Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Zelenski, prin ce a făcut marți în conferința de presă alături de Iohannis, a arătat că are stofa unui politician extrem de bine pregatit și care poate face față schimbărilor de moment într-un mod care amintește de conceptul de om de stat, ceva ce noi prin România nu mai avem de mult timp.
Concret, reporterii l-au întrebat pe președintele Iohannis cum comentează protestul unor senatori și deputați, cu referire la motivele amânării discursului în Parlament al președintelui Zelenski, iar după ce șeful statului a dat un răspuns sterp și formal, liderul de la Kiev a intervenit și a spus: „Mă puteți întreba pe mine. Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoare, fiți siguri, voi veni și o voi face”.
Ei bine, Volodimir Zelenski a aruncat vina asupra sa pentru faptul că nu a mai ținut discursul, voind astfel să sugereze că nu noi suntem de vină pentru că avem niște extremiști prin Parlament, ci că vina aparținea lui, pentru că nu a avut un discurs pregătit.
Să știi să ambalezi o situație dificilă într-un asemenea mod denotă multă inteligență politică, o echipă extrem de bună și o concentrare atent planificată, cu focus pe atingerea obiectivelor.
Iar obiectivul principal a fost clar: Zelenski a venit să-și consolideze relația cu România, nu să devină parte dintr-un circ ieftin creat de vuvuzelele propagandei ruse.
A reușit să ne mai predea o lecție, pe lângă altele precum reziliența, onestitatea și curajul. Lecția despre unitate bilaterală, care s-a putut observa prin asumarea personală a greșelilor unui partener.
Așa se face politică externă. Restul sunt detalii pe care le vom regăsi cândva în cărțile de istorie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La acest nivel nu poate fi vorba de omisiune si o explicatie era necesara, chiar daca era "ambalata" de un politician care stie sa faca politica externa.
Faptul ca raspanditi ideea ca am "primit lectii "de la dl. Zelenski, in a carui admiratie infinita pareti a fi, ne coboara si mai mult decat ne-ar fi coborat in ochii cuiva o presupusa interpelare a acestuia in Parlament. De altfel si in alte Parlamente in care s-a produs domnul Presedinte si nu numai, au existat opinii diferite, nu unanimitatea pe care si-o doresc unii care suspina discret la ceremoniile trecutului nu foarte indepartat.
Sursa: Hotnews „Ce spune Mihail Podoliak, consilierul lui Zelenski, despre ajutorul acordat de România Ucrainei?” → https://youtu.be/gOi1rfr5zJ4?si=i9uwCVi4XXTedgR5&t=616
Referitor la diplomatie si comunicare noi mai avem ceva de invata si eu cred ca raspunsul lui Zelenski a fost extrem de bun. Acum eu as trece peste expresia de "lectie" care in media se foloseste pe un fond negativ, ci ca un model cum sa abordezi situatii neplacute si sa reusesti sa salvezi onoarea partenerului tau. Din pacate un concept cam greu de perceput intr-o tara in care conceptul de capra vecinului este inca la putere.
În alt context, ați fi avut dreptate: în Parlament e bine să nu fie unanimitate, ba chiar să existe dezbateri oricât de aprinse, acesta fiind ”centrul nervos” instituțional al democrației. Dar în această speță sensibilă era vorba despre imaginea țării și interesul național. Zelenski a evitat un moment penibil, ceea ce a fost în primul rând în interesul nostru, fiindcă el nu ar fi avut nimic de pierdut. Deci până la urmă a fost bine cum s-a procedat.
Cu toate că propaganda sovietică oricum îşi face treaba, iar Occidentul oricum spală pe jos cu România & Bulgaria de câte ori are interesul.
Hmm, macar de-o lua si niste notite referitoare la statul de drept si lupta contra coruptiei. Ca acolo au mare deficit vecinii nostri....