Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Omul cu branhii” și imaginile spectaculoase suprinse în Marea Neagră

Valentin Marcoci alături de delfini în Marea Neagră

Foto: Valentin Marcoci alături de delfini în Marea Neagră/ Funky Travel

Marea Neagră, rămasă în ultimii ani doar cu numele de Neagră pentru că, în realitate, este de un azur mediteranean, a devenit “casă” pentru iubitorii de sporturi nautice care preferau să plece peste hotare. Valentin Marcoci are 41 de ani și este practicant de freediving. Obișnuit să iasă în largul mării pentru scufundări, Valentin, sau “Omul cu branhii”, așa cum s-a autointitulat, a surprins imagini de colecție la aproape trei mile travers de Portul Tomis.

Ambarcațiunea cu vele a fost însoțită minute în sir de o familie de delfini. Mamiferele extreme de jucăușe i-au permis lui Valentin să se apropie și chiar să înoate împreună. 

Sursa foto: Valentin Marcoci

Întreaga experiență a fost filmată de “Omul cu branhii”, iar imaginile nu par a fi înregistrate în Marea Neagră, ci mai degrabă în Mediterană. Poate de aceea Valentin a recunoscut că a fost una dintre cele mai uimitoare experiențe în marea de acasă.

Imaginile suprinse de Valentin Marcoci

230 de recorduri mondiale recunoscute de AIDA

Potrivit www.freedivingromania.ro, Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Apneei (AIDA), înfiinţată în 1992 este federaţia internaţională care promovează scufundările în apnee (freediving). AIDA stabileşte standardele sportive, gestionează şi supraveghează concursurile şi recordurile de freediving (230 recorduri mondiale oficiate până în prezent) în disciplinele recunoscute şi omologate la nivel internaţional şi naţional.

Concursurile şi recordurile sunt organizate atât pentru probe masculine cât şi feminine. Cele opt discipline recunoscute AIDA sunt prezentate mai jos.

sursa foto- Valentin Marcoci

Greutate Constantă Neasistată (CNF) – Constant Weight No-fins

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă pe verticală folosind doar puterea proprie, fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe, monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. Această disciplină este considerată cea mai pură şi dificilă probă în care este nevoie de o coordonare perfectă între miscările de propulsie, egalizare, tehnică şi flotabilitate. Actualele recorduri mondiale sunt de 90m adâncime pentru bărbaţi şi 62m pentru femei.

Greutate constantă (CWT) – Constant Weight

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă cu echipament ajutător (labe de scufundări sau monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. CWT este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipa, împreună cu apneea statică şi apneea dinamică în bazin. Actualele recorduri mondiale sunt de 123m adâncime pentru bărbaţi şi 101m pentru femei.

Apnee Dinamică Neasistată (DNF) – Dynamic No-Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie sunt interzise. O disciplină bazată foarte mult pe tehnică şi coordonare. Competiţiile ori recordurile DNF sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m lungime. Actualele recorduri mondiale sunt de 213m lungime (8 ½ lungimi de bazin de 25m!) pentru bărbaţi şi 160m pentru femei.

Apnee Dinamică Asistată (DYN) – Dynamic with Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie, altele decât labe sau monofin sunt interzise. Competiţiile ori recordurile DYN sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m. Actualele recorduri mondiale sunt de 250m lungime (5 lungimi de bazin olimpic de 50m sau 10 lungimi de bazin semi-olimpic!) pentru bărbaţi şi 214m pentru femei.

Apnee Statică (STA) – Static Apnea

Disciplină de bazin – Freediver-ul îşi ţine respiraţia cu căile respiratorii aflate complet sub apă şi corpul nemişcat pentru o cât mai bună şi lungă conservare a resurselor de oxigen. Este interzisă inspirarea de oxigen pur înainte de competiţie sau record. STA este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipă. Actualele recorduri mondiale sunt de 11 minute şi 35 de secunde pentru bărbaţi şi 8 minute şi 23 de secunde pentru femei.

Apnee Liberă (FIM) – Free Immersion

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă vertical fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe sau monofin) dar poate, prin tragere, să se ajute de coardă. Coborărea se poate face cu capul sau cu picioarele înainte, stilul ales fiind la latitudinea scufundătorului. FIM nu este o disciplină în concursurile pe echipe dar se practică la unele competiţii individuale. Actualele recorduri mondiale sunt de 112m adâncime pentru bărbaţi şi 90m pentru femei.

Greutate Variabilă (VWT) – Variable Weight

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară cu ajutorul unui balast şi urcă folosind puterea proprie fie prin tragere sau propulsie VWT este una din cele două discipline de mare adâncime care utilizează o “sanie” sau balast pentru coborăre. Dat fiind adâncimile mari şi tehnica necesară pentru această probă, se organizează rar concursuri şi recorduri pentru VWT. Actualele recorduri mondiale sunt de 142m pentru bărbaţi şi 123m pentru femei (record care rezistă din 2003!).

Fără Limite (NLT) – No Limits

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară şi urcă cu ajutorul unui dispozitiv la alegerea sa. Fără Limite este disciplina de adâncime absolută care prezintă numeroase probleme legate de sigurantă dat fiind adâncimile actuale realizate. Recordurile mondiale actuale sunt de 214m pentru bărbaţi şi 160m pentru femei (record care rezistă din 2002!).

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Denumirea de Neagra, a marii noastre, nu vine de la faptul ca ar fi neagra, albastra sau murdara, ci de la faptul ca in vremurile trecute erau foarte multe furtuni si datorita valurilor mari si norilor de furtuna parea neagra. Asta ca sa pastram adevarul istoric. Vezi si scrierile lui Ovidiu, cel exilat!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult