Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adrian Bejan, profesor la Duke University: Ori de câte ori s-a instituit uniformitatea într-o societate, aceasta s-a transformat într-o nouă ierarhie

Adrian Bejan, profesorul de inginerie mecanică de la Duke University care a formulat o noă lege a fizicii, legea constructală, a vorbit la Universitatea Politehnică despre cea mai recentă carte a sa: „The Physics of Life. The Evolution of Everything”.

Potrivit acesteia toate sistemele acestei lumi, fie că este vorba despre ființe sau mașini, fenomene ale naturii sau orașe, tehnologii sau ierarhii sociale se află într-o continua schimbare.

Iar direcția în care evoluează această schimbare este cea care duce spre o curgere mai ușoară.

Poate să fie vântul din pânzele unui velier sau apa care își sapă o albie. Mașinile are curg prin arterele unui oraș sau benzina care le pune în mișcare. Sângele care ne circulă prin vene sau aerul pe care îl inspirăm și îl expirăm. „Evoluția este schimbare de configurație în timp, într-o direcție cunoscută”, spune Adrian Bejan. În noua sa carte, acesta analizează exemple de sisteme precum organismele vii, dar și avioanele, elicopterele, vapoarele, combustibilul. 

Din punctul său de vedere viața și evoluția sunt fizică pură. „Imaginea de lungă durată este că mișcarea evolează în direcția constructală, înspre mai ușor, mai liber”, crede profesorul. Pe măsură ce curg mai ușor, sistemele cresc în dimensiuni - așa se întâmplă și cu ființele, care devin mai mari, trăiesc mai mult, au capacitatea de a străbate distanțe mai lungi. 

Este și cazul societăților, care, cu cât sunt mai deschise la schimbare, evoluează mai rapid. „Combinația de a avea idei cu posibilitatea de a construi ceva cu aceste idei, reprezintă schimbarea de configurație. Și cei care fac aceste schimbări sunt cei care produc mișcarea cea mai intensă, cea mai persistentă pe Pământ. E o mișcare precum apa în bazinul riveran, are tendința să se propage. Asta înseamnă că știința, ea însăși, are tendința de a se propaga. Cei care trăiesc în regiunile dezvoltate știu, construiesc, devin mai bogați și mai liberi”, spune Adrian Bejan. Concluzia lui: „Cunoașterea e contagioasă. Evoluția este un proces imposibil de oprit”.

La fel și tendința înspre ierarhie. „Cuvântul ierarhie în discursul cotidian este conotat negativ, este confundat cu cuvântul inegalitate. Acest lucru este complet incorect. Ori de câte ori s-a instituit uniformitate, peste noapte, ca și în România după instaurarea comunismului, uniformitatea s-a transformat într-o nouă ierarhie. Oriunde te uiți. Vine antrenorul și face o echipă complet nouă, toți sunt de fapt egali și, la cinci minute după începerea meciului, unii primesc mingea mai des decât alții. Și 30 de minute mai târziu, toată lumea știe cine o să primească legea mai des”, crede profesorul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara as dori sa iau legatura cu Dl Adrian Bejan daca s ar putea astept ms pe facebook
    • Like 0
  • Anon check icon
    Fizica sistemelor complexe, din cate inteleg. Foarte interesant! E o arie a fizicii care de obicei nu prea apare in "mainstream". Felicitari pentru articol, doamna Ion :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult