Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

5 lucruri necesare pentru confort în utilarea biroului de acasă. Ce am învățat după 12 ani de muncă „la distanță”

Birou amenajat acasa

Foto: Guliver/ Getty Images

În iunie 2008 am încheiat contractul de angajat în corporație. Am plecat din Zurich cu o cană branduita, un string personalizat și cu gândul la o altfel de viață. Mi-am luat un laptop performant și am decis să transform joaca de-a proiectele independente în freelancing full-time. Nu a fost ușor. A urmat o perioadă în care am lucrat de pe oriunde, proiecte diverse, nu refuzam niciun contract, lucram la orice ore. În 2 cuvinte: mare haos. În plus, nu mă pricepeam deloc la vânzări și, ca atare, nici la negocieri. Ar fi multe povești de spus, dar pentru săptămâna asta am ales una pragmatică: utilitatea și utilarea biroului „de acasă”.

Nu eram chiar novice, pentru că în primul an de facultate am fondat un SRL împreună cu un grup de prieteni. Știam, cel puțin, cât de greu e să pornești ceva de la zero în echipă și să vinzi un produs. Și deși atunci aveam doar 20 de ani, am avut totuși un spațiu de lucru cu întreaga echipă. Un birou fizic. Aveam să aflu cât de greu este de una singură, vânzând servicii intangibile, cu o valoare greu de înțeles pentru o piață needucată, lucrând „de oriunde”. Pentru că erau servicii online, nu aveam nevoie de depozit sau spațiu de birouri. Pe atunci nu existau nici hub-uri sau coworking spaces, deci teoretic chiar puteam lucra de pe „masa din bucătărie”, din orice bucătărie.

După 8 ani de muncă „de oriunde”, așa-numitul antreprenoriat „independent de locație” nu mă mai ajuta să cresc. Am decis să dedic un spațiu special și să îmi fac un „birou de acasă”. Un loc care să îmi placă suficient de mult încât doar cafenelele să poată concura cu el, din când în când. Să nu duc dorul spațiilor cochete și ergonomice din multinaționalele în care am lucrat. Dar mai ales, să VĂD fizic, că „dau înainte”.

La început poți lucra de pe masa din bucătărie, mai iei o pauză, prăjești un ou, mai ronțăi ceva din frigider, amesteci utilul cu plăcutul. Apoi „plăcutul” poate deveni ușor ocupația principală, mai arunci o privire pe geam, bei al doilea cappuccino și te întrebi unde s-a dus ziua? Procastinarea este inamicul numărul unu a unui liber profesionist, dar ca freelancer, dacă nu muncești, la finalul lunii nu ai cum să te plătești.

Spațiul dedicat muncii remote a fost cheia în a trece la nivelul următor. Având „o zonă geografică” stabilă pentru lucru, treptat am devenit mai disciplinată și mai organizată. Am ajuns să îmi creez propriile instrumente de planificare, să selectez și să păstrez clienții care (mă) meritau și să dezvolt diverse rutine și obiceiuri care să îmi crească productivitatea și business-ul. 

Biroul „așezare permanentă” într-una din camerele apartamentului nostru a contribuit mult la dezvoltarea mea profesională. Estimez că mai mult decât un MBA. Practic, am alocat un spațiu fizic spațiului mental pe care îl alocam propriului business. Ce era doar în mintea mea și pe laptop a devenit „aievea”, vizibil și tangibil. Pe principiul că dacă „mă impiedic” de o masă și un scaun, le voi folosi și voi face lucrurile să se întâmple. No bullshit. A funcționat.

De atunci am tot făcut upgrade la diverse elemente pentru că în timp acest spațiu a devenit biroul meu full-time, overtime, weekend learning space, creativity corner și cam sky is the limit.

1. Biroul – am ales o masă de sticlă pe care se vede fiecare fir de praf, ca să mă deranjeze puternic, să ajung să o și șterg. Consider că un spațiu ordonat și curățat aduce claritate mentală. Partea grozavă este că se reglează pe verticală atât de mult, încât pot să lenevesc pe un puf sau să o ridic mai sus de 90 cm să „mă prindă camera video de sus”. Din păcate nu se mai comercializează, deci nu vă pot da un link, dar vă recomand să căutați ceva extensibil, reglabil pe verticală cât mai mult, fără n sertare că le veți umple pe toate și asta înseamnă „clutter”. Eu prefer stilul modern, dar evident atât timp cât are funcționalitățile necesare, poate fi și un stil clasic. E important să te reprezinte pe tine și rolul pe care „îl imbraci” când te așezi la acel birou. Dacă e ales cum trebuie te va ajuta să te transpui ușor în mindsetul de a răspunde la telefon la întrebarea „Ce faci?” cu „Sunt la birou!” în loc de „Bine, pe acasă”. 

2. Scaun și accesorii – dacă nu poți investi în unul confortabil și ergonomic nou, ia-l folosit, dar ia-l să fie reglabil pe verticală și să îi poți ajusta unghiul spătarului. Eu nu am mânere, dar nu ar strica. Ideal ar fi să îl și testezi să vezi dacă înălțimea spătarului se potrivește cu înălțimea ta/ lungimea spatelui tău (mai ales dacă ești femeie, pentru că senzația mea este că scaunele de birou au fost gândite pe înălțimea bărbaților). Pe spătar am pus și o husă electrică de masaj pe care am primit-o cadou și pe care o folosesc când mă gândesc la diverse și vreau să mă relaxez. De ce nu? Dacă ai buget, îți recomand unul făcut de Kinnarps. Eu am Kinnarps 5000 cu reglaje full option (înălțimea scaunului, înălțimea spătarului, reglaj al suprafeței de șezut, al brațelor pe înălțime și în funcție de suprafața de șezut, al greutății și unghiului de înclinație maximă, al unghiului de poziționare al scaunului în funcție de confortul dorit). Alți prieteni care lucrează de acasă, mizează pe Markus.

3. Laptop și accesorii – am ales un ThinkPad P50 foarte performant pe care pot rula InDesign, Illustrator, PowerPoint, 2 browsere pline de tab-uri și un video call în paralel fără să crape nimic. La pachet cu un cooler pad simplu pe care îl pornesc vara. Nu mai am răbdare să lucrez pe ceva care se „mișcă încet”, iar ca să fie pachet complet, am adăugat și internet de mare viteză și mouse ergonomic. Prietenii recomanda și un mousepad cu suport de mână și pernuță ce se atașează la scaun sau birou. Următorul upgrade pentru mine. În ceea ce privește alegerea laptopului, cel mai important este să se potrivească nevoilor tale actuale și viitoare (cel puțin viitorul apropiat). Evident alege o marcă bună și verifică să ai unde să îl trimiți în service dacă va fi nevoie.

4. Căști – wireless, cu conducție prin os și microfon încorporat. De la oricare altele mă mâncau urechile sau mă dureau pavilioanele urechilor. Mă izolam total de ce este în jur și mă deranja cum se auzea când ronțăiam un fursec. Folosesc Titanium Aftershokz. Eu am versiunea mini (potrivite pentru circumferința capului meu). Sunt comode și poți auzi tot ce se întâmplă în jur. Le pot (de)conecta rapid de la laptop la telefon și invers. Nu mai car fire după mine dacă mă deplasez în altă cameră. 

5. De scris – sunt foarte pasionată de notatul pe hârtie, însă nu exagerez. Nu lipsesc de pe birou: un clipboard A5 plin cu foi în diverse culori, pixuri, highlightere, finelinere și brushpen-uri. Am ales clipboard-ul A5 pentru a mă limita la un spațiu mic și compact. Iar pentru ca post it-urile se pierd și arată dezordonat, le-am înlocuit cu Google Keep, accesibil de oriunde, pe orice dispozitiv cu sau fără net.

Un bonus important – by design în cazul biroului meu: aer, lumina, termostat. Aer condiționat rece sau cald pentru când nu vreau să îmbrac încă un strat de haine sau nu vreau să transpir în față camerei. Jaluzele interioare, exterioare și becuri bune să pot găsi o variantă ok pentru când filmez cursurile online. Termostat pentru creier – al meu am descoperit că funcționează cel mai bine între 23-26 de grade, altfel îmi scade productivitatea. Geamuri mari care pot fi deschise larg. În final, lucrez tot dintr-o cameră cu pereți de sticlă din podea până la tavan, ca în corporație, dar am 2 uși mari pe care le pot deschide „să simt fix în nas” libertatea pe care o căutăm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon