Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Acest om are o avere de 103 miliarde de dolari, dar locuiește într-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.500 de dolari în 1958

Warren Buffett

Foto: Paul Harris / Pacific coast news / Profimedia

Warren Buffett, deși are o avere de 103 miliarde de dolari, locuiește într-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.500 dolari în 1958.

Locuința lui Warren Buffet, achiziționată în 1958//Foto Paul Harris / Pacific coast news / Profimedia

- Până în anul 2020, a folosit un telefon Samsung care a costat 20 de dolari. În 2020 cei de la Apple i-au făcut cadou un iPhone 11.

- Și-a crescut copiii astfel încât să aibă o viață normală, chiar dacă tatăl lor este multimiliardar. Copiii lui merg cu metroul și sunt angajați la alte firme decât ale sale.

- Este văzut des că mănâncă la McDonald’s de lângă casa lui din Omaha.

- La 8 ani se trezea la ora 6 pentru a vinde ziare.

- La 10 ani, cu banii strânși din vânzarea ziarelor, începe să investească la bursă.

- La 14 ani angajează primul CEO pentru compania lui.

- Spune că bursele s-au transformat în cazinouri și că majoritatea oamenilor joacă la bursă ca la păcănele.

- Compania lui, Berkshire Hathaway, nu a plătit niciodată dividende. Warren reinvestește mereu tot profitul. De aceea o acțiune la Berkshire Hathaway costă acum 455.000 de dolari (cea mai scumpă acțiune din lume).

- Toată averea va fi donată către fundația lui Bill Gates.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant de văzut filmul "Becoming Warren Buffet" din 2017. Omul ăsta a muncit toată viața, ca un stahanovist. Munca și studiul permanent îi ocupau tot timpul. Normal că nu mai avea timp de altceva. Dacă stau să mă gândesc... o viață destul de tristă... Ca o paranteză, în locul lui nu aș fi acceptat cadoul de la iPhone. Cine știe ce troian i-au implantat băieții acolo...
    • Like 0
  • E.T. check icon
    „31.500 de dolari în 1958”

    Cât costă 31 500 USD (1958) astăzi ?
    • Like 2
    • @ E.T.
      Value of $1 from 1958 to 2023
      $1 in 1958 is equivalent in purchasing power to about $10.41 today, an increase of $9.41 over 65 years. The dollar had an average inflation rate of 3.67% per year between 1958 and today, producing a cumulative price increase of 940.97%.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Acest domn este o legenda si va ramane o legenda. Intr-un fel este un model din multe puncte de vedere atat in partea de afaceri cat si in cea personala. Cei interesati stiu ca marea majoritate a averii lui se va duce catre actiuni de caritate. Dar nu trebuie sa uitam ca a reusit ca isi creasca averea de la zero la 103 miliarde de euro investind in companii care crescut consumul produselor lor si nu le-au redus sau neschimband produsele pentru o perioada de timp. Sa amintim o parte din companiile in care Buffet a investit sau este actionar de-a lungul anilor: Coca-Cola, Wells Fargo, American Express, Costco, P&G, Apple si Kraft Heinz. Prin urmare frugalitatea lui personala - un exemplu totusi - este 180 de grade diferita de "dezmatul" consumerist promovat de companiile in care a investit. Este ceva similar cu ecologistii de tastatura care se ingrijoreaza de politica climatica, dar in acelasi timp au ultimul model de iPhone, stau intr-o casa mult peste nevoile lor, consuma produse bio aduse de la mii de km, conduc o masina scumpa si pe motorina - ca deh consuma putin - si isi petrece concediile departe de casa la zeci de ore de zbor in locatii prietenoase cu mediu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult