Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reacția Patriarhiei: „Răspunsul președintelui părea unul corect politic, dar poate deruta”

Declarația făcută de președintele Klaus Iohannis cu privire la modificarea Constituției pe tema familiei „poate deruta” și „lasă loc la mari interpretări”, este de părere purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a explicat că, prin comunicatul său de joi, Patriarhia a dorit să aducă unele clarificări, reiterând faptul că inițiativa aparține strict organizațiilor civice, iar Biserica o susține „la nivelul discursului, prin preoți care își exprimă atașamentul pentru familie”.

Răspunzând la o întrebare despre inițiativa Coaliţiei pentru Familie privind modificarea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, șeful statului a spus că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.

„De ce am dat un comunicat? Tocmai pentru că ni s-a părut că reactia președintelui poate deruta. Răspunsul președintelui părea unul doar corect politic. Asa a fost interpretat, inclusiv ca unul contrar demersului Coaliției pentru Familie. Dacă citim însă declarația președintelui în context, aflăm că domnia sa primise în aceeași zi, din partea Aliantei Evanghelice din România, o cerere pe care a perceput-o ca „ultimativă" prin care era „somat" să se pronunțe mai repede. Domnia sa a spus că se va pronunța la momentul potrivit. Nu știm încă limpede cum se va pronunța. Declarația domniei sale a lăsat loc și la interpretări. A spus însă clar că se va pronunța în legătură cu oportunitatea modificării Constitutiei la momentul potrivit. Sperăm să o facă exact în sensul demersului Coaliției pentru Familie, un demers pur democratic, riguros argumentat din perspectiva moralei creștine, perfect lucid în legătură cu starea demografică a națiunii, menit să protejeze în viitor una dintre valorile fundamentale ale societății: familia naturală", a spus Vasile Bănescu pentru Republica.ro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că societatea trebuie să revină la „acceptarea celuilalt cu bune și rele”.

„În chestiunea modificării Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puțin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele și nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii către celălalt", a răspuns președintele Klaus Iohannis la întrebarea ce părere are despre demersul celor trei milioane de români cu privire la modificarea Constituției pe tema familiei.

Patriarhia a precizat joi într-un comunicat că reacția șefului statului „este un răspuns la «o solicitare ultimativă» a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea președintelui față de familia creștină".

„Probabil acest demers a fost catalogat ca «solicitare ultimativă». Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României nu poate fi considerat în niciun caz o «cale a fanatismului religios» sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc și necesar", se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhiei, „propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă «o solicitare ultimativă» , ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății — familia".

Coaliția pentru familie a depus în luna mai la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie. În prezent Constituția se referă la căsătoria dintre soți. Inițiativa a strâns semnături din partea a trei milioane de persoane. 

Curtea Constituţională a avizat pozitiv în luna iulie iniţiativa de modificare a Constituţiei lansată de Coaliția pentru Familie, care a cerut ca în legea fundamentală să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi. Judecătorii CCR au constatat că proiectul întrunește criteriile unei inițiative cetățenești și își poate continua traseul legislativ.

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, referindu-se la căsătoria între persoanele de acelaşi sex, premierul Dacian Cioloș a declarat că pledează pentru toleranţă şi pentru respectarea ideii de familie tradiţională.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Biserica ortodoxa este doar un simplu cult. Un popa nu poate comenta institutii precum Constitutia sau Presedintele; el are grija banilor de la botez, nunta sau inmormantare.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Discursul purtatorului de cuvant al Patriarhiei este manipulator. Observam o multime de termeni generali la forma superaltiv absolut (care sa implice ca nu incape indoiala si nici discutie) folositi ca la Antene pentru a genera artificial o aura superioara si intangibila unei idei ce se vrea a fi impusa cu tot dinadinsul, si a carei valoare reala este in cu totul alta cheie decat binele societatii sau a spiritului crestin. Un exemplu din istoria recenta: un demers "pur democratic", "riguros argumentat", "perfect lucid", "perfect legal", un "exercitiu democratic firesc si necesar" la care a participat "un numar fara precedent de cetateni" a avut loc in Germania in 1932 cand NSDP (da, nazistii) au ajuns pe pozitia de a face majoritate parlamentara rezultand in ridicarea la putere a unui personaj al carui discurs era "riguros argumentat" centrat pe una dintre "valorile fundamentale ale societatii" si anume "superioritatea naturala" a rasei ariene pure asupra tuturor celorlalte fiinte cu forma umana imperfecta. Aceasta legalizare a intolerantei a determinat holocaustul. Mai aproape de casa: o alta organizatie care functioneaza pe termeni absoluti si cu discurs superlativ absolut: MISA - la auzul numelui careia le tremura nadragii tuturor parintilor crestini de fete minore cu aplecare catre spiritualitate. Alt circ de folosire al termenilor absoluti: in discursul politicienilor - nu va explicam nimic, nu justificam nimic, e de la sine inteles ca greutatea cuvantului nostru este (de) lege. Credeti si nu cercetati, zice acest superlativ absolut. Din pacate pentru domniile lor si sufletele noastre pastorite si nu cultivate, acolo unde armonia si valorile comune sunt mai putin importante decat dorinta de a controla si manipula nu se poate vorbi de un demers crestin. Motiv pentru care Patriarhia s-a si delimitat de aceasta initiativa, mentionand ca aceasta "apartine strict organizatiilor civice". Daca pare praf in ochi, se simte ca praf in ochi si mai si ustura ochii de la el, cel mai probabil este chiar praf in ochi.
    • Like 0
  • Este dezarmant cand constati ca institutii ce au in statutul lor apararea legii si a spiritului acesteia fac pact cu societatea (majoritara) in incercarea de a restrange drepturi si libertati.

    Mai pe larg aici: http://sagace.ro/majoritatea-democratia-si-homosexualitatea/
    • Like 1
  • Acum biserica traduce ... are multa treaba ... sintem o tara laica - oare cum se traduce in termeni religiosi?!
    • Like 1
  • Daca pt chestiunea asta se va ajunge la modificarea constitutiei se va introduce si rezultatul referendumului de acum ceva ani cu un nr limitat de "alesi ai neamului" ? Nu prea cred, problema aia va fi bagata sub pres si se va "uita" de ea.
    • Like 2
    • @ Ovidiu Gura
      check icon
      Da, eu zic să desființăm complet parlamentul, nu e mai simplu și mai ieftin așa? Desființăm și judecătoriile și orice ce ține de lege și ordine. Se ocupă niște flăcăi cu ochi albaștri de toate. Ce ziceți? Dv. cînd scrieți gîndiți înainte să scrieți sau după?
      • Like 0
  • Claudiu check icon
    În România totul este rezolvat: școli, spitale, penitenciare, onestitate, simț civic la toți, politețe în trafic, lipsă completa de corupție, etc. Acum a venit la rând și subiectul acesta și trei milioane de români, cu binecunoscuta lor compasiune și înțelegere pentru aproapele său ce are întâmplător o altă părere decât el/ea, au zis că nu-i loc sub soare și pentru "ceilalți" așa că să-i "afurisim" cu ajutorul bisericii ... Ca atare s-au băgat la înaintare câțiva oameni de PR din diferite culte inclusiv BOR, ca să se bage în seamă față de clientela (credinciosi) lor obișnuită și să strângă pentru angajatorul lor ceva puncte de audiență ... Când șeful statului le recomandă să dea dovadă de toleranță scuipă toți venin, asta așa, apropo de iubirea de "aproapele".
    Doamne, mare este grădina Ta!
    • Like 2
    • @ Claudiu
      Nu. Nu ai dreptate sa persiflezi. Este o chestiune grava, de gravitatea careia, marea masa, nepasatoare nu intelegatoare, pentru moment bnu-si da seama. Mai tarziu va trebui indeprtata prin masuri radicale. La fel, un aspect, nu reactioneaza in favoarea reducerii numarului de golani paraziti, parlamentarii. Ii vedeti cu cat dispret si cata obraznicie isi apara "dreptul" de a exploata si batjocori electoratul, care si-a permis sa aiba pareri cu privire la "alesii neamului".
      • Like 0
  • check icon
    „„De ce am dat un comunicat? Tocmai pentru că ni s-a părut că reactia președintelui poate deruta. Răspunsul președintelui părea unul doar corect politic.” // Domnule Bănescu, dacă familia aia slujită de dumneavoastră ar fi realmente puternică, n-ar avea nevoie de texte de legi pentru a sta brează. Venirile domniilor voastre cu așa inițiative (să nu-mi spuneți că pe vreo Liana Stanciu a apucat-o din senin ideea...) îmi trădează taman frica de ce locurile pe unde urmează a vă duce Fluviul timpului...
    • Like 0
    • @
      Si daca ar fi vorba de o teama asa de filozofica cu ce i-ar ajuta o astfel de initiativa? Poate zagazui un referendum fluviul timpului?
      Mai degraba cred ca nici ei nu pun mare baza in politicieni si se tem de o schimbare inopinta a codului prin ordonanta de urgenta.
      • Like 0
  • check icon
    Omenirea este prin definiție un spațiu al vehiculării de praf în ochi. / Mă uit cît de frumos își înfașă oamenii - demnitari fruntași mai ales - interesul în povești...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult