Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Scrisul pentru Republica m-a salvat” | Federația dialogului: Un proiect numit de 6 ani Republica

Viorela Mihai

Foto: Viorela Mihai

- Ce face Alex?, am întrebat într-un noiembrie timpuriu, evadând din gândurile de 1 Decembrie într-un colț de lumină, aer și ProTV.

- Pregătește un proiect foarte interesant!, mi-a răspuns Mihai, cu vocea lui caldă și baritonală. O să-ți placă mult!

După mulți ani de muncă într-o breaslă, există din ce în ce mai puține lucruri care ajung să-ți placă în adevăratul sens al cuvântului, să te impresioneze prin simplitatea conceptului, să te cucerească prin tonul diferit și abordarea deschisă. Dar în 2015, Mihai a avut dreptate: Alex Livadaru, fratele lui, chiar pregătea „un proiect foarte interesant” numit, simplu, Republica.

În media, mai abitir ca în viață, e greu să gestionezi stiluri, retorici, personalități, opinii diferite, dar în Republica s-a stat mereu la Pândaru pe construirea unei comunități deschise, în care ideile și întâmplările circulă libere, într-o limbă română articulată cu simț de răspundere și de măsură. De-a lungul anilor, sunt multe momentele în care am văzut lumea în Negruțiu, regăsindu-ne în ironia lui amarnică sau în jovialitatea lui înțepătoare. Dar lucrul care mă fascinează cel mai tare sunt toate vocile care dau rezonanță și profunzime acestei Republici, contributori de vârste foarte diferite, din multe colțuri de țară sau de lume. Voci diverse, care ies din „target” și dau complexitate și personalitate noțiunii șablonizate de audiență. Zilnic, descopăr experiențe, opinii, trăiri, amintiri care se delimitează de tușele groase ale autosuficienței și inerției. Oameni care te scot din ritm, te scutură, poate chiar enervează, dar îți dau liniștea că nu ești o insulă izolată, care plutește în derivă în lumea crepusculară: undeva, în acest arhipeleag, măcar un pavian cu mantie îți va întinde la un moment dat un zâmbet și o banană.

În 6 ani, Republica ne-a demonstrat că suntem multe republici individuale sau comunitare care putem forma o federație a dialogului, reunite de niște valori de referință, cu dorința de a pune în discuție societatea și rolul ei, de a-i analiza și remedia tarele, despovărând-o pe termen lung de metehnele ei distrugătoare.

La mulți ani, Republica!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumim mult pentru acest proiect. Suntem multi care ne bucuram de el. Pur si simplu viata are mai mult sens datorita lui. E o speranta !!! La multi ani. Poate va iesi ceva bun din aceasta grupare de ganduri si idei. O comunitate a mintilor preocupate de mai binele societatii nu poate fi decat constructiva!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult