Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, după o victorie categorică în fața lui Hillary Clinton

Donald Trump este noul președinte al SUA, iar Hillary Clinton l-a sunat pentru a-și recunoaște înfrângerea, a anunțat CNN. 

Trump a reușit o lovitură impresionantă și a devenit cel de-am 45-lea președinte al SUA după un vot care a dat peste cap toate așteptările și a contrazis toate sondajele electorale. Acesta a câștigat voturile a 276 de electori, în timp ce Hillary Clinton a luat votul a doar 218 electori.

Aceasta din urmă l-a sunat pe contracandidatul său și și-a recunoscut înfrângerea.

Pe parcursul desfășurării alegerilor și al numărării voturilor Republica.ro v-a ținut la curent cu cele mai importante momente. Le regăsiți mai jos în ordine invers cronologică. 

UPDATE 9:44 Donald Trump a câștigat Arizona cu 11 electori.

Martin S. Martin, corespondență din SUA:

„La ora 2:40 în dimineața zilei de 9 noiembrie 2016, prin adăugarea a încă 20 de electori, obținuți prin victoria în statul Pennsylvania, Donald Trump a trecut pragul de 270 de electori și a devenit, spre surpriza unei lumi întregi, cel de al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

În primul lui discurs de președinte, Trump a informat auditoriul că a primit felicitările doamnei Hillary Clinton, care și-a recunoscut înfrângerea.

Este pentru prima dată în istoria țării că este ales președinte un cetățean care nu a fost niciodată ales într-o funcție politică.

El a fost purtat la victorie de o masă de oameni care și-au pus speranțele în platforma lui, de la care așteaptă schimbarea în bine a țării. Acești oameni au fost capabili să vadă, dincolo de limitele personalității lui Trump, curajul, bunele intenții și viziunea. Donald Trump vine la putere ca un președinte al nemulțumiților, al celor care simt că au fost nedreptățiți de sistem”.

UPDATE 9:40: Donald Trump este noul președinte al SUA, iar Hillary Clinton l-a sunat pentru a-și recunoaște înfrângerea, a anunțat CNN. 

UPDATE 9:35: În acest moment, CNN scrie că Trump are 257 de electori, Fox News că are 254 de electori, iar Nwe York Times că are 266 de electori.

UPDATE 9:29: Și CNN îl dă câștigător pe Trump în Wisconsin, potrivit proiecției sale Trump având 257 de electori.

UDATE 9:17: Donald Trump sosește la sediul său de campanie, unde, cel mai probabil, va ține un discurs.

UPDATE 9:07: John Podesta, coordonatorul campaniei lui Hillary Clinton, i-a trimis acasă pe susținătorii lui Hillary Clinton adunați la Javits Center, după ce le-a spus că aceasta nu va apărea în fața lor pentru a ține un discurs și le-a urat „Noapte bună!”. „Vom avea mai multe de spus mâine. Fiecare vot conteză, numărăm votyurile”, a spus el. Oamenii au început să părăsească clădirea.

UPDATE 8:58 Potrivit New York Times, Trump câștigă statul Pennsylvania. Aceasta victorie, scrie NYT, îl ridică pe candidatul republican la 264 de electori, la doar 6 distanță față de câștigarea alegerilor. Confom proiecției sursei citate, Hillary are 218 electori. 

UPDATE 8:48: CNN: Donald Trump va câștiga statul Alaska, ultimul stat în care s-au închis urnele. Alaska are trei electori, iar scorul a ajuns acum la 247 la 215 în favoarea lui Trump. Mai sunt așteptate rezultatele din șapte state, dintre care cel mai important este Pennsylvania, care are 20 de electori.

UPDATE 8:38: Atmosfera din tabăra susținătorilor lui Clinton, adunați la Javits Convention Center în New York. Tăcere, așteptare și rugăciune. Foto: Guliver Getty Images

UPDATE 8:33: Potrivit New York Times, șansele ca Donald Trump să câștige alegerile sunt de 95%.

UPDATE 8:11: Scorul proiectat de Fox News este de 254 la 215 electori în favoarea lui Trump. Potrivit Fox News, Trump câștigă și Nevada, cu 11 electori. 

UPDATE 8:10: CNN: Donald Trump va câștiga Utah cu șase electori. El are acum 244 de electori, iar Hillary Clinton 215.

UPDATE 8:06: Deznădejde în tabăra simpatizanților lui Clinton. CNN postează pe Twitter: „Cei care se gândesc să fugă în Canada după noaptea alegrilor s-ar putea să aibă probleme cu accesarea site-ului de imigrări”. Site-ul canadian de imigrări a căzut, mesajul care apare fiind „500 - Internal server error”.

UPDATE 7:39: Proiecția Fox News arată că statul Wisconsin, cu 10 electori, i-a revenit lui Trump. Potrivit acesteia, scorul este de 254 la 209 electori în favoarea lui Trump.

UPDATE 7:37 Hillary câștigă Nevada cu 6 electori și reduce din handicap, conform proiecției CNN. Trump are 238 de electori, în timp ce Hillary are 215. 

Corespondență din Statele Unite de la Martin S. Martin

  • „Lui Trump îi mai lipsesc 16 electori pentru a deveni președintele Statelor Unite. Prin victoriile în statele Wisconsin, Iowa și Georgia, scorul a devenit 254 la 209 pentru Trump. Votul popular se cifrează la 49% la 47%, tot în favoarea lui Donald Trump. Cu cei 55 de electori aduși de victoria din California și alți șapte ca urmare a succesului în Oregon, Hillary Clinton nu a putut recâștiga momentul favorabil. Pe toată durata campaniei, Hillary a condus în sondaje, uneori cu mai mult de 10%. Dar în această noapte, candidata democrată s-a plasat mereu în urmărire și a avut mereu o diferență nefavorabilă, pe care până în  ultima oră nu a putut-o recupera.Sunt așteptate rezultatele din statele Michigan, Pennsylvania, Utah, Arizona,Maine și New Hampshire. Teoretic, Hillary mai poate încă face cei 270 de electori necesari victoriei, dar acum drumul ei este cel greu, în timp ce Donald Trump este la un pas de izbândă”.

UPDATE 7:08: Donald Trump câștigă Iowa, cu 6 electori și, potrivit proiecțiilor CNN își mărește avansul față de Hillary Clinton. Scorul este acum de 238 la 209 electori în favoarea sa. 


UPDATE 6:51 Trump este la conducere. 232 de electori pentru el și doar 209 pentru Hillary, indică proiecțiile CNN.

UPDATE 6:49 Donald Trump, câștigă Georgia, cu 16 electori.

UPDATE 6:41 Hillary Clinton câștigă statul Washington, cu 12 electori, potrivit proiecției CNN.

UPDATE 6:37: Proiecție CNN: Trump conduce cu 216 electori. Hillary are 197 de electori.

UPDATE 6:35: Hillary Clinton are nevoie să câștige Michigan și Pennsylvania pentru a câștiga președinția SUA.

UPDATE 6:21: Potrivit proiecțiilor Fox News, scorul e de 222 la 202 în favoarea lui Donald Trump.

UPDATE 6:19: Potrivit proiecțiilor CNN, Hillary Clinton are votul a 197 de electori, iar Donald Trump votul a 187 de electori

Corespondență din Statele Unite de la Martin S. Martin

  • „În decurs de o oră lucrurile s-au schimbat uimitor. Hillary Clinton și-a adăugat la lista statelor câștigate Virginia, Colorado, Washington, California și Hawaii, ajungând la 202 electori, dar Trump a câștigat trei din statele cheie Ohio, Carolina de Nord și Florida, plus Montana și a urcat la 212 electori. Imposibilul începe să apară posibil. Dintre statele rămase, de primă importanță sunt Nevada, New Hampshire, Pennsylvania și Michigan. Lucrurile se arată pozitive pentru republicani și la alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților”.

UPDATE 6:10: 190 de electori pentru Clinton-186 pentru Donald Trump.

UPDATE: Trump a câștigat Florida cu 29 de electori. 

UPDATE 5:56 Trump a luat Carolina de Nord cu 15 electori.  Scorul este de 190 la 171 în favoarea lui Hillary Clinton

UPDATE 6:06 Hillary Clinton a câștigat California cu 55 de electori și Hawaii cu 4 electori, potrivit Fox News.

UPDATE: ora 5.50 Donald Trump 167 - Hillary Clinton - 122

UPDATE: ora 5:30 - Donald Trump 167 - Hillary Clinton - 109

UPDATE: ora 5:00 - Donald Trump 149 - Hillary Clinton - 109

Donald Trump

Iowa - 6 electori

Georgia - 16 electori

Florida - 29 de electori

Texas - 38 de electori

Ohio - 18 electori

Indiana - 11 electori

Tennessee - 11 electori

Alabama - 9 electori

Carolina de Sud - 9 electori

Missouri - 10 electori

Louisiana - 8 electori

Oklahoma - 7 electori

Kansas - 6 electori

Arkansas - 6 electori

Mississippi - 6 electori

Virginia de Vest - 5 electori

Nebraska - 4 electori

Idaho - 4 electori

Dakota de Sud - 3 electori

Dakota de Nord - 3 electori

Wyoming - 3 electori

Montana - 3 electori

Hillary Clinton

Nevada - 6 electori

Washington - 12 electori

New York - 29 de electori

California- 55 de electori

Hawaii - 4 electori

Illinois - 20 de electori

New Jersey - 14 electori

Virginia - 13 electori

Massachusetts - 11 electori

Maryland - 10 electori

Colorado - 9 electori

Connecticut - 7 electori

New Mexico - 5 electori

Rhode Island - 4 electori

Vermont - 3 electori

Delaware - 3 electori

District of Columbia - 3 electori

Corespondență Martin S Martin, din Statele Unite:

UPDATE ora 5.00

  • „Cu 95% de voturi numărate, alegerile din Florida sunt încă la scoruri atât de apropiate încât nu se poate declara un învingător. Tot nedecise încă sunt și alegerile din Ohio, Pennsylvania, Virginia, Carolina de Nord și New Hampshire”.

UPDATE ora 4.00

  • „Cu 2% din voturi numărate în statele Indiana și Kentucky, Trump conduce în Indiana cu 71% la 26% și în Kentucky cu 68% la 28%.
  • În ambele state, Donald Trump a fost declarat câștigător, ceea ce îi aduce 11 electori din Indiana și 8 electori din Kentucky.
  • În aceleași state conduc republicanii Todd Young (Indiana) și Rand Paul (Kentucky) pentru locurile din senat.
  • Și Hillary Clinton și Donald Trump au votat în această dimineață în New York City și amândoi urmăresc mersul alegerilor în același oraș”.

UPDATE ora 3.00

  • „FoxNews comunică rezultate din primul exit poll (sondaj obținut prin chestionarea celor care au votat):
  • Voturile în favoarea candidaților principali sunt egale - 42%
  • La întrebarea Cine va aduce cele mai multe schimbări s-a răspuns; Clinton 13%, Trump 82%
  • În domeniul experienței, Hillary Clinton a obținut majoritatea.
  • Alegătorii hispanici au votat 65% în favoarea candidatei democrate.
  • La alegerile din 8 noiembrie 2016 sunt și 12 locuri de guvernator. În prezent, distribuția guvernatorilor este: 31 republicani, 18 democrați, 1 independent”.

Alegeri SUA. Referendumuri pentru legalizarea marijuanei

UPDATE ora 2.00

  • „Peste patru ore se închid centrele de votare în Florida (29 de electori), Georgia (16), Carolina de Sud (9), Vermont (3), Virginia (13), Indiana (11) și Kentucky (8). În mai multe state, pe lângă alegerea politicienilor pentru diferite funcții, în ziua de 8 noiembrie 2016 s-a cerut opinia alegătorilor în subiecte cu totul diferite. În statul Tennessee s-a votat dacă să se permită vinderea băuturilor alcoolice în magazinele de supermarket.
  • Alte nouă state vor vota pentru sau împotriva legalizării marijuanei. În patru din ele, Arkansas, Florida, Montana și Dakota de Nord, se va testa folosirea drogului numai în scopuri medicale, în timp ce Arizona, California, Maine, Massachussetts și Nevada vor vota pentu folosirea liberă a marijuanei”.

UPDATE ora 1.00

  • „Primul ziar care își asumă riscul unui pronostic este cotidianul Washington Post. Potrivit simulărilor făcute pe baza sondajelor de până acum, câștigătoare ar trebui să fie Hillary Clinton, care - după părerea analiștilor publicației - va trece de numărul minim de electori necesari pentru a deveni președinte. Urmărind mersul sondajelor, simularea ziariștilor de la Washington Post arată că Hillary ar putea obține 275 de electori, față de 175 care ar fi de partea lui Trump.
  • Washington Post este un ziar cu un mare prestigiu câștigat în anul 1973, când reporterii lui Carl Bernstein și Bob Woodward, deveniți legende ale jurnamismului american, au completat investigația afacerii Watergate. Publicarea reportajelor lor a dus la demisia președintelui Richard Nixon”. 

Alegeri în SUA. Carolina de Nord cere prelungirea programului de votare

UPDATE ora 00.00

  • „La alegerile din 8 noiembrie 2016, toate cele 435 de locuri din camera reprezentanților a congresului american sunt scoase la vot. Ca să aibă majoritatea, un partid trebuie să ocupe cel puțin 218 de poziții. În prezent, republicanii sunt majoritari (247 la 188) în camera inferioară. Ca să câștige controlul, democrații ar trebui să fie victorioși în cel puțin 30 de noi districte congresionale, ceea ce nu pare ușor realizabil. Un număr mare de alegători este raportat în statele cheie. Comisiile electorale din Carolina de Nord au cerut prelungirea programului în secțiile de votare”.

Alegeri în SUA. Record de alegători

UPDATE ora 23.00

  • „În prezent, cele 100 de locuri din Senat (camera superioară a Congresului american) sunt împărțite astfel: 2 independenți, 44 democrați și 54 republicani. Astăzi sunt alegeri pentru 34 de locuri din Senat, dintre care 10 sunt ocupate de senatori democrați și 24 de republicani. Un număr de șapte dintre alegerile senatoriale, în special cele unde alegerea se face fiindcă senatorul existent se pensionează, sunt deschise oricărui rezultat. Aceste competiții au loc în statele Missouri, Indiana, Nevada, New Hampshire, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin și de ele depinde dacă republicanii vor menține controlul în Senat sau îl vor ceda democraților. Numărul record al alegătorilor înregistrați în acest an a fost 200.071.371 și a depășit cu peste 50 de milioane numărul alegătorilor din 2008. La alegerile anticipate, încheiate săptămâna trecută, au participat peste 44.900.000 de votanți, un alt record. Dintre alegătorii înregistrați, 69% sunt albi, 12% african-americani, 12% hispanici și 4% asiatici”.

Alegeri SUA. Niciun republican nu a devenit președinte dacă n-a câștigat Ohio

Corespondentul Republica, în Statele Unite, Martin S. Martin:

  • „În partea de est a țării. atenția maximă este fixată pe cele patru state cheie: Carolina de Nord și Ohio, unde centrele de votare se închid la ora 19:30 EST și Florida și Pennsylvania, unde votarea se termină la ora 20:00 EST. Până la această oră, în Florida au votat peste 50% din toți alegătorii înregistrați. Ohio este statul cu o reputație electorală unică. Din 1964 până în prezent, în toate ciclurile electorale, cetățenii statului au votat corect candidatul câștigător. În plus, niciun republican nu a ajuns la Casa Albă dacă nu a ieșit câștigător în statul Ohio”. 

Alegeri SUA. Cozi la secțiile de vot

Sursa: Guliver Getty Images

Corespondentul Republica, în Statele Unite, Martin S. Martin:

„Ora prânzului pe coasta de est (12:00 PM EST) și ora 9:00 pe coasta de vest (PST). Întreaga țară votează la această oră și peste tot sunt raportate cozi lungi la centrele de votare. Nu vom avea multe rezultate preliminarii și pronosticuri bazate pe ele pentru încă alte câteva ore bune. Dintre cele 50 de state americane, numai 34 au avut alegeri anticipate și cele mai multe dintre ele, dar nu toate, au interdicția de a comunica cifre înainte de ziua de 8 noiembrie. Din rezultatele publicate de statele care au permisiunea să o facă, am aflat că la alegerile anticipate s-au prezentat mai mulți alegători democrați decât republicani și că doamna Clinton conduce în Florida (39,9%/ 33,5%), Nevada (40,6%/ 35,43%), Carolina de Nord (41,7%/ 31,9%) și Utah (45,4%/ 39,9%), iar Trump conduce în Colorado (35,2%/ 34,8%).”

Alegeri în SUA. La ce oră vom afla numele președintelui

Votul care va decide noul președinte al SUA este în plină desfășurare în cele 50 de state americane care se întind pe opt fusuri orare. La ora opt dimineața, ora României, va fi închisă ultima secție de votare.

Însă până atunci, numele viitorului președinte american va fi cel mai probabil cunoscut deja. La 6 dimineața, ora României, secțiile de vot de pe Coasta de Vest se închid, iar istoria sugerează că tot atunci este aflat câștigătorul. BBC amintește că, în 2008, acesta a fost anunțat exact la acea oră. În 2012, 15 minute mai târziu.

Pentru a ajunge la Casa Albă, unul dintre cei doi candidați, Hillary Clinton sau Donald Trump, trebuie să câștige voturile a 270 din cei 538 de electori, răspândiți în fiecare stat (California are 55 de electori, în timp ce Wyoming, cu o populație mai redusă, are doar 3). Sistemul electoral american se bazează atât pe votul popular, cât și pe votul prin electori. În 48 de state, se aplică principiul „câştigătorul ia totul”, iar candidatul care va întruni majoritatea votului popular într-un stat va obţine toți electorii acelui stat. În Maine şi Nebraska, însă electorii sunt repartizaţi proporţional.

Cele mai multe state americane sunt predominant republicane sau predominant democrate: în unele însă lucrurile nu sunt atât de sigure, preferințele alegătorilor oscilează, iar ele sunt cele care vor face diferența. 

Statele cheie, care vor decide rezultatul final, s-au restrâns la patru: Ohio, Florida, Pennsylvania și Carolina de Nord. În trei din ele, conduce Trump (Florida 0,2-2,2%, Ohio 3,5% și Carolina de Nord 1%), în timp ce în Pennsylvania Hillary Clinton are un avans de 1,9%. Un sondaj FoxNews o plasează pe candidada democrată are 274 de electori, în comparație cu rivalul ei care are 201 electori.

Republica.ro vă va ține la curent cu evoluția votului în timpul nopții și va prezenta dimineața numele noului președinte american. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apostol check icon
    Victoria lui Trump nu e categorica, doar a primit aprox. 3 milioane voturi mai putin decat Clinton. Intram intr-o perioada noua, in care dictionarul devine relativ iar diferenta intre minciuna si adevar, intre ratiune si dementa, intre realitate si mituri, nu mai are importanta la urne. Presedintele 45 USA e Bannon, iar Trump este marioneta lui. Ideologia/Program politic Bannon sunt naziste. El o spune clar, transparent si mandru: ultra nationalism alb, rasism galopant, inchidere economica si atatarea contra presei libere, demolarea structurii societatii americane si crearea "noii" societati monolit. Revolutie sustinuta de "popor". Vin timpuri negre.
    Speranta e in fortele sociale americane inca lucide. Profetii nu am.
    • Like 0
  • O lume intreaga pare consternata la rezultatul acestor alegeri din SUA.
    Nu existau decat 2 variante si nici una mai buna decat cealalta.
    In asa numitele democratii se spune ca presedintele este un simbol.
    Fals! La americani spre exemplu este o marioneta.
    Faceti o analiza la ultimile 2 mandate si veti vedea cat de increzatori au fost o anumita categorie de cetateni, asteptand chiar rasturnari ale unor conceptii si cu s-au ales.
    Acum o lume sta cu emotii datorita balivernelor scoase necontrolat in campanie.
    Din pacate interesele americii nu sunt identice cu anumite moduri de a gandi si cu asta se va confrunta in curanda si noua marioneta!
    • Like 0
  • check icon
    atentie la sistemul/metodologia desemnarii si alegerilor in america. În politica modernă, alegerile primare au fost descrise ca fiind un vehicul/filtru important pentru adoptarea deciziilor de catre oamenii politici din interiorul unui partid/alianta in conformitate cu dorintele si nazuintele alegătorilor. Statele Unite ale Americii este una dintre cele câteva țări in care are loc selectarea populara a candidaților (presedinte, guvernatorii și legislatorii, oficiali locali si consilieri). partidul/alianta desemneaza (in Democratic/Republican National Committee) candidatul prin : 1. negociere politica privind figura/profilul ce urmeaza sa fie propus. 2. evaluarea propunerilor pe baza grilei/sablonului privind profilul candidatului ideal. 3. verificare interna pe baza de dosare a vietii si realizarilor a propunerilor ce au depasit pct 1. si 2. 4. evaluarea echipelor de campanie/institutiilor care au fost atrase de fiecare candidat. 5. evaluarea propunerilor si tehnicilor de imbunatatire a figurii/profilului candidatilor rezultati din negocierile de la pct 1.-3. si care se propun ca subiect echipelor de campanie/institutiilor in vederea construirii imaginii ideale 6. evaluarea financiara privind efortul cheltuielilor din campanie. 7. vot popular într-un sistem de alegeri primare. alegerile primare sunt organizate de către administrația publică pentru publicul larg, public care consimte sa-si recunoasca inregistrarea politica. in spatele deciziilor privind alegerile asumate de greii partidelor exista o multime de think tank or policy institute, research institute. in principiu, dupa alegerile primare, politicienii simt "pulsul" atmosferei interne si realizeaza ajustari la figura/profilul candidatilor prin intermediul echipelor de campanie/institutiilor. chiar in conditiile in care se vad diferente majore, ei nu au cum sa iasa din cursa si trebuie sa mearga inainte. in alta ordine de idei, cu multa vreme ininte de a-si depune votul final, candidatii sunt prezentati publicului cu partile pozitive de catre suporterii lui si cu partile negative de catre opozantii lui. candidatii functioneaza la impulsurile transmise de echipele de campanie/institutiilor, rasul, plansul, gluma, ... toate sunt invatate si repetate apoi livrate publicului la momentul intalnirilor cu acesta. echipele de campanie/institutiile cu diferitele lor compartimente prezinta greilor partidelor/asociatilor urmatoarele elemente (pct.5.) : comparative politics, international political economy, international relations, political theory, public administration, public law and political methodology. apoi dupa votul primar : tehnicile de integrare sociala positivism, interpretivism, rational choice theory, behaviouralism, structuralism, post-structuralism, realism, institutionalism, and pluralism. concluzie : votul final, prin reprezentanti, este un concurs privind confirmarea justetii criteriilor de desemnare a candidatului ideal. indiferent cine castiga alegerile in usa, gruparile din spatele acestuia utilizeaza teoriile stintifice pentru a asigura continuitatea in : stability, justice, material wealth, peace and public health of usa.
    • Like 0
  • Mda, Donal Trump este al 45-lea presedinte american si serverele oficiului canadia pt imigranti s-au blocat ! :)
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      check icon
      Duca-se!
      • Like 0
  • check icon
    "Urmărind mersul sondajelor, simularea ziariștilor de la Washington Post arată că Hillary ar putea obține 275 de electori, față de 175 care ar fi de partea lui Trump." Pai si restul pana la 538 de partea cui sunt? E groasa daca pana si WaPo, care e de stanga, a pus-o pe Clinton la un stat distanta de a pierde alegerile. Pierde Colorado si s-a terminat.
    • Like 1
  • check icon
    In Carolina de Nord, unde in mod traditional democratii voteaza devreme in numar mai mare decat republicanii, s-a inregistrat o scadere masiva a votantilor de culoare fata de 2012, cuplata cu o crestere masiva a prezentei la urne in randul independentilor , a republicanilor si a hispanicilor fata de 2012. Hispanicii sunt mult mai putini decat cei de culoare, iar cresterea in randul hispanicilor nu e de ajuns pentru a contracara scaderea in randul celor de culoare. Per total, semne proaste pentru Clinton si excelente pentru Trump in Carolina de Nord.
    • Like 1
  • check icon
    Clasa muncitoare din Michigan, ramasa fara locuri de munca in urma acordurilor internationale paguboase precum NAFTA si TPP, a iesit la vot in numar mare astazi. E foarte posibil ca Trump sa castige MI, un stat care de zeci de ani voteaza democrat, ceea ce ar fi un dezastru pentru Clinton. Ne aducem aminte, cu 12 ore inainte de algerile primare Clinton il conducea pe Sanders 66%-29%. A doua zi Sanders a castigat alegerile cu un mesaj anti-globalism si pro-muncitori, exact ca Trump.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult