de activitate producția și confecționarea produselor din tricot. Aici se ocupă de programarea utilajelor și în unele cazuri de design-ul produselor. Îi place foarte mult ceea ce face pentru că ”este o meserie antrenantă, mereu apar noi provocări, noi probleme la care trebuie să găsești soluții folosind tehnici specifice, se aseamănă destul de mult cu « scrierea de cod », are cam aceleași principii”.

În ultimele 9 luni, în paralel cu slujba, a urmat cursul de programare Learn to Code al Digital Nation, pentru că „domeniul IT merge mână în mână cu fashion-ul. Această industrie va avea mereu nevoie de liniii de producție bine tehnologizate. Sunt utilizate soft-uri de design, de programare a mașinilor cu comandă numerică, până și softuri de gestiune asemănătoare cu cele ale marilor lanțuri de magazine. Pe lângă acestea, fashion-ul necesită site-uri de prezentare și magazine online”.

Ciprian spune că a ales un curs de programare online pentru că este la îndemână, fiind din provincie. Motivația lui este că încerca să înțeleagă „mai în detaliu ce înseamnă programarea în adevăratul sens al cuvântului, ce rol au acele linii de cod infinite. După câteva săptămâni de introducere am urmat Learn To Code Level 2 unde cu ajutorul mentorilor, am găsit răspunsurile la multitudinea de întrebări pe care le aveam. Tot mentorii m-au ajutat să înțeleg mai bine cum funcționează o parte dintre cele mai utilizate limbaje de programare. Deși uneori timpul mă presa am fost prezent mereu și am încercat să țin pasul. Nici nu s-a pus problema să renunț, deoarece sunt foarte conștient de importanța tehnologiei în societatea actuală.”

Timpul liber și-l petrece explorând noile inovații în materie de tehnologie din diverse domenii, sau iese în natură cu aparatul foto. Așa și-a descoperit și pasiunea pentru drumeții pe munte. Familia și prietenii sunt importanți și încearcă să aloce și pentru ei o parte din timpul liber. „Familia m-a învățat de mic că trebuie să fac ceea ce îmi place, indiferent de cât de greu pare a fi la prima vedere. Mereu am încercat să mă autodepășesc, să mă informez, să perfecționez ceea ce știu deja și să îi ajut pe cei din jurul meu să evolueze, dacă îmi stă în putință.”

Îi place să se înconjoare de oameni de la care are ce să învețe și care sunt dornici să împărtășească informația. Cunoscuții l-au susținut când au aflat că a început să învețe IT, știind că îl pasionează acest domeniu.

Mărturisește că până în prezent nu a reușit să folosească în cadrul job-ului ce a învățat la cursul Learn to Code, dar „orizontul arată bine și am câteva idei de implementare care ar putea ajuta la optimizarea anumitor procese la job”.

Înainte de cursul online nu știa programare. „Eram familiar cu HTML din liceu, dar acesta nu este un limbaj de programare. Niciodată nu mi-a fost teamă să învăț ceva nou, oricât de greu este, dacă aloci destul de mult timp și interes poți face orice. Programarea este vitală în acest secol al vitezei, îți poate ușura munca foarte mult, te ajută să inovezi și îți tine mintea mereu ocupată. Domeniul IT este viitorul, iar eu vreau să fac parte din el.”

Întrebat despre planurile de viitor, Ciprian spune că vrea să continue să profeseze în industria în care lucrează și va investi timp și efort în cunoștințele IT. „Cu siguranță îmi va fi de folos experiența din curs. Iau în calcul și înscrierea la o facultate de profil, niciodată nu e prea târziu să urmezi studii superioare”, zice Ciprian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări pentru articole tuturor .... Felicitări Armina. Mă bucur să ne regăsim și aici! Articolul tău e foarte bun, iar eu îl voi folosi în cadrul proiectelor mele cu și pentru tineri. E nevoie de lideri tine (așa ca tine), e nevoie de modele (așa ca Ciprian) și e nevoie de contectare, implicare și susținere a tinerilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon