Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ai moștenit suma de 40.000 euro. Ai de ales între: A. cumperi de toți banii o mașină de ultimă generație; B. cumperi o garsonieră. Consum versus investiții

locuinta - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Ai moștenit suma de 40.000 euro. Ai de ales între: 

A. Consum: cumperi de toți banii o mașină de ultimă generație pentru care să te invidieze toate rudele când apari pe la ei;

B. Investești banii: cumperi o garsonieră / apartament pe care să îl închiriezi și care să producă pe termen lung banii pentru o rată (parțial sau integral) la o mașină de ultimă generație. Pe care o poți schimba din acel moment fără bătăi de cap. După ce ai plătit ratele la mașină rămâi și cu sursa de venit și cu mașina.

Evident că scenariul B este preferabil scenariului A. Întotdeauna. Scenariul B te face independent. Scenariul A te ține captiv. Statul nu te vrea independent. De aceea, etatiștii îi smintesc mereu pe cei captivi și le alimentează setea de consum. Mai ales pe credit și neapărat de lucruri noi, fiscalizate (adică nu moștenești cei 40.000 de euro, ci te împrumuți să îți iei mașină neapărat nouă ca să dai 1/5 din credit pe TVA instant).

Statul îi lovește sistematic prin taxare pe cei care investesc și produc. Îi aleargă cu arcanul. Îi penalizează în toate felurile dacă nu plătesc dările la timp. Nu vrea să aibă de-a face cu oameni liberi prea mulți. Keynes îi considera lipsiți de luciditate, dominați de „spirit animalic” (investitorii sunt prea ticăloși, prea lacomi, prea cu turma). Care nu ar avea succes fără „sprijinul” tătucilor. Care tătuci, întotdeauna, sunt omniscienți. Inclusiv în materie de economie (alocarea de resurse rare). Și au grijă de noi: să consumăm peste veniturile pe care le avem căci e „animalic” să pui deoparte. Pe termen lung suntem toți morți, spunea același șarlatan Keynes.

Și toate astea pentru ce?

Motorul dezvoltării nu este consumul. Ci producția. Ca atare, consumul guvernamental - iluzia keynesistă - nu poate fi nici el motor al dezvoltării. Nici chiar consumul făcut pentru „investiții” în bunuri și servicii publice sau în monopoluri de stat. Arareori, acestea sunt altceva decât consum și risipă.

Tu când ai investit ultima dată capital?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E unu’ la digi care sustine contrariul. La amandoua.
    • Like 0
  • Felicitari pentru ideea articolului.
    E nevoie sa explicati problemele de baza ale economiei libere. Chiar si la cititori mai avansati, cultural.
    Regret doar ca v-ati limitat exemplul la garsoniera. (Unii s-ar putea s-o ia ad litteram".) Poate ca trebuiau date mai mute exemple de investitie.

    In privinta lui Keynes, trebuie sa intelegem un lucru: Keynes este stingist, dar a fost pregatit de scolile clasice de economie. Prin urmare, are niste limite de bun simt. Teoriile lui sunt discutabile si nu prea fac fata decat in niste limite. Problemele nu pleaca de la el, insa. Keynes a deschis drumul la tot felul de ucenici vrajitori, stingisti, care "dezvolta" ideile lui si ne duc in prapastia economica. Ne duc, pentru ca, din pacate, lumea este condusa de economisti/finantisti ce se considera descendenti ai lui K. Din pacate, chiar si sunt; pentru ca ideile lui continuate si duse la finalul natural, produc dezastru.
    Deci, trebuie sa facem o diferenta intre el si discipolii lui.

    In acelasi timp, ar fi timpul ca functionarii din adm. statului sa inteleaga faptul elementar, ca fara investitori autohtoni si fara un capital activ local, nu vor mai avea bai pentru salarii, concedii si pensii. Nu pot trai (in belsug) doar din imprumuturi, toata viata. Nu le-a ajuns exemplul Greciei sau Venezuelei?
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Articol de alfabetizare financiară intr-o țară de, îmi pare rău, analfabeți financiar. A inceput, normal, cu litera A numai că n-a scris-o citeț. Cum altfel să fie, când mulți își pun la risc viitorul preferând să cumpere o mașină tare numai să spargă gura târgului? Asta ar fi prima lecție. Sper că vor mai urma și altele.
    • Like 1
  • Cam multe afirmatii doctrinar-religioase. Cum sa spuneti despre Keynes ca e un "sarlatan"? Ideile lui au fost extrem de influente in deceniile de dupa razboi, desi ulterior au fost lasate treptat de-o parte - eventual cu ceva avantaje pentru cei bogati, care treptat au devenit tot mai bogati. Dupa criza economica din 2008 au inceput sa fie iarasi apreciate. A fost (si este in continuare) atat criticat cat si apreciat. Normal ca nu a detinut adevarul absolut, cum nu il detine nici un economist actual, indiferent de intensitatea lozincilor si predicilor promovate prin diverse canale.
    • Like 1
    • @ Alexandru Babeanu
      Daca studiati economie si bazele economiei si la alte scoli de gandire economica o sa vedeti ca Keynes chiar chiar propune doar prostii. A ajuns cunoscut pt ca politic este foarte convenabil sa aplici ideile lui. Normal ca o sa fie promovat el, care da o importanta asa de mare statului, fata de unul care spune ca interventia statului face mult rau!
      • Like 0
  • Cand ai impresia ca a cumpara o garsoniera pentru inchiriat e investitie... E investitie daca ai mai multe apartamente de inchiriat.
    Daca vrei sa faci investitie cu 40.000 €, atunci iti deschizi o mica afacere, sa zicem un camion pentru street food sau un magazin online care aduce chestii din China. Si iti asumi riscul ca afacerea ta nu va functiona.
    Statistica spune ca 90% din firmele nou infintate esueaza in primul an, de unde poti sa ii intelegi si pe oamenii care nu vor sa isi asume riscul, asa ca isi baga banii in bunuri cu utilizare relativ indelungata.
    • Like 2
  • Slovenii nu sunt ortodocși și nici pesedisti.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Articolul mi se pare contradictoriu. Statul te taxeaza mult mai tare daca cumperi o masina (TVA, taxa de inmatriculare, rovigneta, acciza la carburant etc) decat daca cumperi o casa si daca o inchiriezi (chiria e taxata in Romania cam 10%), deci de unde si pana cand sunt pedepsiti investitorii si incurajati cosumatorii, pe baza exemplului dat? Renault e investitor sau consumator? Ca statul i-a acordat o groaza de pomeni fiscale. In Romania ai subventii gen prima casa deci realitatea nu prea pare sa corespunda cu ideologia articolului.
    Iar incheierea articolului e apoteotica. "Motorul dezvoltării nu este consumul. Ci producția.". Pe bune?! Mai tineti minte vremurile cand cand aveam aveam cea mai mare PRODUCTIE de otel pe cap de locuitor?
    Pacat, ca ideea de investitie vs consum nu e rea, si merita promovata, insa poluarea ideologica acopera tot miezul ideii iar argumentele sunt complet pe langa subiect.
    • Like 3
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Pe vremuri era totul o mare minciună, o mitomanie generalizată. Cine mai crede astea cu spicul cât vrabia, recoltă record, producția cea mai mare de oțel pe cap de locuitor? Numai intuitiv și nu merge. Ce se producea cu acel oțel? Semănători, mașini, ce oare? După ce am citit 1984 de George Orwell mi-am dat seama cât de pervers poate fi. Plus că economia socialistă e una în care iei de colo și pui dincolo. Deci acest argument nu funcționează.
      Articolul e despre ceva destul de nou pentru noi și anume despre investiție ca mod de a asigura un venit stabil inclusiv la bătrânețe. E drept, condimentat parcă special să dezorienteze, cu teorii economice și aici a pierdut. Suntem atât de neștiutori că mulți ar fi in stare să cumpere acea mașină scumpă în loc să folosească altfel banii. Dl Nume a nimerit-o cel mai bine, spune că investește în fonduri mutuale, ceea ce foarte puțini dintre noi fac. Eu nu, nu am incredere in ele. Recomand cartea lui Tony Robbins " Banii, stăpânește jocul " pe care tocmai o citesc.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Degeaba produci daca produci stocuri sau costul real de productie e mai mare decat pretul de vanzare. Sa spui ca productia duce automat la dezvoltare e o simplificare la limita absurdului. Si e cu atat mai suprinzator din partea cuiva care ar trebui sa stie cum s-a dus la vale "dezvoltarea bazata pe productie" specifica economiilor din partea noastra de lume.
      In privinta ideii articolului in sine, sunt de acord si eu cu ea (si am spus-o si in primul comentariu). Ideea in sine e buna, insa argumentatia varza.
      • Like 1
    • @ Parerist
      @Parerist Ce are sula cu prefectura? Autorul promoveaza piata libera, dumneavoastra ne spuneti ce naspa e cand avem supraproductie la comanda statului!!! Intr-o piata libera, producatorii stiu cam cat sa produca. Oricum, asa zisul articol e doar o postare preluata de pe pe facebook a autorului.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Un articol extrem de confuz. Pare scris pe genunchi ca si cum cineva are un termen limita de respectat.
    Care este diferenta intre a cumpara o masina sau o garsoniera? Nu sunt amandoua produse de cineva? Nu ajuti productia in acelasi mod? Cu ce sunt vinovati cei care produc masini? Ei nu trebuie si ei sa castige un salariu decent?
    Daca acest articol se referea la cum putem sa investim inteligent banii personali, inteleg abordarea, dar altfel nu. In plus ce inseamna sa investesti in productie, mai ales ca persoana fizica? Ar fi binevenit ca dl. Profesor sa ne explice. Eu investesc in fonduri mutuale. Se considera productie sau consum?
    • Like 2
    • @ Nume
      Autorul ne-a obisnuit cu articole fara substanta dar pline de patos.
      Se dovedeste inca o data: cu cit stii mai putine cu atit mai aprig iti aperi ignoranta.
      • Like 1
    • @ Nume
      Îți răspund eu.Cumperi garsoniera cu mai puțin de 40000 euro, o închiriezi cu contract legal,cu restul de bani plătești prima rata pt. o mașină românească și cu banii din chirie plătești ratele lunare pt. mașina. F.simplu.
      • Like 4
    • @ Nume
      Îți răspund eu.Cumperi garsoniera cu mai puțin de 40000 euro, o închiriezi cu contract legal,cu restul de bani plătești prima rata pt. o mașină românească și cu banii din chirie plătești ratele lunare pt. mașina. F.simplu.
      • Like 0
  • Asa cum era de asteptat, nu prea castigati votul popular. E o boala veche a omenirii, aceea de a aplauda consumul si a dezavua austeritatea pentru o prosperitate ulterioara pe baze mai solide. De aceea, cred, primarii nostri se dau peste cap pentru tot felul de serbari populare, una mai stralucitoare decat alta.
    Imi amintesc in context o poveste veche din istorie. Imediat dupa reforma lui Luther, cand inca miscarea acestuia era in fasa si catolicismul mai putea s-o stopeze au existat papi care au incercat sa reformeze Biserica Catolica. Primul papa al contrareformei a fost Adrian al VI-lea, olandez (ultimul papa neitalian pana la Ioan Paul al II-lea), profesorul imparatului Carol Quintul. Inca din prima zi a pontificatului (sau, in sfarsit, din ziua in care a aflat ca a fost ales, pentru ca nici n-a participat la conclav, era in Spania), el a aratat ca este altfel decat predecesorii sai (Alexandru al VI-lea - Borgia, Iuliu al II-lea della Rovere sau Leon al X-lea - Medici, care au distrus reputatia Romei prin cheltuielile nesabuite facute - e drept ca au lasat mostenire marile creatii ale Renasterii) si nu a dorit sa-si schimbe numele de botez, specificand ca nu are motive, el va fi acelasi ca papa cum a fost si inainte de alegerea sa. Si in scurtul sau pontificat a vrut sa reformeze Biserica, sa vina in intampinarea acelor reprosuri pe care Luther si adeptii sai i le aduceau. Mai multa grija pentru saraci, mai putina pentru stralucirea bisericilor, mai multa atentie la alocarea banilor, etc. Rezultatul? A fost hulit pana intr-acolo incat la moarte (dupa numai un an si jumatate), plasat fiindu-i mormantul intre cele ale lui Pius al II-lea si Pius al III-lea, i-a fost gravat pe acesta textul "Hic iacet impius inter Pios", adica "aici zace cel pacatos intre piosi" - o ingratitudine greu de calificat. Noroc ca un cardinal olandez a reusit sa il mute in biserica germanilor din Roma, Santa Maria dell'Anima, si sa-i faca un mormant mai potrivit cu statutul lui. Acolo se afla si acum. Ca o paranteza (inca una!) Biserica Catolica a avut marele ghinion ca in perioada de consolidare a protestantismului, papii cu proiecte reformatoare, ca Adrian al Vi-lea sau Marcelus al II-lea, sa aiba pontificate extrem de scurte. Asa se scrie istoria de multe ori.
    Revenind la oile noastre... asta e, nu veti castiga niciun premiu de popularitate.
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Deci sa ne gandim la Biserica Catolica inainte de a ne schimba telefonul !
      • Like 1
    • @ Val Verde
      Dumneavoastra, dupa cat intelegi, va puteti gandi la orice, cu acelasi rezultat.
      • Like 2
    • @ Val Verde
      Parerist check icon
      Absolut! Si un catolic adevarat cumpara Apple. Sistem inchis, totul controlat la centru, exista o singura voce, iar lumina vine dintr-un singur loc, Vatican...adica, am vrut sa spun Cupertino.
      • Like 0
  • Time magazine: l-a inclus pe Keynes intre cei mai importanti oameni ai secolului.
    The Economist: (despre Keynes) cel mai celebru economist britanic al sec XX

    Ideile lui au salvat economia mondiala, si dupa cum spune Times, au salvat capitalismul insusi dupa criza economica din 2008.

    Roman mandru: Kaynes ?....un sarlatan !
    • Like 0
    • @ Val Verde
      Se vede ca si astia de la Times sunt super inteligenti. Keynes nu a salvat nimica. De fapt, interventia bancilor centrale in stil keynesist au dus la bule si excese in economie care au dus la criza. Asa e cand nu sti economie si te iei doar de ce zice nustiuce jurnalist!
      • Like 2
    • @ Daniel Ardelean
      Aveti convingeri solide.
      In nemuritoatele vorbe ale lui Moromete: pe ce va bazati?
      • Like 1
    • @ Val Verde
      Uitati ce spune Hayek (prieten cu Keynes si laureat al premiului Nobel pt economie): https://www.youtube.com/watch?v=y8l47ilD0II
      • Like 1
    • @ Val Verde
      Va rog studiati autorii scolii austriece de economie. Mises si Rothbard, in special. Dar fara prejudecati. O sa vedeti cum explica ciclicitatea si crizele prin interventia statului in economie. Suplimentar, cititi si "Moneda, creditul si ciclurile economice" de Jesus Huerta de Soto.
      • Like 1
    • @ Daniel Ardelean
      Un autor al unei filozofii economice ataca fara argumente un alt autor al unei filozofii economice diferite.
      Sunt convins ca Kaynes ar fi putut avea un dialog la fel de elocvent (si gaunos) la adresa lui Hayek ca cel pe care il recomandati. Daca vreti critici ai lui Hayek, o simpla cautare pe net va va aduce un numar consistent de personalitati care scot in evidenta contradictia intre liberalismul trimbitat si colaborarea cu Pinochet. (ca sa numesc doar una)

      Adevarul e ca atit Keynes cit si Hayek au dezvoltat teorii economice impactante, care au valoare teoretica si practica de necontestat, dar nici unul dintre cei doi nu are absoluta dreptate si niciunul nu e total gresit.
      Eu pot argumenta impotriva liberalismului economic absolut propavaduit de H si impotriva interventiei necontrolate a statului, nepropavaduita de K dar care poate fi usor atribuita acestuia.
      Ca in toate celelalte probleme complexe, adevarul e pe undeva pe la mijloc.

      Dar eu nu va intrebam ce cred alti despre Keynes. Va intrebam pe ce va bazati dvs averisunea pentru solutiile lui Keynes. In cuvintele dvs.
      Eu va pot explica, daca sunteti interesat, unde si de ce cred ca are dreptate si va pot relata in termeni comuni cum inteleg eu ca solutiile K au salvat economia americana si prin extensie cea mondiala.
      • Like 1
    • @ Val Verde
      E simplu! Consumul e conditionat de capacitatea de a plati, care la randul ei e conditionata de capacitatea de a produce. Deci pt consum ai nevoie de productie. Productia o sa creeze consum. (Legea lui Say). Criza din 2008, ca toate crizele din istorie, au aceasi cauza: expansiunea monetara creata prin expansiunea creditului, facuta dupa modele Keynesiste. Bancile centrale intervin pt a forta consumul. Ori asta duce inevitabil la inflatie (cresterea preturilor activelor bursiere sau imobiliare e tot inflatie, nu va ganditi doar la preturi de consum cand auziti de inflatie). Bineinteles ca preturile create in boom, fiind artificial create, se ajunge la o corectie pe care noi o numim recesiune sau criza pana la urma. Scoala austriaca de economie explica foaret bine procesele astea, inclusiv, foarte important, modificarile artificiale la nivelde structura de productie.
      • Like 1
    • @ Daniel Ardelean
      Parerist check icon
      Legea lui Say a fost contrazisa flagrant de economia comunista.
      Asta asa, apropo de cat de solide sunt "legile" economice.
      Asta nu inseamna ca economistii sunt niste idioti, insa economia e departe de a fi o stiinta capabila de a face predictii exacte, mai ales daca se refera la viitor....
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      Poate ar trebui sa cititi cu mai multa atentie cartile de economie pe care le recomandati. V-ar folosi si cursurile de initiere ca sa intelegeti enormitatea unor afirmatii pe care le faceti. Exemple: consumul nu stimuleaza productia, interventia bancilor centrale genereaza boom si recesiune, cresterea preturilor actiunilor (stock market) e inflatie si cred ca mai aveti si altele.

      Dobinzile scazute nu inseamna numai bani ieftini pentru consum, cum se pare ca argumentati dvs ci si bani ieftini pentru expansiunea productiei. Intr-un cuvint crestere economica.
      Ca sa inteleaga si autorul articolului, cind dobinda e mica, banca centrala il incurajeaza pe Mitica sa-si ia masina, (consum) dar si pe Ionica sa-si cumpere un utilaj nou mai performant si mai destept, care o sa faca mai multe piese, (productie) cu mai mult personal, piese care cine stie, vor fi folosite de cei care produc masina lui Mitica.

      In final, criza din 2008 are mai multe cauze. Una este intr-adevar dobinda scazuta si indatorarea populatiei (Hayek-Keynes: 1-0). A doua mare cauza este neinterventia statului si deregularizarea bancilor. Capitalismul dezlantuit, fara frine si fara reguli s-a napustit intr-o cursa free for all sa dea credit oricarui individ care trecea pragul bancii. (Hayek-Keynes: 1-1)

      Dupa care a venit mai intii Bush apoi Obama, au scutrat de praf doctrina Keynes, abandonata prin anii 70-80, si da, au facut ce zicea Keynes: guvernul a inceput sa cheltuiasca bani pe care nu ii avea.
      Asa au salvat economia US si a lumii.
      Game-set-match Keynes.



      Ca sa o lamurim pe ultima: cresterea activelor bursiere NU e inflatie. Inflatia poate influenta bursa, dar de obicei o impinge in jos, nu in sus. Asta se intimpla cind valoarea unitatii monetare scade.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult