Medicii recomandă ca în cazul copiilor mici expunerea zilnică la orice înseamnă ecran digital - televizor, calculator, tabletă - să fie de maximum o oră, iar în cazul copiiilor mari și adolescenți, de două ore, pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme la nivelul ochilor.
Despre afecțiunile care pot apărea la copiii care stau cu orele în fața televizorului sau calculatorului ne-a vorbit dr. Monica Apostolescu, specialist oftalmolog.
Care sunt riscurile în cazul copiilor care stau multe ore în fața ecranelor de calculator? Ce probleme de sănătate pot apărea?
În urmă cu mai puțin de 20 de ani, copiii petreceau afară cea mai mare parte a timpului lor liber. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, ei petrec multe ore în interior, la școală, acasă făcând teme și jucându-se pe computer, tabletă, telefon sau uitându-se la televizor. Efectul acestui tip de comportament și al folosirii prelungite a dispozitivelor digitale are impact asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor.
Apar în ultimul timp multe probleme legate postura anormală pe care o adoptă copiii la calculator, cu dureri de spate, de gât, probleme legate de sedentarismul prelungit - cu scăderea capacității de efort fizic, creștere în greutate - și, desigur, probleme vizuale.
Folosirea îndelungată și, cu precădere, înainte de culcare a dispozitivelor digitale este însoțită frecvent de insomnii, uneori coșmaruri, stare de iritabilitate și agitație, mai ales la copii.
Privitul la computer, tabletă sau telefon solicită mecanisme complexe vizuale, pe care copiii nu le au dezvoltate pe deplin. Spre deosebire de imaginile pe o hârtie tipărită, contururile nu sunt întotdeauna precise, contrastul nu e foarte bun, iar strălucirea și reflexiile ecranelor digitale solicită foarte mult ochii copiilor.
Cât la sută din pacienții dvs estimați că au probleme tocmai din cauza acestui lucru? Ce vă spun ei și părinții lor când vin la consult?
Sunt puțini copii care acuză simptome pe care să le lege direct de activitatea la calculator. Acest lucru se întâmplă pentru că, pe de o parte, le face plăcere această activitate și nu își doresc să renunțe la ea, pe de altă parte pentru că au o toleranță și o mare capacitate de adaptare și chiar și apariția unor simptome poate trece nebăgată în seamă, fiind considerată de ei normală sau fără importanță.
În schimb, toți părinții se plâng de faptul că timpul pe care copiii lor îl petrec în fața ecranelor digitale este mult prea lung.
Ce senzații apar la copiii care stau mult la calculator?
Trebuie să spunem că ochii sunt extrem de solicitați în special la activitățile de aproape (scris, citit, computer, tabletă și mai ales telefon). Cu cât detaliile privite sunt mai mici - mai ales pe ecranele mici -, cu cât distanța de lucru e mai mică, cu atât efortul vizual este mai mare.
Solicitarea vizuală excesivă pe parcursul unei zile duce la apariția senzației de ochi obosiți, a durerilor de cap, uneori cu vedere dublă la aproape și frecvent cu vedere dificilă la distanță.
În timp, s-a observat că activitatea prelungită de aproape poate fi însoțită de apariția miopiei. Miopia se manifestă prin vedere scăzută la distanță.
Pe plan mondial, există o preocupare majoră legată de creșterea incidenței miopiei la copii, în special în țările din Asia, dar și în Europa și continentul american. Aceasta se corelează cu creșterea nivelului de educație al populației globului, cu timpul dedicat studiului, ce implică activitate vizuală prelungită, în special la calculator în ultimii ani. La acestea se adaugă și timpul din ce în ce mai redus petrecut în aer liber, în spații largi, situații în care ochii se relaxează.
De asemenea, utilizarea de la vârste mici a dispozitivelor digitale, în special a celor de dimensiuni mici, ținute aproape de ochi, poate duce în timp la apariția unor probleme serioase vizuale. S-a constatat apariția unor cazuri acute de strabism - „ochi încrucișați” - după utilizarea prelungită de către copii cu vârsta sub 5 ani a telefoanelor mobile, ținute la o distanță de sub 20 centimetri. Soluția în aceste cazuri este evidentă: întreruperea utilizării acestor dispozitive.
Cât timp ar fi indicat să stea copiii în fața ecranelor într-o zi, pentru a reduce riscurile apariției unor afecțiuni oftalmologice?
Nu putem să ne opunem evoluției și nu e recomandat să-i împiedicăm pe copii să folosească tehnologia modernă. Dar trebuie să ținem un echilibru, pentru că ne dorim înainte de toate să avem copii sănătoși.
Pentru asta, urmând niște reguli simple, putem reduce riscurile apariției unor probleme vizuale.
Este importantă efectuarea controalelor oftalmologice periodice, chiar dacă copiii nu se plâng de nimic. Academia Americană de Oftalmologie Pediatrică recomandă examinarea preventivă a copiilor de la 6 luni, apoi la 1 an, 3 ani, 5 ani și în perioada școlară la fiecare doi ani. Dacă există probleme vizuale, la copiii purtători de ochelari controalele trebuie să se facă la fiecare 6 luni.
Legat de perioadele petrecute la calculator, recomandările sunt ca la copiii mici expunerea zilnică la orice înseamnă ecran digital (televizor, calculator, tabletă) să fie de maximum o oră, iar la copiii mari și adolescenți, de două ore. Este de încurajat îmbinarea mai multor tipuri de activități pe parcursul zilei, cu pauze frecvențe de la activitatea la computer, care să implice modificări ale posturii și activități fizice.
Există o regulă care este recomandată și adulților – la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde privirea să fie îndreptată la distanță de minim 10 metri. Astfel, ochii se relaxează și nu mai apăr simptome neplăcute.
De asemenea, este importantă poziția în care stau copiii la calculator. Spatele trebuie să fie drept, picioarele să atingă podeaua, ecranul calculatorului trebuie să fie sub nivelul ochilor cu un unghi de 15-20 grade, iar distanța recomandată față de ochi între 45-70 de centimetri.
Să nu uităm că noi adulții suntem un model pentru copii, iar dacă ei ne văd tot timpul în fața unui calculator sau telefon își vor dori să facă același lucru. Cred că cel mai important mesaj pe care ar trebui să îl reținem este să reducem la minimum activitatea în fața ecranelor digitale și să încurajăm copiii să aibă cât mai multe activități în aer liber. Și ar fi și mai bine ca mare parte din acest timp să îl petreacă împreună cu părinții. Iar timpul de calitate petrecut împreună cu copii, în special în aer liber, poate menține relațiile armonioase în familie, promovează o stare bună de sănătate și poate duce la prevenirea sau încetinirea evoluției miopiei la copii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bateti campii. Singura sansa competitiva pe care o au copiii de 15-18 ani in ziua de azi este sa caste urechile si ochii si sa bage informatie pe toate partile. Sa isi dezvolte skilluri pe care parintii nici macar nu le inteleg (social media, eSports, etc) si sa devina buni la asta. 2 ore? Ca sa ramana poporul prost si credul asa cum va place, nu? Invatam doar ce spune doamna invatatoare de la PSD.