Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„O întreagă țară de victime nevinovate așteaptă amnistia”: războiul de uzură dus de PSD contra Justiției ajunge la final

Tudorel Toader - Florin Iordache (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Prin vocea deputatului Cătălin Rădulescu, PSD încearcă încă o dată să acrediteze ideea că persoanele condamnate definitiv de către completurile de 5 judecători ale ÎCCJ (constituite fără a fi respectate în totalitate rigorile legii, fapt pentru care responsabilii trebuie să răspundă cu siguranță) ar fi nevinovate. Promotorii, sau mai degrabă propagatorii, acestei idei știu foarte bine că e falsă, însă prinde bine la o categorie de alegători, cea a fanaticilor.

Dosarele condamnaților definitiv au parcurs toate fazele procesuale, epuizând toate căile de atac. Soluțiile au fost temeinic motivate, fiind mai puțin important ce nume de judecători au făcut parte din completul de judecată. Nu-i așa? Când ajungi tu, persoană de rând, în fața judecătorului, nu te interesează atât de mult cum se numește acesta, ai încredere că va judeca imparțial cauza ta. Dacă după pronunțarea sentinței te consideri nedreptățit, faci uz de toate căile de atac, fie ele ordinare sau extraordinare, naționale sau internaționale. Despre asta este justiția, despre a-ți căuta dreptatea până în pânzele albe și despre a-ți apăra cauza cu orice preț.

Dacă mesagerii PSD-ALDE ar crede sincer că sunt mulți nevinovați printre cei condamnați de completurile de 5 judecători ai ÎCCJ, nu ar mai jindui după amnistie și grațiere. Deoarece pentru o persoană nevinovată, condamnată pe nedrept, este suficientă revizuirea sentinței, de către un alt complet de judecată, care s-o achite definitiv după ce va fi constatat nedreptatea înfăptuită.

Însă PSD-ALDE tocmai asta urmărește, eliminarea judecătorilor, de orice grad și nume, din această ecuație. Iar amnistia și grațierea tocmai acest efect îl au. Dau posibilitatea legiuitorului să se substituie autorității judecătorești, căreia să-i invalideze soluțiile. Iar dacă ne uităm la modul arbitrar în care parlamentul încuviințează, sau mai degrabă nu, cercetarea penală în privința colegilor lor, cumulat cu înclinațiile actualei majorități, favorabilă zonei infracționale, putem anticipa cât de nedreaptă și orientată va fi o eventuală astfel de măsură.

Cât despre zicerea ministrului justiției Tudorel Toader, conform căreia ar exista o temere printre români că pot fi „deduși” judecății chiar nevinovați, urmând această construcție logică, îmi va fi greu să mai definesc instituția achitării. În plus, mă aflu printre cei care nu simt această temere. Și mă întreb, oare de ce nu o simt? Ce anume îmi dă mie această imunitate în fața „abuzurilor” invocate de ministrul justiției?

În calitate de cetățean onest nu voi accepta niciodată ca un infractor să scape prin culpa organelor de urmărire penală, sau a instanțelor de judecată, adică printr-un viciu de procedură. Când astfel de vicii sunt sesizate, trebuiesc eliminate de îndată și corectate efectele lor. Însă aceasta nu înseamnă câtuși de puțin faptul că persoana condamnată este mai puțin vinovată de fapta incriminată.

Alftel, vom ajunge să suspectăm că aceste vicii de procedură vor fi fost premeditate, plantate tocmai pentru a se ajunge într-un final la acest rezultat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Prea subiectiv punctul dvs de vedere. Dar, vi-l respect. Ma intreb care ar fi fost opiniile sustinatorilor opozitiei daca Dragnea nu avea nicio condamnare (nu mai are importanta pentru ce, in cazul lui nu este , inca, vorba de coruptie). Dvs. sunteti si absolvent de drept si stiti cu siguranta ca institutiile amnistiei si gratierii fac parte din dreptul penal. Iar politica penala intr-un stat o face puterea excutiva, nicidecum magistratii, individual sau prin asociatii, etc. Punctul meu de vedere este urmatorul : a-si accepta o amnistie si o gratiere urmata de o demisie a liderului PSD din toate functiile si retragerea sa din viata publica/politica. In Romania, marea majoritate a politicienilor nu stiu sa faca pasul inapoi. Exemplu cel mai elocvent, Ponta. Pana de curand credeam ca Antonescu ar fi un exmplu in acest sens. M-am inselat insa.
    • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Eu sunt si raman, totusi, un optimist. Mie, unul, Dragnea nu mi-a placut din 2008-2009, perioada in care marea majoritate dintre cei care azi il ataca nici nu il bagau in seama. Acum este atacat pentru ca este ce este, liderul PSD, partid de guvernamant. Credeti ca daca ramanea in PD alaturi de basescu il mai ataca azi cineva !!?? Mai vedeti vre-o vorba pe undeva de celebrul trio blaga, berceanu, videanu !!?? Nicio grija ca sunt altii de teapa lui pregatiti sa ii ia locul. Cu respect, insa cred ca exagerati cu furtul si coruptia, PROSTIA este cel mai mare pericol pentru Romania. Cand am citit azi articolul dl. din Canada referitor la oamenii numiti de Tramp in posturi publice in SUA imi dau seama ca la noi astia sunt mici copii !!!!
      • Like 1
    • @
      Nu va bateti capul dialogand cu un postac psd!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Din păcate, penalii nu vor face un pas înapoi. Ei urmăresc sa fie declarați nevinovați pentru a putea accede in funcții in stat și a o lua de la început cu ticăloșiile, de pe poziții incontestabile. Odată cu ei vor scăpa toți derbedeii, care vor da de lucru poliției și vor face noi victime. S-a văzut recent acest lucru. In privința lui ponta si a lui antonescu, aveți dreptate! Este uimitor tupeul acestor doi nemernici și a celor din anturajul lor. Tocmai de aceea trebuie penalizati la viitoarele alegeri. Să vadă că nu am uitat.
      • Like 0
    • @ Gabriela Constantinescu
      Ionel check icon
      Va rog sa explicati ce inseamna postac psd !! Daca cineva nu va impartaseste opiniile sau chiar are alte opinii asta inseamna ca este postac !!?? Dvs sunteti postac PNL sau USR ??? In democratia pe care o vedeti dvs toti comentatorii acesui site trebuie sa aiba aceleasi opinii si puncte de vedere !!???
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult