Sari la continut
Republica
Prevenție

„Suntem mai mult decât durerea, decât eșecurile, vă simt suferința, am trecut prin sarcini pierdute, așteptând cu anii un moment mai bun pentru a începe tratamentul”. Mesajul și lupta unei femei care acum 5 ani a primit diagnosticul de infertilitate, iar acum așteaptă să nască

Oana Gherghin

„Am știut că merit să mă bucur de viață, să mă bucur de căsnicie. Luptați cu voi înșivă, cu mintea voastră și nu vă lăsați copleșiți de rezultatele negative, sperați și rugați-vă!” Este mesajul adresat femeilor care se luptă cu infertilitatea de către Oana Gherghin, o tânără care, după aproape șase ani de proceduri și tratamente, a aflat că i se va îndeplini cel mai mare vis, acela de a deveni mamă.

Confruntată cu un diagnostic dur, în fața unor provocări imense, Oana a găsit în ea puterea de a duce la bun final o călătorie de neimaginat. Cu mult curaj, sprijin atent din partea soțului, ghidarea medicului Diana Cocei, medic primar obstetrică ginecologie în cadrul Regina Maria, și credință în Dumnezeu, Oana a trecut de la momentele de agonie și nesiguranță, la fericirea pură a mult așteptatei vești. Experiența prin care a trecut tânăra este una despre reziliență, forță interioară, credință și dragoste. Oana a acceptat să spună pentru Republica.ro prin ce a trecut pentru a oferi speranță celor care se confruntă cu lupte similare.

Totul a început în 2018, când Oana a aflat că are endometrioză. S-a operat, iar în 2019 a primit diagnosticul din cel mai negru scenariu: infertilitate.

„Povestea mea a început într-un moment plin de incertitudine și speranță, când am primit diagnosticul de infertilitate. Acea zi a marcat începutul unei călătorii lungi și dificile, dar am știut că drumul spre a deveni mamă va necesita determinare, răbdare și încredere. În discuția cu doamna doctor Diana Cocei (foto) , am înțeles că nu va fi ușor, dar am fost hotărâtă să urmez toate sfaturile medicale și să fac tot ce mi se recomandă pentru a-mi împlini visul”, își începe istoria Oana Gherghin.

Cazul Oanei nu este singular. În România, patru din zece cupluri nu reușesc să devină părinți, deși încearcă acest lucru o perioadă de unu până la cinci ani, iar unul din zece cupluri încearcă de peste cinci ani, potrivit studiului de infertilitate realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România. Același studiu mai arată că aproape un sfert dintre sarcini sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate.

Soțul Oanei: „De la început am privit lupta ca fiind a amândurora”

Pentru Oana unele dintre cele mai mari provocări au fost cele emoționale. Întrebări ca „de ce nu vreți copii?” sau „cât mai așteptați acest moment?”, venite de la persoane care nu știau cu ce se confruntă tânăra, erau atât de dureroase pentru ea.

Alături de Oana a fost constant soțul ei. „De la început am privit lupta ca fiind a amândurora. Niciodată n-am considerat-o pe ea ca fiind defectă. Am asigurat-o că ea pentru mine nu va însemna mai puțin dacă nu vom putea avea copii. Zi de zi i-am arătat adevărul și niciodată n-am făcut-o să simtă altceva”, mărturisește el cu emoție.

În iunie 2021, Oana a trecut prin prima ei puncție ovariană, un moment plin de speranță și emoție. Au fost extrase șapte ovocite, iar doar trei embrioni au reușit să se dezvolte până în ziua a cincea și au fost congelați. A urmat primul embriotransfer, însă, în timpul primei ecografii, vestea a fost devastatoare: sarcina Oanei se oprise din evoluție.

„Aveam momente când nu mai credeam că voi reuși să duc până la capăt lupta cu infertilitatea și endometrioza”

„În unele situații m-am confruntat și cu gândurile mele negative, dar pot spune că după ce am făcut prima procedură FIV cu rezultat negativ, atunci mi-am dat seama că nu pot singură să duc, am început să mă rog la Dumnezeu și să las lucrurile să se întâmple în viața mea precum mi-au fost scrise și să învăț să accept situația de față”.

Cum a reușit să depășească momentele dificile și să rămână puternică în lupta cu endometrioza și infertilitatea? „Am avut un mare sprijin din partea soțului, în primul rând, apoi doamna doctor Diana Cocei a fost o susținătoare din toate punctele de vedere. Aveam momente când nu mai credeam că voi reuși să duc până la capăt această luptă cu infertilitatea și endometrioza, dar de fiecare dată găsea motive să înaintez și ori adăuga, ori schimba o anumită doză la tratament, iar eu făceam tot posibilul să duc un stil de viață adecvat - mâncat sănătos, sport, activități în aer liber, scăderea stresului. Rugăciunea a fost o stare de apropiere cu Dumnezeu, până la urmă, El creează viața. Știu că dacă nu aș fi avut șanse să devin mamă, aș fi continuat să mă bucur de viață - este un dar de la El și am învățat cu timpul să fiu recunoscătoare pentru tot ce primesc”, a mărturisit Oana.

Cele mai dificile momente soțul ei consideră că au fost cele în care o vedea că suferă fizic - în urma operației mai ales - și el simțea că nu putea face ceva să o ajute: „Mă topeam pe picioare și încărunțeam instant”, completează el.

Vestea mult așteptată, după a patra încercare

În iunie 2022, când a fost planificat al doilea embriotransfer, cei doi soți au primit altă veste proastă. Embrionul nu a rezistat la decongelare. Au decis însă să meargă mai departe și să încerce embriotransferul cu al treilea și ultimul embrion. Din nou, medicii aveau să constate că sarcina s-a oprit din evoluție. Chiar și așa, determinarea Oanei de a deveni mamă a rămas neclintită, iar după alte multe luni de teste și analize, la a patra încercare, tânăra a reușit să obțină sarcina mult dorită.

Cum s-a simțit când a primit vestea că va deveni mamă? „Fericită și ușurată. Bineînțeles că aceste sentimente le voi simți mult mai profund în momentul în care îmi voi ține pentru prima dată copilul în brațe, abia atunci pot spune că am învins infertilitatea. Chiar dacă a fost o sarcină frumoasă și fără probleme, mereu aveam emoții la fiecare pas, fiecare analiză, morfologie”, a povestit Oana Gherghin.

Îndemn fierbinte pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea: „Luptați cu voi înșivă, cu mintea voastră și nu vă lăsați copleșiți de rezultatele negative, sperați și rugați-vă!”

Întrebată ce sfaturi ar da altor cupluri care se confruntă cu aceleași probleme de infertilitate, Oana Gherghin spune că cele de genul „o să fie bine”, „ai mai multă răbdare!” pe ea o descurajau, chiar dacă erau făcute cu intenții bune. „Dar pot să le spun asta: că suntem mai mult decât durerea, decât eșecurile, decât stările emoționale scăzute, vă simt suferința, am trecut prin sarcini pierdute, ani de zile așteptând să fie un moment mai bun pentru a începe tratamentul, dar niciodată nu am vrut să mă las doborâtă de ele, am știut că merit să mă bucur de viață, să mă bucur de căsnicie. Luptați cu voi înșivă, cu mintea voastră și nu vă lăsați copleșiți de rezultatele negative, sperați și rugați-vă”, subliniază Oana, care așteaptă să nască în câteva săptămâni.

Cei doi soți s-au pregătit pentru sosirea bebelușului cu mult entuziasm și se arată copleșiți de sprijinul primit de la medici și cei apropiați. „Modul în care Dumnezeu ne-a sprijinit la fiecare pas, ne-a adus oameni în viața noastră care au fost alături de noi și de sosirea bebelușului - este un lucru sfânt să fii iubit de ceilalți”, vede tânăra viitoare mamă.

„Am învățat să iubesc mai mult, să ascult mai mult, să am mai multă răbdare”

Care au fost cele mai mari lecții despre reziliență în timpul acestei călătorii dificile către maternitate? „Forța interioară am căpătat-o când m-am lăsat cu totul în voia sorții și a lui Dumnezeu, și o spun clar și răspicat. Suferința pentru mine a fost o stare benefică în a învăța cum să mă comport în fața ei, cum să fac față la provocări, mi-a modelat caracterul, am învățat să iubesc mai mult, să ascult mai mult, să am mai multă răbdare și toate acestea au fost și sunt spre binele meu. Știu că voi mai avea situații dificile în viața mea, dar știu că voi avea o altă abordare în fața suferinței, din moment ce Dumnezeu m-a ajutat sa trec prin atâtea”, spune ea cu emoție.

„Am avut și am un sprijin important în viața asta - soțul meu. Mi-ar fi fost mult, mult mai greu dacă luptam de una singură. Am luptat amândoi, am avut credință și n-am ezitat nicio clipă să nu fim recunoscători pentru tot ce avem, chiar dacă nu am fi avut copii”, crede viitoarea mamă.

Momentul în care a simțit pentru prima oară mișcările fătului a fost o experiență magică și de neuitat pentru viitorul tată. „A fost o speranță la care, sincer, nu mai îndrăzneam să mă gândesc”, mărturisește el cu o emoție profundă. Referitor la viața de părinte, el adaugă: „Ne vom adapta pe parcurs”. „Ceea ce știu sigur este că îmi doresc să îi oferim o copilărie de neuitat, la fel de frumoasă cum am avut și noi: în mijlocul naturii, la țară, cu multe jocuri, drumeții prin pădure și pe munte, scăldat în râu. Vreau să petreacă cât mai puțin timp în fața telefonului și a televizorului și să se bucure de libertatea și farmecul copilăriei autentice”, anticipează viitorul tată, plin de entuziasm și dragoste.

În fața unor obstacole aparent insurmontabile, Oana Gherghin și soțul ei au demonstrat că dragostea, sprijinul reciproc, experiența și dedicarea medicilor, alături de credința în Dumnezeu pot aduce lumină chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții.

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Natura incearca dar noi luptam contra naturii…Pamantul e satul de distrugerea noastra.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult