Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ajutor, doamna doctor, copilul meu stă toată ziua cu ochii lipți de ecran!

Medicii recomandă ca în cazul copiilor mici expunerea zilnică la orice înseamnă ecran digital - televizor, calculator, tabletă - să fie de maximum o oră, iar în cazul copiiilor mari și adolescenți, de două ore, pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme la nivelul ochilor. 

Despre afecțiunile care pot apărea la copiii care stau cu orele în fața televizorului sau calculatorului ne-a vorbit dr. Monica Apostolescu, specialist oftalmolog.

Care sunt riscurile în cazul copiilor care stau multe ore în fața ecranelor de calculator? Ce probleme de sănătate pot apărea?

În urmă cu mai puțin de 20 de ani, copiii petreceau afară cea mai mare parte a timpului lor liber. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, ei petrec multe ore în interior, la școală, acasă făcând teme și jucându-se pe computer, tabletă, telefon sau uitându-se la televizor. Efectul acestui tip de comportament și al folosirii prelungite a dispozitivelor digitale are impact asupra dezvoltării fizice și psihice a copiilor.

Apar în ultimul timp multe probleme legate postura anormală pe care o adoptă copiii la calculator, cu dureri de spate, de gât, probleme legate de sedentarismul prelungit - cu scăderea capacității de efort fizic, creștere în greutate - și, desigur, probleme vizuale.

Folosirea îndelungată și, cu precădere, înainte de culcare a dispozitivelor digitale este însoțită frecvent de insomnii, uneori coșmaruri, stare de iritabilitate și agitație, mai ales la copii.

Privitul la computer, tabletă sau telefon solicită mecanisme complexe vizuale, pe care copiii nu le au dezvoltate pe deplin. Spre deosebire de imaginile pe o hârtie tipărită, contururile nu sunt întotdeauna precise, contrastul nu e foarte bun, iar strălucirea și reflexiile ecranelor digitale solicită foarte mult ochii copiilor.

Cât la sută din pacienții dvs estimați că au probleme tocmai din cauza acestui lucru? Ce vă spun ei și părinții lor când vin la consult?

Sunt puțini copii care acuză simptome pe care să le lege direct de activitatea la calculator. Acest lucru se întâmplă pentru că, pe de o parte, le face plăcere această activitate și nu își doresc să renunțe la ea, pe de altă parte pentru că au o toleranță și o mare capacitate de adaptare și chiar și apariția unor simptome poate trece nebăgată în seamă, fiind considerată de ei normală sau fără importanță.

În schimb, toți părinții se plâng de faptul că timpul pe care copiii lor îl petrec în fața ecranelor digitale este mult prea lung.

(Foto Guliver/Getty Images)

Ce senzații apar la copiii care stau mult la calculator?

Trebuie să spunem că ochii sunt extrem de solicitați în special la activitățile de aproape (scris, citit, computer, tabletă și mai ales telefon). Cu cât detaliile privite sunt mai mici - mai ales pe ecranele mici -, cu cât distanța de lucru e mai mică, cu atât efortul vizual este mai mare.

Solicitarea vizuală excesivă pe parcursul unei zile duce la apariția senzației de ochi obosiți, a durerilor de cap, uneori cu vedere dublă la aproape și frecvent cu vedere dificilă la distanță.

În timp, s-a observat că activitatea prelungită de aproape poate fi însoțită de apariția miopiei. Miopia se manifestă prin vedere scăzută la distanță.

Pe plan mondial, există o preocupare majoră legată de creșterea incidenței miopiei la copii, în special în țările din Asia, dar și în Europa și continentul american. Aceasta se corelează cu creșterea nivelului de educație al populației globului, cu timpul dedicat studiului, ce implică activitate vizuală prelungită, în special la calculator în ultimii ani. La acestea se adaugă și timpul din ce în ce mai redus petrecut în aer liber, în spații largi, situații în care ochii se relaxează.

De asemenea, utilizarea de la vârste mici a dispozitivelor digitale, în special a celor de dimensiuni mici, ținute aproape de ochi, poate duce în timp la apariția unor probleme serioase vizuale. S-a constatat apariția unor cazuri acute de strabism - „ochi încrucișați” - după utilizarea prelungită de către copii cu vârsta sub 5 ani a telefoanelor mobile, ținute la o distanță de sub 20 centimetri. Soluția în aceste cazuri este evidentă: întreruperea utilizării acestor dispozitive. 

Cât timp ar fi indicat să stea copiii în fața ecranelor într-o zi, pentru a reduce riscurile apariției unor afecțiuni oftalmologice?

Nu putem să ne opunem evoluției și nu e recomandat să-i împiedicăm pe copii să folosească tehnologia modernă. Dar trebuie să ținem un echilibru, pentru că ne dorim înainte de toate să avem copii sănătoși.

Pentru asta, urmând niște reguli simple, putem reduce riscurile apariției unor probleme vizuale.

Este importantă efectuarea controalelor oftalmologice periodice, chiar dacă copiii nu se plâng de nimic. Academia Americană de Oftalmologie Pediatrică recomandă examinarea preventivă a copiilor de la 6 luni, apoi la 1 an, 3 ani, 5 ani și în perioada școlară la fiecare doi ani. Dacă există probleme vizuale, la copiii purtători de ochelari controalele trebuie să se facă la fiecare 6 luni.

Legat de perioadele petrecute la calculator, recomandările sunt ca la copiii mici expunerea zilnică la orice înseamnă ecran digital (televizor, calculator, tabletă) să fie de maximum o oră, iar la copiii mari și adolescenți, de două ore. Este de încurajat îmbinarea mai multor tipuri de activități pe parcursul zilei, cu pauze frecvențe de la activitatea la computer, care să implice modificări ale posturii și activități fizice.

Există o regulă care este recomandată și adulților – la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde privirea să fie îndreptată la distanță de minim 10 metri. Astfel, ochii se relaxează și nu mai apăr simptome neplăcute.

De asemenea, este importantă poziția în care stau copiii la calculator. Spatele trebuie să fie drept, picioarele să atingă podeaua, ecranul calculatorului trebuie să fie sub nivelul ochilor cu un unghi de 15-20 grade, iar distanța recomandată față de ochi între 45-70 de centimetri.

Să nu uităm că noi adulții suntem un model pentru copii, iar dacă ei ne văd tot timpul în fața unui calculator sau telefon își vor dori să facă același lucru. Cred că cel mai important mesaj pe care ar trebui să îl reținem este să reducem la minimum activitatea în fața ecranelor digitale și să încurajăm copiii să aibă cât mai multe activități în aer liber. Și ar fi și mai bine ca mare parte din acest timp să îl petreacă împreună cu părinții. Iar timpul de calitate petrecut împreună cu copii, în special în aer liber, poate menține relațiile armonioase în familie, promovează o stare bună de sănătate și poate duce la prevenirea sau încetinirea evoluției miopiei la copii.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Incep prin a declara sus si tare ca un copil trebuie crescut in natura, asa zis-ul "old school", cu separatie intre scoala pe hartie si joaca pe maidan... si teoria utopica se incheie aici. Generatia "mileniala" si dupa, este configurata sa interpreteze mai rapid ca oricand un bombardament de stimuli. Se vad deja modificari la nivel cerebral datorita unui lant de informatie continua. Am inceput prin a "consuma" cateva sute de mb/zi si am ajuns la cativa GB/zi lejer (o carte reprezinte 10-50 mb ). In cazul unui adolescent modern 2 ore reprezinta o cantitate ridicol de mica de informatie procesata pe zi. Daca conexiunea se face macar 50% structurat acel copil poate intrece intelectual toate generatiile anterioare. Necesitatea in lumea moderna pentru astfel de unelte de computare cu par este clara. Oftalmologii si dezvoltatorii de tehnologie deja lucreaza sa recuca impactul ecranelor. Ecranul si internetul nu o sa plece, copilul si adolescentul nu o sa se supuna, societatea nu o sa incetineasca, asa ca singurul lucru de facut este ca parintele modern sa se alature si prin exemplu sa readuca valori in viata copilului lui. Cum poate orice parinte sa ajunga la un grad atat de avansat de ipocrizie si sa impuna unui copil/adolescent 2 ore de ecran cand el insusi petrece mai mult de 10 ore pe zi pe el. Acest articol este citit pe un ecran doamna :)).
    • Like 0
  • 2 ore pe zi la un adolescent? Acelasi adolescent de la care ne asteptam sa intre la o facultate buna, sa isi faca toate temele, sa fie la curent cu viata politica, sa ajunga un om MATUR, PUTERNIC si RESPONSABIL?

    Bateti campii. Singura sansa competitiva pe care o au copiii de 15-18 ani in ziua de azi este sa caste urechile si ochii si sa bage informatie pe toate partile. Sa isi dezvolte skilluri pe care parintii nici macar nu le inteleg (social media, eSports, etc) si sa devina buni la asta. 2 ore? Ca sa ramana poporul prost si credul asa cum va place, nu? Invatam doar ce spune doamna invatatoare de la PSD.
    • Like 0
    • @ Daniel Flamaropol
      Ca gamer 100% chior, tot sunt de acord că 2 ore nu este plauzibil. Însă vă contrazic la alte câteva puncte: În primul rând părinții nu sunt interesați de cunoștințele politice ale copiilor. Rareori se întâmplă să fie, fiindcă minorii lor devin incomozi când au prea multe opinii, multe dintre ele poate naive sau în contradicție cu ce cred părinții. În al doilea rând, copiii, dacă sunt lăsați free să butoneze nu vor sta cu ochii beliți în Wikipedia, ci vor pierde vremea cu mult succes ore în șir. Trebuie să fie ori îndrumați, ori foarte deștepți/educați. În al treilea rând, nu sunt de acord că social media și eSports sunt foarte importante. Social media este util doar dacă ai ce să postezi sau dacă știi ce să cauți, ambele total independente de timpul petrecut. ESports-urile sunt relevante doar la nivele foarte înalte, nu te ajută cu nimic să le practici dacă nu câștigi. Probabil (cel mai probabil) există skilluri utile pe care părinții nu le înțeleg, dar cele două exemple date nu sunt printre ele. Ultimele 3 enunțuri sunt hate-venting. Proști și creduli sunt cu duiumu și pe web, iar doamnele învățătoare aberează indiferent de partid :) .
      • Like 1
    • @ Rareș Mocanu
      Hate-venting 100% la sfarsit, ai dreptate, dar eram nervos ca era dimineata :)) Pe de alta parte, social media este un skill fabulos. Nu ma refer la a posta chestii de pe 9gag. Ma refer la a sti sa construiesti si sa vorbesti cu o comunitate, la a intelege care sunt trendurile, la a sti cum sa vorbesti cu oameni si ce le place, ce nu le place, etc. Nu doar daca faci PR. Daca faci cam orice care are iesire la public sau de-a face cu el. Copiii o mai ard si pe Wikipedia si sunt destul de culti daca ii lasi (ma rog, nu TOTI, dar asta e valabil pt orice generatie). E-sports-urile ajuta enorm, creativitate, competitivitate, teamwork, problem-solving. Mult mai mult decat invatarea pe de rost a muntilor din Carpatii Occidentali, cu siguranta. Repet, sunt skill-uri pe care f des parintii nu le inteleg. Joaca nu e doar joaca. :) N-a zis nimeni sa nu fie indrumati, dar articolul sugera sa fie mami sau tati cu facaletul si sa ia copiii de la calculator ca sa ii... trimita afara? Sa-si faca temele copy-paste de la scoala? Intelegi tu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult