Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea
Ordonanța abuzivă e o bătaie de joc. O umilință suplimentară administrată întregului sistem de educație. Profesorii sunt și mai îndreptățiți să continue greva.
Ieșirea dură a președintelui Iohannis împotriva profesorilor aflați în grevă arată, fără putință de dubiu, că este principalul susținător al ordonanței abuzive. A fost dată cu acordul lui deplin. Vede în profesorii aflați în grevă niște "crizatori", cu cuvântul inventat de el. Îi disprețuiește, îl irită, a vrut neapărat să-i umilească.
De 1 iunie, Ciucă & Iohannis au dat o ordonanță împotriva profesorilor - care e, de fapt, o ordonanță împotriva copiilor.
Și care arată ce e "România educată": cea mai sistematică distrugere a educației. Cu profesori umiliți, față de care președintele Iohannis se comportă ca un vechil cu șerbii de pe moșia lui. Cu elevi pe care nu-i ascultă nimeni. Cu o finanțare de 2 ori, aproape de 3 ori mai mică decât prevede legea.
Un președinte care jignește sute de mii de profesori jignește, de fapt, milioane de copii. Și milioane de părinți. Și o țară întreagă.
Îmi e rușine că președintele acesta e profesor. Nu așa trebuie să arate un profesor, dragi eleve și elevi. Un profesor, fie el chiar și președinte de țară, nu umilește alți profesori, nu-i amenință din poziții de putere, nu vorbește despre "proiectul meu România educată" cu sentimentul că e o proprietate personală a lui, și nu un serviciu public pe care a eșuat în a-l oferi. Un profesor nu numește plagiatori în poziții de putere - de la prim-miniștri la miniștri ai Educației sau ai Internelor. Un profesor nu subfinanțează Educația. Un profesor nu minte, cerând votul pentru un lucru - ca să facă apoi cu nerușinare exact opusul. Un profesor nu mimează negocierea, susținând ordonanțe de urgență refuzate de ceilalți profesori - și pretinzând apoi că le-a oferit exact ceea ce au cerut.
Nu așa arată un profesor, dragi eleve și elevi. Profesorii reali sunt cei din stradă, cei aflați în grevă, cei care știu că demnitatea există. Și sunt dispuși să lupte pentru ea.
Adevărații profesori sunt solidari cu viitorul vostru, așa cum (prin gura unei eleve din Constanța) atât de memorabil le-ați cerut.
Sunt sigur că fiecare dintre voi cunoaște cel puțin un astfel de profesor. Așa că vă rog să nu uitați: la Cotroceni nu locuiește nici un profesor.
Acolo locuiește cineva care, după ce a ratat totul ca președinte, a ținut să rateze totul și ca profesor. Și a devenit cel mai îndârjit inamic al unei Românii cu adevărat educate.
Îmi e rușine, cum ziceam, că o astfel de formă fără fond se poate recomanda drept profesor român. Să nu-l credeți nici o secundă: n-are nimic de-a face cu demnitatea meseriei de profesor. N-o va înțelege vreodată.
Noi ceilalți, profesori, elevi & părinți, va trebui să construim cumva România cu adevărat educată. Și o vom face, în pofida disprețului & urii lor față de educație.
Dar atât să nu uităm: acesta nu e un profesor. Ci doar un locatar de la Cotroceni.
"Cum îndrăznește cineva..." Și își continuă amenințarea cu minciuni: "guvernul le-a dat tot ce au cerut". Acesta nu e un președinte. Și mă îndoiesc tot mai mult că a fost vreodată un profesor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Merită profesorii bani în plus? Poate că unii, da! Poate că alții, nu! Școala românească, dacă e proastă, este și pentru că profesorii sunt nepregătiți. De ce sunt slabi, din punct de vedere profesional, profesorii? Pentru că au salarii mici? Salariile, pe gustul lor, i-ar face mai deștepți, mai culți, le-ar crește nivelurile de pregătire și de dezvoltare intelectuală? I-ar face mai dedicați profesiei? Mai sârguincioși, pe băncile facultăților, atunci când se pregătesc să devină profesori? Dacă dl Vancu își exprimă o indoială, în titlul acestui articol, mi-o exprim și eu, aici, la final. Mă îndoiesc că măririle de salarii, date actualelor generații de profesori, ar rezolva problema precară a învățământului românesc. Desigur, le-ar crește, decent, nivelul de trai, le-ar permite mici cheltuieli în plus, lucruri pe care orice categorie de salariați, în mod natural, le dorește, însă nivelul scăzut al învățământului va persista. Pentru că profesorii mediocri vor scoate pe bandă rulantă tot absolvenți mediocri, care vor umple locurile de muncă ale României, iar excepțiile își vor încerca norocul în străinătate, alături de toți ceilalți care nu își mai găsesc un loc în România. Puținii profesori buni pe care încâ îi avem, numeric, nici nu mai contează.
PS: Cu Ponta sau cu Dăncilă președinți, am fi fost azi pe culmile bunăstării și bucuriei. Iar dacă Băsescu ar mai fi putut avea și al treilea mandat, cred că în România era deja instalat Raiul, inclusiv în învățământ, iar Marius Nistor și Radu Vancu ar fi stat de-a dreapta și de-a stânga Tatălui.
Ce cauta Ponta, Base sau Dancila aici? Parca nu i-am gasit in articol? Deviatii...Cauta-te!
În legătură cu ideea că n-aveam pe cine vota la prezidențiale, de a câștigat tot Johannis, reamintesc că a existat și TURUL 1, unde au fost mai mulți. De exemplu eu am votat cu Mircea Diaconu, iar la turul 2 nu am mai fost, fiindcă nu am putut efectiv să pun ștampila nici pe Johannis nici pe Dăncilă. Într-o țară normală la cap, cu un electorat normal la cap, niciunul dintre ei NU ar fi trebuit să ajungă în turul 2. Au ajuns acolo fiindcă i-au votat MULȚI, PREA MULȚI la turul 1. Despre asta vorbesc.
Felicitări fără număr, fără număr!!!
Dar să înțeleg că n-ați avut răbdare să citiți ce am scris mai sus, fiindcă sunt nevoit să repet ce am mai scris o dată.
de deciziile consiliului ue abuzive. Dupa un boom pozitiv al conditiilor de viata urmaresc o inrautatire a acestora. Si asta prin cumpararea autoritatilor statelor, in special celor acceptate dupa extinderea ue. S-a vazut asta inca de la inceputul extinderii prin conditionarile impuse. Care conditionari? Le cunoasteti foarte bine, multi dintre voi.
Numai un dement si-ar dori roexit. Dupa parerea mea chiar si boris jhonson a fost un dement. Se vad problemele create in anglia de brexit. Dar ei au avut totusi o baza economica neafectata de ue. Au avut moneda proprie mai mare decat E.
Bietul Mircea Diaconu e în afara ecuației politice.
Despre Ponta,ne amintim că a inaugurat lista plagiatorilor iluștri.
Mai încercați!
În ceea ce privește rigiditatea mentală, aici nu îmi fac griji, fiindcă e în felul meu de a fi să nu rămân încremenit într-o singură direcție ideologică. De-a lungul timpului, am avut opinii politice diverse. Din convingere, evident, fiindcă așa am considerat atunci corect. În anii 90 (da, cam atât de bătrâior sunt) votam cu PNL (Câmpeanu la început, apoi ceilalți), PNȚ-cd (RAȚIU, Coposu, Diaconescu), la președinție Constantinescu, chiar cu Băsescu am votat în 2004, deși acum regret amarnic. Am votat și cu PD-ul, cam până în 2008. Deci am început ca om de dreapta. Apoi am descoperit că dreapta începea să devină mai rea decât stânga, din motive pe care le-am mai tot repetat, nu mai insist aici. Atunci am început să votez cu PSD sau chiar cu alte partide mai mici, după caz (nu de drag, ci ca răul mai mic în concepția mea), iar la prezidențiale Geoană, Ponta și M. Diaconu. Cu Dăncilă NU am putut vota, dar nici cu Johannis n-am votat niciodată. Acum sunt în expectativă și DESCHIS la (aproape) orice variantă, în funcție de ce apare și ce poate fi răul mai mic, în concepția mea, desigur.
Având în vedere cele spuse mai sus, cred că numai de rigiditate mentală nu pot fi acuzat. Dacă ați vrea să mă acuzați totuși de ceva, încercați mai bine INCONSECVENȚA. Nici asta nu ar fi corectă 100%, dar e ceva mai realistă decât rigiditatea mentală.
Concret, nu vă puneți cenușă în cap, ba chiar ieșiți „basma curată”.
Nu duce nicăieri acest „raționament”.
Vă miră pluralul ”propagande”? Să nu-mi spuneți că sunteți convinsă că numai tabăra adversă face propagandă!!! Bineînțeles că fiecare tabără politică și în consecință fiecare post TV sau publicație (că toate sunt cumva partizane politic) face mai mult sau mai puțin, conștient sau inconștient, interesat sau dezinteresat, PROPAGANDĂ. De aceea spuneam că prin ascultarea tuturor, pot deveni mai obiectiv. E logic, ce vi se pare în neregulă?
Raționamentul meu duce la faptul că eu am șanse mai mari să fiu mai obiectiv decât ”ultrașii” care ascultă doar vocea unei tabere, fiindcă cică cealaltă e jalnică, necalitativă etc, iar urechile lor fine nu suportă decât UNELE adevăruri.
Deci, merită și domnul președinte cât merită și profesorii salarii mărite!