Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

25 de lucruri pe care le-am învățat în primele 5 luni de când sunt mamă

Corina Brândușan

Am citit o știre care spunea că pe 5 mai a fost Ziua Mamei. Da, e adevărat, avem sărbători cu tona, dar chiar cred că mamele merită o zi a lor. Și o statuie, dar asta e altă poveste. 

Sunt mamă de 5 luni și jumătate. Mai exact, din 14 noiembrie 2018. La ora 12:44 a venit pe lume Maria. Un pic înainte de termen și cu oareșce complicații, dar cu bine și sănătoasă.

De Ziua Mamei, am enumerat, în timp ce o culcam pe Maria, lucrurile pe care le-am învățat în astea 5 luni și jumătate. Și-am zis că le scriu. Poate o să le citească și ea într-o zi.

1. Am învățat să mă adaptez. La timpul ei, la somnul ei, la nevoile ei. Tot timpul. 24h/24.

2. Am învățat să iau lucrurile așa cum vin. Adică să nu le planific excesiv, că oricum nu ies așa cum mi-am planificat.

3. Am învățat să nu mă agit la fiecare bubiță, nas înfundat sau urlet apărut din senin.

4. Învăț (încă) să nu mă grăbesc. Să iau lucrurile în ritmul lor. Un ritm mult mai lent decât m-aș fi așteptat, dar uneori foarte plin de „evenimente”.

5. Am învățat să am răbdare. Cu mine (mai ales) și cu ea. Da, o masă a Mariei poate dura 30 minute, o oră sau chiar mai mult, zici că e festin de Crăciun în fiecare zi. 

6. Am învățat că nu sunt niciodată 100% pregătită. Dar te profesionalizezi la locul de muncă. Pentru un copil, pentru o experiență așa de diferită, profundă, intensă. Cel puțin la mine așa a fost. Am mers la cursul Lamaze, am citit cărți bune din domeniu, dar când a apărut micuța ființă, parcă s-a șters jumătate din informația acumulată. Au ajutat enorm informațiile și sunt recunoscătoare pentru ele, dar mă așteptam să fie mult mai ușor.

7. Lucrurile nu merg de la sine. Apar bug-uri unde te aștepți mai puțin. Alăptarea nu-i cea mai mare plăcere din lume (cel puțin aici a fost cu chin, nervi, lacrimi și durere), apar destul de frecvent probleme de sănătate (la mamă sau la bebeluș) care te pot destabiliza complet.

8. Depresia postnatală există și poată să le lovească și pe cele mai optimiste și vesele femei din lume.

9. Timpul devine tot mai relativ. Ai zice că vei avea timp de multe lucruri (studiile arată că un bebeluș doarme vreo 18 ore pe zi, deci…cât poți tu ca mamă să dormi?). Nu știu cine a făcut studiile astea, dar nu prea se potrivesc cu realitatea (mea).

10. Înveți că poți trăi și fără somn. Greu și irascibilă, dar poți. Apoi înveți despre rutina somnului și faci tot soiul de încercări în speranța că micul gomboțel va dormi mai mult de 1-2-3 ore legate. Eu am încercat Bowen și a funcționat bine.

11. Învăț că trebuie să-mi scot din vocabular propoziția „Da, cobor în 5 minute”. Nu mai funcționează.

12. Am învățat că un om mic are nevoie mereu de bagaje mari. Foarte mari. Mai ales în excursii sau deplasări mai lungi de o zi.

13. Am învățat să schimb scutece cu o mână, să fac checklist-uri ca să nu uit acasă tona de lucruri pe care e bine să le am la îndemână.

14. Am învățat să o includ pe Maria în activitățile mele. Ex: atât cât se poate să fac sport (cu ea sau lângă ea), merg la întâlniri, evenimente. Evident că uneori trebuie să ratez headliner-ul, dar asta e.

15. Am învățat să mă joc mai mult, să-i cânt aproape nonstop, să văd lumea prin ochii ei de omuleț care trăiește acum primele experiențe.

16. Am învățat să mă bucur cu ea de micile realizări. Și să fiu recunoscătoare că-i sunt mamă.

17. Am învățat că e ok să greșesc, să bâjbâi, să nu știu ce trebuie să fac într-o anumită situație.

18. Am învățat să am încredere în intuiție și să merg pe mâna ei (uneori).

19. Am învățat time management. Am mai mare grijă ca niciodată de timpul meu: cu cine îl petrec, unde, câtă bucurie îmi aduce acel om/eveniment și încerc să combin activitățile pe cât posibil. Rar mai “pierd timpul”.

20. Am învățat că pot și după ce am zis nu mai pot. Și cred că habar nu avem cât de mult putem de fapt.

21. Am învățat să fac mai puțin zgomot și să umblu pe vârfuri.

22. Am învățat să nu mă mai stresez. Nu-mi iese chiar tot timpul, dar fac progrese.

23. Am învățat să îmi apreciez mai mult mama. Dar și pe alte mame. Da, văzusem și eu texte care ziceau că meseria de mamă e cea mai grea din lume, dar parcă nu am crezut niciodată că e AȘA de solicitantă, consumatoare și stresantă.

24. Am învățat că totul e diferit acum. Că viața mea e alta și că nu va mai fi niciodată la fel. Cu plusuri și minusuri. Acum sunt mamă, iar primul gând e mereu la ea, la binele ei, no matter what.

25. Am învățat că aș face orice ca să-i fie ei bine.

Mă opresc aici pentru că tocmai s-a trezit Maria.

Dacă ai idei interesante sau experiențe pe tema asta care merită împărtășite, lasă un comentariu aici. M-aș bucura să aflu și alte idei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Draga Corina. Ma bucur ca ai descoperit roata. Te astept cu alte aritcole la al doilea copil, mai ales daca apare in urmatorul an. Mai ales ca trebuie sa pregatesti trei meniuri pentru toata familia.
    • Like 0
  • Din ce in ce mai multe articole fara noima pe Republica ! Inteleg ca vreti sa va axati pe teme sociale, dar principala tema sociala in Romania actuala, din nefericire, este politica si justitia.
    Dar daca tot publicati articole sociale, un articol bun trebuie sa atinga temele la maniera generala, la Cancan se abordeaza totul personal, stirile sunt de genul cand si cum a nascut X sau Y. Articolul de mai sus isi avea locul pe pagina de Facebook a autoarei, nu pe un site de informare.
    In opinia mea este abordare nociva a prezentarii de informatii, in stilul tabloidelor, nu vreau sa cunosc problemele personale ale unei mame si poza ei cu copilul in introducere si numele copilului in incheiere. Doar problemele generale, care privesc toate mamele
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult