Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Domeniul IT este viitorul, iar eu vreau sa fac parte din el' - de la un liceu tehnologic la tehnologie digitală

tanar - studiu - Foto Sergii Kateryniuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergii Kateryniuk/ Alamy/ Profimedia

Ciprian Ciubotaru este absolvent de liceu tehnologic. De fel, din comuna Zănești, județul Neamț, în prezent locuiește în Piatra Neamț. A absolvit Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamț în 2016 și cam tot de pe atunci cochetează cu arta fotografiei.

De când a absolvit liceul este angajat în cadrul unei societăți locale care are ca obiect de activitate producția și confecționarea produselor din tricot. Aici se ocupă de programarea utilajelor și în unele cazuri de design-ul produselor. Îi place foarte mult ceea ce face pentru că ”este o meserie antrenantă, mereu apar noi provocări, noi probleme la care trebuie să găsești soluții folosind tehnici specifice, se aseamănă destul de mult cu « scrierea de cod », are cam aceleași principii”.

În ultimele 9 luni, în paralel cu slujba, a urmat cursul de programare Learn to Code al Digital Nation, pentru că „domeniul IT merge mână în mână cu fashion-ul. Această industrie va avea mereu nevoie de liniii de producție bine tehnologizate. Sunt utilizate soft-uri de design, de programare a mașinilor cu comandă numerică, până și softuri de gestiune asemănătoare cu cele ale marilor lanțuri de magazine. Pe lângă acestea, fashion-ul necesită site-uri de prezentare și magazine online”.

Ciprian spune că a ales un curs de programare online pentru că este la îndemână, fiind din provincie. Motivația lui este că încerca să înțeleagă „mai în detaliu ce înseamnă programarea în adevăratul sens al cuvântului, ce rol au acele linii de cod infinite. După câteva săptămâni de introducere am urmat Learn To Code Level 2 unde cu ajutorul mentorilor, am găsit răspunsurile la multitudinea de întrebări pe care le aveam. Tot mentorii m-au ajutat să înțeleg mai bine cum funcționează o parte dintre cele mai utilizate limbaje de programare. Deși uneori timpul mă presa am fost prezent mereu și am încercat să țin pasul. Nici nu s-a pus problema să renunț, deoarece sunt foarte conștient de importanța tehnologiei în societatea actuală.”

Timpul liber și-l petrece explorând noile inovații în materie de tehnologie din diverse domenii, sau iese în natură cu aparatul foto. Așa și-a descoperit și pasiunea pentru drumeții pe munte. Familia și prietenii sunt importanți și încearcă să aloce și pentru ei o parte din timpul liber. „Familia m-a învățat de mic că trebuie să fac ceea ce îmi place, indiferent de cât de greu pare a fi la prima vedere. Mereu am încercat să mă autodepășesc, să mă informez, să perfecționez ceea ce știu deja și să îi ajut pe cei din jurul meu să evolueze, dacă îmi stă în putință.”

Îi place să se înconjoare de oameni de la care are ce să învețe și care sunt dornici să împărtășească informația. Cunoscuții l-au susținut când au aflat că a început să învețe IT, știind că îl pasionează acest domeniu.

Mărturisește că până în prezent nu a reușit să folosească în cadrul job-ului ce a învățat la cursul Learn to Code, dar „orizontul arată bine și am câteva idei de implementare care ar putea ajuta la optimizarea anumitor procese la job”.

Înainte de cursul online nu știa programare. „Eram familiar cu HTML din liceu, dar acesta nu este un limbaj de programare. Niciodată nu mi-a fost teamă să învăț ceva nou, oricât de greu este, dacă aloci destul de mult timp și interes poți face orice. Programarea este vitală în acest secol al vitezei, îți poate ușura munca foarte mult, te ajută să inovezi și îți tine mintea mereu ocupată. Domeniul IT este viitorul, iar eu vreau să fac parte din el.”

Întrebat despre planurile de viitor, Ciprian spune că vrea să continue să profeseze în industria în care lucrează și va investi timp și efort în cunoștințele IT. „Cu siguranță îmi va fi de folos experiența din curs. Iau în calcul și înscrierea la o facultate de profil, niciodată nu e prea târziu să urmezi studii superioare”, zice Ciprian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări pentru articole tuturor .... Felicitări Armina. Mă bucur să ne regăsim și aici! Articolul tău e foarte bun, iar eu îl voi folosi în cadrul proiectelor mele cu și pentru tineri. E nevoie de lideri tine (așa ca tine), e nevoie de modele (așa ca Ciprian) și e nevoie de contectare, implicare și susținere a tinerilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon