Foto - presidency.ro
1 iunie 2023 a fost una dintre cele mai triste zile ale sistemului de educație din ultimii ani. A fost ziua în care guvernul a încercat să stârpească prin forță greva generală a profesorilor cu un OUG, dar și ziua în care Klaus Iohannis, fost profesor la rândul său, și-a expus din nou aroganța, criticându-i pe profesori pentru că își cer drepturile la un trai decent.
Guvernul Ciucă s-a reunit joi într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba Ordonanța de Urgență care ar fi trebuit să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Acest OUG prevede ca de la 01 iunie 2023 se fie majorate salariile de bază:
◾ ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
◾ ale personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
Concret, guvernanții au acordat o majorare de 585 de lei [în mână] pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic.
Potrivit proiectului, majorările sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Oferta a fost prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu. Miercuri seară, liderii sindicatelor din educație au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistemul de educație au respins această ofertă şi au decis să continue greva.
Cu toate acestea, joi, liderii sindicatelor au fost din nou chemați la guvern pentru a fi înștiințați despre adoptarea OUG-ului, chiar dacă ei au spus că profesorii resping oferta inclusă în OUG. Prin urmare, liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva continuă de marți, membrii de sindicat fiind cei care vor decide dacă aceasta se va încheia sau nu.
Publicația Edupedu a remarcat faptul că Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil Ordonanței de Urgență pe care Guvernul Ciucă o aprobă joi cu forța. În aviz, însă, Consiliul Legislativ avertizează că articolul care stabilește salariile majorate pentru anul 2022 este neconstituțional. Concret, Consiliul Legislativ, al cărui aviz este obligatoriu înainte de aprobarea oricărui act normativ, arată că OUG-ul prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.
Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat după ședința de guvern că „prin actul normativ adoptat astăzi, reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”. Deși a afirmat constant că susține solicitările profesorilor de a fi aplicate grilele salariale cu creșterea de 60%, Ligia Deca a declarat că majorările salariale aprobate de guvern ar fi cele cerute de profesori, deși creșterile salariale pe noua grilă urmează să fie etapizate până în 2026.
La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat spre seară că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a făcut apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar.
În tot acest context, Klaus Iohannis a făcut joi, direct de la Chișinău, declarații dure la adresa profesorilor după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului și că majoritatea profesorilor vor să continue greva. „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la Universități. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, a spus Iohannis.
Modul în care se raportează președintele țării la situația în care se află profesorii arată cât de mult disprețuiește această persoană goală de conținut pe oricine îl deranjează și îl pune la treabă. Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă.
Klaus Iohannis putea să spună că Guvernul le-a dat profesorilor maximum din ce le putea oferi. Acesta ar fi fost un răspuns mai apropiat de realitate. Dar și în acest caz, profesorii l-ar fi putut pune în dificultate cu un argument imbatabil: de ce nu tăiați pensiile speciale, salariile nesimțite la stat, cheltuielile aberante și de ce nu dați afară nesătula și ineficienta clientelă politică, pentru a face rost de bani?!
Modul în care se raportează președintele țării la situația în care se află profesorii arată cât de mult disprețuiește această persoană goală de conținut pe oricine îl deranjează și îl pune la treabă. Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă.
Modul în care se raportează președintele țării la situația în care se află profesorii arată cât de mult disprețuiește această persoană goală de conținut pe oricine îl deranjează și îl pune la treabă. Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă.
Modul în care abordează acum problema Klaus Iohannis este complet diferit de modul electoral în care o aborda în 2014, atunci când scria în broșura sa de campanie „Pas cu Pas” că „este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți”.
Fix asta a încercat guvernul girat de Klaus Iohannis să facă de când a început greva, iar unul din episoadele clare a fost atunci când șefa Consiliului Elevilor și președintele Federației Părinților au apărut la pupitrul Guvernului alături de purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, spunând că greva trebuie să se închidă cât mai repede.
Klaus Iohannis este politicianul care și-a asumat ca proiect major de țară reformarea Educației. Dar dacă ar fi fost atent zilele acestea la ce spun profesorii, șeful statului ar fi înțeles că dezbaterea este una care depășește majorarea de salarii și care în vedere viitorul sistemului de educație și cum va arăta România de mâine.
Modul abuziv în care coaliția de guvernare și președintele țării au încercat să oprească greva generală din educație ar trebui să trezească societatea civilă, care ulterior să tragă la răspundere decidenții de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. Suntem în fața unui test pentru societate, după cum spune și jurnalista Magda Grădinaru, iar oamenii trebuie să decidă dacă se solidarizează nu doar cu cauza profesorilor, ci cu școala în ansamblul ei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E corect cum îl definiți pe Johannis ca ”o persoană goală de conținut”, care evident e o dezamăgire cruntă pentru români. Dar întrebarea este: Dvs l-ați votat? Dacă da, cum vă simțiți acum? Că toată ”intelighenția” nației era atunci, la alegeri, furibundă PRO Johannis și îi considerau proști, needucați, conspiraționiști etc pe toți care gândeau altfel decât ei. Acum, privind retrospectiv, ce inteligență s-a dovedit a fi din partea votanților lui Johannis? Cine au fost proștii și cine deștepții? El nu a devenit prin forță președintele României. A fost VOTAT. Acum votanții lui se spală cumva pe mâni de răspundere? Și se mai consideră tot atât de inteligenți? Eu zic că ei toți ar trebui să își amintească de vorbele smerite ale lui Postelnicu (fost lider ceaușist) de după revoluție. Cum, nu mai știți ce zicea? Zicea: ”am fost un dobitoc”....
Eu l-am votat, desigur că mă simt dezamăgită, dar ce opțiuni aveam? Nici nu mi se pare că sunt proastă, nici nu cred că cei care nu l-au votat sunt niște genii și niște vizionari!
Ba chiar mi se pare jalnic că dvs ați votat Ponta și Dăncilă (serios?!?!) și cred că țara asta se duce de râpă și pentru că tot votați PSD.
Poate dobitocul este în oglinda dumneavoastră de la baie, ia uitați-vă mai bine!
Lucrurile stau așa. N-am zis că automat cine nu l-a votat pe Johannis a fost deștept. Cine a votat-o pe Dăncilă a făcut o prostie la fel de mare ca cel care l-a votat pe Johannis. Dar să nu uităm de turul 1 al alegerilor. Atunci eu l-am votat pe Mircea Diaconu. Iar la turul 2 NU m-am prezentat, tocmai fiindcă nu mai aveam cum să evit să fac o prostie: ori că aș fi votat-o pe Dăncilă, ori că l-aș fi votat pe Johannis aș fi făcut o prostie la fel de mare și NU VROIAM să fac niciuna dintre aceste prostii. Deci ați presupus greșit că am votat-o pe Dăncilă. Însă ați presupus corect că l-am votat pe Ponta. Dacă ar candida aș face-o probabil și acum, dar depinde de ce competitori mai sunt. Oricum, dintre Ponta, Johannis și Dăncilă, alegerea optimă mi se pare evidentă. Și nu, nu ar fi o prostie.
Spuneți că țara asta se duce de râpă fiindcă tot votăm PSD. În primul rând eu am votat UNEORI PSD, NU tot timpul. Am votat și PNL și PD(L), iar pe vremuri chiar și PNȚ-cd. Iar la prezidențiale pe Constantinescu, Băsescu (doar pentru primul mandat), Ponta. Doar cu Băsescu consider că am făcut o prostie. Dar a propos, dacă ziceți că PSD-ul e rău (și evident că e rău), dar e tovarăș cu PNL-ul, atunci cu cine ați prefera să votați / votăm la anul? Cu USR nu votez în niciun caz. Preferați cumva AUR? Ar fi interesant... Întreb și eu, ca să nu facem iar o prostie, ca atâtea altele de până acum :-) :-)
P.S. Pentru mai multe detalii fac trimitere și la răspunsul către Mircea Zugravu, ca să nu dau copy-paste.
Ce ați scris în comentariul de deasupra este una, și ce ați scris in primul comentariu este cu totul și cu totul altceva.
În rest, nu, nu e vorba de disprețul profesorilor față e copii, ci de disprețul USL și al trepădușilor coaliției față de profesori. Dacă acest „Cristian” nu e plătit de vreun partid aflat la guvernare, atunci e greu de înțeles de ce nu se solidarizează și el cu profesorii, cu elevii și cu familiile ambelor categorii.
Cred că oricine are dreptul să își exprime părerea, și desigur aveți dreptul să judecați și în funcție de cât de corect scrie. Dar niciun profesor nu ar trebui să facă greșeli de scriere. dar, ce să zic, ăsta este nivelul în prezent..
Dv. însă folosiți un truism, extinzându-l la situația prezentă a învățământului!