Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Scrisul pentru Republica m-a salvat” | Federația dialogului: Un proiect numit de 6 ani Republica

Viorela Mihai

Foto: Viorela Mihai

- Ce face Alex?, am întrebat într-un noiembrie timpuriu, evadând din gândurile de 1 Decembrie într-un colț de lumină, aer și ProTV.

- Pregătește un proiect foarte interesant!, mi-a răspuns Mihai, cu vocea lui caldă și baritonală. O să-ți placă mult!

După mulți ani de muncă într-o breaslă, există din ce în ce mai puține lucruri care ajung să-ți placă în adevăratul sens al cuvântului, să te impresioneze prin simplitatea conceptului, să te cucerească prin tonul diferit și abordarea deschisă. Dar în 2015, Mihai a avut dreptate: Alex Livadaru, fratele lui, chiar pregătea „un proiect foarte interesant” numit, simplu, Republica.

În media, mai abitir ca în viață, e greu să gestionezi stiluri, retorici, personalități, opinii diferite, dar în Republica s-a stat mereu la Pândaru pe construirea unei comunități deschise, în care ideile și întâmplările circulă libere, într-o limbă română articulată cu simț de răspundere și de măsură. De-a lungul anilor, sunt multe momentele în care am văzut lumea în Negruțiu, regăsindu-ne în ironia lui amarnică sau în jovialitatea lui înțepătoare. Dar lucrul care mă fascinează cel mai tare sunt toate vocile care dau rezonanță și profunzime acestei Republici, contributori de vârste foarte diferite, din multe colțuri de țară sau de lume. Voci diverse, care ies din „target” și dau complexitate și personalitate noțiunii șablonizate de audiență. Zilnic, descopăr experiențe, opinii, trăiri, amintiri care se delimitează de tușele groase ale autosuficienței și inerției. Oameni care te scot din ritm, te scutură, poate chiar enervează, dar îți dau liniștea că nu ești o insulă izolată, care plutește în derivă în lumea crepusculară: undeva, în acest arhipeleag, măcar un pavian cu mantie îți va întinde la un moment dat un zâmbet și o banană.

În 6 ani, Republica ne-a demonstrat că suntem multe republici individuale sau comunitare care putem forma o federație a dialogului, reunite de niște valori de referință, cu dorința de a pune în discuție societatea și rolul ei, de a-i analiza și remedia tarele, despovărând-o pe termen lung de metehnele ei distrugătoare.

La mulți ani, Republica!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumim mult pentru acest proiect. Suntem multi care ne bucuram de el. Pur si simplu viata are mai mult sens datorita lui. E o speranta !!! La multi ani. Poate va iesi ceva bun din aceasta grupare de ganduri si idei. O comunitate a mintilor preocupate de mai binele societatii nu poate fi decat constructiva!
    • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult