La nivelul PSD și al celor aproape 40.000 de membri PSD care au funcții în middle management, în managementul local și central de stat s-a format impresia că partidul a fost capturat de serviciile de informații românești, a afirmat miercuri seara sociologul Alin Teodorescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
„S-a format la nivelul PSD și al celor aproape 40.000 de membri care au funcții în middle management, în management local și central, de stat evident, s-a format impresia că partidul a fost capturat de serviciile secrete, întâi de Victor Ponta și clica formată în jurul lui, cu Bănicioiu, Ghiță, Șova, el fiind binecunoscut în partid ca fiind ofițer acoperit chiar în perioada cât a fost procuror și a trebuit să renunțe. (...) Nu era legendă, era informație. Se știa că (Victor Ponta - n.n.) a fost ofițer acoperit într-o anumită perioadă a vieții”, a declarat miercuri seara Alin Teodorescu la Digi24.
Fostul consilier al lui Adrian Năstase a spus că nu știe dacă premierul Mihai Tudose este ofițer acoperit, dar „e foarte apropiat de SRI”, și „pare din filmul SRI”.
În opinia lui Teodorescu, nominalizarea lui Mihai Tudose în funcția de premier înseamnă din partea președintelui PSD Liviu Dragnea o „cedare în fața SRI”.
„ Este foarte interesant. La începutul mandatului (lui Liviu Dragnea - n.n.) de președinte al partidului, a fost împotriva acestui grup de agenți de influență ai serviciilor de informații românești. În ultima perioadă se vede că nu mai are ce să facă sau încearcă să caute o punte de legătură, pentru că nominalizarea lui Mihai Tudose înseamnă o cedare în fața SRI de data asta, așa cum fusese cu Victor Ponta, o cedare în fața SIE”, consideră sociologul Alin Teodorescu.
Întrebat dacă în PSD există senzația că Liviu Dragnea joacă de partea serviciilor de informații, Teodorescu a spus că încă nu și că „încă se consideră că Liviu Dragnea rezistă în fața asaltului serviciilor de informații asupra celui mai puternic partid”.
Despre informația legată de o posibilă ruptură între premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea sociologul crede că este „o dezinformare”, adăugând că președintele PSD nu are nicio șansă să evite închisoarea în cazul celei de-a doua condamnări dacă nu sunt modificate legile justiției.
„Liviu Dragnea vrea și trebuie să modifice legile justiției. Dacă nu le modifică nu are nicio șansă să fie premier, să candideze la președinția României - degeaba ar candida că ar pierde oricum - , nu are nicio șansă să evite închisoarea în cazul celei de-a doua condamnări. Și atunci, după două încercări, o încercare prin puterea executivă la sfârșitul lui ianuarie, apoi prin puterea legislativă în mai, ambele nereușite, prima datorită reacției publicului românesc, cea de-a doua datorită instituțiilor românești și străine, acum încearcă cu Mihai Tudose”, a spus Alin Teodorescu, care îl vede pe Tudose mult mai puțin maleabil decât Sorin Grindeanu.
„Dacă nu reușește să rezolve problema lui Dragnea pe o cale legală, Tudose va încerca să-l schimbe pe Liviu Dragnea”
„Îl cunosc destul de bine (pe Mihai Tudose - n.n.), dacă nu reușește să rezolve problema lui Dragnea pe o cale legală care să nu îl compromită, atunci va încerca să-l schimbe pe Liviu Dragnea, ceea ce va duce la tulburări în partid”, este de părere fostul deputat PSD.
El consideră că o a doua criză politică precum cea generată în partid de Sorin Grindeanu i-ar putea fi fatală lui Dragnea, pentru că Tudose are sprijin în partid.
„Părerea mea e că vom vedea treptat că Dragnea cedează. Oamenii din partid din ce în ce mai mult consideră că Dragnea este toxic pentru partid, din ce în ce mai mult. (...) Alternativa din păcate nu există. Dacă vorbeam de Năstase, în 2015, alternativa era Ponta, Geoană, Rus, era o pleiadă de nume. Acum nu mai e nimeni, pentru că în jurul lui Dragnea nu s-a format acel mecanism de selecție politică a următoarei garnituri”, crede Alin Teodorescu.
„E cea mai proastă perioadă de guvernare a PSD”
Referitor la guvernarea social-democraților, sociologul crede că este „cea mai proastă perioadă de guvernare” pe care a avut-o PSD vreodată.
„Nu s-au ocupat de guvernare, s-au ocupat de încercarea de a schimba legile justiției. La o lună de la preluarea guvernării, la sfârșitul lunii ianuarie 2017, Guvernul a încercat să treacă o ordonanță de urgență care a scos 600.000 de oameni în stradă. A fost făcută cu obiectiv un singur om și în colateral cu ușurarea situației a altor 100-120 de oameni, care au fost la un moment dat lideri politici sau lideri instituționali în România, au pus mâna pe fonduri publice, parchetele i-au trimis în judecată, judecătorii i-au condamnat. Ținta fundamentală nu a fost îndeplinirea programului de guvernare, satisfacerea agendei publice, publicului, dialogul cu partenerii instituționali interni și internaționali, ci încercarea de a pune mâna pe justiție”, a declarat Teodorescu.
Sociologul a întărit ideea că principalul beneficiar al tuturor acestor acțiuni ale PSD este Liviu Dragnea.
Potrivit fostului secretar de stat cu rang de ministru din Guvernul Năstase, PSD „nu mai există” ca organizație dinamică.
„E o federație de clici, cum ați văzut și în luna iunie, când au încercat să dea jos propriul Guvern și imediat s-au repoziționat o parte dintre lideri pro și contra Liviu Dragnea, evident mai mulți către Liviu Dragnea. Este o federație de clici cu interese economice destul de pronunțate, nu mai există mecanism intern de selecție. Nu mai poți să faci o selecție a cadrelor din rangul doi sau din rangul trei”, a arătat Alin Teodorescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca asa cred ei, este problema lor. Tot domniile lor aveau niste trairi intense pe tema Soros, insa constat ca le-a mai trecut intre timp.
Ce se vede insa destul de clar este ca aceasta grupare este penetrata si confiscata de infractori dovediti - in frunte cu al lor "il comandante". Nici celelalte partide nu par sa o duca mult mai bine in aceasta privinta, insa nu stiu daca au reusit sa atinga nivelul psd-ului (situat la "low-low"). Poate la incompetenta - unde batalia este apriga iar rezultatul se vede a fi foarte strans.
Iar revenind la membrii psd, era o vreme cand mai acordam ceva circumstante de "naivitate" celor ce aderau la aceasta grupare - tinand cont de "reputatia" arhicunoscuta a respectivei intovarasiri. Nu mai este cazul!
Nici n-ar fi rău să fie infiltrată de agenți SRI sub acoperire, măcar așa se mai poate face ceva...