Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

50 de drone cu senzori de ultimă generație vor zbura deasupra României. Comisarul general al Gărzii de Mediu: „Mă interesează monitorizarea la nivel naţional”

poluare - Garda de Mediu Constanța

Foto Facebook Garda de Mediu Constanța

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, vrea să cumpere 50 de drone dotate cu senzori de ultimă generaţie care vor zbura deasupra întregii ţări pentru a supraveghea calitatea aerului şi nivelul de poluare din România. Berceanu spune că vrea să preia astfel modalitatea de supraveghere a calității aerului și de prevenire a poluării pe care o folosesc state dezvoltate, precum Germania, Japonia și SUA.

„Avem nevoie de drone, vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective, senzori multispectrali pentru nivelul de degradare al vegetației ”, a spus Octavian Berceanu, care a fost invitatul emisiunii „În faţa ta” de la Digi 24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Foto captura Facebook Octavian Berceanu

„Aproape de 50 de drone cu senzori foarte buni vor zbura deasupra întregii țări, mă interesează monitorizarea la nivel național și atunci vom ști exact fiecare groapă ce emană, ce gaze, la ce temperatură, dacă au fost arse sau nu au fost arse, dacă sunt gaze și pe ce directie se duc, dacă avem vegetație în Rezervația Delta Dunării care s-a uscat foarte tare și este aproape de a avea incendii”, a explicat șeful Gărzii de Mediu. Cu datele strânse astfel vor fi realizate hărți de risc și vor fi declanșate alarme în caz de poluare, inclusiv în cazul poluării provocate de industrie. „Dacă aducem tehnologia pe masă totul se schimbă”, este convins Octavian Berceanu.

După detectarea depășirii indicatorilor de poluare, inspectorii de mediu vor lua măsuri, de exemplu de închidere a gropilor mari de gunoi, până la remedierea cauzelor care au generat poluarea.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Gata am iesit din saracie si de maine toata tara va fi ca noua. Vom sti ce se intampla iar statul prin angatii lui vrednici, dedicati si incoruptibili vor face din Romania a doua Elvetie, de fapt prima Elvetie.! Ce ne faceam noi daca nu venea pandemia si digitalizarea peste noi?
  P.S. Poate le folosim sa monitorizam si numarul de toatele din curte sa vedem exact cate avem si cam cam cat de contaminata este panza freatica.
  • Like 0
  • @ Nume
   Dan check icon
   Oare ce am mai comenta ,,noi , daca cineva nu ar face nimic, ?Daca face ,? De ce face ?
   --Ideia este . f buna ,dar cred ca,din alea 50 de drone cam 25 ar trebui sa se plimbe peste padurile de langa Radauti si alte locuri unde mai este inca padure , Caci ,,confratii nostrii nu au de gand sa se opreasca drujbele ,ptr ca le trebuie foarte multi bani !
   -- STOP DEFRISARILOR PANA CAND NU ESTE PREA TARZIU !
   -- Extinderea retelelor de gaze naturale in Romania ar trebui sa fie prioritatea 1 ) , caci daca-i interzici ceva ,,omului trebuie sa-i dai alternativa,
   -- Iar noi ,ne laudam ca;;avem rez,.mari de gaze in Marea Neagra apoi lnaga Buzau ,Vrancea etc, dar noi romanii nu vedem decat ,, discutii si povesti cu pesti , CONCRET,, caci Ungaria ne-a depasit de multa vreme ,
   --Cat despre ,gunoaie , mizeriii aruncate aiurea , cred ca este o chestiune de educatie si bun simt .!

   • Like 1
  • @ Dan
   Nume check icon
   De peste un an de zile guvernul face foarte mult PR, dar numai atat. Rezultate zero in toate domeniile. As fi curios - dar acest lucru cu siguranta nu se va intampla - daca dupa un an de zile republica.ro ar contacta din nou Garde de Mediua sa vada daca s-a intamplat ceva dupa achizitionarea acestor drone. Eu nu cred ca se va intampla nimic, in afara de bani aruncati pe geam. Se puteam face si pana acum foarte multe, daca se dorea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult