Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

44.595 de români au murit în octombrie 2021. Cea mai neagră lună din istoria postbelică a României

pat de spital covid-

Foto: Alan Budman / Alamy / Alamy / Profimedia

În luna octombrie a anului 2021 au murit 44,595 români, mai mult de dublu față de lunile iunie-august ale aceluiași an.

Este cea mai neagră lună din istoria postbelică a României. Niciodată nu au murit așa de mulți români într-o lună de pace, depășind vechiul record atins tot în pandemie, în noiembrie 2020.

Dintre aceștia 22.993 sunt decese în exces. Cu alte cuvinte, în valul 4-Delta, doar în luna octombrie, au fost uciși de pandemie aproape la fel de de mulți români câți au murit în exces în cele 7 luni de la începutul anului (care pot fi atribuite valului 3 respectiv ianuarie - iulie 2021).

Mult mai tragic este că 90% din aceste decese în exces puteau fi prevenite dacă în loc de relaxare discutam toată vara de vaccinare și prevenție, daca adoptam certificatul verde și dacă luam la 1.500 de cazuri pe zi măsurile amânate până după 18.000 de cazuri pe zi.

Acest bilanț negru însă nu este doar o retrospectivă a ceea ce a fost, ci și o perspectivă a ceea ce urmează dacă vom continua să punem banii, populismul și intrigile politice înaintea vieții.

clic pe imagine pentru a mări 

clic pe imagine pentru a mări 

Numărul absolut de decese nu spune însă toată povestea. Dacă scădem numărul absolut de decese dintr-o lună cu media deceselor din anii precedenți în aceeași lună obținem excesul de decese, respectiv decesele care se datorează altor cauze decât cele normale în populația de referință.

Putem considera excesul de decese în perioada pandemiei ca fiind produse de pandemie fie direct prin infectare și boala COVID-19, fie indirect prin alte mecanisme biologice sau sociale.

Numărul de decese în exces față de media anilor 2011-2019 este de 22,993 în luna octombrie 2021, mai mult de dublu față de cele 10,528 decese COVID-19 raportate oficial.

În perioada ianuarie 2020 - mai 2020 (valul 1) - au murit cu peste 4,000 (+ 4,118 vieți) de români mai puțin decât în aceeași perioadă a anilor 2011-2019. Este probabil că în valul 1 am salvat cel puțin 10,000 de vieți cu măsurile luate.

În perioada iunie 2020 - octombrie 2021 (valurile 2-4) - au murit cu peste 98,000 (- 98,059 vieți) de români mai mult decât în aceeași perioadă a anilor 2011-2019.

Abia luna viitoare vom afla datele din noiembrie, dar nu vor fi mult mai bune decât cele din octombrie. Cu singuranță, poportia de 1 la 2 între decesele oficiale și cele în exces se va pastra. Putem estima că România a depășit deja pragul de 100,000 decese provocate de pandemie și probabil avem în acest moment peste 115,000 decese în exces față de media anilor 2019-2020 în perioada iunie 2020 - noiembrie 2021 (valurile 2-4).

Pentru pune în perspectivă magnitudinea acestui dezastru, merită menționat că excesul de decese din un an și jumătate de pandemie în România este mai mare decât totalitatea pierderilor de vieți pe front ale României în cei 4 ani ai celui de al doilea război mondial, când România a pierdut 92.620 de vieți.

Vedem așadar că în continuare doar 50% din decesele produse de pandemie sunt diagnosticate COVID-19. Putem să înmulțim cu 2 fără să greșim numărul de decese oficiale pentru a aproxima numărul de decese reale.

clic pe imagine pentru a mări

Deși multă lume acuză restricțiile minimale din valurile 2-4 că au produs mai multe decese decât COVID-19, analiza distribuției pe patologie demonstrează că peste 95% din decesele care nu au fost atribuite COVID-19 (exces non-COVID) se regăsesc în categoria bolilor pulmonare și cardio-vasculare.

În imagine aveți cu bare roșii exesul de decese atribuit bolilor cardio-vasculare și cel atribuit bolilor pulmonare din care au fost scăzute decesele atribuit oficial COVID-19 (bare albastre). Știm deja că excesul non-COVID atribuit bolilor pulmonare în perioada octombrie – noiembrie 2020 s-a regăsit ca decese anterioare COVID-19 raportate în luna iunie 2021.

Putem deci considera că excesul de boli pulmonare este reprezentat aproape integral de cazuri neraportate de COVID-19 care vor fi raportate mai târziu, ceea ce înseamnă că numărul de decese COVID-19 înregistrat real în octombrie 2021 este de peste 15.000.

Față de octombrie 2019, avem și un număr de 9.200 decese în exces în rândul bolilor cardiovasculare. Doar 605 decese din excesul de 22,933 (2.6%) poate fi atribuit altor decese decât bolile pulmonare și cardio-vasculare, ceea ce confirmă o analiză anterioară mai extinsă pe această temă.

De asemenea în valul 1, când am avut măsuri mult mai restrictive, inclusiv carantina, nu numai că nu am avut un exces de decese, ci am salvat peste 4.000 de vieți față de aceeași perioadă a anilor 2011-2019.

 

clic pe imagine pentru a mări

Așadar ecuația este simplă, carantina (lock-down) a salvat vieți, măsurile de relaxare costă vieți.

Nu doar atât, însă observăm și că numărul de vieți pierdute este proporțional cu gradul de relaxare mai mare în timpul valurilor.

Cu cât suntem mai relaxați și mai plictisiți în pandemie, cu atât mor mai mulți oameni.

Cele mai multe vieți au fost pierdute în valul 4-Delta, când am fost cei mai relaxați dintre toate valurile epidemice și valul a fost lăsat să crească nestânjenit până la vârf.

Prespunând că am fi avut în fiecare val un lock-down național de 30 de zile după depășirea pragului de 3 la mie în fiecare val, costul salvării a zeci de mii de vieți anual ar fi 2 luni de carantină anual între care situatia ar fi fost mai bună decât cea produsă de incertitudinea permanentă în care ne aflam. E greu de crezut că, pe lângă zecile de mii de vieți salvate, nu am avea și o economie mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor neprevăzute ale pandemiei în următorii ani.

Pe de alta parte, consecința acestei promovări iresponsabile a relaxării cu prețul vieții din vara acestui an, care în cel mai fericit caz denota o neglijență criminală, sunt cele peste 20.000 de vieți pierdute în exces față de media anilor precedenți doar în luna octombrie 2021. Până la finalul anului valul 4-Delta ne va costa 50.000 de vieții pierdute în exces, după care vom trece plictisiți și resemnați în valul 5-Omicron cu speranța că virusul va fi mai blând cu noi decât sunt autoritățile.

=================

Nu am nimic împotrivă să iți riști viața pentru bani, e libertatea fiecăruia să își urmeze visul. Cred însă că nu e încă legal nici măcar în România să riști viața altora pentru banii tăi, cu atât mai puțin să sacrifici viața altora pentru intrigile tale politice.

Aceste pierderi imense de vieți omenești sunt caracteristice perioadelor de război și sunt inacceptabile într-o pandemie după aproape 2 ani de experiență. Suntem singulari în lume în această progresie dinspre bine spre rău și tot mai rău.

100.000 este un preț enorm în vieți omenești pe care îl plătim pentru niște beneficii sociale și economice iluzorii. Negarea realității nu ne aduce nici sănătate, nici prosperitate, nici liniște sufletească sau psihică.

Din păcate, autoritățile continuă să susțină această monstruoasă minciună a avantajelor imunizării de turmă prin infectare, minimizând numărul de cazuri și de decese adesea prin minciuna oficială și frauda instituțională.

Aveți aici procentul din excesul lunar de decese atribuit COVID-19. 

clic pe imagine pentru a mări

Un exemplu elocvent de manipulare a datelor este faptul că în luna iunie 2021, când au fost raportate oficial 3.055 cazuri de COVID-19, am avut un exces de 1491 decese, din care doar 371 (25%) au fost raportate oficial COVID-19.

Anul trecut, în iunie 2020, am înregistrat 7.713 de cazuri de COVID-19, dar un număr de 1.227 decese în exces (raportate 389 oficial COVID-19).

În iulie 2021, dintr-un exces de 1.066 decese, avem doar 71 decese raportate oficial COVID-19 și un total lunar de 2.397 cazuri.

Astfel vara anului 2021 a fost caracterizată și de o "relaxare" majoră în privința raportărilor.

În iunie, doar 24.9% din decesele în exces au fost atribuite COVID-19, în august doar 21.3%, iar în luna iulie 2021 doar 6.7% din decese au fost raportate oficial COVID-19!

În iulie 2021, nu s-a mai murit de COVID-19 în România, ci doar de inimă. E posibil să fie cazuri de long-covid, dar e mai probabil să fie cazuri de minciună-lungă.

Normal că românii nu înțeleg de ce toate țările din jur se agită cu pandemia și nu sunt de acord cu certificatul verde și vaccinarea, când se raportează de 10 ori mai puține decese decât se produc. Dacă nu am fost în stare să vaccinăm 80% din populație ca să reducem real decesele de 10 ori, atunci de ce să nu raportăm de 10 ori mai puțin și să declarăm pandemia închisă.

Evident analiza excesului de decese oferă doar o suspiciune statistică de rea credință, nu una juridică. Nu pot fi aduse acuzații de rea credință celor decorați de Președinte pentru excelența în combaterea pandemiei prin puterea pixului. Li se pot doar adresa întrebări legitime.

Este limpede că în România situația verde-rozalie din vară a fost puternic vopsită pentru a se conforma discursului politic "pandemia s-a terminat".

Soluția miraculoasă a reducerii deceselor prin relaxare mioritică se dovedește până la urmă a nu fi altceva decât banala și tradițională minciună mioritica. România nu a ajuns din ghinion pe locul 1 în lume la numărul de decese, ci din cauza strategiei de imunizare de turmă prin infectare adoptată în urma eșecului campaniei de vaccinare.

În termeni genetici, România este victima unei forme de epistazie toxică între mutațiile virusului biologic și mutațiile virusului miciunii negaționiste care ne infestează de la cele mai înalte nivele ale statului.

Relaxarea este în acest context opiumul prin care se anesteziază populația pentru a suporta pierderi tot mai mari de vieți omenești, cu beneficii politice și financiare evidente doar pentru politicieni și clientela lor sulfuroasă.

Mă tem după felul în care ne pregătim și pentru valul 5 tot cu măsuri de relaxare, că vom repeta această discuție și la 2 luni după depășirea vârfului valului Omicron.

Poate că ar fi cazul să și ascultăm îndemnul “deșteaptă-te române” al imnului nostru în această lună festivă.

====

NOTE: Calculul deceselor oficiale include doar decesele la 24 ore nu și decesele anterioare, care mai adaugă peste 4.500 decese la totalul oficial.

Anomalia din februarie, când avem mai mult decese declarate COVID-19 decât excesul de decese, a fost cauzată cel mai probabil de raportări anterioare nedeclarate, provocate de investigația Ministerului Sănătății în ascunderea deceselor COVID-19 din valul 2.

--

Referințe:

INS (Institutul National de Statistica)

http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pop10r21.pdf

Pierderile României în cel de-al Doilea Război Mondial

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pierderile_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_cel_de-al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial

COVID and Cardiovascular Disease: What We Know in 2021

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33983522/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Se cheamă mortalitate excesivă și apare din cauza îngreunării accesului la servicii medicale din diverse cauze: supraaglomerarea spitalelor, transformarea unor secții în secții covid, frică, proceduri anevoioase. Spitalele nu-s elastice să le întinzi cât ai nevoie și nici cadre medicale nu se școlesc peste noapte. Oricâte capacități spitalicești ar avea un stat, sub presiunea unui val cedează, s-a întâmplat în Italia, Suedia la început și în România în valul 4. Supraîncărcarea sistemului medical e ceea ce s-a încercat să se evite cu lockdown. La început de înțeles dar când ai vaccin, pe care te temi să-l folosești c-o fi experimental (după peste 7 miliarde de inoculări) ?... Oricât n-ar fi unii de acord ori preferă să nu știe, asta e realitatea. Și da, vaccinul scade mortalitatea și internările și ATI și non-ATI.
    Problema e că nu suferă doar unii ci toți. Chiar și pe antivaxxeri îi poate lovi o boală dar ei se cred the forever young. Și în timpul ăsta unii trebuie să-și amâne intervențiile chirurgicale " neesențiale " ba și unele mai esențiale. Oare cum s-o fi simțind acela care înghite calmante că nu se poate opera că n-are loc în spital?
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nu am nici o compasiune.Prostia se plătește totdeauna.Poate așa mai scăpăm de miserupiștii și nesimțiții care populează România.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult