Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Eu am trăit toată viața în corupție” mi-a spus tatăl meu cu câteva zile în urmă. Răspunsul meu

Protestatari - Getty

Foto: Guliver Getty Images

„Eu am trăit toată viața în corupție” mi-a spus tatăl meu cu câteva zile în urmă. I-am răspuns: „Dacă voi avea copii, nu vreau să le spun peste 30 de ani, resemnat, același lucru.” Cu acest gând merg în fiecare zi la proteste, cu speranța că în sfârșit epoca hoților va apune. Am un vis: că vom trăi într-o țară liberă, în care nu ne va fi rușine să ne privim în ochi.

Mi-aș fi dorit să fie suficient, să pot încheia acest text aici. Cel mai scurt text publicat până acum în Republica. Însă știu foarte bine că balaurul acesta cu șapte capete împotriva căruia luptăm va fi foarte greu de pus la pământ.

Cu toții ne întrebăm ce urmează. Nu știu, indivizii pe care îi avem în față par a fi capabili de orice. Printre lucrurile pe care le putem face în acest moment este un fel de inventar a ceea ce „avem” noi și a ceea ce „au” ei. 

Noi:

Suntem sute de mii de oameni în stradă, foarte diverși, uniți în spatele aceluiași vis. Suntem mult mai mulți în realitate, mulți dintre noi ne-am reprezentat familiile, pe cei care muncesc sau au grijă de copii, pe cei bolnavi sau prea bătrâni, rudele și prietenii plecați în străinătate, chiar și pe cei care au încetat să creadă că mai poate fi altfel. Nu vreau să vărs siropul peste acest text, dar în marșurile noastre pășesc alături de noi și cei cărora timpul nu le-a permis să trăiască o Românie mai bună.

Avem un vis. Un vis zădărnicit atunci când în România trebuia să se nască democrația, un vis care însă nu a putut și nu poate fi ucis.

Avem o Justiție departe de ce ar trebui să fie, și ea mâncată de corupție, de incompetență, predispusă la a comite abuzuri și erori. Însă o Justiție care în ultimii ani s-a bătut cu dihania aceasta care părea de neînvins și pe care am văzut-o cu toții zbătându-se, răcnind și apoi, în sfârșit, dând înapoi. După aproape douăzeci de ani de liniște, această Justiție buboasă a început să-și facă nu doar datoria, dar și ceea ce trebuia să facem noi, poporul.

Avem un Președinte motorizat diesel, care pornește și accelerează greu, pe care se pare că am reușit să-l manipulăm să fie de partea noastră. A avut nevoie de câteva chei, dar poate este german și ne vom putea bizui pe el că nu ne va lăsa la greu. 

Avem o mână sau două de jurnaliști onești, care își respectă meseria și au rămas în serviciul oamenilor. Atât timp cât își vor face profesia, adevărul nu va putea fi ascuns în întuneric.

Avem personalități în toate sfere de activitate, oameni care nu pot fi cumpărați sau intimidați.

Din rândul protestatarilor, avem lideri noi, unii dintre ei remarcându-se pentru prima dată zilele acestea. Tineri, pregătiți, verticali, onești, sunt oameni în urma cărora nimănui nu i-ar fi rușine să meargă. Dacă i-ați remarcat, merită să-i încurajați și, în caz de nevoie, să îi apărați.

Avem oameni ai legii care au înțeles că se află în serviciul cetățenilor și nu în serviciul sistemului mafiot.

Avem oameni ai sistemului care au realizat că nu se mai poate așa, că a continua ca și până acum înseamnă a ne îndrepta către dezastrul tuturor.

Avem aliați externi care nu pot accepta o Românie întoarsă la vremurile dinainte de iarna lui 1989.

Ei:

Au majoritatea într-un Parlament votat de către români cu mai puțin de două luni în urmă. Însă faptul că acest Parlament a fost ales democratic nu îl face nicidecum un Parlament mai puțin corupt. Pentru a realiza cu cine ai de-a face nu îți trebuie două luni, nu îți trebuie nici măcar două zile. Guvernul învestit de către acest Parlament a demonstrat că pentru a identifica niște hoți este suficientă o singură noapte.

Au lideri cu o gândire și apucături curat totalitare. Primul dintre ei, care se visează marele cârmaci, iubește democrația în exact același mod în care iubesc unii șoferi de tir femei dispuse la orice pe bani. Cel de-al doilea nu ar înțelege democrația nici dacă ar lua-o de cinci ori de nevastă. În spatele lor, mulți asemenea la rând, așteptând să-și rupă politic gâtul cel din față, la nevoie contribuind și cu câte un brânci.

Au un Guvern de capete plecate și oportuniști, conceput de către marele cârmaci special pentru ai satisface toate necesitățile. Un Guvern „coadă de șopârlă”, pe care mai marele PSD l-ar sacrifica fără a clipi pentru a-și salva pielea groasă de reptilă.

Au uriașele mașinării de propagandă și manipulare, proprietăți ale unor indivizi bătuți cu legea, pitite în spatele libertății presei și libertății de exprimare. Au propagandiști lipsiți de scrupule care zilele acestea, depășiți de situație, dau tot mai frecvent rateuri.

Au mașinării care se prefac că manipulează în favoarea noastră, a celor care protestăm în piețe, crezând că nu ne prindem sau că am uitat cine sunt, o altă față a aceleiași mafii.

Au hoți care strigă „Hoții!” la televizor, sperând că vocile acestora le vor acoperi pe cele ale oamenilor care strigă în stradă.

Au parlamentari „ai opoziției” care se dau de gol afișând zâmbete tâmpe în timp ce oamenii din stradă cu greu își mai stăpânesc indignarea. Care flutură foi cu „anticipate” atunci când oamenii cer dreptate. Care fiind la fel de corupți ca și cei împotriva cărora luptă sau pretind că luptă, își închipuie că vor câștiga ei dacă pierde PSD.

Au avocatul lor, plătit din banii poporului ca să apere interesele mafiei.

Au lași care se tem să-și trădeze partidul, dar nu se tem că își trădează țara.

Au trădători și frică de trădători. Unii le vor scaunele, alții, vizionari, vor să își salveze pielea până nu e prea târziu.

Au fanatici, instigatori, indivizi dispuși să le facă toate treburile murdare - „oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu”.

Au de spus un șir nesfârșit de minciuni și inepții în care, în moduri din ce în ce mai jenante, se încurcă tot mai des.

Au de dat „o sută de lei” în plus, firește că nu de la ei, pentru că istoria se repetă și Ceaușescu n-a murit, și-a lăsat mustață.

Au dispreț: „Protestați împotriva noastră fără să ne fi cerut voie.” Protestatarii sunt „scoși în stradă” sunt „manipulați”, sunt „plătiți”. De fapt, „sunt proști, sunt animale de manevră care nu înțeleg nimic, numai că nu putem spune public asta”. „Nu doar proști, dar și puțini. O mie, cinci mii, vreo șaizeci de mii maxim. Noi scoatem un milion! (Pentru că putem controla mase mari de proști, doar facem asta de trei decenii, fără a lua în calcul și experiența anterioară.)”

Și au amenințări: „Dacă ies și ai noștri iese cu scandal! Vor să iasă, abia îi putem opri.”

Au, din păcate, și mult prea mulți oameni care trăind atât de mulți ani cu acești mafioți nu mai știu că se poate trăi și altfel. Oameni care nu înțeleg încă pentru ce protestăm, dar care, dacă nu șovăim, dacă nu îi abandonăm, până la urmă vor înțelege.

Ce pot obține corupții:

Dacă înving - totul. Putere, bani, posibilitatea de a face ce vor, când vor, sfidând după bunul plac românul de rând fără a mai fi împiedicați de ceva.

Dacă pierd - închisoare, confiscarea averilor obținute ilicit, pensie, muncă la privat „ca fraierii care sunt acum în stradă”.

Ce putem obține noi:

Dacă învingem - în primul rând - libertate. Până la urmă aceasta este marea miză a acestui joc - libertatea noastră. Într-o țară liberă de actualii corupți și în care viitorii corupți se vor teme și vor răspunde în fața legii, posibilitatea de a trăi mai bine, mai aproape de standardele din Vest ar putea deveni ceva palpabil.

Dacă pierdem - o viață cu capul plecat în țara lor sau cine știe câți ani de exil.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi cer scuze pentru greșeală, textul a fost scris dimineața, după ce am revenit de la protest. Până corectează redacția - conceput „special pentru a-i satisface toate necesitățile."
    • Like 0
  • Stefane, am inteles ca participi la manifestatiile de protest. Atmosfera actuala este similara cu cea existenta dupa drama de la "Colectiv". Am sperat ca protestatarii de atunci (care sunt nucleul celor de acum) vor pune bazele unui partid care sa lupte pt. ideile pe care le-ai enuntat in articol. Din pacate nu s-a intamplat acest lucru (desi am aproape 60 ani, m-as fi alaturat acestei miscari cu toate resursele mele. Sunt sigur ca ar fi obtinut 10-15 % la alegerile din dec.2016). La alegerile parlamentare, circa 20 % din alegatori au refuzat sa voteze, respingand un PNL penibil si USR (un partid ce nu apucase sa se faca cunoscut suficient in tara). Astfel s-a deschis drum liber "monstruoasei coalitii" PSD&ALDE care, cu doar 20 % din voturile exprimate au obtinut 55 % din mandatele parlamentare. Cei care nu au vrut sa mearga la vot, desi erau anti PSD&ALDE, oare nu banuiau ca acestia, odata ajunsi la putere, vor incerca sa schimbe legislatia penala in favoarea lor ?
    Ce urmeaza ? CCR va declara neconstitutional un art. din OUG, guvernul o va cosmetiza si actul normativ va fi adoptat in parlament. Odata OUG retrasa, dupa doua saptamani, oamenii vor renunta la manifestatii (posibil ca PSD&ALDE sa faca si o mica remaniere guvernamentala, pt. a se mai da o satisfactie partiala demonstrantilor). Concluzia: daca liderii informali si activistii cheie ai celor 300 mii protestatari activi (si mult altii in mod tacit) nu vor crea o miscare politica la care cei nemultumiti si care nu se simt reprezentati de actualele partide sa poata adera, totul a fost in zadar (oare este atat de greu unui nucleu de oameni cu pregatire sa inchege o platforma politica, sa faca un site si sa-si promoveze programul pe FB, twitter, etc. exact cum au facut mobilizarea pt. manifestatii ?).
    • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Mulțumesc pentru comentariu! Nu știu ce să răspund în acest moment. O parte dintre cei de acum un an au format sau au intrat în USR, un partid încă destul de fragil, cu niște probleme vizibile. Și eu sunt curios să văd dacă aceste proteste vor da naștere unui nou proiect politic sau, cel puțin, le vor întări pe cele existente. Nu știu însă câți dintre cei care s-au implicat în încercările de coordonare ale acestor proteste au planuri politice. În orice caz, nimic din ceea ce se întâmplă în aceste zile nu este în zadar.
      • Like 0
  • Articolul e idealist, e superb de adevarat. Dae va rugam sa ajutati la identificarea de leaderi in toata aceasta manifestare a spiritului de dreptate. Daca nu se cuaguleaza un grup ferm de oameni care stiu ce vor, protestul se va diminua si PSD va actiona ca Erdogan. Ei stau si clocesc acum ce sa faca, iar oamenii ingheata in strada degeaba. Degeaba atata inteligenta daca e irosita in proteste si nu creaza o delegatie care sa creeze o platforma si sa vorbeasca multimii sau sa bata la poarta parlamentului si sa ceara ferm abrogarea ordonantelor si alegeri anticipate. Normal ar fi sa urmeze epurarea PSD de toti coruptii. Se stiu cine sunt. Toata lumea stie cine sunt coruptii si mafiotii dar toti ii tolereaza de atatia ani!
    DNA ii stie pe toti. Trebuie facuta dreptate identificand toate capetele balaurului PSD-ist. Altfel se va reface si o vom lua de la capat.
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Hidra este transpartinică, a crescut, creste si renaste adăpându-se din elixirul hidrelor, care este actuala lege fundamentală. Trebuie să-i taiem fîntâna elixirului, să revizuim Constituția, asta e soluția !
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Mulțumesc! Noii lideri vor deveni din ce în ce mai cunoscuți. Eu cunosc mai bine ce se întâmplă în Brașov. Există până și anumite speranțe și că PSD se va scutura de unii corupți. Eu cred că este un partid nereformabil, dar rămâne de văzut. Sper că oamenii nu vor ceda, tocmai pentru a nu fi nevoiți să o luăm de la capăt.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Oricum de undeva trebuie inceput. Nu cred ca putem rezolva ceva printr-o perpetua demonstratie in piata a spiritului civic.
      • Like 0
  • IM check icon
    Cuvintele tatălui dumneavoastră m-au pus cu adevărat pe gânduri. Răspunsul mi s-a părut normal. Sunteți tânăr și vreți/visați să trăiți într-o țară în care corupția să nu fie regula, să nu fie legiferată între anumite limite.
    ”Eu am trăit toată viața în corupție.” - e un adevăr pe care, fără a greși, îl pot rosti cei mai mulți dintre români. Dar acest adevăr poate avea două continuări: 1)am trăit în corupție și am devenit și eu corupt ca să mă descurc, ca să supravietuiesc sau 2) am trăit într-o țară coruptă dar, cu orice risc, am rămas cinstit.
    Sunt două căi, două vieți diferite. Cred că doar cei din a doua categorie trebuie/ ar trebui să protesteze în piețe peste tot în țară alături de tinerii care visează încă. Atunci numărul protestatarilor ar fi mare, mai mare, foarte mare și protestul lor ar putea căpăta greutate pe măsură și ar putea câștiga. Ei i-ar putea convinge și pe cei din prima categorie să admită că au greșit și că,protestând acum, își pot recăpăta demnitatea pierdută. Astfel, numărul celor din stradă ar crește din nou.

    Protestele sunt vitale - ele atrag atenția comunității și organismelor internaționale, le obligă să ia atitudine (ceea ce și fac/au făcut). Dar cu ce îi influențează asta pe cei care s-au înscăunat peste țară și vor s-o modeleze după chipul și asemănarea lor? Raspuns: Cu nimic! Îi văd și mai liniștiți, mulțumiți chiar că aceste proteste arată că în Ro e democrație, se respectă dreptul la opinie și la protest. Atât.
    Cine credeți că-i va determina pe Dragnea &co să abroge ordonanțele înainte ca cea referitoare la codul penal să-și facă efectul (pentru că înțeleg că cealaltă, referitoare la codul de procedură penală și l-a făcut deja)? Raspuns: Nimeni și nimic! Ei vor abroga ordonantele doar atunci când vor dori ei, adică după ce acestea își vor fi produs efectul.

    Planul lor mai mare și foarte minuțios elaborat începând chiar din 2012 (după eșecul de atunci datorat unei conjuncturi internaționale mai favorabile) cuprinde anihilarea justiției ca putere independentă dar și decuplarea RO din alianțele strategice care deranjează atât (după cum foarte bine explică Dan Turturică în articolul său de pe site-ul Digi 24 - ”Dragnea și-a atins deja unul din cele mai importante obiective”).
    Observ că protestatarii sunt priviți cu condescendență, cu superioritate, cu prefăcută îngaduință și sunt tratați, în continuarea campaniei electorale, cu minciuni și promisiuni.
    CCR va declara ordonanțele/a neconstitutionale/ă dar prea târziu sau, dacă o va face în timp util, publicarea în Monitor va întârzia atât cât e nevoie.

    (Paranteză:Mi se pare absolut anormal și absurd ca o lege declarată neconstituțională din momentul x să aibă efecte care să ramână valabile retroactiv și după momentul x. Normal ar fi ca odată declarată neconstituțională o lege/oug/hotărâre intrată în vigoare, să se anuleze și efectele pe care ea le-a avut în perioada scursă între intrarea în vigoare și stabilirea neconstitutionalitătii. Cum sa beneficiezi de legea mai favorabilă dacă ea e neconstituțională? Astea sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg dar văd că toată lumea le acceptă ca atare, nu le pune în discuție.)

    Concluzie pesimistă: Protestele sunt esențiale și ar fi bine să nu se diminueze dar speranța ca ele să obțină normalitatea dorită este mică (totuși nu poți ceda fără nicio luptă). De această dată cred că PSD-ALDE au reușit, cu ajutorul a 3,5 milioane de voturi (unele din ele, cred, date cu bună-credință), să îngenuncheze o țară și să se răzbune pentru toate eșecurile de până acum. Recomand analiza lui Dan Turturica amintită mai sus.
    • Like 1
    • @ IM
      Tata are acest talent. :) Zilele acestea, am recăpătat o parte din încrederea pierdută în compatrioții mei, în ultimii ani.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      IM check icon
      Da, aveți dreptate in privința încrederii in voința si puterea oamenilor de a se opune, de a spune nu. Primul pas odată făcut, pasul următor devine esențial. La fel si răspunsul politicului. Demisiile necesare si schimbarea manierei de conducere vor veni cerute de strada dar si susținute din interiorul PSD-ALDE.
      Pesimismul meu a fost intr-o anume măsură contrazis.
      • Like 0
  • Nu vreau să înlocuim "corupții lor", că-s mai grobiani, cu "corupții noștri", că-s mai soft!
    Toată această efervescență civică este născută de șirul neîntrerupt de abuzuri practicate de către toți policitienii, indiferent de culoare politică. Eu cred ca rezolvarea acestei stări generalizate de lehamite constă în modificarea Constituției ( emanația lui Iliescu si adoptata cu complicitatea celorlați policitieni ). Modificările trebuie să consolideze cu adevărat statul de drept în sensul în care nu va mai permite administrarea țării după bunul plac al unora sau altora.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Nici eu. Ori de câte ori va fi nevoie, voi scrie. Revizuirea Constituției poate fi o parte a soluției.
      • Like 0
  • Teo check icon
    Bravo, dragostea lui dragnea pentru democratie foarte frumos prezentata.
    • Like 1
  • La motoare diesel nu prea te pricepi ,asta e evident .Despre manipularea lui Johannis ce sa mai zic,o glumă. Poate o sa înțelegi cindva .
    • Like 0
    • @ Dan Banea
      Așa este, nu mă pricep la motoare.
      • Like 0
  • Pe extremiști este greu sa-I convingem. Cred ca cel mai bine este sa încercăm cu cei mulți dar neutri, cei care nu merg la vot. Cu ei avem o șansă. Nu are sens sa ne consumam energia și sa ne frustram cu extremiști. Sa le explicam insa celorlalti, pana când se indigneaza. Sincer acum, nimeni nu accepta sa fie furat!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Poncea
      Sper ca oamenii să înțelegă despre ce este vorba și să nu mai accepte să fie mințiți și furați.
      • Like 0
  • Bravo , foarte bine sintetizată situația de fata in articol . Sper ca in curând sa înțeleagă și "marele cârmaci " - acest print făcut din mizerie - cum ar fi zis Goethe , ca nu mai merge la nesfârșit cu manipularea asta ieftină . Cred ca cel mai mult ma bucura sa văd ca generația noastră a ajuns la o anumită maturitate : și nu mai merge cu " va dam 100 și voi întoarceți capul "
    • Like 2
    • @ Vic Berenghi
      Mulțumesc! Nu știu dacă oamenii cu profilul lui uman au capacitatea de a înțelege anumite lucruri. Cu atât mai puțin când se simt încolțiți.
      • Like 0
  • Tibi_R check icon
    Bun articolul. Mi-a placut partea cu presedintele 'diesel'.

    Totusi, 'ei' au fost mai organizati acum 2 luni la alegeri. Asa rai si prosti cum par, au fost mai organizati, motivati sa mearga si sa aleaga. Si noi astia buni, nobili si diversi nu prea ne-am dus la vot. Unde vreau sa punctez e ca trebuie sa invatam odata sa mergem sa votam, in special la alegeriile parlamentare. Ca sunt foarte importante. Dupa episodul asta cei care erau indiferenti acum sper ca inteleg care ii pericolul daca nu se prezinta si primesc ceva din oficiu..

    Ii foarte bine ca mergem si protestam, dar sa fim mai uniti, sa discutam mai multe despre importanta votului si sa mergem mult mai multi la vot si sa alegem ce trebuie. Altfel vom tot stagna, si vom tot protesta impotriva unor politicieni corupti alesi odata la 4 ani.
    • Like 4
    • @ Tibi_R
      Mulțumesc! În cazul votanților, nu aș face în niciun caz o împărțire în buni și răi, deștepți și proști. Acest tip de gândire este specific tocmai celor împotriva cărora luptăm. Da, de ani de zile tot încerc să-i conving pe oameni să se implice în societate, să se preocupe de politică începând cu a se prezenta de fiecare dată la vot.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Tibi_R check icon
      As vrea sa nuantez putin raspuns-ul. Nu sunt asa de radical sa ii separam pe votantii psd si sa le punem o eticheta de prosti si rai. Merita sa le aratam ce greseala au facut cu votul lor, si sa-i convingem sa nu ii mai voteze in viitor. Mai degraba vroiam sa ma axes pe partea asta de organizare si mobilizare a masei inactive cand se apropie momentul votului. Intoatdeauna mi s-a parut paradoxal ca oamenii de buna credinta erau mai slabi organizati decat ceilalti care mergeau consecvent si aleageau PSD-ul..
      Success in continuare cu demersurile Dumneavoastra. Multumesc pentru articol.
      • Like 0
    • @ Tibi_R
      Eu vă mulțumesc pentru că ați citit! E greu cu mulți dintre oamenii aceștia. Nu pot decât spera că majoritatea lor vor înțelege până nu e prea târziu despre ce este vorba.

      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult