Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Nu m-ai convins. Indiferența ta este risipă de libertate". Luni, după alegeri, să ne uităm cu atenție și îngrijorare la jumătatea plictisită

Klaus Iohannis - victorie

Foto: Octav Ganea/ Klaus Iohannis

Mă împiedic pe LinkedIn într-o postare a unui fost coleg de studii, devenit între timp un expert de renume în social media și comunicare. Nu începe cu tradiționalul “glad to” sau “honoured to”, nu are poza standard cu o diplomă sau o medalie – este un text simplu, dar foarte puternic, care promovează, în română, dreptul de a vota liber, câștigat cu sacrificii umane în urmă cu 30 de ani.

Ochii mi se opresc pe primul comentariu, venit sec din partea unui consultant IT: „Nu m-ai convins.”

Din ecranul alb-negru al memoriei îndepărtate, dar atât de vii, îmi răsună sincronul victoriei înfrigurate: „Am învins, am învins, dictatorul a fugit!”. Oameni zac săraci, flămânzi și morți în stradă. Dintr-un birou de sticlă din Pipera, un glas răzbate impasibil după 30 de ani: „Nu m-ați convins!”  

Refuzată ca o promoție de Black Friday, libertatea se ascunde rușinată printre pliantele cu oferte de Revelion în Maldive sau Abu-Dhabi. Beneficiile ei ne-au convins ușor, responsabilitățile mai puțin. Privilegiile ei ne-au sucit mințile, răspunderile ne aruncă în cinism. Avem libertate, o merităm, este a noastră. Cum s-a câștigat, nu contează. Ce facem cu ea, nu este problema noastră.

„Noi facem un spital!” – „Nu m-ați convins!”

„Împreună salvăm pădurile valoroase ale României.” – „Nu m-ați convins!”

În timp ce o mare parte din România oficială se afundă în uitare subită și în indiferență, toate celelalte Românii se încăpățânează să respire, să trăiască și să spere liber: România din Regatul Unit, România din Italia, România din Spania, România de 18 ani din Australia – toate aceste Românii mici de peste hotare continuă să viseze românește și pentru noi, cei greu de convins de acasă. Protestele individuale ale românilor care au plecat nemulțumiți de ce se întâmpla în țară se reunesc la alegeri în cea mai mare manifestație la care am asistat vreodată: protestul speranței. Speranța că familia și prietenii vor trăi mai bine și mai demn; speranța că la pensie vor reveni acasă, într-un loc marcat de valoare și de bun-simț. Convinși că votul lor poate face diferența, toți acești puieți de Românie ne ajută printr-o solidaritate covârșitoare în lupta cu cei greu de convins. Dacă ar fi avut șansa să voteze pentru orașul sau satul lor la alegerile locale, ne-ar fi izbăvit până acum de lichele și de baroni. 

Poate că depărtarea te responsabilizează, te obligă să-ți pui întrebări legate de identitate și de viitor. Nu înțeleg însă cum apropierea de spitale mizerabile, de funcționari corupți, școli medievale sau străzi îngropate în noroi te poate lăsa rece ca un Luceafăr superior. Cine ești tu, cel greu de convins?! În ce cămine ai stat, la ce doctori ai umblat, pe ce drumuri te-au purtat vacanțele, câte fonduri ale clasei ai plătit într-un sistem gratuit de învățământ, cine ți-a dat vreodată șpagă pentru a-ți face bine treaba, câte mătuși miliardare ai avut?! În ce parcuri te plimbi, ce aer respiri, cum te ascunzi de sute de mii de copii care mor de foame la tine în țară?!

Îți spun atât: „Nu m-ai convins!” Indiferența ta este risipă de libertate, vid de conștiință civică, un absenteism pe care nu ni-l permitem în această fază precară a democrației noastre. Ștampila nu este o baghetă magică: ai votat, s-a întâmplat tot ce ai visat. Dar fiecare ștampilă pusă poate deschide sau închide un drum.

Româniile mici din lumea întreagă ne-au deschis astăzi încă o dată drumul speranței, pentru toate rătăcirile, disperările și șovăielile noastre de fiecare zi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • manipulare ieftina. ai pus titlul cu nu m-ai convins si o poza cu johanis. vorbesti de johanis autorule care esti? poate era bine sa iasa dancila atunci ai fi fost convins. de unde un itist e mare specialist politic? ritmul in care johanis a jucat politic l-a adus la acest rezultat cu 3 ani in carca cu psd. eficienta conteaza si rezultatul stimate autor diletant. johanis e pragmatic a scos maxim din materialul cu care a lucrat. electoratul i-a dat 66%. tot zic unii in scarba ca i-au dat. asta e jocul politic al sti juca castigi. nu cunosti si esti diletant votezi cu cei care stiu. norocul nostru e ca asta a fost johanis. nus pnlist si nici nu i-am dat 1 milion de like acu 5 ani. dar dpdv politic e peste toti de pe scena politica. la voi strugurii sunt acrii. cand o sa faceti politica la nivelul johanis mai comentati pana atunci ramaneti la documentatie de sw dar am impresia ca si aia e superficiala. se vede din modul de agandii situatia. in loc sa invatati ceva de la asta reincalziti ecourile cu mutul lenesul si alte ineptii. daca cei care va ilumineaza calea politica ar fi inteles ca atunci la euro johanis a pus referendumul pt justitie si ca a castigat al 2lea mandat. ca acel 82% cuantificat in nr de voturi va fi egal cu cel obtinut in turul 2 prezidentiale nu ati fi tocat banii pe campanii perdante. mai invatati politica baieti
    • Like 1
  • Rodica check icon
    Conform invitației dumneavoastră m-am alăturat comunitií cu un comentariu care nu a apărut. Nu este vulgar, extremist sau șovin. Este un punct de vedere care trebuie privit cu atenție. Nu devenim cetățeni responsabili dacă ne ducem ca turma într-o direcție sau alta. Democrația înseamnă libertatea de a alege, respect pentru cel care are altă părere decât a ta, dezbatere. Nu vi se pare că am rămas tot „la lupta de clasă” propagată înainte de 1989, dar aplicată în altă direcție? Totdeauna suntem anacronici. Priviți direcțiile în care se îndreaptă electoratul din Europa și din USA. Aștept un răspun.
    • Like 0
  • Este egoismul. Egoismul celui bine platit care isi permite sa externalizeze tot ce il priveste (cumparaturi din occident, scoala copilului tot acolo), timp in care el sta intr.o locuinta decenta sau chiar frumoasa, are o masina buna, ii satisface hachitele sotiei, e chior in tara orbilor. E bine platit in orice regim. S.a descurcat. Ce.l intereseaza restul? E zen, pragmatic, ghidat de castiguri si foloase. Nu se coboara sa fie manat in alegeri de sentimente. Si nu ma refer la alegerile prezidentiale, ci la alegerile de viata.
    Daca vreti, e echivalentul aluia care voteaza psd ca i.a dat 200 in plus la salariu. Nu e echivalentul celor care au refuzat suta de lei a lui Ceausescu si a decis sa nu mai indure. Dar probabil ca habar nu are de refuzul ala. E lup tanar.
    • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Vorbesti despre egoism de parca ar fi un lucru rau...crede-ma, ala care a ajuns sa traiasca bine dintr-un salar de privat este mai calculat, mai informat si mai bine ghidat in viata incat sa-si puna botul la "binele tuturor". Iar daca nu are din ce alege, nu alege. Incep sa ma satur de demonizarea acestei categorii de oameni, a caror prezenta in societate are in mod indirect o valoare adaugata pe care altii nu vor sa priceapa. Ah, ca exista si o categorie puturoasa, care nu ar iesi la vot nici daca ar fi in pericol libertatea sa de exprimare? Da clar, ei sunt de nivelul celor care voteaza cu PSD. Insa va rog sa nu facem o confuzie intre cele doua.
      • Like 0
  • Pe mine personal nu m-au convins multe....dar cum traim in tara lui "da din coate" "striga mai tare" " interpreteaza" " reinterpreteaza" "adulmeca" "minte frumos" si "simte ciobaneste romaneste" prefer sa raman NE-CONVINS.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dar ce v-ar fi convins, dle din turnul de fildeș?
    Poate o ordonanță a lăcomiei, care ar fi determinat multinaționalele -alea, care în viziunea lui Liviu de Jilava sugeau sângele poporului- să-și ia tălpășița spre zări mai lipsite de dări și birocrație și dvs rămâneați pe dinafara biroului ultra-modern. Sau poate o dictatură à la Erdogan, spre care acum un an părea că ne îndreptăm cu pași repezi...Sau o recesiune feroce, favorizată de politicile iresponsabile, care ar fi dus firma dvs la faliment.
    Poate astea v-as fi convins. Dar cum n-ați făcut măcar un mic efort de a înțelege ce se petrece, cât de gravă era situația, n-aveți cum pricepe. Au înghițit alții gaze și au luat bulane pe spinare în timp ce dvs erați probabil iritat că s-a oprit circulația.
    Câteodată e mai bine să rămâi filozof.
    • Like 2
  • Și eu sunt IT, așa că zic: poate că textul respectiv chiar era neconvingător. Mai concret, pe mine PNL nu m-am convins și nici nu are cum să mă convingă, fiind același partid nereformat, cu aceiași oameni compromiși.
    • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      PNL-ul , s-a reformat putin si mai urmeaza ,Nu mai sunt ,,udrea , blaga, olteanu ,etc etc,, Sa speram ca ,,timpul le rez. pe toate, Oricum psd-ul nu mai avea ,viitor in ac tuala formatie .
      • Like 2
    • @ Dan Capitan
      Blaga nu mai este la butoane, deloc, sau nu mai este in fata camerelor?
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Corect, PNL s-a reformat Putin.
      • Like 1
  • Sa compari votul cu Black Friday mi se pare un "dancilism"! Sa cauti brusc politicianul ideal, intr-o tara furata si corupta in ultimul hal, un elitism infantil demn de mila.
    Daaa, desigur, unii nu sint "sentimentali", sint "rationali", ceea ce nu-i mare lucru cind le ai pe toate sub nas, dar daca peste cinci minute se stinge lumina pentru o luna, pentru ca niste imbecili n-au gestionat cum trebuie nevoia de energie electrica?
    Toti acesti "alesi" ai lumii moderne sint numai dovezi ale unei educatii deficitare. Probabil unii au impresia ca daca au scris niste linii de (pseudo)cod, prin asta devin automat mai grozavi ca toti ceilalti oameni si uita ca altii au facut mult mai mult intr-o vreme cind sa scrii cod era cu adevarat ceva deosebit...
    Ma rog, fiecare cu parerea lui, vorba dlui Neagu Djuvara: "noroc ca nu mai am mult de trait". Dar pina traiesc, eu voi merge la vot.
    • Like 1
    • @ Augustin Man
      Delia MC Delia MC check icon
      Pentru dvs este (ca) un dăncilism. Pentru acel IT-ist este exact așa. Votul e (ca) o ofertă și atât. Pot să votez sau să cumpăr, pot să nu, în opinia lui, cu aceleași consecințe. Dovada, aceeași replică. Da, e grav.
      Like maxim pentru " elitism infantil demn de milă ".
      • Like 1
  • Rodica check icon
    Domnule Hornea, pentru că dumneavoastră ați deschis subiectul afirmând ”votul de azi s-a dat pentru eradicarea privilegiilor”, trebuia să completați „pentu o parte din politicieni și simpatizanți”. Ca să nu mai lungim subiectul, vă amintesc că la mărirea indemnizațiilor, acordarea pensiilor suplimentare pentru parlamentari, a pensiilor la limita de vârstă pentru procurori, judecători, președinte precum și la acordarea altor privilegii a existat unanimitate la vot și președintele a uitat să respingă, măcar de formă, legea. Așa că am intrat, pentru a câta oară, în etapa - scoală-te tu ca să mă așez eu - dar pornită de alți combatanți. În rest, România este doar un subiect și românii, cu tot cu diasporă, doar niște motive. Să ne auzim peste un an!
    • Like 0
  • Cred ca este foarte bine sa lasati oamenii sa gandeasca cu mintea proprie...E plin de influenceri care vin cu clisee plictisitoare de cade varul dupa pereti. Si rezultatul s-a vazut: 50% din oamenii cu drept de vot au stat acasa. Ma numar, proudly, printre ei. Nu pentru ca nu imi iubesc tara, ci din contra: de 3 ori am plecat cu bilet doar dus, de 3 ori am revenit in tara. Dar cand ai de ales intre hoti, semi-analfabeti si securisti, cred ca cel mai igienic este ori sa anulezi votul ori sa nu il acorzi nimanui. De 30 de ani votam "raul cel mai mic" si am vazut rezultatele. Am inghitit gogosi bagate pe gat cu forta de hipsterasi barbosi si corporatisti care scriu din Pipera cu un caffe late in fata. Realitatea insa e ca o vila in Teleorman pentru un bugetar e ceva nasol tare, 6 case pentru "un meditator", tot bugetar, sunt super in regula. Cu o singura exceptie, TOATE partidele au fost la conducere sub o forma sau alta, conform principiului "la vremuri noi, tot noi". Acum mami si tati au imbatranit, vin din urma progeniturile....Pana nu se va curata tara asta de astfel de obiceie. nu va iesi lumea la vot....unii pentru ca nu le pasa intr=adevar, Altora pentru ca le pasa prea mult si nu isi bat joc de vot, acordandu-l tututor mascaricilor.
    • Like 0
  • Domnului Graff von Zeppellin . Cred ca il cunosc pe consultantul IT , cunostinta dumneavoastra , cel cu biroul in zona Pipera . Intalnesc acest personaj , in zona Lacului Herastrau , cand dau frecvent cate o tura in jurul lacului (locuiesc in zona ) . Acesta , singur sau de regula , in ceata de 3-5-7 indivizi asemeni lui , plini de ifos astral - deh persoane sofisticate , moncher ; inzaoati cu divaisuri , care masoara tensiunea arteriala , distanta , viteza , etc. & cabluri , casti ; echipati distinctiv , in costume sportive , multicolore , mulate , ce sa mai ! aproape niste extraterestrii -cu limbaj si comportament specific ,doar lor inteligibil , alearga , doar ei stiu de ce si pentru ce ,sambata sau duminica dimineata , dupa ora 8.00 . Frapanta insa , este raceala din ochii lor , dezinteresul fata de tot ce ii inconjoara - culorile naturii , sunetele si muzica ingereasca a pasarilor din Parc, oamenii , copiii , sau de ce nu ,cate-o frantzushca mai zglobie , ce se arata pe vreo alee . Mai ales ultimul element , sa-i fereasca Domnul , brrr , frantzushka ? ! Acestor fapturi , cred ca le-ar prinde bine un plonjon ,in viata reala , gen stagiu militar - lacrimi , noroi , oboseala , sudoare , multa sudoare, iar noroi , ger, ploaie ; sau vreo criza economica profunda , atunci cand fasoanele lor , profesionale sau abilitatile pe care ei cred ca le detin , nu le vor fi de vreun folos palpabil ....Neimplicati politic , lenes distanti , in vreun Olimp personal , cam sarac cu duhul , cum altfel , sa nu exclame : ,, nu m-ai convins ,, ! Pentru a avea convingeri , trebuie sa participi la efort , sa ai dubii , sa cauti raspunsuri , poate sa le gasesti ,poate nu ; trebuie sa traiesti , in ultima instanta ! Enfin , vreo 3 luni , pe vreun santier sau la sapat santuri , sigur il vor reeduca pe ITistul , dumneavoastra si va fi mai usor de convins , Herrn Graff ...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult