Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ne furăm singuri căciula”. Pierdem anual venituri potențiale de 15% din PIB din cauza celei mai ridicate economii subterane din UE. Cu acești bani s-ar putea construi 3.000 de km de autostradă în fiecare an

oameni - strada - blur

Foto: Colin Underhill / Alamy / Alamy / Profimedia)

Acum ceva timp am realizat o serie de emisiuni Banii în mișcare în care am comparat bugetul public al României cu situația financiară a unei familii. Printre cele zece probleme identificate, am subliniat că două sunt cele mai grave: subevaluarea veniturilor publice din cauza economiei subterane și lipsa obiectivelor concrete pentru combaterea acestui fenomen. Practic, o treime din veniturile familiei România sunt pierdute din cauza corupției și evaziunii fiscale la cel mai ridicat nivel din blocul comunitar (Uniunea Europeană). Familia declară că vrea să reducă furtul, dar NU își asumă aceasta în obiective concrete. GRAV: familia este sabotată din interior. ȘI MAI TRIST: nimeni NU își propune cu adevărat să găsească și să pedepsească hoții. De aici cred că derivă adevărata reformă a României, singura care poate declanșa materializarea oportunităților pentru dezvoltare în următorul deceniu: reducerea economiei subterane și a traficului ilicit, astfel încât veniturile publice să crească la nivelul potențial și să putem susține investițiile publice de care avem atât de mare nevoie.

De ce spun că „ne furăm singuri căciula”? În primul rând pentru că veniturile publice ale României raportate la PIB au fost doar 31% în anul 2020, ultimul loc din Uniunea Europeana și cu o treime sub medie. Tot la acest nivel se învârte și media pentru ultimul deceniu, deci problema este de foarte mult timp. Practic, pierdem anual venituri potențiale de 15% din PIB din cauza celei mai ridicate economii subterane din UE. Cu acești bani se pot construi 3.000 de km de autostrada în fiecare an, de trei ori mai mult decât avem în momentul de față!

Astfel, cu un TVA gap, adică diferența dintre TVA-ul care se poate colecta și ce se colectează în realitate, de 33%, România pierde venituri potențiale din TVA de două ori mai mult decât media din UE, unde gap-ul este de 15%. Tragic este faptul că, în ciuda măsurilor privind digitalizarea administrației publice și reducerea economiei subterane, strategia fiscal bugetară pentru perioada 2021–2023 NU aduce schimbări în acest sens. Practic, în scenariul de bază se perpetuează ideea că veniturile publice vor reprezenta tot 31% din PIB în 2022 și 2023. Singurul accident temporar este în 2021, când veniturile publice au fost prognozate la 32,6% din PIB. Din păcate, nu a fost vorba despre o colectare mai eficientă a veniturilor publice și reducerea economiei subterane, ci de taxele amânate în perioada pandemiei și decalate la plată în anul următor. Acest aspect este foarte clar în strategia fiscal bugetară, document publicat pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice. La pagina 8 vedem că amânarea plații obligațiilor fiscale de către agenții economici pe parcursul anului 2020 a avut un impact negativ în veniturile bugetului public de circa 18 miliarde de lei. Miza este imensă, deoarece avem nevoie de mai mulți bani la buget, dar NU prin taxe mai mari, ci printr-o colectare colectare mai bună a celor existente. Oare ce trebuie să facem pentru reducerea economiei subterane?

apasă pe imagine pentru a-i mări dimensiunea

Exemple pozitive. Ce a făcut Polonia?

Polonia este un exemplu pozitiv în acest sens, o țară care a înregistrat o pondere a veniturilor publice în PIB de 42% pe parcursul anului 2020 (comparativ cu 30% în cazul României) și un gap la TVA de doar 10% , comparativ cu 33% în cazul României. Reforma administrației fiscale poloneze a fost inițiată în anul 2015 în cadrul Strategiei pentru Dezvoltare Responsabilă și s-a bazat pe 3 piloni: modernizarea legislației, eficientizarea administrației fiscale și intensificarea cooperării cu mediul de afaceri. Cea mai importantă măsură luată de autoritățile poloneze este reforma complexă a administrației fiscale, care a fost echipată cu instrumente analitice inovatoare bazate pe IT și cooperarea cu sectoarele IT și bancare pentru detectarea fraudelor fiscale, digitalizarea raportărilor și introducerea unor instrumente informatice de analiză automată pentru a distinge operațiunile reale de cele fictive. Alte măsuri importante luate în Polonia sunt: cooperarea strânsă dintre administrația fiscală, poliție, poliția de frontieră, agenția internă de securitate pentru combaterea fraudelor fiscale ; limitarea strictă a sferei taxării inverse și a perioadei de aplicare ; extinderea confiscării bunurilor a căror proveniență nu poate fi atestată; aplicarea unor dobânzi diferențiate la întârzieri la plată TVA și a unor penalități foarte mari, respectiv 30% atunci când vorbim de sub-raportariea obligațiilor de plată și supra-evaluarea cererilor de rambursare… și penalități de chiar 100% atunci când vorbim de facturile false

Se poate și în România?

Există totuși sectoare în România unde se fac progrese importante. Spre exemplu, piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, fiind de 3 ori mai mic decât nivelul înregistrat în 2010. Astfel, contribuțiile totale ale industriei de tutun la bugetul de stat au fost de aproape 20 de miliarde de lei în anul 2020, ceea ce reprezintă aproape 6% din veniturile publice, sectorul devenind cel mai important contribuabil la bugetul public.

apasă pe imagine pentru a mări dimensiunea

În ciuda acestei evoluții, datele publicate în presă indică aproximativ 2,4 miliarde de țigări provenite din piața ilicită care au fost consumate în România pe parcursul anului 2021, echivalentul a câteva sute de tiruri. Conform rezultatelor prezentate în raportul KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE că nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est, deoarece avem 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la patru ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, potrivit estimărilor industriei, bani cu care se pot construi anual 63 de kilometri de autostradă. Circa 116 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2021, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020, iar datele sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro. Deci, suntem pe drumul cel bun, dar se poate face mai mult. Spre exemplu, dotarea cu scanere a birourilor vamale de frontieră, investiție inclusă chiar în PNRR. Acestea sunt esențiale pentru a depista marfă de contrabandă, precum arme, droguri, tutun sau alcool. România a achiziționat 15 scanere de mai bine de un deceniu, doar că acestea sunt nefuncționale. Vă dați seama – pierdem miliarde de lei în fiecare an pentru că NU AVEM scanere active în punctele de graniță!

Iar contrabanda și contrafacerea afectează grav un număr mare de sectoare economice. OECD – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și EUIPO – organismul însărcinat cu chestiuni ce țin de proprietate intelectuală al Uniunii Europene studiază constant fenomenul, iar conform celui mai recent (2021) studiu OECD și EUIPO – European Union Intellectual Property Office în topul sectoarelor vizate de trafic ilicit în Europa se numără de asemenea parfumurile și cosmeticele, articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, ceasurile sau aparatură electronică s.a.

Odată cu expansiunea mediului online, dar și în contextul pandemic în care segmentul e-commerce a crescut semnificativ, crește de asemenea într-un ritm alarmant și traficul ilicit online. Practic, pe internet poți cumpăra orice (nici nu știi exact ce cumperi, de cele mai multe ori) și nu există nici un sistem care să monitorizeze centralizat fenomenul și să aplice sancțiuni. Produsele farmaceutice, consumabilele medicale, bunurile de larg consum (FMCG), produsele din tutun sau băuturile alcoolice sunt câteva dintre țintele comerțului ilicit online, conform aceluiași studiu EUIPO 2021.

Să sperăm că toate acestea se vor rezolva în curând. Contrabanda, traficul ilicit și economia evaziunea fiscală trebuie reduse la minimum pentru a spera la un trai mai bun pentru noi toți. Aceasta este adevărata reformă profundă care poate accelera dezvoltarea României!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca banii aia ar ajunge la buget eventual ar creste pensiile speciale, ce km de autostrazi visezi.
    • Like 2
  • Cand statul te fura si iti pune piedici la tot pasul ,nu ma mira ca se fura pe capete. Dar paradoxul ii ca cei mai mari hoti sunt tot politicienii si firmele cu legaturi cu persoanele politice. Eu nu inteleg cum unele firme pot acumula datorii de milioane de euro la stat, iar persoanele simple daca au 1 leu datorie la ANAF ,li se pune poprire pe conturi. Iar o data la 5 ani se face amnistie fiscala tot cu "dedicatie", pentru firmele de casa a partidelor. Iar tu imi explici mie ca daca ar avea statul bani ar construii 3000 de km de autostrada pe an???? Serios??? Cel mai prost administrator , STATUL , ar devenii mai responsabil daca ar primii in plus 4 miliarde? Eu daca as putea , nu as platii nimic , nici pensie( as baga banii la bursa, as fi mai castigat) , nici TVA, nici sanatate(oricum plateac tot din buzunar cand am o problema medicala) , nici accize. Statul sa arate macar ca incearca sa se reformeze si apoi sa aiba pretentii de la cetateni. Cum iti explici ca la o populatie in scadere , creste numarul de bugetari? In mileniul 3 , intr-o tara care se lauda ca ii plina de IT-isti , dosarul cu sina inca este rege. Inca nu poti platii corespunzator taxele si impozitele online. Scoala romaneasca se afla in sec 19 , si se indreapta spre sec 18. Spitalele sunt bune numai pentru incubatia stafilococului. Politisti care amendeaza babe dar deschid portiera pentru interlopi. Justitia ii oarba ....oarba la dreptate. Si toate problemele s-ar rezolva daca ar primii ceva banuti in plus?
    • Like 4
    • @ Natalia Todorov
      Statul suntem noi doamna si atata vreme cat furtul, furtisagul, spaga si "descurcatul" e mantra noastra nu stiu de ce sunteti contrariata de ceea ce se intampla. Schimbarea trebuie sa inceapa de la "omul din oglinda" (vorba cantecului).
      • Like 1
    • @ HateField
      Nu stiu daca ai aflat , dar o functie buna la stat o primesti doar cu pile sau spaga. Deci un om cinstit nu prea ajunge sus in ierarhie. Am tras destule ponoase pana acum ca am incercat sa fiu cinstit. Bugetarul ii o specie aparte . Cum se vede in functie , se comporta ca seful pe plantatie , uitand ca ar trebuii sa fie in slujba cetateanului.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Desigur... ei sunt ei noi suntem noi aia cinstiti si curati. E casta noastra si cea a actualilor si viitorilor bugetari nu? Ideea e ca tot din randul nostru s-au ridicat ridicat si se vor ridica si acesti ubermenschi care sunt bugetarii. Si ca si noi, sunt si ei buni sau rai, cinstiti sau hoti. Nu numai ei fura. Toti furam si ne furam intre noi si in cazul dumneavoastra va si amagiti creind distinctii acolo unde ele nu exista.
      • Like 0
    • @ HateField
      Ha,ha,ha !
      • Like 0
    • @ HateField
      Mhai Nai check icon
      Aici apare in discutie notiunea de civilizatie. Civilizatie in sensul de persoane civilizate, educate. Romania merge pe selectie naturala. Supravietuirea celui mai "puternic". In cazul nostru politicianul cu functie cat mai mare.Problema este ca cei ramasi in Romania (media) sunt la un nivel atat de scazut incat nici nu sesizeaza asta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult