Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„O întreagă țară de victime nevinovate așteaptă amnistia”: războiul de uzură dus de PSD contra Justiției ajunge la final

Tudorel Toader - Florin Iordache (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Prin vocea deputatului Cătălin Rădulescu, PSD încearcă încă o dată să acrediteze ideea că persoanele condamnate definitiv de către completurile de 5 judecători ale ÎCCJ (constituite fără a fi respectate în totalitate rigorile legii, fapt pentru care responsabilii trebuie să răspundă cu siguranță) ar fi nevinovate. Promotorii, sau mai degrabă propagatorii, acestei idei știu foarte bine că e falsă, însă prinde bine la o categorie de alegători, cea a fanaticilor.

Dosarele condamnaților definitiv au parcurs toate fazele procesuale, epuizând toate căile de atac. Soluțiile au fost temeinic motivate, fiind mai puțin important ce nume de judecători au făcut parte din completul de judecată. Nu-i așa? Când ajungi tu, persoană de rând, în fața judecătorului, nu te interesează atât de mult cum se numește acesta, ai încredere că va judeca imparțial cauza ta. Dacă după pronunțarea sentinței te consideri nedreptățit, faci uz de toate căile de atac, fie ele ordinare sau extraordinare, naționale sau internaționale. Despre asta este justiția, despre a-ți căuta dreptatea până în pânzele albe și despre a-ți apăra cauza cu orice preț.

Dacă mesagerii PSD-ALDE ar crede sincer că sunt mulți nevinovați printre cei condamnați de completurile de 5 judecători ai ÎCCJ, nu ar mai jindui după amnistie și grațiere. Deoarece pentru o persoană nevinovată, condamnată pe nedrept, este suficientă revizuirea sentinței, de către un alt complet de judecată, care s-o achite definitiv după ce va fi constatat nedreptatea înfăptuită.

Însă PSD-ALDE tocmai asta urmărește, eliminarea judecătorilor, de orice grad și nume, din această ecuație. Iar amnistia și grațierea tocmai acest efect îl au. Dau posibilitatea legiuitorului să se substituie autorității judecătorești, căreia să-i invalideze soluțiile. Iar dacă ne uităm la modul arbitrar în care parlamentul încuviințează, sau mai degrabă nu, cercetarea penală în privința colegilor lor, cumulat cu înclinațiile actualei majorități, favorabilă zonei infracționale, putem anticipa cât de nedreaptă și orientată va fi o eventuală astfel de măsură.

Cât despre zicerea ministrului justiției Tudorel Toader, conform căreia ar exista o temere printre români că pot fi „deduși” judecății chiar nevinovați, urmând această construcție logică, îmi va fi greu să mai definesc instituția achitării. În plus, mă aflu printre cei care nu simt această temere. Și mă întreb, oare de ce nu o simt? Ce anume îmi dă mie această imunitate în fața „abuzurilor” invocate de ministrul justiției?

În calitate de cetățean onest nu voi accepta niciodată ca un infractor să scape prin culpa organelor de urmărire penală, sau a instanțelor de judecată, adică printr-un viciu de procedură. Când astfel de vicii sunt sesizate, trebuiesc eliminate de îndată și corectate efectele lor. Însă aceasta nu înseamnă câtuși de puțin faptul că persoana condamnată este mai puțin vinovată de fapta incriminată.

Alftel, vom ajunge să suspectăm că aceste vicii de procedură vor fi fost premeditate, plantate tocmai pentru a se ajunge într-un final la acest rezultat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Prea subiectiv punctul dvs de vedere. Dar, vi-l respect. Ma intreb care ar fi fost opiniile sustinatorilor opozitiei daca Dragnea nu avea nicio condamnare (nu mai are importanta pentru ce, in cazul lui nu este , inca, vorba de coruptie). Dvs. sunteti si absolvent de drept si stiti cu siguranta ca institutiile amnistiei si gratierii fac parte din dreptul penal. Iar politica penala intr-un stat o face puterea excutiva, nicidecum magistratii, individual sau prin asociatii, etc. Punctul meu de vedere este urmatorul : a-si accepta o amnistie si o gratiere urmata de o demisie a liderului PSD din toate functiile si retragerea sa din viata publica/politica. In Romania, marea majoritate a politicienilor nu stiu sa faca pasul inapoi. Exemplu cel mai elocvent, Ponta. Pana de curand credeam ca Antonescu ar fi un exmplu in acest sens. M-am inselat insa.
  • Like 0
  • @ Ionel
   Mr.Oh check icon
   Cred ca sunteti un optimist incurabil. Dvs. ce va imaginati? Ca acesti oameni dupa ce au pus mana pe averi colosale prin furt, frauda, coruptie, se vor retrage in cazul unei amnistii si vor face afaceri oneste dupa legile economiei de piata?

   Credeti ca sunt capabili?

   Sau isi vor folosi sistemul de relatii corupt pentru a-si distruge concurentii de pe piata asa cum au distrus concurentii politici? Acesti indivizi sunt un cancer moral. Vor construi un cartel mafiot ce va actiona nestingherit pe piata. In fapt acesta deja exista.

   Imi pare rau sa va contrazic. Acesti oameni nu numai ca trebuie sa dispara din politica, ci trebuie sa dispara cu totul din viata sociala. Au avut timp 30 de ani sa demonstreze. Si au demonstrat ca fura, corup. isi distrug adversarii prin mecanisme nedemocratice, lipsite de etica si morala. Si nu doar atat, ci au demonstrat ca nu-i intereseaza deloc o economie libera cu reguli respectate de toti.

   Eu nu vreau sa ne indreptam spre o societate precum in america latina sau rusia oligarhica.

   Sa impacheteze 100.000 de euro si sa dispara din tara si cu acel capital sa incerce smecheriile lor in SUA, Costa Rica si pe unde mai pot. Banii romanilor sa ramana in tara. ca romanii au muncit pentru ei. banii furati trebuie returnati. Suntem prea saraci ca sa ne permitem sa inchidem ochii la fraude de asemenea amploare.

   Confiscarea averii si expulzarea din tara fara drept de intoarcere. S-au distrat destul timp de 30 de ani.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Ionel check icon
   Eu sunt si raman, totusi, un optimist. Mie, unul, Dragnea nu mi-a placut din 2008-2009, perioada in care marea majoritate dintre cei care azi il ataca nici nu il bagau in seama. Acum este atacat pentru ca este ce este, liderul PSD, partid de guvernamant. Credeti ca daca ramanea in PD alaturi de basescu il mai ataca azi cineva !!?? Mai vedeti vre-o vorba pe undeva de celebrul trio blaga, berceanu, videanu !!?? Nicio grija ca sunt altii de teapa lui pregatiti sa ii ia locul. Cu respect, insa cred ca exagerati cu furtul si coruptia, PROSTIA este cel mai mare pericol pentru Romania. Cand am citit azi articolul dl. din Canada referitor la oamenii numiti de Tramp in posturi publice in SUA imi dau seama ca la noi astia sunt mici copii !!!!
   • Like 1
  • @ Ionel
   Mr.Oh check icon
   Stuparul fura mereu mierea din stup. Natura oportunista a fiintei umane nu poate fi schimbata. Un oportunist (hot) inteligent stie cand sa se opreasca.
   Romania se confrunta cu doua feluri de hoti. Cei inteligenti si cei nesatui si prosti.
   Sa-ti construiesti afacere cu bani europeni (gratis) era/este o solutie pusa la dispozitie de UE.

   Dar guvernantii de azi nu sunt capabilli sa inteleaga aceasta. E mai simplu sa sa nu faci nimic si sa blochezi tot ce functioneaza si progreseaza.

   Capitalismul functioneaza dupa principiul stupului de albine. Prostul si nesatulul distrug stupul.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Nu va bateti capul dialogand cu un postac psd!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Din păcate, penalii nu vor face un pas înapoi. Ei urmăresc sa fie declarați nevinovați pentru a putea accede in funcții in stat și a o lua de la început cu ticăloșiile, de pe poziții incontestabile. Odată cu ei vor scăpa toți derbedeii, care vor da de lucru poliției și vor face noi victime. S-a văzut recent acest lucru. In privința lui ponta si a lui antonescu, aveți dreptate! Este uimitor tupeul acestor doi nemernici și a celor din anturajul lor. Tocmai de aceea trebuie penalizati la viitoarele alegeri. Să vadă că nu am uitat.
   • Like 0
  • @ Gabriela Constantinescu
   Ionel check icon
   Va rog sa explicati ce inseamna postac psd !! Daca cineva nu va impartaseste opiniile sau chiar are alte opinii asta inseamna ca este postac !!?? Dvs sunteti postac PNL sau USR ??? In democratia pe care o vedeti dvs toti comentatorii acesui site trebuie sa aiba aceleasi opinii si puncte de vedere !!???
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult