Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Singurul care și-a iubit țara”. La pensiunea din Orșova unde am fost cazat, deasupra chiuvetei trona un tablou cu chipul lui Ceaușescu

NC.

În România, în ultimul timp, se dezvoltă tot mai mult un cult al lui Ceaușescu. Este ușor de sesizat pe facebook, unde adeseori vezi postări pro-Ceaușescu și pro-comunism. Sunt profesor de istorie și-mi este ușor să sesisez că aceste postări indică gradul scăzut al cunoașterii istoriei și a ceea ce a însemnat comunismul atât pentru noi, cât și pentru alte state. Unele sunt chiar ridicole, precum cea în care apare o poză cu Ceaușescu și textul: „Singurul care și-a iubit țara”. Cel care o distribuie nici nu sesisează că dacă Ceaușescu e singurul care și-a iubit țara, rezultă că el, cel care o postează, nu și-o iubește.

În afară de internet, cultul lui Ceaușescu este tot mai prezent la orice obiectiv turistic. Pe 1 decembrie 2018, am văzut la Alba Iulia căni imprimate cu chipul fostului dictator. Atunci am fost uluit, dar acum nu mai sunt. Peste tot unde am fost în această vară am sesizat suveniruri cu Ceaușescu. În satul de vacanță din Mamaia erau tricouri cu Ceaușescu pe care generația celor de 20 de ani le-ar zice „cool” (vezi foto). Evident că așa cum în timpul regimului comunist propaganda falsifica realitatea, așa se întâmplă și-n această poză, unde tovarășul apare făcând cu ochiul, iar textul este în engleză. Nu există o astfel de poză reală și niciun cuvânt spus de Ceaușescu în engleză, nu de alta, dar avea mari probleme și cu limba română. 


Tot felul de suveniruri cu chipul fostului lider comunist, de la magneți la căni, am sesizat pe Transfăgărășan, Transalpina, cimitirul din Săpânța. Aici cel puțin sunt chiar ridicole, având în vedere faptul că în apropiere se află Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Mă și întreb dacă posibilii cumpărători ai acestor suveniruri sunt aceiași turiști care vizitează Memorialul și văd ororile făcute de regimul comunist, care aresta fără motiv și, de multe ori, ținea în pușcării, fără proces, oameni nevinovați, în general lideri ai generației de politicieni care au realizat Marea Unire din 1918, oameni ai Bisericii, studenți, țărani și alții. De fapt, o vină aveau: aceea că nu erau de acord cu instaurarea unui regim dictatorial și pentru aceasta mulți au plătit cu viața - de la Iuliu Maniu, care a contribuit esențial la unirea Transilvaniei cu România în 1918, la Gheorghe Brătianu, marele istoric și fiu al lui Ion I.C.Brătianu, cel care a fost prim-ministru în timpul Primului Război Mondial și de numele căruia nu se leagă doar realizarea Marii Uniri și dezvoltatea economică a României, ci și reforme făcute pentru marea masă a poporului român, precum cea agrară și introducerea votului universal.

În ultima călătorie pe care am făcut-o în această vară, la Orșova, am avut surpriza să constat că la pensiunea unde am fost cazat era un tablou cu chipul lui Ceaușescu. Imaginea îl arăta pe dictator din timpul maturității, exact ca în perioada ultimilor ani de viață ai lui, când deși era bătrân apărea în tablouri cu imaginea de pe la 45 de ani. Ei bine, la pensiunea aceasta tovarășul trona deasupra chiuvetei de la bucătăria destinată turiștilor (vezi foto). Probabil turiștii în timp ce folosesc apa caldă ar trebui să reflecteze cum aceasta era un lux în ultimii ani ai comunismului.

Însă cel mai urât lucru nu avea să mi se întâmple la cazare, ci în ziua următoare, când am vizitat Băile Herculane. Stațiunea, creată de romani după cucerirea Daciei și dezvoltată de austrieci, în special în secolul al XIX-lea, conține multe clădiri istorice care arată deplorabil. Am mai văzut-o acum doi ani și parcă acum se văd niște încercări de reabilitare a clădirilor ce odată erau impozante. Mergând prin stațiune am descoperit că se pot vizita Băile Apolo. Am intrat. Bilete dădea un domn cam pe la 65-70 de ani, care părea amabil. În interior este o combinație de lucruri care te pot impresiona precum: o statuie a lui Hercule, tablouri cu regii României și mai ales cu Regina Maria, câțiva domnitori, câteva obiecte de epocă, o muzică ambientală plăcută. Cu toate acestea, băile nu sunt renovate și arată destul de rău. Ce m-a uluit a fost că la finalul itinerarului am descoperit poze cu Ceaușescu. Una dintre ele era lipită pe ecranul unui televizor din epoca comunistă. Adică exact pe sursa de unde veneau minciunile ce se pare că au prins bine, de încă sunt crezute și astăzi. Am fost extrem de contrariat să văd imagini cu regii României și apoi cu unul dintre călăii Monarhiei. 

La ieșire, domnul de la bilete a spus că speră că mi-a plăcut și că mă mai așteaptă pe acolo. I-am spus: „Sunt surprins că i se aduce un omagiu lui Ceaușescu aici”. Atât i-a trebuit, că imediat s-a declanșat o tiradă de neoprit, de zici că-i furasem casa, așa cum procedau comuniștii prin naționalizare. Mi-a strigat că merită, că a făcut totul, că nu știu nimic. Am ieșit în timp ce el urla că Ceaușescu a făcut câte-n lună și-n stele. I-am zis că, dacă a făcut totul, de ce arată așa deplorabil stațiunea că nu e posibil ca niște clădiri ce rezistă de sute de ani să fie refăcute în urmă cu 50 de ani și acum să fie distruse. Dar el nu mai auzea nimic, ci doar urla pro-Ceaușescu, de zici că-i furasem idolul. Țipa că sunt doar al treilea din 2000 de vizitatori care zic asta. Mă gândesc că dacă au mai fost doi oameni înseamnă că nu-s singurul ce-l vede pe Ceaușescu un dictator nemilos căruia nu trebuie să i se aducă omagii. Am mai apucat să zic că sunt profesor de istorie și am ieșit. Din stradă l-am auzit urlând efectiv: „Profesor de prostie”. Minunat și specific nostalgicilor comuniști să fie agresivi și să nu accepte niciun argument. Dar e de înțeles reacția domnului, din moment ce atentasem la statuia idolului său.

Pentru nostalgici nu contează nicio cifră, nici cei peste 100.000 de țărani arestați de comuniști în timpul naționalizării, nu contează tragedia prin care au trecut deportații în Bărăgan, nu contează monumentele distruse pentru a se face loc blocurilor, nu contează nici distrugerea bisericilor și nici faptul că Ceaușescu era ateu, nu are nicio importanță că prin sistematizare apăruseră blocuri în sate, nu contează românii care au fost împușcați mortal la granițe, pentru că voiau să fugă din țară, nu contează ordinele directe date de Nicolae și Elena Ceaușescu în timpul evenimentelor din 1989, din cauza cărora au murit câteva sute de oameni (nu-i contabilizez pe cei împușcați după 22 decembrie 1989), nu contează nimic de acest gen.

Despre cine sunt nostalgicii comunismului se pot scrie multe, dar în general sunt oameni de o anumită vârstă, care nu s-au adaptat la capitalism și care înjură clasa politică, zicând că era mai bine în comunism. Îi putem înțelege, pentru că sunt dezamăgiți de ce văd acum la televizor și pe internet. Însă ne putem întreba ce ar fi zis ei despre comunism dacă, prin absurd, în acele timpuri ar fi existat mijloace de informare ca astăzi. Să se difuzeze la televizor toate atrocitățile și tâmpeniile făcute de comuniști în frunte cu familia Ceaușescu și să se poată scrie orice pe rețelele sociale. 

A doua categorie mare este formată din tineri sub 35 de ani, și cei mai mulți sunt sub 20, care nu au trăit atunci, nu se informează și cred orice aberație. Dacă i-a zis lui bunicul că era bine în comunism, atunci așa era. Dar la fel de bine poate i-a spus bunicul să nu fumeze și-n privința asta nu-l ascultă. Acești tineri n-ar rezista 3 zile în plin comunism - adică fără internet, mașini puține, fără ieșiri în afara țării, fără fast-food ba din contră cu pâine pe cartelă și, de ce nu, fără hârtie igienică sau tampoane. Dacă spui că Ceaușescu a făcut Transfăgărășanul înseamnă că Băsescu și Iohannis au făcut Transalpina. Dacă Ceaușescu a făcut blocurile, atunci Iliescu, Băsescu și Iohannis au făcut casele în care poate stai și tu. Așa e logic, nu? Dar greșit, pentru că și atunci orice construcție a fost ridicată prin munca și sacrificiile românilor. Și da, poate s-ar fi construit mai mult după 1989 dacă românii care au plecat în afara granițelor rămâneau în țară, dar de ce să-i condamni când, de fapt, ei și-au dorit un trai mai bun așa cum nu l-ar fi avut în veci în comunism.

Cât despre comercianții care vând suveniruri cu Ceaușescu - oare se gândesc dacă ar fi putut vinde așa ceva în comunism? Și dacă prin absurd ar fi putut, atunci cine le-ar fi cumpărat, din moment ce călătoriile în propria țară se făceau cu greu și numai dacă ținem cont de faptul că existau puține mașini, combustibilul era raționalizat, drumurile erau extrem de proaste și mai puține decât astăzi. Cel puțin pe Transalpina nu se putea călători pentru că acest drum a fost asfaltat și amenajat de doar câțiva ani. Apoi ar fi cumpărat românii suveniruri cu Ceaușescu, dacă comunismul ar fi continuat? Eu cred că nu, pentru că românii îl urau pe Ceaușescu și erau saturați de imaginea lui ce-i inunda peste tot, de la un manual școlar, la emisiuni tv și sărbători naționale precum 23 august.

În final, întreb retoric: cum să fie comunismul un regim bun când nu putea asigura nici pâinea propriului popor, din moment ce se dădea pe cartelă o dată la două zile și oamenii stăteau la cozi ore în șir? Cum să fie un bun lider Ceaușescu, cel care decidea cu cinism că românilor le sunt suficiente 12 grade în apartamente și că ar fi nişte „îmbuibaţi“ care consumă zilnic 3300 de calorii, astfel că aceștia trebuie să trăiască cu 2700 – 2800 de calori pe zi și evident că se descurcă ei să și le asigure și pe acestea? Și încă ceva: contează pentru nostalgicii comunismului că familia Ceaușescu nu avea aceleași restricții ca toți românii? Ei aveau servitori, mai multe locuințe, câte două salarii imense și nu cumpărau niciodată nimic, pentru că totul le era asigurat de Gospodăria de partid.

Sunt convins că doar prin educație poate fi eliminat un cult greșit al unui dictator a cărui față reală nu este cunoscută de toată populația țării. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Nu ai ce să le ceri unor întregi generații de maimuțe comuniste născute și crescute în cușca lui Ceașcă numită R.S.R ( Republica Socialistă România) , atâta poate mintea lor.Nu au găndit niciodată siguri , pentru ei gândea secretarul de partid și securistul de serviciu.Nasol că progeniturile lor se uită în gură lor și pun botul la toate nostalgismele lor cretine.Pe tinerii care mor de dorul lui Ceașcă și Leana i-aș pune să trăiască ca atunci . Pariez că după o zi le iese din cap venerația după Ceașcă .
    • Like 2
    • @ Dorin
      cu scuze !
      Nu generalizati!
      Poate sint multi din generatiile , sa zicem " mai experimentate", dar nu TOTI!Viitirul cu generatia "necoapta" ,inca, cu 40 % analfabeti nefunctionali, care nu inteleg de ce se trage apa , vor fi surprize mai urîte!
      • Like 1
    • @ Coussinou
      Cea mai "urita" consecința ,inclusiv, a perioadei ceausiste ,este modificarea, in esenta, a "moralei" poporului pina in 1989, un exemplu: ce țăran , inainte de 1945, si-ar fi vindut pamintul pentru un BMW s.h! nu mai vorbim de bun simt !
      • Like 0
    • @ Dorin
      Sunt oameni si oameni, nu as generaliza. Am in familia extinsa si nostalgici si fosti militari care au fost constienti in anii aia ca statutul lor e diferit si nu li s-a parut ok. Am matusa care si astazi asteapta sa vina cineva sa ii dea fiului locuinta (pt ca fiul nu a fost in stare sa plateasca rata si nici sa vanda/mute in ceva mai mic) , si verisori care muncesc de mici si reusit sa faca o viata buna.
      Responsabilitatea proprie e greu de dus, nu toti sunt facuti pentru asta, unii inca locuiesc cu mama sau cu nostalgia spalarii pe creier.
      • Like 1
  • Cu nostalgicii eu am alta abordare: ii intreb daca vor sa mai traiasca fix ca pe timpul lui Ceausescu si sa doarma la 16 grade, in picioare pt o ora la coada la 6 dimineata la lapte, curent si tv si apa cu limita si evident sa isi spele rufele la mana cu apa rece stransa in cada si fumat un Carpati ordinar. Majoritatea se blocheaza si tac pt ca amintirile astea s-au pierdut in negura nesigurantei si fricii de responsabilitate, unii mai deschid gura si imi zic ca da, da' aveau serviciu asigurat desi uitara ca lucrau 6 zile pe saptamana cate 10 ore si apoi dupa mergeau la parinti la tara pe jos cativa km pana la ei sa aiba in casa o sacosa de malai si cartofi si un borcan de jumeri, altii imi zic ca astia de acum nu au facut nimic si le aduc aminte ca astia de acum sunt copiii alora de atunci si nu sunt toti asa ca uite, eu mi-am facut si aia si cealalta si pana ies la pensie o sa ii fac si copilei - o alta replica de inchis gura.
    Mama a avut curajul sa spuna ca la ea nostalgia se leaga de anii aia de tinerete si fara grija si nu intelege ce viata duc eu acum si o sperie cand ii zic ca e musai sa fac economii pt pensia mea. Probabil si mamaie o fi judecat la fel viata mamei, ce desi avea serviciu nu s-a descurcat sa isi creasca copiii si i-a dus la mamaie pt multi ani si se si intorcea cu sacosa de mancare de la mamaie.
    Oare si stramamaie o judecat la fel copiii ei, stramamaie fiind o femeie analfabeta cu sot pe front ce si-a trimis la scoala copiii doar pt cativa ani ca de ce atata scoala?
    • Like 3
  • Partea bună este că nostalgicii epocii de aur vor putea retrăi, sau după caz experimenta experiența anilor '80 în această iarnă...
    Partea mai puțin bună este că acum această experiența este oferită de capitalism, deci s-ar putea doar să le întărească percepția deformată asupra istoriei...
    • Like 3
  • Maron_S check icon
    Daca parintii dvs ramaneau plugari cum au fost bunicii si stabunicii mei si ai multora care sunt a doua generatie "la oras" , mai ajungeati profesor de istorie?
    Cata bataie de joc si-or fi luat taranii si muncitorii dinainte de 45 . Mai tineti minte familia de tarani din "Rascoala" care visa la un sac de faina ca sa iasa din iarna - acolo erau inainte de comunism.
    Nu se justifica cu nimic ororile pe care le-au facut unii - sa fie o scuza intunericul in care au fost tinuti inainte de comunism ? Sigur ca nu.
    Personal nu sunt nostalgic, acum e mai bine ca niciodata din punct de vedere material. Pe vremea lui Ceausescu, in anii apropiati de 89 cand eram adolescent, era rau... nu gaseai nimic, nu gaseai haine, incaltaminte, etc.
    Am vazut acest curent anticomunist agresiv la o serie de intelectuali ajunsi intelectuali tocmai datorita comunismului, Atunci au fost alfabetizati si au avut sanse EGALE toti oamenii din tara. Spunea regizorul Daneliuc, ca nu intelege de ce cariera lui s-a dus in cap dupa revolutie si nu l-a mai bagat nimeni in seama - tot mare anticomunist ajuns regizor datorita regimului care i-a dat sansa sa isi valorifice talentul,
    Deci, cum sa nu fie nostalgici ? De ce trebuie sa fim toti niste vehementi anticomunisti ? Istoria .. nu ar trebui sa fie mai apropiata de adevar ? Cu bune si rele ale unor vremuri ...

    • Like 1
    • @ Maron_S
      Daca nu ar fi fost comunismul, Romania nu ar fi ramas in sclavagism ori trait in pestera pt ca deja era intr-o continua dezvoltate capitalista (ca si restul Europei) - dezvoltarea a inceput de dinainte de primul razboi mondial dar comunistii au ascuns totul si si-au asumat ei toate meritele... Doar uitati-va la primele cai ferate si ce repede s-au construit si ince ani, la primul oras luminat stradal din Europa, la toate inventiile romanesti internationale - niciuna din comunism!!, la faptul ca in timpul ministrului educatiei Spiru Haret (anul 1903) s-au construit 2300 scoli intr-un singur mandat de 4 ani si fara macarale sau buldozere ca apoi in 50 de ani de comunism a carpit si construit prost mai putin si declarat vreo 2000 si inca mare parte cu wc in fundul curtzii .... la naiba, comusnitii au construit si din pix ca ei transformasera un grajd in scoala si apoi au numarat-o ca vai, o scoala data in functiune de comunism.... In comparatie, in perioada regalitatii Romania a avut mii de ingineri cu diploma din Germania sau din paris etc ce au impactat evolutia romaneasca. Tot avantul tehnologic interbelic s-a incetinit prin al 2lea razboi mondial, si realmente a inghetzat in comunism prin trimiterea in inchisori a intelectualitatii si liderilor ....
      Comunismul nu-a murit, ce e acum de urat in politica era si in comunism. Da, ce vedem acum in politica sunt niste incompetenti. Fix la fel cum au fost in 50 ani de comunism = analfabeti dar care pupau bine normele partidului (pe Historia.ro sunt mai multe articole despre "valorile" ministrilor in comunism, unii cu 4 clase, altii care doar sa semneze stiau...).
      • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      Maron_S check icon
      Da, tara si-ar fi continuat dezvoltarea, dar probabil sansele nu ar fi fost asa de bune pentru multi dintre cei care nu aveau nici o situatie ; comunism a fost in Romania dupa 1945 , toata dezvoltarea si integritatea teritoriala se datoreaza evident monarhiei si elitei de pana in comunism. Asta ziceam ca fiecare perioada a avut partile ei bune si partile rele , toate explicabile. Si ca e normal sa existe si nostalgici (cei avantajati la modul bun de comunism - ca au putut sa faca o scoala - sa aibe o cariera) . Ma mira doar ca dintre cei clar avantajati , multi se declara anticomunisti feroce.
      • Like 1
    • @ Maron_S
      Parerea mea ca fara comunism s-ar fi dezvoltat o economie legata de cerere si nevoie corecta si adaptata imediat la nevoile pietii.
      Asa comunistii au nimicit elitele, au ajuns in inchisori sau fugit din tara multe personalitati cat si liderii nativi si educati, au fugit marii industriasi, iar in politica au fost pusi oameni cu 4 clase ce pupau poala moscovei si luat decizii de 2 lei dupa cele 4 clase terminate. Romania din anii 1970-1980 nu doar ca nu mai tinea pasul cu occidentul dar nici macar nu stiam unde mai sunt occidentalii. Toata clica politica era incompetenta - toata...niciunul cu educatie nu ar fi rezistat langa niste tortionari cu 4 clase.
      O parte solida din ce a construit comunismul a fost din start fara profit si sustinut doar din subventii si gandite din pix.
      Cauta toate descoperirile si mandria romaniei recunoscute pe plan international si sa vezi cate sunt in comunism, scoala romaneasca a dat multi ilustri, dar zero din comunism pt ca daca se ridica, era nimicit si inchis ... Cauta cum s=au facut imprumuturile de la FMI, cati bani, ce conditii au semnat in contracte, si pe ce s=au cheltui banii. Cauta ce s-a intamplat cu economistii care au protestat ca unele constructii sunt o gaura neagra financiara sau ca vor intra in profit peste 600 ani....

      Da, recunosc, eu sunt din cei avantajati, bunicii au avut pamant si l-au recuperat repede dupa revolutie, aveau gospodarie la tara si inainte si dupa revolutie si asta in conditiile in care aveau job, am avut disciplina si un exemplu de disciplina iar bunicii nu fumau si nici alcoolul nu era norma, ne-au sustinut moral si emotional sa invatam (avea tataia o vorba ca daca nu imi place cartea ma face cioban) si am crescut cu munca si am muncit si la camp si mancat cartea de la 12-14 ani, asa ca o parte din nepoti la 30 ani aveam deja cate 2 locuinte, unii si masini, si vacante an de an etc dar toate in capitalism, nimeni nu a reusit in familie asa ceva pe timpul raposatului, ba chiar am amintiri cu militia care au venit sa confiste animale din gospodarie pt ca aveau bunicii mai multe decat.... O parte a familiei, zic, ca ecalalta parte e lenesa in continuare si ii gasim cu alcoolul la masa si tigarea in coltul gurii si tv permanent deschis si taxi pt drumuri de 2 lei....si de la 25 ani se plang ca nu au experienta ca nu ii ia nimeni la munca da' nici eu nu i-as angaja.
      • Like 3
    • @ Maron_S
      Pentru ca stim ce mizerie e comunismul. A fost si inca este, peste tot. Si nu, nu aveau toti sanse egale nici pe vremea aia. Daca nu ma credeti, intrebati pe cei care au fost arestati pe nedrept, detinutii politic, cei care au suferit in experimentul Pitesti. Cei care indrazneau sa fie de alta parere decat cea a partidului-tatuc.
      • Like 0
  • Este intru totul adevarat, Ceausescu si-a iubit tara. Dar poporul si l-a iubit?
    • Like 0
  • Aveti mare dreptate , am fost si eu la Herculane si am vrut sa vizitez Baile Apolo . Acolo am intrebat cerberul de la intrare daca eu in calitate de fost detinut politic am intrare gratuita , atat i a trebuit a pornit intr o pleiada de omagii la adresa lui ceasca si a regimului comunist care m au facut sa nu mai vizitez locatia . L am intrebat ce meserie a practicat pe timpul llui ceasca si a zis ca a fost mare ospatar in importate hoteluri din tara iar eu i am replicat ca asa se explica comportamentul lui pentru ca se stie ca multi ospatari ereau turnatori ai Militiei si ai Securitatii . In apropiere erea o un magazin cu suveniruri de vanzare si magneti cu poze din Herculane si printre acestia si magneti cu poza lui ceasca . O situatie asemanatoare am intalnit si in apropierea manastirii Cozia unde la o taraba trona la loc de cinste magneti cu poza lui ceasca inconjurata de magneti cu Manasitea Cozia si de magneti reprezentand locuri sfinte . Am intrebat vanzatoarea de la taraba de ce ceausescu care a daramat biserici , a persecutat preoti si credinciosi este pus la loc de cinste printre lucruri sfinte dar aceasta a refuzat sa si exprime o parere personala . Inreb cunoscatorii legii de ce nu sunt pedepsiti cei care promoveaza cultul persoanelor condamnate pentru infractiunii de genocid pentru ca lege stiu ca exista .

    Tapus Constantin fost persecutat politic anticomunist si LUPTATOR IN REZISTENTA ANTICOMUNISTA
    • Like 1
  • Vladov Vladov check icon
    Intotdeauna, in orice societate, exista un procent de nostalgici ai fostilor dictatori.

    O problema la care nu stiu cati s+au gandit, este aceea ca se inregistreaza o revenire semnificativa a propagandei comuniste avand ca tinta noile generatii de 15-25 de ani, copii care nu au prins nici macar umbra neocomunismului (socialism cu fata umana, cine isi mai aduce aminte) din anii 90.

    Ar trebui sa avem grija.
    Daca germanii putem spune ca au trecut bine peste ascensiunea neonazismului din anii 70-90, nu stiu daca si romanii vor trece la fel peste ascensiunea neocomunismului, care incepe sa isi arate mugurii, in conditiile in care poporul roman este imprevizibil in reactii.
    • Like 1
  • Este rusinos , mai ales pentru un profesor de istorie daca nu are capacitatea de a face diferenta intre o perioada a Romaniei care a prosperat si a avansat din toate punctele de vedere si o alta perioada in care traim acum , in care totul este o bataie de joc..... nu ma mira faptul ca nu va vedeti barna din ochi uitandu-ma la sistemul de "invatamant" din care ziceti ca faceti parte..... acesta a suferit o degradare majora , fata de perioada comunista. Greu era si atunci pentru ca nu poti face lucruri bune decat cu sacrificiu, insa acum este tragic.... Referindu-ma putin la afirmatiile dumneavoastra ca si administrator la acea pensiune de care atu vorbit..... ar trebui sa va fie rusine pentru cuvintele pe care le-ati folosit. Nimeni nu a "urlat" nu a "tipat" la dumneavoastra si nimeni nu v-a deranjat cu ceva.
    Cat despre "profesor de prostie"..... tind sa cred ca este o expresie aproape de adevar uitandu-ma la rezultatele de la ultimul bacalaureat..... domnilor profesori !!!!!! se pare ca voi sunteti platiti ca sa antrenati prostia !!!! rusine sa va fie !!! Profesor de istorie :))))))) halal...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult