Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Scrisul pentru Republica m-a salvat” | Federația dialogului: Un proiect numit de 6 ani Republica

Viorela Mihai

Foto: Viorela Mihai

- Ce face Alex?, am întrebat într-un noiembrie timpuriu, evadând din gândurile de 1 Decembrie într-un colț de lumină, aer și ProTV.

- Pregătește un proiect foarte interesant!, mi-a răspuns Mihai, cu vocea lui caldă și baritonală. O să-ți placă mult!

După mulți ani de muncă într-o breaslă, există din ce în ce mai puține lucruri care ajung să-ți placă în adevăratul sens al cuvântului, să te impresioneze prin simplitatea conceptului, să te cucerească prin tonul diferit și abordarea deschisă. Dar în 2015, Mihai a avut dreptate: Alex Livadaru, fratele lui, chiar pregătea „un proiect foarte interesant” numit, simplu, Republica.

În media, mai abitir ca în viață, e greu să gestionezi stiluri, retorici, personalități, opinii diferite, dar în Republica s-a stat mereu la Pândaru pe construirea unei comunități deschise, în care ideile și întâmplările circulă libere, într-o limbă română articulată cu simț de răspundere și de măsură. De-a lungul anilor, sunt multe momentele în care am văzut lumea în Negruțiu, regăsindu-ne în ironia lui amarnică sau în jovialitatea lui înțepătoare. Dar lucrul care mă fascinează cel mai tare sunt toate vocile care dau rezonanță și profunzime acestei Republici, contributori de vârste foarte diferite, din multe colțuri de țară sau de lume. Voci diverse, care ies din „target” și dau complexitate și personalitate noțiunii șablonizate de audiență. Zilnic, descopăr experiențe, opinii, trăiri, amintiri care se delimitează de tușele groase ale autosuficienței și inerției. Oameni care te scot din ritm, te scutură, poate chiar enervează, dar îți dau liniștea că nu ești o insulă izolată, care plutește în derivă în lumea crepusculară: undeva, în acest arhipeleag, măcar un pavian cu mantie îți va întinde la un moment dat un zâmbet și o banană.

În 6 ani, Republica ne-a demonstrat că suntem multe republici individuale sau comunitare care putem forma o federație a dialogului, reunite de niște valori de referință, cu dorința de a pune în discuție societatea și rolul ei, de a-i analiza și remedia tarele, despovărând-o pe termen lung de metehnele ei distrugătoare.

La mulți ani, Republica!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumim mult pentru acest proiect. Suntem multi care ne bucuram de el. Pur si simplu viata are mai mult sens datorita lui. E o speranta !!! La multi ani. Poate va iesi ceva bun din aceasta grupare de ganduri si idei. O comunitate a mintilor preocupate de mai binele societatii nu poate fi decat constructiva!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult