Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moțiunea de cenzură a trecut

Viorica Dăncilă - Eugen Tedorovici - Parlament

Foto Inquam Photos / George Călin

Moțiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a trecut cu 238 de voturi. Guvernul a picat.

Pentru ca Guvernul să cadă era nevoie de minimum 233 de voturi.

UPDATE: Numărul total al deputatilor și senatorilor - 464. 

Numărul de deputati si senatori prezenți - 399.

Numărul total de voturi exprimate 245. 

Numărul de voturi anulate - 3, 

Nr total de voturi valabil exprimate 242, din care pentru adoptarea motiunii - 238. Voturi contra - 4, abțineri - zero.

UPDATE Moțiunea de cenzură a trecut - surse PSD

UPDATE Votul s-a închis. Urmează numărarea voturilor. 244 de parlametari au votat. Matematic, moțiunea poate să treacă, guvernul poate să pice.  Sunt cu 11 voturi mai mult decat cele necesare pentru trecerea motiunii.

UPDATE: Votul deputaților s-a încheiat. Urmează senatorii.

UPDATE: Începe votarea moțiunii de cenzură.

UPDATE: Dan Barna, USR: Guvernul Dăcilă trebuie demis.

UPDATE: Victor Ponta, Pro România: Dna Dăncilă e supărată că toți consilierii ei personali m-au sunat aseară și dacă te superi că te-a refuzat un bărbat nu e frumos să o spui la microfon. Căline (Călin Popescu Tăriceanu -n.n.), probabil că ai refuzat și tu invitația la cină de la aceleași persoane!

UPDATE: Raluca Turcan, PNL: Cred că ne adresăm pentru ultima dată unui premier nelegitim care îndrăznește să își amenințe colegii de partid cu dosare penale ca pe vremea lui Liviu Dragnea.  Mii de recidiviști eliberați de Dăncilă, Dragnea și Iordache seamănă teroare pe străzile din orașele și satele românești.

UPDATE: Titus Corlățean, PSD, vorbește în discursul său despre „neomarxiștii USR și haștag rezist”, „securiști deconspirați de CNSAS”, „profitori ai unor instituții ale statului”, „adoratori ai noii securități”.

UPDATE: Viorica Dăncilă își citește discursul în plenul Parlamentului: „Moțiunea de azi nu va trece”. 

UPDATE: Eugen Tomac, liderul PMP, a spus joi că un parlamentar PMP va fi adus cu ambulanța la Parlament în momentul votului pentru a vota moțiunea. „Toți parlamentarii PMP vor vota la vedere pentru căderea guvernului”, a spus Tomac.

UPDATE: Ludovic Orban, liderul PNL: „Am luat legătura cu liderii grupurilor parlamentare ale partidelor care s-au unit în acest demers și situația privind mobilizarea e foarte clară. Moțiunea de cenzură va trece. Motiunea va avea câștig de cauză în proporție de 100 %. Peste 233 de parlamentari vor vota azi motiunea de cenzură și guvernul Dăncilă va pleca de la putere”, a spus Orban joi dimineața.

UPDATE: Premierul Dăncilă a respins joi dimineață acuzațiile conform cărora au fost promise sume mari de bani la negocierile de dinainte de motiune. „Sunt convinsă că dacă un parlamentar de la PSD va vota azi moțiunea va fi foarte atacat în primul rând de oameni. (Ce le-ați promis la negocieri, pentru că s-a vorbit de sume fabuloase?) Cine a vorbit de spre aceste sume trebuie să demonstreze. Sunt acuzații deosebit de grave. Cred că vorbesc din propria experiență, eu nu fac asa ceva”, a spus premierul, răspunzând la întrebările jurnaliștilor pe holurile parlamentului.

STIREA INITIALA

Ludovic Orban, președintele PNL, se bazează pe 237 de voturi și susține că moțiunea va fi adoptată de către Parlament. De cealaltă parte, conducerea PSD este convinsă că moțiunea nu va trece.

Premierul Viorica Dăncilă a spus miercuri seara că PSD va asigura cvorumul în plenul reunit de joi, dar că parlamentarii social-democrați nu vor vota. 

Deputaţii Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat, în ajun de moțiune, că se întorc la PSD, după ce în urmă cu o săptămână plecaseră la Pro România, fondat de Victor Ponta. Cei doi ar fi primit garanții de la conducerea partidului că vor prelua organizaţia PSD Cluj.

O înregistrare audio prezentată zilele trecute de Newsweek.ro arată cum premierul Viorica Dăncilă le-a transmis parlamentarilor PSD că miza moțiunii de cenzură o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor. 

În plus, recent, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat o listă cu 469 de proiecte aprobate pentru finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), opoziția acuzând că o mare parte din banii publici din FDI va ajunge către primarii și președinții de consilii județene, membri PSD.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  154 de parlamentari s-au dat inexistenți. Halal!
  • Like 0
 • Să vedem cum ne înhamă noua putere la muncă pentru reconstrucția României în lipsa tensiunilor sociale și un climat de armonie și pace socială. Aferim !
  • Like 0
 • Dăncilă, i-ați broșa și cară-te!
  • Like 3
 • Citez : „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” - Partea a doua s-a implinit. Astept sa se infaptuiasca si prima parte.
  • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult