Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

50 de drone cu senzori de ultimă generație vor zbura deasupra României. Comisarul general al Gărzii de Mediu: „Mă interesează monitorizarea la nivel naţional”

poluare - Garda de Mediu Constanța

Foto Facebook Garda de Mediu Constanța

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, vrea să cumpere 50 de drone dotate cu senzori de ultimă generaţie care vor zbura deasupra întregii ţări pentru a supraveghea calitatea aerului şi nivelul de poluare din România. Berceanu spune că vrea să preia astfel modalitatea de supraveghere a calității aerului și de prevenire a poluării pe care o folosesc state dezvoltate, precum Germania, Japonia și SUA.

„Avem nevoie de drone, vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective, senzori multispectrali pentru nivelul de degradare al vegetației ”, a spus Octavian Berceanu, care a fost invitatul emisiunii „În faţa ta” de la Digi 24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Foto captura Facebook Octavian Berceanu

„Aproape de 50 de drone cu senzori foarte buni vor zbura deasupra întregii țări, mă interesează monitorizarea la nivel național și atunci vom ști exact fiecare groapă ce emană, ce gaze, la ce temperatură, dacă au fost arse sau nu au fost arse, dacă sunt gaze și pe ce directie se duc, dacă avem vegetație în Rezervația Delta Dunării care s-a uscat foarte tare și este aproape de a avea incendii”, a explicat șeful Gărzii de Mediu. Cu datele strânse astfel vor fi realizate hărți de risc și vor fi declanșate alarme în caz de poluare, inclusiv în cazul poluării provocate de industrie. „Dacă aducem tehnologia pe masă totul se schimbă”, este convins Octavian Berceanu.

După detectarea depășirii indicatorilor de poluare, inspectorii de mediu vor lua măsuri, de exemplu de închidere a gropilor mari de gunoi, până la remedierea cauzelor care au generat poluarea.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Gata am iesit din saracie si de maine toata tara va fi ca noua. Vom sti ce se intampla iar statul prin angatii lui vrednici, dedicati si incoruptibili vor face din Romania a doua Elvetie, de fapt prima Elvetie.! Ce ne faceam noi daca nu venea pandemia si digitalizarea peste noi?
    P.S. Poate le folosim sa monitorizam si numarul de toatele din curte sa vedem exact cate avem si cam cam cat de contaminata este panza freatica.
    • Like 0
    • @ Nume
      Oare ce am mai comenta ,,noi , daca cineva nu ar face nimic, ?Daca face ,? De ce face ?
      --Ideia este . f buna ,dar cred ca,din alea 50 de drone cam 25 ar trebui sa se plimbe peste padurile de langa Radauti si alte locuri unde mai este inca padure , Caci ,,confratii nostrii nu au de gand sa se opreasca drujbele ,ptr ca le trebuie foarte multi bani !
      -- STOP DEFRISARILOR PANA CAND NU ESTE PREA TARZIU !
      -- Extinderea retelelor de gaze naturale in Romania ar trebui sa fie prioritatea 1 ) , caci daca-i interzici ceva ,,omului trebuie sa-i dai alternativa,
      -- Iar noi ,ne laudam ca;;avem rez,.mari de gaze in Marea Neagra apoi lnaga Buzau ,Vrancea etc, dar noi romanii nu vedem decat ,, discutii si povesti cu pesti , CONCRET,, caci Ungaria ne-a depasit de multa vreme ,
      --Cat despre ,gunoaie , mizeriii aruncate aiurea , cred ca este o chestiune de educatie si bun simt .!

      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Nume check icon
      De peste un an de zile guvernul face foarte mult PR, dar numai atat. Rezultate zero in toate domeniile. As fi curios - dar acest lucru cu siguranta nu se va intampla - daca dupa un an de zile republica.ro ar contacta din nou Garde de Mediua sa vada daca s-a intamplat ceva dupa achizitionarea acestor drone. Eu nu cred ca se va intampla nimic, in afara de bani aruncati pe geam. Se puteam face si pana acum foarte multe, daca se dorea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult