Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Omul cu branhii” și imaginile spectaculoase suprinse în Marea Neagră

Valentin Marcoci alături de delfini în Marea Neagră

Foto: Valentin Marcoci alături de delfini în Marea Neagră/ Funky Travel

Marea Neagră, rămasă în ultimii ani doar cu numele de Neagră pentru că, în realitate, este de un azur mediteranean, a devenit “casă” pentru iubitorii de sporturi nautice care preferau să plece peste hotare. Valentin Marcoci are 41 de ani și este practicant de freediving. Obișnuit să iasă în largul mării pentru scufundări, Valentin, sau “Omul cu branhii”, așa cum s-a autointitulat, a surprins imagini de colecție la aproape trei mile travers de Portul Tomis.

Ambarcațiunea cu vele a fost însoțită minute în sir de o familie de delfini. Mamiferele extreme de jucăușe i-au permis lui Valentin să se apropie și chiar să înoate împreună. 

Sursa foto: Valentin Marcoci

Întreaga experiență a fost filmată de “Omul cu branhii”, iar imaginile nu par a fi înregistrate în Marea Neagră, ci mai degrabă în Mediterană. Poate de aceea Valentin a recunoscut că a fost una dintre cele mai uimitoare experiențe în marea de acasă.

Imaginile suprinse de Valentin Marcoci

230 de recorduri mondiale recunoscute de AIDA

Potrivit www.freedivingromania.ro, Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Apneei (AIDA), înfiinţată în 1992 este federaţia internaţională care promovează scufundările în apnee (freediving). AIDA stabileşte standardele sportive, gestionează şi supraveghează concursurile şi recordurile de freediving (230 recorduri mondiale oficiate până în prezent) în disciplinele recunoscute şi omologate la nivel internaţional şi naţional.

Concursurile şi recordurile sunt organizate atât pentru probe masculine cât şi feminine. Cele opt discipline recunoscute AIDA sunt prezentate mai jos.

sursa foto- Valentin Marcoci

Greutate Constantă Neasistată (CNF) – Constant Weight No-fins

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă pe verticală folosind doar puterea proprie, fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe, monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. Această disciplină este considerată cea mai pură şi dificilă probă în care este nevoie de o coordonare perfectă între miscările de propulsie, egalizare, tehnică şi flotabilitate. Actualele recorduri mondiale sunt de 90m adâncime pentru bărbaţi şi 62m pentru femei.

Greutate constantă (CWT) – Constant Weight

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă cu echipament ajutător (labe de scufundări sau monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. CWT este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipa, împreună cu apneea statică şi apneea dinamică în bazin. Actualele recorduri mondiale sunt de 123m adâncime pentru bărbaţi şi 101m pentru femei.

Apnee Dinamică Neasistată (DNF) – Dynamic No-Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie sunt interzise. O disciplină bazată foarte mult pe tehnică şi coordonare. Competiţiile ori recordurile DNF sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m lungime. Actualele recorduri mondiale sunt de 213m lungime (8 ½ lungimi de bazin de 25m!) pentru bărbaţi şi 160m pentru femei.

Apnee Dinamică Asistată (DYN) – Dynamic with Fins

Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie, altele decât labe sau monofin sunt interzise. Competiţiile ori recordurile DYN sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m. Actualele recorduri mondiale sunt de 250m lungime (5 lungimi de bazin olimpic de 50m sau 10 lungimi de bazin semi-olimpic!) pentru bărbaţi şi 214m pentru femei.

Apnee Statică (STA) – Static Apnea

Disciplină de bazin – Freediver-ul îşi ţine respiraţia cu căile respiratorii aflate complet sub apă şi corpul nemişcat pentru o cât mai bună şi lungă conservare a resurselor de oxigen. Este interzisă inspirarea de oxigen pur înainte de competiţie sau record. STA este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipă. Actualele recorduri mondiale sunt de 11 minute şi 35 de secunde pentru bărbaţi şi 8 minute şi 23 de secunde pentru femei.

Apnee Liberă (FIM) – Free Immersion

Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă vertical fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe sau monofin) dar poate, prin tragere, să se ajute de coardă. Coborărea se poate face cu capul sau cu picioarele înainte, stilul ales fiind la latitudinea scufundătorului. FIM nu este o disciplină în concursurile pe echipe dar se practică la unele competiţii individuale. Actualele recorduri mondiale sunt de 112m adâncime pentru bărbaţi şi 90m pentru femei.

Greutate Variabilă (VWT) – Variable Weight

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară cu ajutorul unui balast şi urcă folosind puterea proprie fie prin tragere sau propulsie VWT este una din cele două discipline de mare adâncime care utilizează o “sanie” sau balast pentru coborăre. Dat fiind adâncimile mari şi tehnica necesară pentru această probă, se organizează rar concursuri şi recorduri pentru VWT. Actualele recorduri mondiale sunt de 142m pentru bărbaţi şi 123m pentru femei (record care rezistă din 2003!).

Fără Limite (NLT) – No Limits

Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară şi urcă cu ajutorul unui dispozitiv la alegerea sa. Fără Limite este disciplina de adâncime absolută care prezintă numeroase probleme legate de sigurantă dat fiind adâncimile actuale realizate. Recordurile mondiale actuale sunt de 214m pentru bărbaţi şi 160m pentru femei (record care rezistă din 2002!).

Articol publicat pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Denumirea de Neagra, a marii noastre, nu vine de la faptul ca ar fi neagra, albastra sau murdara, ci de la faptul ca in vremurile trecute erau foarte multe furtuni si datorita valurilor mari si norilor de furtuna parea neagra. Asta ca sa pastram adevarul istoric. Vezi si scrierile lui Ovidiu, cel exilat!
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult