Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adrian Bejan, profesor la Duke University: Ori de câte ori s-a instituit uniformitatea într-o societate, aceasta s-a transformat într-o nouă ierarhie

Adrian Bejan, profesorul de inginerie mecanică de la Duke University care a formulat o noă lege a fizicii, legea constructală, a vorbit la Universitatea Politehnică despre cea mai recentă carte a sa: „The Physics of Life. The Evolution of Everything”.

Potrivit acesteia toate sistemele acestei lumi, fie că este vorba despre ființe sau mașini, fenomene ale naturii sau orașe, tehnologii sau ierarhii sociale se află într-o continua schimbare.

Iar direcția în care evoluează această schimbare este cea care duce spre o curgere mai ușoară.

Poate să fie vântul din pânzele unui velier sau apa care își sapă o albie. Mașinile are curg prin arterele unui oraș sau benzina care le pune în mișcare. Sângele care ne circulă prin vene sau aerul pe care îl inspirăm și îl expirăm. „Evoluția este schimbare de configurație în timp, într-o direcție cunoscută”, spune Adrian Bejan. În noua sa carte, acesta analizează exemple de sisteme precum organismele vii, dar și avioanele, elicopterele, vapoarele, combustibilul. 

Din punctul său de vedere viața și evoluția sunt fizică pură. „Imaginea de lungă durată este că mișcarea evolează în direcția constructală, înspre mai ușor, mai liber”, crede profesorul. Pe măsură ce curg mai ușor, sistemele cresc în dimensiuni - așa se întâmplă și cu ființele, care devin mai mari, trăiesc mai mult, au capacitatea de a străbate distanțe mai lungi. 

Este și cazul societăților, care, cu cât sunt mai deschise la schimbare, evoluează mai rapid. „Combinația de a avea idei cu posibilitatea de a construi ceva cu aceste idei, reprezintă schimbarea de configurație. Și cei care fac aceste schimbări sunt cei care produc mișcarea cea mai intensă, cea mai persistentă pe Pământ. E o mișcare precum apa în bazinul riveran, are tendința să se propage. Asta înseamnă că știința, ea însăși, are tendința de a se propaga. Cei care trăiesc în regiunile dezvoltate știu, construiesc, devin mai bogați și mai liberi”, spune Adrian Bejan. Concluzia lui: „Cunoașterea e contagioasă. Evoluția este un proces imposibil de oprit”.

La fel și tendința înspre ierarhie. „Cuvântul ierarhie în discursul cotidian este conotat negativ, este confundat cu cuvântul inegalitate. Acest lucru este complet incorect. Ori de câte ori s-a instituit uniformitate, peste noapte, ca și în România după instaurarea comunismului, uniformitatea s-a transformat într-o nouă ierarhie. Oriunde te uiți. Vine antrenorul și face o echipă complet nouă, toți sunt de fapt egali și, la cinci minute după începerea meciului, unii primesc mingea mai des decât alții. Și 30 de minute mai târziu, toată lumea știe cine o să primească legea mai des”, crede profesorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara as dori sa iau legatura cu Dl Adrian Bejan daca s ar putea astept ms pe facebook
    • Like 0
  • Anon check icon
    Fizica sistemelor complexe, din cate inteleg. Foarte interesant! E o arie a fizicii care de obicei nu prea apare in "mainstream". Felicitari pentru articol, doamna Ion :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Cu 3 ani în urmă am devenit mamă de adolescentă

Încă de la început pe traseul nostru spre a o aduce acasă la noi, ne-am lovit de chichițe birocratice. Adopția nu era posibilă de fapt, din motive pe care aleg să nu le expun, așa că am fost îndrumați spre varianta cea mai apropiată ei, plasamentul familial.

Citește mai mult