Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Zelenski a reușit să ne mai predea o lecție. Așa se face politică externă

Volodimir Zelenski - Klaus Iohannis

Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Zelenski, prin ce a făcut marți în conferința de presă alături de Iohannis, a arătat că are stofa unui politician extrem de bine pregatit și care poate face față schimbărilor de moment într-un mod care amintește de conceptul de om de stat, ceva ce noi prin România nu mai avem de mult timp.

Concret, reporterii l-au întrebat pe președintele Iohannis cum comentează protestul unor senatori și deputați, cu referire la motivele amânării discursului în Parlament al președintelui Zelenski, iar după ce șeful statului a dat un răspuns sterp și formal, liderul de la Kiev a intervenit și a spus: „Mă puteți întreba pe mine. Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoare, fiți siguri, voi veni și o voi face”. 

Ei bine, Volodimir Zelenski a aruncat vina asupra sa pentru faptul că nu a mai ținut discursul, voind astfel să sugereze că nu noi suntem de vină pentru că avem niște extremiști prin Parlament, ci că vina aparținea lui, pentru că nu a avut un discurs pregătit.

Să știi să ambalezi o situație dificilă într-un asemenea mod denotă multă inteligență politică, o echipă extrem de bună și o concentrare atent planificată, cu focus pe atingerea obiectivelor.

Iar obiectivul principal a fost clar: Zelenski a venit să-și consolideze relația cu România, nu să devină parte dintr-un circ ieftin creat de vuvuzelele propagandei ruse.

A reușit să ne mai predea o lecție, pe lângă altele precum reziliența, onestitatea și curajul. Lecția despre unitate bilaterală, care s-a putut observa prin asumarea personală a greșelilor unui partener.

Așa se face politică externă. Restul sunt detalii pe care le vom regăsi cândva în cărțile de istorie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Foarte corect. Nu e totul sa dai din gura, mai trebuie să și simți momentul și să scoți pe gură niste cuvinte inteligente.
    • Like 2
  • Apropo de "politicianul extrem de bine pregatit" si "onest" pe deasupra, domnul presedinte ar fi putut sa "ambaleze" si alte situatii delicate precum si cea penibila cand, de ziua Ucrainei, s-a multumit oficial si nominal tuturor tarilor care au ajutat Ucraina, mai putin Romania, care parca nici nu ar fi existat.
    La acest nivel nu poate fi vorba de omisiune si o explicatie era necesara, chiar daca era "ambalata" de un politician care stie sa faca politica externa.
    Faptul ca raspanditi ideea ca am "primit lectii "de la dl. Zelenski, in a carui admiratie infinita pareti a fi, ne coboara si mai mult decat ne-ar fi coborat in ochii cuiva o presupusa interpelare a acestuia in Parlament. De altfel si in alte Parlamente in care s-a produs domnul Presedinte si nu numai, au existat opinii diferite, nu unanimitatea pe care si-o doresc unii care suspina discret la ceremoniile trecutului nu foarte indepartat.
    • Like 1
    • @ Anatole F.
      Să nu informăm greşit comentatorii. Nu Zelenski a „uitat” să mulţumească României pentru ajutorul acordat, ci ministrul apărării de la acea dată, Oleksi Reznikov.
      Sursa: Hotnews „Ce spune Mihail Podoliak, consilierul lui Zelenski, despre ajutorul acordat de România Ucrainei?” → https://youtu.be/gOi1rfr5zJ4?si=i9uwCVi4XXTedgR5&t=616
      • Like 2
  • Nume check icon
    Nu sunt un fan Zelensk sau al Ucrainei in general, dar in acelasi timp nu pot sa nu inteleg situatia grea in care este el si tara lui. El a fost atacat brutal de rusi fara motiv, aceeasi rusi care acum fac un ipocrit apel la pace in razboiul din Israel. Iar faptul ca motivul invocat a fost apropierea Ucrainei de EU si ca doresc o integrare in NATO este pueril si arata incapacitatea Rusiei de a influenta istoria curenta fara agresiune si razboi. Sa nu uitam ca nu demult si noi le-am dorit integrare in NATO si EU si din fericire am avut mare noroc ca am fost acceptati, dar nu ca am fi meritat, ci pentru ca SUA si EU au avut interese la acel moment. Cum ar fi fost daca atunci cand noi am dorit sa intram in NATO si EU, Rusia ar fi zis niet si si-ar fi trimis trupele in Romania, mai ales ca ei nu au fost de acord cu extinderea NATO in tarile din est? Acum ca suntel cu sacii in caruta, suntem toti cocosi ca avem spatele aparat de NATO si eventual de EU, dar sa nu uitam ca mai nou sunt destul de multe voci in EU care spun ca extinderea NATO si EU catre Est nu a fost neaparat o miscare buna si singurul stat care se opunea puternic Rusiei in EU a fost UK, despre restul stim cam cum stam. Prin urmare viitorul nu este foarte clar, de aceea un stat ucrainean tampon intre noi si rusi - cu sau fara integrare in NATO si EU - este in interesul nostru pe termen lung.
    Referitor la diplomatie si comunicare noi mai avem ceva de invata si eu cred ca raspunsul lui Zelenski a fost extrem de bun. Acum eu as trece peste expresia de "lectie" care in media se foloseste pe un fond negativ, ci ca un model cum sa abordezi situatii neplacute si sa reusesti sa salvezi onoarea partenerului tau. Din pacate un concept cam greu de perceput intr-o tara in care conceptul de capra vecinului este inca la putere.
    • Like 4
  • Gigi check icon
    Sau, poate nici nu avea de gand sa piarda timpul cu politeturi.Poate rezolva cu dulapul tot ce vrea.
    • Like 2
  • Cred că încă mai suntem tributari vechilor mentalităţi comuniste, când se vota „în unanimitate” şi în sala Marii Adunări Naţionale era ordine, linişte şi se aplauda la comandă. Şoşoaca putea să facă spectacol. Şi Vadim a făcut spectacol la aşa-zisa condamnare a comunismului în România. Şi?!! S-a oprit România în loc? Nu!
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      În speța asta mai e o nuanță la care nu mă gândisem până n-am auzit-o de la Bogdan Chirieac. Ideea e că o eventuală circotecă anti-Zelenski făcută de Șoșoacă & Co în Parlament s-ar fi răsfrânt în mod negativ asupra țării noastre. Zelenski nu se speria de o asemenea circotecă, dar România ar fi apărut pe toate posturile de știri care dau pulsul la nivel mondial, ca o țară OSTILĂ lui Zelenski și Ucrainei și favorabilă Rusiei lui Putin. Iar asta, spunea Bogdan Chirieac ar fi fost o percepție internațională greșită și nemeritată de România, care dealtfel a ajutat Ucraina și pe ucraineni cu generozitate și fără ezitări, cum a putut, ba uneori chiar mai mult decât își permitea. Deci la nivel mondial, o țară ca România, care e clar de partea Ucrainei și care s-a sacrificat și se va mai sacrifica în continuare pentru aceasta, ar fi fost percepută în sens contrar, ca fiind anti-Ucraina, ceea ce ar fi fost nedrept și nemeritat.
      În alt context, ați fi avut dreptate: în Parlament e bine să nu fie unanimitate, ba chiar să existe dezbateri oricât de aprinse, acesta fiind ”centrul nervos” instituțional al democrației. Dar în această speță sensibilă era vorba despre imaginea țării și interesul național. Zelenski a evitat un moment penibil, ceea ce a fost în primul rând în interesul nostru, fiindcă el nu ar fi avut nimic de pierdut. Deci până la urmă a fost bine cum s-a procedat.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Este un punct de vedere pertinent.
      Cu toate că propaganda sovietică oricum îşi face treaba, iar Occidentul oricum spală pe jos cu România & Bulgaria de câte ori are interesul.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Si placandu-ne capul in fata unor scelerati cum crezi tu ca am fost perceputi? Mie, pe langa scarba mi s-a facut frica. Avem un guvern, niste autoritati total incapabile sa asigure securitatea tarii la alt nivel decat cel al babutelor cu marar de pe trotuare. Caci da, indivizii sosoca si cei de la aur sunt niste scelerati, tradatori si vanzatori de tara, alaturi de "elita" psd, iar armata de sustinatori ai lor sunt niste cretinoizi, degenerati si analfabeti. Sunt convins ca exista posibilitatea legala de a arunca aceste cazaturi afara din sala plenului. Ei nu sunt alesii nimanui. Au intrat prin frauda in parlamet, sustinuti ascuns de psd.
      • Like 1
  • IraM check icon
    Sa "predea o lectie" ???
    Hmm, macar de-o lua si niste notite referitoare la statul de drept si lupta contra coruptiei. Ca acolo au mare deficit vecinii nostri....
    • Like 5
    • @ IraM
      Valeriu check icon
      Autorul are dreptate. Ne-a predat o lectie. O lectie la cum sa iti nenorocesti tara si mai mult decat este.
      • Like 6
    • @ Valeriu
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock. troll putinist
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult