Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Zodia șacalilor

Doctori în operație

Foto: Guliver Getty Images

Criza din sistemul românesc de sănătate este o criză a managementului şi nicidecum a sistemului ca atare. Aceiaşi medici care astăzi lucrează ineficient, aceiaşi medici care astăzi tratează mult mai mult forme cronice ale bolilor şi ajută mult prea puţin la prevenirea acestora, aceiaşi medici şi acelaşi personal de suport activ astăzi în spitalele de stat, lucrează la polul opus în sistemul privat. Deci revin: este criza medicilor sau criza managerilor? Cum întotdeauna adevărul se găseşte undeva la mijloc, răspunsul pare a fi: este criza managementului cu care medicii seniori interferează cu sau fără intenţie, încercând să soluţioneze problemele în favoarea lor pe fiecare feudă personală. 

Secţia de obstetrică ginecologie a unui spital de stat din Bucureşti funcţionează foarte bine. Este renovată în întregime, începând cu pragul ce o desparte de restul secţiilor şi sfârşind cu legătură ei cu sterilizarea, loc pentru care nu s-au mai găsit bani, pentru simplul motiv că sterilizarea nu este dedicată secţiei, ci funcţionează pentru tot spitalul. În interior este o disciplină de fier, atât între medici, cât şi printre asistente, disciplină instituită de către şeful secţiei, aceeaşi persoană care, prin influenţă personală, a reuşit să atragă fonduri pentru dotări şi igienă. Sistemul de plată este hibrid, banii proveniţi de la asigurările de stat mergând la bugetul spitalului, asigurând salariile personalului din ce în ce mai generoase în ultimul timp. Plăţile informale, şi ele din ce în ce mai generoase, merg cu prioritate în buzunarele şefilor, o mică parte transformându-se în bonusuri informale, premiii, acordate pentru motivarea suplimentară a unor medici tineri sau personal de suport.

Câţi medici, indiferent de cât li se vor mari salariile, vor refuza plăţile informale? Care este virtutea morală pe care să ne bazăm atunci când încercăm să reconstruim un sistem? 

Şi iată cum se reformează sistemul nostru de stat, prin crearea de insule autocrate într-un ocean de indiferenţă perpetuat de lipsa de interes a autorităţilor superioare. Acum câteva săptămâni discutam cu un medic dintr-un spital de stat care îmi spunea următoarele: primesc un salariu de 2000 euro lunar care cuprinde diverse sporuri şi gărzi. Plăţile informale ajung la încă 2000 de euro. Mă întreb la ce mi-ar ajută să lucrez în sistemul privat? Poate să câştig aceiaşi bani şi să am o zi liberă pe săptămâna în plus? 

Şi i-am dat oarecum dreptate. Câţi medici, indiferent de cât li se vor mari salariile, vor refuza plăţile informale? Care este virtutea morală pe care să ne bazăm atunci când încercăm să reconstruim un sistem? Autosuficienţă? Suferim oare de avariţie? Nu ne putem opri din a câştiga din ce în ce mai mult atunci când ni se oferă şansa? Sau nu ştim să creăm un sistem în care principiul numărul unu să fie că niciun ban să nu fie dat nimănui decât pe baza de factură? Şi revenim la problema managementului sistemului. 

Un profesor englez îmi spunea că totuşi sistemul de sănătate s-a îmbunătăţit în ultimii zece ani, dar că noi nu vrem să o recunoaştem. Că iată: se alocă fonduri de două ori mai multe şi că de exemplu sistemul de urgenţă funcţionează ca în statele civilizate. Eu nu cred asta. Eu cred că risipa este de două ori mai mare, corupţia este la acelaşi nivel ca pe vremuri, iar problemele au devenit de mult cronice

Problema lipsei de creativitate care duce imediat la lipsa de principii. Problema îngropării problemelor sub preş pentru că cei ce ar avea o rezolvare să nu cumva să le poată vedea. Organizăm întâlniri şi seminarii. Organizăm congrese grandioase, ca şi cum partea medicală ar putea funcţiona în afară părţii administrative, pe care să o ignore. Congresele sunt organizate de cele mai multe ori de către acei medici care au reuşit să îşi izoleze feuda. Prin abilităţi personale de necontestat, folosite însă în scopuri greşite. Asistăm la un spectacol grandios pe de o parte şi odios pe de altă parte în care ne prefacem că nu vedem neajunsurile. Pentru că acestea se resimt doar la nivelul pacienţilor. La nivelul celor care nu au nimic de spus. Pentru că le este frică. Pentru că în eventualitatea în care se vor îmbolnăvi, vor ajunge în aceleaşi silozuri tradiţionale.

Societatea noastră, ca şi alte societăţi mai evoluate, a pus pe un piedestal profesia de medic şi nu intenţionează să o dea jos de acolo. Să o trateze că pe orice altă meserie pusă în slujba serviciilor prestate celorlalţi. Şi ăsta este încă un motiv pentru care puţinii care conduc după ureche un sistem, o fac după bunul plac, fără competenţe manageriale, fără a le păsa de ce lasă în urmă lor la fiecare pas. 

Un profesor englez îmi spunea că totuşi sistemul de sănătate s-a îmbunătăţit în ultimii zece ani, dar că noi nu vrem să o recunoaştem. Că iată: se alocă fonduri de două ori mai multe şi că de exemplu sistemul de urgenţă funcţionează ca în statele civilizate. Eu nu cred asta. Eu cred că risipa este de două ori mai mare, corupţia este la acelaşi nivel ca pe vremuri, iar problemele au devenit de mult cronice. Este ca şi cum ai spune că clasa politică s-a îmbunătăţit comparativ cu anii 90. Puţinele principii comuniste de pe acele vremuri au dispărut şi ele, iar acum suntem guvernaţi de lipsa lor. Totul s-a transformat într-o junglă în care totdeauna câştigă şacalul. Nici măcar nu mai câştigă leul, ca pe vremuri. 

Creativitatea fiecăruia merge până acolo unde fiecare îşi poate întinde mâna. Mai departe rămâne numai un exerciţiu de imaginaţie. Dar dacă ar trebui să pun degetul pe un anume punct dureros, aş pune degetul pe lipsa concurenţei. În lipsa acesteia nu poate fi vorba de management. Principii sănătoase nu pot să guverneze mecanisme decât atunci când eşti obligat să fii mai bun decât celălalt ori altfel nu supravieţuieşti. Poate că ăsta ar fi un punct de plecare. Poate că atunci leul ar fi din nou rege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si, da, sintagma "plati informale" este incorecta fata de pacienti / asigurati, apartinatori, medici si personal medical, alti platitori de taxe pentru plati "formale" si, in general, incearca sa faca digerabila abominabila situatie in care noi ca societate am esuat in ceea ce priveste sistemul sanitar al statului...
    • Like 0
  • Interesant articolul, interesanta perspectiva. Dar propun sa ne gandim care este sistemul sau activitatea gestionata de stat, in Romania, de care suntem multumiti...
    Propun si sa ne intrebam cat ne mai putem imbata cu idei despre viitorul luminos pe care administrarea efectuata de stat, in Romania, o poate avea?! 5, 10, 15 ani?
    Dumneavoastra cati ani veti avea peste 15 ani?
    • Like 0
  • Metafora "insulelor autocrate în oceanul de indiferență" este foarte poetică, însă ceva litotică: este vorba de întregi continente, nu de insule... Şi cum se face că acum se spune "plăți informale" ? Să-i spunem pe nume, plocon ori șpagă! De unde atâtea eufemisme când este vorba de viața unor oameni? În condițiile în care în faimosul Fundeni din București acum 9 ani nicio infirmieră nu ridica un deget, nici măcar pentru a schimba așternuturile, dacă nu era "stimulată" cu "plăți informale" !!! Desigur, profesia de medic este una ca toate celelalte din serviciul public & in folosul comunității (nota bene !!), deci idolatrizarea exagerată nu își are locul în lumea modernă și abuzul făcut în baza acestei profesii este inacceptabil. Din câte îmi aduc aminte, jurământul lui Hipocrate nu include "ploconul" drept condiție sine-qua-non pentru tratarea unei ființe umane !! Clar, la anumite universități de stat se înregistrează aceeași tendință: la stat, unii profesori abia dacă-şi dau interesul, însă la privat aceiași profesori îți acordă atenție nelimitată și mai și apar la seminarii. Însă aici vorbim de medici - și mă refer mai mult la chirurgi, în cazul cărora o clipă de neatenție sau dezinteres se soldează cu victime - mai ales dacă în prealabil nu au fost motivați cu "plăți informale" suficiente !! De la anestezist până la chirurgul șef de secție, toți trebuie "unși", dacă vrei să nu îți moară ruda pe masa de operație! Iar lumea plătește fără să crâcnească !! Normal, are de ales ??!... mă îndoiesc că la acest capitol s-a schimbat ceva în ultimii 9 ani... Puțini sunt medicii care nu acceptă "cadouri", și sunt priviți ca un fel de ciudați; firește că majoritatea nu are astfel de probleme, tocmai de aceea se perpetuează practica, pentru că "toată lumea ia șpagă" - în România nimic mai normal pe lumea asta... este vorba de mentalitate și impunitate - nu știu dacă o acerbă concurență ar rezolva problema şacalilor și a corupției cronice; poate doar o supervizare tip polițist sau DNA și pedepse clare (concedieri, amenzi) - evident, dacă s-ar putea asigura corectitudinea & incoruptibilitatea acestor supervizori...
    • Like 5
    • @ Dorina Achelaritei
      check icon
      "Platã informalã"!-fițoasã expresie.Bine cã ati subliniat dvs. caraghioslâcul acestei exprimãri.

      . M-ati scutit de un efort. Felicitãri pt.comentariu !
      • Like 3
  • bluenavy check icon
    Suntem in trista situatie in care principala motivatie de auto-imbunatatire a unui medic in Romania este plicul, tot asa si la profesori. Si asta se datoreaza unei impotente cultivate a angajatilor fata de factorii de decizie. In ciuda existentei sindicatelor, in ciuda super-platii sefilor de sindicat, nu considera nimeni ca ar trebui facuta de acolo o schimbare, dar toti dau cu vitejie vina pe pacient/parinte/copil: ca ei muncesc pe salarii de mizerie, ca stau cu zilele prin garzi, ca nu sunt medicamente... cand pacientul nu are nici vina, nici responsabilitatea si nici posibilitatea de a interveni in vreuna dintre aceste probleme. Deflectam.
    • Like 2
    • @ bluenavy
      Gravity check icon
      Atunci când sănătatea va deveni prioritatea numărul 1 a alegătorilor din România, vom avea și un sistem de sănătate modern.
      • Like 2
    • @ Gravity
      Cred ca sanatatea ESTE prioritatea numarul 1 a majoritatii alegatorilor, dar asta nu inseamna ca toti inteleg acelasi lucru prin aceasta "sanatate", cu atat mai putin cum influenteaza votul lor sistemul de sanatate.
      • Like 0
  • De ce se propune (sau s-a si adoptat?) o lege prin care medicii sa nu plateasca impozit pe venit?!
    Este o discriminare fata de celelalte profesii si nu inteleg de ce un arhitect sau un inginer, sau oricine altceva, nu da statul in judecata.
    Nicaieri in lume nu exista angajati care nu platesc impozit pe venit.
    Ce fel de tara suntem?
    • Like 4
    • @ dordetine
      check icon
      Ai văzut vreodată un fluturași de salariu al unui medic?Cu siguranță nu,altfel nu ți-ai fi permis să mănânci rahat cu polonicul,pentru că impozitul reținut este de 2-3 ori mai mare decât un salariu minim pe economie,iar contribuția la sănătate(de care beneficiază medicii,doar în cazuri foarte grave)este de cel puțin 800-1000 de lei (pt.un medic primar).Așa că dacă tot dorești impozitarea venitului suplimentar,începe cu venitul tău și apoi uită -te în curtea altora.
      • Like 0
    • @
      "Doamna", daca ati vorbi civilizat ati avea mai multa credibilitate.
      Indiferent de castig, oriunde in lume salariile medicilor sunt impozitate. Nu poate exista discriminare profesionala de nici un fel.
      Eu platesc 30% impozit pe venit si nu ma plang. Baiatul meu plateste 40% ca are venit mult mai mare. Suntem multumiti ca avem slujbe bune.
      Intr-o societate civilizata cei care lucreaza platesc impozite pe orice tip de venit si datorita acestor impozite statul asigura foarte multe beneficii si celor care muncesc si celor care datorita bolii, batranetii, diverselor situatii extreme, nu pot munci. Asta e democratia adevarata.

      Cat despre polonic, folositi-l d-voastra.
      • Like 4
    • @ dordetine
      Gravity check icon
      Domnule, da' ce principial ai devenit dintr-odata!
      Pai, programatorii IT nu mai platesc impozit pe venit din 2008...
      • Like 1
    • @ Gravity
      De ce acceptati o discriminare?
      E foarte usor sa spui precum copiii: Si Ionel a injurat, nu numai eu!
      • Like 1
    • @ dordetine
      Gravity check icon
      Dumneata n-ai auzit de exodul medicilor?...
      E usor sa fii cu nasul pe sus dupa ce te-ai stabilit in occident.
      Din curiozitate, dumneata ai rambursat statului roman cheltuielile de scolarizare?
      • Like 0
    • @ dordetine
      Dacă vorbim de discriminare fiscală, ce părere aveți de IT-isti? Sau ei sunt indispensabili si merită un tratament preferențial pentru a-i tine in România, pe când de doctori ne putem dispensa...
      • Like 1
    • @ Gravity
      Nu m-a scolarizat statul roman, DanielD.
      Dar sa stiti ca educatia este si a fost gratuita- adica, de fapt platita din impozitele tuturor. Eu, le platesc fara dispensa si nu primesc niciun plic, nici un curcan, sau vreo excursie in strainatate platita de companiile farmaceutice.
      Si am mancat si mananc salam cu soia cu placere - e foarte sanatos.
      Alta intrebare?
      • Like 2
    • @ dordetine
      Gravity check icon
      Educația este plătită din impozitele tuturor?!... pe bune?... chiar nu știam asta!...
      Faptul că noi investim în pregătirea doctorilor pentru ţări mai bogate este din start un nonsens. Noi trebuie să ne pregătim doctorii pentru noi. Un recensământ realizat de Consiliul Național al Ordinului Medicilor din Franța în 2013 arăta că 3.510 medici români lucrau în spitalele franțuzești. Asta numai în spitale, și numai în Franța.
      Așa că savureaza-ti liniștit cocktailul în Caraibe și taci naibii (din gură)...
      • Like 0
    • @ Gravity
      In Coreea de Nord exista o modalitiate de pregatire a medicilor 'pentru ei'.Daca vreunul are ideea nefasta sa fuga din tara si lasa in urma un membru al familiei ,atunci acela poate fi considerat din primul moment un viitor pensionar al lagarelor de munca silnica. Chiar daca multi ar dori asta si-n Romania din pacate (pentru visele domniilor lor ) nu se mai poate.
      • Like 2
    • @ Gravity
      Banii din impozite, contributii, TVA, ajung la bugetul statului. Atunci cand acesta cheltuieste mai mult decat primeste, ajungem la deficit bugetar.
      Acest website va lamureste foarte simplu unde ajung banii d-voastra. (felicitari celor care l-au facut- e foarte bun)
      http://undesuntbaniitai.ro/

      PS Stati prost cu geografia, ar fi bine sa fie Clujul in Caraibe, dar nu e.
      Cat despre felul cum vorbiti, mai ales pe un forum public, ar trebui sa va fie rusine, dar pesemne nu va e.
      • Like 0
    • @ Cristian Hociota
      Gravity check icon
      În USA, Canada, UK, Australia și mai toate statele occidentale studenții la medicină își plătesc studiile, așa este normal. Hotarati-va, ce vreți?... Capitalism sau Comunism?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult