Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Disprețul unui profesor care s-a ajuns

Klaus Iohannis, întâlnire cu sindicatele

Foto - presidency.ro

1 iunie 2023 a fost una dintre cele mai triste zile ale sistemului de educație din ultimii ani. A fost ziua în care guvernul a încercat să stârpească prin forță greva generală a profesorilor cu un OUG, dar și ziua în care Klaus Iohannis, fost profesor la rândul său, și-a expus din nou aroganța, criticându-i pe profesori pentru că își cer drepturile la un trai decent.

Guvernul Ciucă s-a reunit joi într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba Ordonanța de Urgență care ar fi trebuit să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Acest OUG prevede ca de la 01 iunie 2023 se fie majorate salariile de bază:

◾ ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

◾ ale personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Concret, guvernanții au acordat o majorare de 585 de lei [în mână] pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic.

Potrivit proiectului, majorările sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Oferta a fost prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu. Miercuri seară, liderii sindicatelor din educație au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistemul de educație au respins această ofertă şi au decis să continue greva.

Cu toate acestea, joi, liderii sindicatelor au fost din nou chemați la guvern pentru a fi înștiințați despre adoptarea OUG-ului, chiar dacă ei au spus că profesorii resping oferta inclusă în OUG. Prin urmare, liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva continuă de marți, membrii de sindicat fiind cei care vor decide dacă aceasta se va încheia sau nu.

Publicația Edupedu a remarcat faptul că Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil Ordonanței de Urgență pe care Guvernul Ciucă o aprobă joi cu forța. În aviz, însă, Consiliul Legislativ avertizează că articolul care stabilește salariile majorate pentru anul 2022 este neconstituțional. Concret, Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG-ul prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.

Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat după ședința de guvern că „prin actul normativ adoptat astăzi, reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”. Deși a afirmat constant că susține solicitările profesorilor de a fi aplicate grilele salariale cu creșterea de 60%, Ligia Deca a declarat că majorările salariale aprobate de guvern ar fi cele cerute de profesori, deși creșterile salariale pe noua grilă urmează să fie etapizate până în 2026.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat spre seară că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a făcut apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar.

În tot acest context, Klaus Iohannis a făcut joi, direct de la Chișinău, declarații dure la adresa profesorilor după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului și că majoritatea profesorilor vor să continue greva. „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la Universități. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis.

Modul în care se raportează președintele țării la situația în care se află profesorii arată cât de mult disprețuiește această persoană goală de conținut pe oricine îl deranjează și îl pune la treabă. Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă.

Klaus Iohannis putea să spună că Guvernul le-a dat profesorilor maximum din ce le putea oferi. Acesta ar fi fost un răspuns mai apropiat de realitate. Dar și în acest caz, profesorii l-ar fi putut pune în dificultate cu un argument imbatabil: de ce nu tăiați pensiile speciale, salariile nesimțite la stat, cheltuielile aberante și de ce nu dați afară nesătula și ineficienta clientelă politică, pentru a face rost de bani?!

Modul în care se raportează președintele țării la situația în care se află profesorii arată cât de mult disprețuiește această persoană goală de conținut pe oricine îl deranjează și îl pune la treabă. Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă.

Modul în care abordează acum problema Klaus Iohannis este complet diferit de modul electoral în care o aborda în 2014, atunci când scria în broșura sa de campanie „Pas cu Pas” că „este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți”.

Fix asta a încercat guvernul girat de Klaus Iohannis să facă de când a început greva, iar unul din episoadele clare a fost atunci când șefa Consiliului Elevilor și președintele Federației Părinților au apărut la pupitrul Guvernului alături de purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, spunând că greva trebuie să se închidă cât mai repede.

Klaus Iohannis este politicianul care și-a asumat ca proiect major de țară reformarea Educației. Dar dacă ar fi fost atent zilele acestea la ce spun profesorii, șeful statului ar fi înțeles că dezbaterea este una care depășește majorarea de salarii și care în vedere viitorul sistemului de educație și cum va arăta România de mâine.

Modul abuziv în care coaliția de guvernare și președintele țării au încercat să oprească greva generală din educație ar trebui să trezească societatea civilă, care ulterior să tragă la răspundere decidenții de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. Suntem în fața unui test pentru societate, după cum spune și jurnalista Magda Grădinaru, iar oamenii trebuie să decidă dacă se solidarizează nu doar cu cauza profesorilor, ci cu școala în ansamblul ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Profesorii au dreptate iar Johannis este un bolovan de om și de președinte, din toate punctele de vedere.
    E corect cum îl definiți pe Johannis ca ”o persoană goală de conținut”, care evident e o dezamăgire cruntă pentru români. Dar întrebarea este: Dvs l-ați votat? Dacă da, cum vă simțiți acum? Că toată ”intelighenția” nației era atunci, la alegeri, furibundă PRO Johannis și îi considerau proști, needucați, conspiraționiști etc pe toți care gândeau altfel decât ei. Acum, privind retrospectiv, ce inteligență s-a dovedit a fi din partea votanților lui Johannis? Cine au fost proștii și cine deștepții? El nu a devenit prin forță președintele României. A fost VOTAT. Acum votanții lui se spală cumva pe mâni de răspundere? Și se mai consideră tot atât de inteligenți? Eu zic că ei toți ar trebui să își amintească de vorbele smerite ale lui Postelnicu (fost lider ceaușist) de după revoluție. Cum, nu mai știți ce zicea? Zicea: ”am fost un dobitoc”....
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Marta check icon
      Nu înțeleg, cine nu l-a votat pe Iohannis este automat deștept?
      Eu l-am votat, desigur că mă simt dezamăgită, dar ce opțiuni aveam? Nici nu mi se pare că sunt proastă, nici nu cred că cei care nu l-au votat sunt niște genii și niște vizionari!
      Ba chiar mi se pare jalnic că dvs ați votat Ponta și Dăncilă (serios?!?!) și cred că țara asta se duce de râpă și pentru că tot votați PSD.
      Poate dobitocul este în oglinda dumneavoastră de la baie, ia uitați-vă mai bine!
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Urmaresti invrajbirea intre votantii anti psd si cei ai psd-lui. Asta-i singura "morala" ce se desprinde din postarea ta. Si nu este prima oara. Asta nu inseamna ca nu ai dreptate in privinta lui johannis si a propulsorilor lui directi. Dar masa votantilor nu trebuie acuzata. Nu-i vina ei. Nu este pentru prima oara si, din pacate nici ultima, cu o asemenea clasa politica, din ce in ce mai proasta, dupa 89, cand electoratul este mintit. Este o practica la noi. Iar cetateanul trebuie sa fie cat mai turmentat. Mai ales ca se urmareste "o romanie needucata", nicidecum una educata. Asta este tot mai vizibil. O sa avem un "las fierbinti" pe tot cuprinsul patriei. De ce, cine urmareste asta? Va las pe voi sa spuneti.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      NU urmăresc învrăjbirea votanților PSD cu cei anti-PSD. Tot ce vreau e să le mai ”tai” un pic din aroganța celor care se credeau (și se cred în continuare) deștepți, educați, cu viziune largă etc și îi disprețuiesc pe ceilalți, pe care îi consideră proști, neșcoliți, needucați etc etc. Dar se vede treaba că ”deștepții” au dat chix în stil mare. Și culmea, tot nu se trezesc, tot nu înțeleg unde greșesc, tot nu simt că EI au fost fraieri, nu le-a înșelat așteptările Johannis. Johannis a fost la fel mereu, dar EI au avut orbul găinilor, EI nu au apreciat cum trebuie, deci EI ar trebui să fie mai puțin aroganți și siguri pe ei. Dar se pare că n-au învățat nimic și o să repete cu siguranță aceleași greșeli. Dacă i-aș vedea pe unii dintre ei mai spășiti, spunând: da, am greșit, am fost un fraier, chiar un prost... atunci aș avea tot respectul pentru respectivii. Dar ei s-au supărat pe Johannis în loc să se supere pe ei. Ei consideră că Johannis a greșit, nu ei. Dacă ei și-au închipuit cu naivitate ceva, atunci cică nu ei sunt de vină, ci realitatea e de vină că nu s-a conformat imaginației lor. Asta înseamnă iarăși o aroganță pe care nu o agreez. Mă înțelegi? Eu nu zic de tine, nu te bag în aceeași oală. Apreciez poziția ta din ultima vreme, care e realistă și mult mai nuanțată decât a altora care postează pe aici.
      • Like 0
    • @ Marta
      Înțeleg, v-ați simțit lezată de fraza de final din postarea mea. Ce să zic? GHINION, ca să repet o vorbă celebră a febleței Dvs de atunci.
      Lucrurile stau așa. N-am zis că automat cine nu l-a votat pe Johannis a fost deștept. Cine a votat-o pe Dăncilă a făcut o prostie la fel de mare ca cel care l-a votat pe Johannis. Dar să nu uităm de turul 1 al alegerilor. Atunci eu l-am votat pe Mircea Diaconu. Iar la turul 2 NU m-am prezentat, tocmai fiindcă nu mai aveam cum să evit să fac o prostie: ori că aș fi votat-o pe Dăncilă, ori că l-aș fi votat pe Johannis aș fi făcut o prostie la fel de mare și NU VROIAM să fac niciuna dintre aceste prostii. Deci ați presupus greșit că am votat-o pe Dăncilă. Însă ați presupus corect că l-am votat pe Ponta. Dacă ar candida aș face-o probabil și acum, dar depinde de ce competitori mai sunt. Oricum, dintre Ponta, Johannis și Dăncilă, alegerea optimă mi se pare evidentă. Și nu, nu ar fi o prostie.
      Spuneți că țara asta se duce de râpă fiindcă tot votăm PSD. În primul rând eu am votat UNEORI PSD, NU tot timpul. Am votat și PNL și PD(L), iar pe vremuri chiar și PNȚ-cd. Iar la prezidențiale pe Constantinescu, Băsescu (doar pentru primul mandat), Ponta. Doar cu Băsescu consider că am făcut o prostie. Dar a propos, dacă ziceți că PSD-ul e rău (și evident că e rău), dar e tovarăș cu PNL-ul, atunci cu cine ați prefera să votați / votăm la anul? Cu USR nu votez în niciun caz. Preferați cumva AUR? Ar fi interesant... Întreb și eu, ca să nu facem iar o prostie, ca atâtea altele de până acum :-) :-)
      P.S. Pentru mai multe detalii fac trimitere și la răspunsul către Mircea Zugravu, ca să nu dau copy-paste.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      L-ai votat pe Mircea Diaconu? Bwahahahaha! N-am avut altă rimă, să trăiţi!
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Marta check icon
      Eu voi vota probabil cu USR (acum as vota *cu siguranță* cu USR, dar până anul viitor mai este).
      Ce ați scris în comentariul de deasupra este una, și ce ați scris in primul comentariu este cu totul și cu totul altceva.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Cand, oare, nu "au gresit desteptii" in ultimii 34 de ani? Orice ar fi votat si ar vota, tot s-a dovedit si s-ar dovedi, in final gresit. Nimic bun cu acesti "politicieni". Dar de unde altii?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Da, e multă mizerie umană printre politicieni. A extrage unul bun dintre ei e ca și cum ai căuta pepite de aur în noroaie. Dar nu putem nega, mai ales privind retrospectiv, că unele variante erau mai puțin rele ca altele. Numai că există 2 tabere în electorat. Una consideră răul mai mic o anume variantă, ceilalți consideră răul mai mic altă variantă. Tu de exemplu ești anti PSD-ist dus la extrem. Poate să vină PSD-ul cu orice om, oricât de valoros (vorbim ipotetic, nu zic că așa face) putea să o propună și pe Maica Tereza, că tu tot ai fi zis că varianta lor e cea mai rea iar ei sunt răul cel mai mare. Să ne înțelegem, eu nu zic că ei sunt buni, ba dimpotrivă. Dar zic că cel mai înțelept este să fim mai puțin extremiști și mai nuanțați, mai pregătiți să observăm lucrurile la rece și să recunoaștem când ceva se diferențiază cât de cât în bine. De exemplu: Ponta e nasol, e adevărat. Dar eu, între Ponta și Johannis l-am preferat pe Ponta. Nu cu inima ușoară, evident, dar l-am preferat. De asemenea, dintre Diaconu, Dăncilă și Johannis, l-am preferat pe Diaconu. Și nu mi s-a părut o variantă chiar așa rea, fiindcă eu chiar cred că omul e patriot și de bună credință. Sunt sigur că sub președinția lui România ar fi fost mai puțin aservită stăpânilor din UE. Nu deloc, dar mai puțin. Am fi respirat și noi ca nație ceva mai bine. Cu Ponta da, aproape tot la fel de aserviți am fi fost. Dar între Dăncilă și Johannis NU exista nicio variantă mai bună. Pur și simplu era la fel de rea orice variantă. România ar fi arătat diferit sub cei doi, dar rezultatul ar fi fost LA FEL DE RĂU. Vezi, aici apar diferențele de viziune și opinii dintre noi, dar nu ar trebui să ne certăm pe tema asta. Tu sigur l-ai preferat pe Johannis, oricât i-ai fi văzut toate defectele, din simplul motiv că alternativa era de la PSD sau apropiată de PSD. Asta vreau să spun: această înverșunare a ta dusă dincolo de limitele rezonabilului te face să ratezi și puținele variante bune care mai scot capul. Tu pornești de la principiul că NIMIC ce emană dinspre PSD nu merită luat în considerare. Principiul ăsta nu e corect. Principiul corect e: ”niciodată să nu spui niciodată”. Nici eu nu simpatizez acum PSD-ul și cam pe nimeni altcineva. Dar sunt DESCHIS la orice variantă, nu resping din start o variantă sau alta. Poate doar USR-ul îl resping din start, din motive exclusiv ideologice, dar atât. În rest nu am idei preconcepute. Iar asta mă face să pot observa mai ușor dacă apare vreo ”pepită prin noroi”. În viziunea mea, desigur. Tu poți zice că pepita mea e o mărgică nenorocită de plastic, care trebuie strivită. Dar asta înseamnă diversitate de opinii și democrație. Să ne bucurăm cât încă mai avem democrație, că pe viitor nu se știe....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Aveți o nepotrivită înclinație a responsabilizării altora, „privind retrospectiv” votarea Președintelui, prilej de a-l pomeni pe Postelnicu și smerenia lui!!!!
      • Like 0
  • Cristian check icon
    Disprețul profesorilor față de elevi? Este un titlu bun? Că politicienii sunt aroganți știam deja, nimic nou aici. Dar că profesorii sau liderii lor sindicali, pe care nu îi contestă, se folosesc de copii din anii terminali, asta da, este o știre! Nu vor domnii profesori sa recupereze orele nefăcute acum in grevă, și alte 'libere pentru bugetari" in luna iunie și să dea examenele in august? Să-si strice și ei vacanța și programul, nu doar copii? Știe cineva vrea un bugetar care a "recuperat" zilele libere acordate cu generozitate de toate guvernele? Profesorii sunt și ei niște bugetari cu performante slabe, dar doritori de salarii mari. Principiul fiind: daca s a putut in justiție, poliție, ministere, primarii, la noi de ce nu se poate? Și au dreptate! Să se poată! Să se dea la toată lumea. Cei care avem memorie, și am trăit anii 90 in RO, stim cum reglează inflația aceste excese. Daca 15% este mare, vom vedea cum o fi la inflație de 20-30% anual....că am mai văzut și am supraviețuit. Nimeni nu vorbește de performanță sau de reducerea aparatului bugetar. Da, reducere! Nu stoparea angajărilor.! REDUCERE, digitalizare, eficientizare, debirocratizare, și în final, micșorarea numărului de salariați. Aceia pot și trebuie să fie eficienți și bine plătiți. Acum nu! Daca nu poate guvernul o să facă, o să impună FMI, că ei nu au campanii și alegeri....
    • Like 2
    • @ Cristian
      Dan check icon
      Cum adică „nu doar copii”? Poate că la articolele referitoare la profesorii din România ar fi bine să comenteze cei care au cu ce contribui, nu cei care nu stăpânesc prea bine limba în care scriu.
      În rest, nu, nu e vorba de disprețul profesorilor față e copii, ci de disprețul USL și al trepădușilor coaliției față de profesori. Dacă acest „Cristian” nu e plătit de vreun partid aflat la guvernare, atunci e greu de înțeles de ce nu se solidarizează și el cu profesorii, cu elevii și cu familiile ambelor categorii.
      • Like 4
    • @ Dan
      Marta check icon
      Citiți comentariile la articolele de pe EduPedu, să vedeți acolo profesori care scriu agramat!
      Cred că oricine are dreptul să își exprime părerea, și desigur aveți dreptul să judecați și în funcție de cât de corect scrie. Dar niciun profesor nu ar trebui să facă greșeli de scriere. dar, ce să zic, ăsta este nivelul în prezent..
      • Like 2
    • @ Marta
      Dan check icon
      Tot pe EduPedu am citit și comentariile agramate ale trepădușilor USL (unele chiar agresive), dar speram ca măcar forumul „Republica” să nu-l infesteze.
      • Like 2
    • @ Marta
      Am apreciat opinia lui @Dan, care se referă la comentatorii neaveniți.
      Dv. însă folosiți un truism, extinzându-l la situația prezentă a învățământului!
      • Like 0
    • @ Dan
      Nu văd legătura dintre articol și observația dv.!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult