Foto: Inquam Photos / George Călin
Care-i faza cu demisiile? De fiecare dată când un dezastru se întâmplă în țara asta, primul lucru la care se gândește absolut toată lumea este să arate cu degetul spre cineva și să ceară o demisie, două, trei, câte or fi, numai să piardă cineva o funcție.
Dar sincer acum, chiar credeți cu adevărat că dacă Arafat demisiona la Colectiv, incendiile de la Piatra Neamț și cel de la Balș nu ar mai fi avut loc? Sincer, chiar credeți asta? Dacă da, aduceți-vă aminte că Ponta și-a dat demisia la Colectiv. S-a schimbat ceva și nu m-am prins eu?
Acum să presupunem că Arafat și Cercel chiar demisionează. Și? Cu ce ne ajută pe noi asta, domnișoară? Infrastructura sanitară tot subdezvoltată rămâne, sistemul de termoficare din București tot vechi rămâne. Ei pleacă, noi rămânem și… ? Și ce? Și ne întoarcem la ale noastre, mulțumiți cu o demisie sau două, iar spitalele tot sub standarde, țevile tot ruginite și așteptăm cuminți următorul dezastru. Dar suntem ok, ne-am făcut „datoria”, am cerut demisiile, suntem cei mai tari, toate problemele s-au rezolvat. Ca atunci când Ponta și-a dat demisia și subit toate controalele chiar s-au făcut corect, fără „atenții” și treceri cu vederea și nici un alt incendiu nu a mai avut loc. Ah, stai…
Indiferent cine își dă demisia acum, sistemul sanitar rămâne la fel, sistemul de termoficare la fel. Nimic nu se schimbă. Absolut nimic. Demisia unui om, în acest moment, pur și simplu nu aduce înapoi persoanele care mor în astfel de dezastre și nu rezolvă problemele reale peste noapte. Nu despre demisii e vorba. În spatele tuturor acestor tragedii stă un sistem profund defect. Iar următoare tragedie e după colț, ne așteaptă.
Ceea ce contează acum e răspunsul la întrebarea „ce facem?!”. Ce facem ca să schimbăm cu adevărat ceva? Atât noi, cât și politicienii. Sunt proaspăt aleși și sunt datori să respecte voturile primite. Dar eu una mă aștept la soluții și din partea cetățenilor. Mă aștept să văd oamenii luând atitudine și implicându-se cu adevărat în deciziile care ne vor guverna traiul în această țară. Pentru că doar așa se pot schimba lucrurile, doar cu participarea tuturor, nu doar a politicienilor. Iar asta e un fapt dovedit fix acum 3 ani, în piață. Fix pe 29 ianuarie când protestele erau în plină desfășurare, iar OUG 13 a fost retrasă în urma presiunii puse pe Guvern de 600.000 de cetățeni. Repetați după mine, cu voce tare, ce-tă-țeni, cetățeni.
Pentru toate dezastrele din spitale, corupție, instituții defectuase și multe alte nereguli din țara asta nu sunt de vină numai politicienii sau guvernanții. Că nu doar ei trăiesc în țara asta. Zi de zi trecem pe lângă persoane care aruncă un chiștoc sau o hârtie pe jos, nu le spunem absolut nimic, iar apoi acuzăm primarul, firma de salubritate, poliția locală și politicienii. Dar nimeni, absolut nimeni nu-i spune persoanei care a aruncat pe jos să nu mai facă asta. Pentru că nu e treaba noastră, a cetățenilor, „autoritățile să-și facă treaba”. Serios? Dar cetățenii când își vor face treaba?
E cum a zis Nelu Tătaru, după incendiul de la Piatra Neamț, toți suntem de vină. Am mai zis asta, suntem ignoranți și pasivi și creăm astfel un sistem care ne prinde din urmă și care ne demonstrează de fiecare dată, cu durere, că ceva facem greșit. Noi, cetățenii, când ne dăm demisia?
Dar nu vreau demisii. Și nici păreri de rău sau condoleanțe și nici acuzații. Și nicio anchetă nu mă încălzește cu nimic. Ce vreau eu acum sunt soluții și rezolvări. De ambele părți, politicieni și cetățeni. Pentru că cetățeanul român mereu are dreptul să „nu”, dar niciodată nu are dreptul să „da”, iar politicianul are mereu scuze sau păreri de rău. Vreau ca cetățenii să conștientizeze că au dreptul să „da” și mai ales, că au puterea să se impună și îmi doresc ca politicienii să nu se mai ascundă în spatele unor formalități și să pornească de acum procese care să aducă rezolvarea problemelor. Vreau să renunțăm la zidul construit între cetățeni și politicieni și să realizăm că înainte de orice suntem oameni, că trăim în aceeași comunitate și că suntem toți datori să ne asigurăm că lucrurile funcționează cum trebuie.
Desigur, lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Dar peste o lună mi-ar plăcea să aud că s-au alocat investiții majore pentru infrastructura de sănătate și că societatea civilă se implică în procesul decizional.
Articol publicat și pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă incerci să - i faci observatie cuiva care incalca legea te alegi cu injurii, limbaj violent si chiar gesturi violente, fiindcă nu le este teama de lege, nici de cei (politisti, pe care ii agreseaza) care ar trebui să aplice legea (amenda)!
Dar in spatele sistemului sunt intotdeauna oameni, in mare parte birocrati obisnuiti cu statul la stat,
S-a spus ca spitalul “Matei Bals” a primit foarte multe fonduri de-a lungul timpului....fostul manager (acum parlamentar cu imunitate) nu a gasit de cuviinta sa doteze spitalul cu o centrala proprie pentru a nu mai depinde de alimentarea cu apa calda si caldura de la sistemul de alimentare al orasului.
Spitalul arata (cel putin pe afara) jalnic, probabil ca nici in interior nu-i mai breaz!
Din punctul meu de vedere, vinovati (de cea ce s-a intamplat si se intampla in spitalele din Romania) sunt managerii vechi si noi ce au dormit in cizme, acestia fiind interesati (in mare parte) doar de pastrarea posturilor si castigurile personale.
Cetatenii platesc taxe si impozite si trebuie in schimb sa primeasca servicii medicale decente.
Comportamentul cetatenilor in public tine de educatie si este o alta discutie!
Romania curata, cinstita, civilizata, educata sunt deziderate pe care trebuie sa le transformam in realitate fara cinism si fara ipocrizie.
--- DE CE NU SE INTAMPLA ASA CEVA PRIN ,BANAT,, CLUJ -NAPOCA, IN ARDEAL , DE FAPT, ??????????????
---- OMUL SFINTESTE LOCUL ,, sa fie foarte clar,,
--- Ce vina are ,Domnul premier ,,sau ministru al sanatatii ca ,cei de acolo ,d-ai casei ,nu respecta regulile minime , si nici NU ,,raporteaza ,pericolele , ptr ca NU le cunosc ,NU sunt aprox. profesionisti ,
---Daca acel ,manager, raporta ,informa ca;;acolo ,nu este caldura, si bolnavii vor trebui sa instaleze,, aeroterme cu sursa deschisa de caldura, intr-o atmosfera plina de oxigen , ???
--- Si un ,elev de clasa VIII-a , trebuie sa stie ,ca este mare pericol !!Ce nu este clar,, La fel cred ca a fost si la Piatra -Neamt , Dar , specialistii in domeniu ,vor demonstra , Adevarul !!
Ati auzit de PROBLEM SOLVING in scolile si universitatile din statele avansate? Dar de CERCURILE VICIOASE? Cu siguranta da! .. Incercati sa reprezentati problemele noastre prin asemenea cercuri....Exista insa si CERCURI VIRTUOASE in care s-ar putea transforma aceste cercuri vicioase , daca.... .... Din pacate insusi conceptul CERC VIRTUOS ESTE IGNORAT TOTAL IN ROMANIA si in scolile ei.. Cum sa mai analizam deci cerintele transformarii cercurilor vicioase in cercuri virtuoase daca nici macar nu stim de inseamna asa ceva!??? Este mult mai usor si simplu sa manipulezi, sa utilizezi termeni exotici (mai ales in ROMGLEZA!) sa lansezi gogorite mediatice, sa simulezi, sa fii demagog si ipocrit, sa dai cu pumnul in masa, sa te certi in talksow-uri inutile, etc. Parerea mea este ca NE FURAM SINGURI CACIULILE continuand asemenea practici contraproductive mai ales in massmedia si social media.....
PS. De asemenea aș mai propune ca cetățenii care nu participă la vot să nu aibă dreptul să candideze și să fie aleși, ba chiar și să depună reclamații care să vizeze primarii și consilierii locali (incl. județeni), guvernul, președintele și toate organele administrative naționale !
Zi de zi , pana acum peste 4 milioane de romani si-au dat demisa, au plecat din tara si marea majoritatea nu se vor mai intoarce. Cu mici exceptii, bombardierii prinsi si alti infractori care sunt facuti pachet si trimisi cu curse charter in tara.
Multi au incercat safie buni cetateni, sunt cateva sute de organizatii civice care chiar fac ceva pentru a aimbunatati lucrurile, In mod sistematic sunt contrati si impiedicati, prin legi aberante, prin birocratie, prin nesimtirea celor care au puterea de decizie si a majoritatii care ridica din umeri.