Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Personal branding înseamnă să fiu activ în social media”. Despre brandul personal, fără prea multă teorie, doar practică

personal branding - (Foto Wavebreak / Profimedia)

Foto Wavebreak / Profimedia

Fără introduceri laborioase, iată pe scurt răspunsurile mele la cele mai comune întrebări pe care le primesc de la profesioniștii din România legat de personal branding

1. Toată lumea are un brand personal?

Toată lumea are o reputație. În procesul de clădire a unui brand personal niciodată nu pornim de la zero, deci și tu ai un brand personal. Întrebarea e dacă tu știi care ți-este această reputație ca apoi să poți comunica strategic ceea ce te diferențiază pe tine ca profesionist în piața în care activezi conform obiectivelor tale de business sau de carieră.

2. Branding este și pentru persoane nu numai pentru produse și servicii?

Categoric da. Pentru toți profesioniștii preocupați să clădească ceva durabil, să lase ceva palpabil în urma lor, pentru cei care vor să iasă din anonimat și să arate cu încredere lumii care este valoarea pe care o pot aduce semenilor lor, business-urilor, comunităților de tot felul. Personal branding = pentru oameni mari.

3. În România, cine investește frecvent în propriul brand?

Antreprenorii/solopreneurii la început de drum sau în tranziție de la corporate la antreprenoriat ce își pot accelera dezvoltarea business-ului prin investiția în propriul brand mult mai cunoscut, leaderii ce doresc o accelerare a carierei lor în interiorul sau exteriorul organizației, profesioniștii interesați de tranziții în carieră și alte categorii ca artiști, oameni politici ș.a.

4. Ce erori frecvente fac profesioniștii români când vine vorba de personal branding?

Nu cunosc și nu sondează care este reputația lor actuală vs. cum vor să fie percepuți de organizațiile lor sau piața în care funcționează.” Percepția este realitate” și din diferențele de percepție pot lua naștere laolaltă frustrări sau decizii eronate. O bună strategie de personal branding poate alinia așteptările personale cu percepția comunității brandului tău.

Există înțelegerea eronată că personal branding înseamnă să fii vizibil cât mai mult și pentru oricine pentru că de multe ori se acționează impulsiv, nestrategic, se comunică netargetat și nu se identifică corect segmentele țintă. Pe termen lung acest efort te lasă și fără resurse și fără rezultate.

Personal branding mă va face faimos! A deveni popular datorită unui efort de personal branding este o consecință, dar nu un scop în sine. Scopul unui proces de personal branding nu este celebritatea ci capacitatea de a arăta lumii care e valoarea pe care o poți genera tu prin ceea ce știi să faci tu personal, prin efortul tău – valoare validată de cei cu care lucrezi sau pe care îi deservești. Altfel ești ca un balon mare colorat de săpun, toată lumea îl vede, îl admiră dar ce păcat că nu durează – e doar un balon de săpun..

Personal branding înseamnă să fiu activ în social media. Nu ignora contactele față în față și valoarea networking-ului strategic, personal branding nu înseamnă doar să fii prezent și activ în social media

Orice specialist PR sau agenție de PR poate să ofere servicii de personal branding. Nu toți medicii stomatologi pot practica ortodonția de exemplu. E nevoie de instruire, de certificări, de practică, de strategie exersată, de rezultate, de validarea clienților.

5. Ce inseamnă personal branding ca investiție de timp?

Personal branding nu este un proces pe care îl demarezi acum și îl mai alimentezi peste vreo 3 săptămâni – este un efort constant care presupune resurse din timpul tău personal. Cât timp vrei să aloci zilnic, depinde de măreția obiectivelor tale profesionale/business/carieră. Poți opta pentru un workshop de strategie pe personal branding de o zi sau pentru un program de instruire în personal branding de o zi și îți poți administra ulterior singur brandul personal. Ori poți apela din când în când la suportul unui personal branding strategist. Alternativ poți externaliza integral procesul de construire a brandului tău sau procesul de administrare a brandului tău ori procesul de monitorizare al reputației tale online. Opțiunile sunt multiple. Un lucru este cert – un brand personal puternic are nevoie de minim un an de comunicare intensivă și strategică în piața din România pentru a câștiga validarea pieței.

6. Unde pot afla mai multe despre personal branding – nu din cărți ci din tranșee? Te invit la cursul meu, Managementul Brandului Personal din 17 septembrie 2020/Online. Împreună vom defini strategia pentru dezvoltarea brandului tău personal.

Articol preluat de pe amaliasterescu.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult