Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Sunt obișnuit cu minciuna din comunism”. Cum ne protejăm părinții și bunicii de infodemie. Boli, vulnerabilități și virusuri mediatice

batran - maini -  Foto Guliver/Getty Images

 Foto Guliver/Getty Images

Vârstnicii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă în fața pandemiei de COVID-19, fiind și cei mai afectați, mai ales dacă au și alte boli. Potrivit Institutului Național de Statistică, România avea, în 2018, aproape 5 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 ani.

Tot o statistică din 2018 a Institutului Național de Sănătate Publică ne arată că 2 milioane de români, cu vârste între 20 și 79 de ani, suferă de diabet. Dintre aceștia, 70% sunt persoane trecute de 60 de ani, cu o incidență mai mare a bolii la femei decât la bărbați.

Tuberculoza este, de asemenea, una dintre afecțiunile care pot pune în pericol viața unui pacient cu COVID-19, iar România are aproximativ 13 mii de bolnavi cu TBC, conform unui raport din 2018. Nici în cazul bolilor cardiovasculare nu stăm mai bine, o statistică din 2017, care e posibil să se fi modificat, număra 12.500 de cazuri la 100 de mii de oameni.  

Așadar, la noi, seniorii, sunt o categorie vulnerabilă nu doar din prisma vârstei ci, mai ales, din cauza bolilor asociate pe care le au. În această perioadă, izolarea și singurătatea pot fi surse suplimentare de stres. La fel și supraexpunerea mediatică, un fenomen greu de evitat în timpul unei crize globale, dar asupra căruia avertizează și Organizația Mondială a Sănătății. Oamenii de peste 60 de ani și singuri devin și mai vulnerabili în fața avalanșei informaționale pe care o gestionează greu. Cantitatea enormă de informații false sau tendențioase, care afectează milioane de oameni, au determinat experții să numească acest fenomen infodemie.

Am stat de vorbă, prin telefon, cu 6 vârstnici (3 doamne și 3 domni), din mediul rural, despre cum percep realitatea și cum se raportează la actualitate, în contextul acestei pandemii. E limpede că televiziunea constituie canalul principal și, în cele mai multe cazuri unicul, de informare. Totuși, se raportează diferit la ceea ce văd.

„Sunt obișnuit cu minciuna din comunism”

Presa ne bombardează cu diferite informații alarmante, de câteva săptămâni încoace, motiv pentru care stările oamenilor oscilează între extreme: de la panică și anxietate crescândă, până la nepăsare și inconștiență. „Păi sunt speriată, cum să nu fiu ? Am 83 de ani… Nu vreau să mor așa. Aș vrea să mai trăiesc”, spune Ana. Ea crede că această pandemie este doar o tactică politică, o metodă de a extermina vârstnicii, pentru a nu le mai da atât de multe pensii sau o schemă economică pentru profitul unor firme. „…Americanii vor să ne omoare... Ăia și chinezii. Ne trebuie unul ca Putin să ne apere. Ăla om deștept.”  

Mulți dintre bătrânii României devin victime sigure ale dezinformării, iar conspirațiile care le sunt prezentate de unele posturi de televiziune la care se expun constant nu fac altceva decât să le crească nivelul de anxietate. Există, însă, și vârstnici care iau lucrurile așa cum vin. Unii, au trecut prin războaie și foamete sau greutăți mai mari, sub dictatura comunistă. Nicolae, 75 ani, nu se plânge: „În general noi, la țară avem cam de toate. Ne facem provizii din timp, mai mereu. Avem nevoie de sănătate și să fim liberi.” Ioana, 67, e prudentă, dar încrezătoare că lucrurile nu vor scăpa de sub control: „Mă cam tem puțin așa, dar nu cred că va fi și la noi cum e prin alte părți.”

Un punct comun al celor interogați este faptul că, fără voie, sunt afectați de supraabundența informațională și de perspectivele atât de diferite ale unor posturi TV. Acest lucru le generează stări, precum: confuzie, neîncredere, deznădejde, neliniște, frică. „Mă mai uit la dezbaterile de pe Antena 3, România TV și toată lumea e panicată, dar noroc că prezentatorii de la acele emisiuni ne spun mereu adevărul care e cutremurător.”, consideră Angela, de 68 de ani.

În schimb, Florea, 79 ani, nu se lasă păcălit așa ușor: „Nu prea ascult eu la televizor că toți sunt niște mincinoși și nici nu știi pe cine să mai crezi. Dar mă uit pe la Pro TV, TVR 1 unde găsesc informații bune.” La fel și Ion, la cei 70 de ani ai lui: „Păi se spun atât de multe lucruri la televizor, încât nici nu știi ce să mai crezi. Știu că e un virus ce a afectat tot globul, declanșat în China, provocând multe pagube peste tot. Știu că afectează plămânii și e nociv pentru bătrânii cu mari probleme de sănătate.”

Un lucru îmbucurător este că unii vârstnici apelează la persoane de încredere, ca alternative de informare, în fața manipulării de la unele posturi de televiziune. „Mă informez și din ce-mi zice fiul meu. E profesor de istorie, el știe mai bine. Zice că lumea va suferi, dar nu se sfârșește. Nu cred tot ce-mi zic ăștia la tv. Mint și unii și alții, mai ales ăia de pe Antena 3. Dar nici eu nu-s prost că doar sunt obișnuit cu minciuna din comunism.”, spune Nicolae, de75 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate nu numai bătrânii de la sate sunt victima dezinformărilor. Ei mai au de treabă prin curte cu găinile, cu straturile de ceapă, așa că doar seara mai deschid televizorul. Fenomenul este mult mai extins și ca număr de persoane și ca vârstă în orașe și în special în orașele mari, printre locatarii de la bloc, vcare nu prea au treabă și așa că se fixează la televizor. . Eu am 68 de ani și am prieteni mult mai tineri pe care nu pot să-i conving cu nici un chip că sunt televiziuni (ex. Antenele) și site-uri care nu fac altceva decât să transmită știri false și rău intenționate. Și cu cât sunt mai aberante, cu atât au mai mare succes. Oare ce s-ar putea face să putem stopa acest fenomen?
    • Like 0
  • Încă o dovadă a răului pe care îl produc Antena 3 și România TV, spălând creierele unora și așa, săraci cu duhul și inoculând panică derută... Doamne, iartă-mă, dar cum pot să mă rog eu pentru sănatatea babei ăleia care se vrea sub poala lui Putin?!
    • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      check icon
      Este bine ca doar televiziunile Antena 3 is Romania tv total aservite PSD si indirect lui Putin spala creierele.

      Realitatea sau Digi 24, televiziunea SRI, este evident ca nu cauta decat liberarea creierelor noastre intru a primi lumina licuriciului occidental.
      • Like 0
    • @
      Pe bune, nu te contrazic, si eu stiu tot de al A3 ca astia de la Digi sunt ai SRI. Te intreb insa, poate stii mai bine, alt argument exista, in afara de ce zice A3?
      • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      check icon
      Ce coincidenta ! Si eu stiu tot de la Digi ca astia de la A3 sunt ai lui Putin :)
      • Like 0
  • check icon
    Interesant, minciuna din comunism v-a pregatit pentru minciuna din capitalism.
    • Like 1
    • @
      Parerist check icon
      Nu-i adevarat, in comunism am fost hraniti doar cu adevar. Cine sa ne minta?! Corporatiile si capitalistii cei rai erau tinuti la respect. Le-am aratat noi lor! In frig si pe intuneric, insa nu eram sclavii nimanui! Cand aparea cate unul care se credea sef, ne pis.m imediat pe el! E drept, fara s-o scoatem din pantaloni.... Libertate tata, nu ca acum....
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      In frig si intuneric doar in anii 80 pentru ca corporatiile rele tot cresteau dobanda asa ca imprumutul a trebuit sa fie rambursat anticipat. Sigur, un deceniu lumea a suferit ca parte a unei operatiuni CIA de destabilizare a comunismului, dar este un pret mic de platit pentru a primi lumina occidentala.

      Lumina occidentala care le permite oamenilor ca atunci cand seful corporatist o scoate din pantaloni sa treaca la treaba.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult