Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Adrian Bejan, profesor la Duke University: Ori de câte ori s-a instituit uniformitatea într-o societate, aceasta s-a transformat într-o nouă ierarhie

Adrian Bejan, profesorul de inginerie mecanică de la Duke University care a formulat o noă lege a fizicii, legea constructală, a vorbit la Universitatea Politehnică despre cea mai recentă carte a sa: „The Physics of Life. The Evolution of Everything”.

Potrivit acesteia toate sistemele acestei lumi, fie că este vorba despre ființe sau mașini, fenomene ale naturii sau orașe, tehnologii sau ierarhii sociale se află într-o continua schimbare.

Iar direcția în care evoluează această schimbare este cea care duce spre o curgere mai ușoară.

Poate să fie vântul din pânzele unui velier sau apa care își sapă o albie. Mașinile are curg prin arterele unui oraș sau benzina care le pune în mișcare. Sângele care ne circulă prin vene sau aerul pe care îl inspirăm și îl expirăm. „Evoluția este schimbare de configurație în timp, într-o direcție cunoscută”, spune Adrian Bejan. În noua sa carte, acesta analizează exemple de sisteme precum organismele vii, dar și avioanele, elicopterele, vapoarele, combustibilul. 

Din punctul său de vedere viața și evoluția sunt fizică pură. „Imaginea de lungă durată este că mișcarea evolează în direcția constructală, înspre mai ușor, mai liber”, crede profesorul. Pe măsură ce curg mai ușor, sistemele cresc în dimensiuni - așa se întâmplă și cu ființele, care devin mai mari, trăiesc mai mult, au capacitatea de a străbate distanțe mai lungi. 

Este și cazul societăților, care, cu cât sunt mai deschise la schimbare, evoluează mai rapid. „Combinația de a avea idei cu posibilitatea de a construi ceva cu aceste idei, reprezintă schimbarea de configurație. Și cei care fac aceste schimbări sunt cei care produc mișcarea cea mai intensă, cea mai persistentă pe Pământ. E o mișcare precum apa în bazinul riveran, are tendința să se propage. Asta înseamnă că știința, ea însăși, are tendința de a se propaga. Cei care trăiesc în regiunile dezvoltate știu, construiesc, devin mai bogați și mai liberi”, spune Adrian Bejan. Concluzia lui: „Cunoașterea e contagioasă. Evoluția este un proces imposibil de oprit”.

La fel și tendința înspre ierarhie. „Cuvântul ierarhie în discursul cotidian este conotat negativ, este confundat cu cuvântul inegalitate. Acest lucru este complet incorect. Ori de câte ori s-a instituit uniformitate, peste noapte, ca și în România după instaurarea comunismului, uniformitatea s-a transformat într-o nouă ierarhie. Oriunde te uiți. Vine antrenorul și face o echipă complet nouă, toți sunt de fapt egali și, la cinci minute după începerea meciului, unii primesc mingea mai des decât alții. Și 30 de minute mai târziu, toată lumea știe cine o să primească legea mai des”, crede profesorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara as dori sa iau legatura cu Dl Adrian Bejan daca s ar putea astept ms pe facebook
    • Like 0
  • Anon check icon
    Fizica sistemelor complexe, din cate inteleg. Foarte interesant! E o arie a fizicii care de obicei nu prea apare in "mainstream". Felicitari pentru articol, doamna Ion :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult