Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am dârdâit la proteste ca duminică să stăm acasă?!

Revoluția luminii

Candidații USR nu sunt fără de păcat. Candidații PMP nu sunt fără de păcat. Candidații PNL nu sunt fără de păcat. Candidații PSD nu sunt fără de păcat. Candidații… aș putea enumera mai multe partide, dar nu despre asta e vorba. E de fapt mai simplu: niciun politician nu este fără de păcat. Dar trebuie să-i alegem. Oricum, nu despre politicieni vreau să vorbesc.

Mulți s-au supărat când Nelu Tătaru a spus, după incendiul de la secția ATI a spitalului din Neamț, că suntem toți de vină. Eu cred că a avut dreptate. Pentru că după 30 de ani de democrație încă nu ne asumăm că puterea este a poporului.

Acum 4 ani am ales calea ignoranței și a delăsării, iar scorul dezastruos de la alegerile parlamentare din 2016 ne-a scos în stradă în ianuarie 2017. După 6 luni de proteste și după 10 august am realizat că adevăratul lor efect se va vedea la alegeri. Până acum am avut 3 rânduri de alegeri care au demonstrat acest lucru, în special cele locale.

Însă pentru noi punctul zero al democrației sunt alegerile parlamentare. Parlamentul reprezintă puterea legislativă, acolo ajung oamenii care decid pentru noi în următorii 4 ani. Și acum, de Ziua Națională, mă întreb dacă după experiența ultimilor 4 ani suntem deciși să ne asumăm noi guvernarea. Noi, cetățenii.

Așadar, gândul meu se îndreaptă către cetățeanul de rând. Către cel care stă acasă, pasiv și se bucură de democrație așteptând „să facă statul”. Să fiu sinceră, sunt mai supărată pe cetățeni decât pe politicieni. Pentru că politicianul nu ajunge nicăieri fără votul cetățeanului, direct sau indirect. Pentru că Liviu Dragnea, spre exemplu, nu a fost problema, a fost efectul unui sistem creat din pasivitatea și ignoranța noastră, a tuturor.

Sunt mai supărată pe cetățeni, pentru că ne complacem în ignoranță și alegem calea mai ușoară, cu „toți sunt la fel” și cu „votul meu nu contează” sau „nici unul nu e demn de votul meu”. Pentru că vrem să ne fie mai bine, dar nu facem parte din comunitate, nu ne implicăm și ne ducem traiul așa, din inerție, „ne descurcăm”.

Oare ne-am dat seama de cât de importanți suntem în societate? Oare ne-am dat seama, după protestele din ianuarie-februarie 2017 că putem schimba lucrurile? Oare ne-am dat seama după alegerile locale de acum două luni, când Oprișan a pierdut Vrancea și Firea a pierdut Capitala, că votul nostru chiar contează?

Anul acesta scriu din nou de 1 Decembrie, cu speranța că după experiențele acumulate în ultimii 4 ani, am realizat că până și cea mai mică acțiune a unui cetățean contează. Acum 4 ani, când dârdâiam la Constanța, la proteste, mă întrebam de ce nu am stat acasă, că erau atât de mulți oameni oricum. Și tocmai faptul că erau foarte mulți oameni m-a făcut să-mi dau seama că dacă fiecare ar fi făcut asta, nimic nu s-ar fi schimbat.

De asta, aș vrea să vorbesc tot mai mult despre oameni și nu despre politicieni. Noi ce facem? Când ne asumăm să fim parte a comunității în care trăim? Când ne asumăm să fim parlamentari, președinți, miniștri, primari, prefecți?

Eu cred că politica se face pornind de la oameni, de la fiecare dintre noi. Adevărata politică este responsabilitatea fiecărui cetățean, noi trebuie să decidem, noi avem puterea asta. Politica este cu și despre oameni, nu cu și despre politicieni. Politica este despre fiecare dintre noi, despre ceea ce ne dorim și despre ceea ce facem ca să obținem ceea ce ne dorim.

Pe 1 Decembrie sărbătorim mândri că suntem români, dar pe 6 decembrie ce facem? Guvernăm?

Articol publicat și pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E perfect adevarat. Doar ca oamenii sunt lasi si lenesi. Nu ies toti in strada desi se dau mari cu ideile lor generoase, justitiare, moralizatoare si creative !!!!!!!!!!
    NU IES LA FAPTE!!! In schimb sunt tare buni de gura si gata oricand sa critice pe altii care s-au dus si s-au inhamat la FAPTE!!!! Eu cred ca de-asta traim cum traim si avem atatea probleme si greutati perpetuate de ani si ani. Pentru ca nu stim sa ne cerem drepturile!!! Prea putini o fac !!! Totusi, sa speram ca se va schimba in bine componenta parlamentara. Ma tem de tensiunile dintre partidele de dreapta care se impung prin reprezentantii lor de cate ori se intalnesc...OF, OF, OF, cata miopie!!! Sa nu vada ca noi stam cu sufletul la gura sa ne scape de PSD...Oare sa-si fi bagat PSD &Co cartite si agenti in toate partidele de dreapta? Mai mult ca sigur. De-asta e asa o cacialma la noi...Mafia invinge perpetuu, pentru ca ea stie cum sa-si bata joc de romani...ARE EXPERIENTA ! Mai ales ca e pro-rusa :(.... Isi baga oamenii peste tot pentru a compromite TOT. Sper ca nu le mai reuseste.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Măcar numai pentru Ordonanța 13,zecile de mii de părnăieși lăsați să-și facă medrele în libertate și faptul că am avut ani buni o vacă analfabetă prim-ministru ar trebuii să ieșim la vot.Ne vedem la vot, că să nu fim nevoiți să ne vedem după aceea în stradă.
    • Like 0
  • Voi merge la vot , ca de fiecare data , cu incepere din ziua de 20. 05. 1990 (aveam 22 ) . Pana in 27 Septembrie ac , am votat intotdeauna PNL ; in ziua de 6 Decembrie , NU o voi mai face ! De ce ? PNL , a devenit un soi de PSD , mai soft : plin de cefe late , rudimentari burtosi , ghertzoi si ghertzoaice pusi pe capatuiala , incompetenti cu duiumul - sa ne uitam la tzaranoiul de Grinda si ipochimenul de la Cultura , vicea Ralu', alti maidanezi ... Tineti minte ? Presdeintele comisiei de cultura din Cam Dep , era un tzaranete odios , cu nume predestinaat : Gygell Styrbu ... Ba nenica PNL , electoratul vostru -cel responsabil si nu tzaranushii de prin filialele din provincie , atarnati la vreun ciolan bugetaresc , este / era , un electorat cu , capul pe umeri , bani personali , chivernisiti cu minte si sudoare , un electorat pretentios . Cum sa inteleaga asta , un Orban , Johannis & Co , care au lucrat toata viata la Stat si nicio zi in privat -liberalismul lor , este doar pe eticheta ! Impostorii ! Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, PNL !
    • Like 0
    • @ Luigi Cosma
      Mafia PSD(pro-rusa) e infiltrata in toate partidele, prin cartitze si agenti dubiosi bagati sa compromita toate partidele, incat romanii sa-si piarda speranta ca mai vine vreo formatiune deosebita. Totusi, exagerati cu PNL descriindu-l chiar atat de pierdut. Guvernul a facut cat a putut in aceasta pandemie. A fost greu. PSD nu ar fi facut fata atator provocari, nefiind nici frecventabil la Bruxelles! Sper ca noul parlament sa contina oameni de mai buna calitate. SPER. Pentru ca nu pot altfel, dar pastrez rezerva. Eu votez USRPLUS, pentru ca va fi un aflux de oameni mai scoliti si mai pro-occidentali. Dar ne bazam si pe PNL. Este, in orice caz, mai bun decat PSD! PMP are de asemenea, oameni valorosi. Ar fi bine sa intre in parlament. Poate se aliniaza planetele de data asta si ne iese si noua o guvernare pragmatica si UTILA pentru Romania in sensul dorit de atatea sufletele amarate in acesti 31 de ani...
      • Like 0
  • ma astept sa fiu la fel de dezamagit de USR+ pe cat au fost parintii mei de alianta CDR, cand au crezut ca au rapus la vot dinozaurii comunisti, ca dupa aia Iliescu sa renasca. Dar cu toate astea, voi vota, asa cum am facut mereu. De data asta poate mai informat decat oricand, dar nu cu atat de multa speranta. La alegerile acestea dominate de apatie, miza e cea mai mare. Dintre toate puterile statului, parlamentul pare ca are cea mai mare putere, si trebuie sa ne asiguram ca e populat de fiinte rezonabile (macar frecventabile), chiar daca toti sunt departe de a fi vreun fat frumos din lacrima.
    Nu uit ce mi-a spus un strain: if you don't like your politicians, keep changing them. But never forget to vote!
    • Like 3
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Like . Si eu merg la vot !
      • Like 1
  • Sa pui pe picior de egaitate candidatii USRPLUS cu traseistii din PNL si ce-a mai ramas in PSD cu 2-3 persoane mai remarcante puse in cap de lista pentru a duce tot felul de penali in parlament nu mi se pare absolut deloc acceptabil Sa te folosesti de poza si sa subliniezi faptul ca ce mi-e PSD ce m i-e USRPLUS (acest lucru reiese din deschiderea articolului) . Nu este deloc de acceptat. Scuza-ma dar acea multime striga intruna _U_E PSD.
    Deci PSD nu are ce cauta pe picior de egalitate cu nici un partid. si mai ales cu USR (USRPUS mai nou).
    Singrul mesaj care mi-a ramas de la aceasta fotografie este _U_E PSD. Si 6 Decembrie e ziua in care se poate spune acest lucru prin vot.
    • Like 3
    • @ Mugurel Giurcanu
      Like . Ne vedem la vot !
      • Like 0
  • În sensul dorit de Nelu Tătaru, NU! A mințit porcește. Dacă autoarea vrea să despice firul în paișpe e problema ei, dar cu politrucii noștri treaba stă mult mai simplu, nu e nimic filosofic în mafia de stat instalată în Românistan de 30 de ani...
    • Like 1
  • Sigur. Mergem sa alungam hidra psd si complicii. Gata cu ei. Si-au batut joc vreme de 30 de ani. Ne-am lamurit cine sunt. Niste hoti ordinari izvorati din haznaua societatii. In hazna cu ei.
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Si nu numai,vazand cum PNL-ul se pesedizeza,pe zi ce trece,cu un PREDOIU ministru al justitiei cat Tudorel si Iordache la un loc,soferul Nelu Barbu al dlui Orban propus pe liste exact cum Dragnea si-a pus soferul secretar general al guvernului,cazul Ianculescu fost dir.la ape Tg.Mures,inlocuit de un individ de la Senat fara nici o calificare,caz care a rascolit Romania,fiindca pnl-istii au dat afara psd-istii si i-a instalat pe aceleasi criterii de necompetenta pe ai sai in toate institutiile.ORBAN este un fel de Dragnea vopsit,desi se autodefineste "liberal in carne si oase".
      • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      Like . Ne vedem la vot , domnule Mircea Zugravu . Sanatate .
      • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      Like . Pai cum sa fie altfel , domnule Apolzan ? Acest L Orban , si toata sleahta PNL , au activat toata viata la Stat -exceptie doar , vreo 2-3 avocati ...! Liberalismul lor , este doar pe eticheta si sigla ! Ce nu inteleg acesti ,, liberalo bugetari ,, , este faptul ca electoratul de dreapta , electoratul self made man , este unul TOTAL diferit fata de cel al PSD , armata milogilor sau dependentilor de Stat ! Societatea , implicit electoratul , este si devine si progresiv mai sofisticata - este insuficienta doar ura fata de PSD si detestarea electoratului pesedist , retrograd si balast social si economic . Asta nu inteleg ,, strategi,, PNL , Johannis, Orban , vicea Ralu' , Grinda , Gygell Shtyrrbu & Co ... Sanatate . Ne vedem la vot !
      • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      Like . Pai cum sa fie altfel , domnule Apolzan ? Acest L Orban , si toata sleahta PNL , au activat toata viata la Stat -exceptie doar , vreo 2-3 avocati ...! Liberalismul lor , este doar pe eticheta si sigla ! Ce nu inteleg acesti ,, liberalo bugetari ,, , este faptul ca electoratul de dreapta , electoratul self made man , este unul TOTAL diferit fata de cel al PSD , armata milogilor sau dependentilor de Stat ! Societatea , implicit electoratul , este si devine si progresiv mai sofisticata - este insuficienta doar ura fata de PSD si detestarea electoratului pesedist , retrograd si balast social si economic . Asta nu inteleg ,, strategi,, PNL , Johannis, Orban , vicea Ralu' , Grinda , Gygell Shtyrrbu & Co ... Sanatate . Ne vedem la vot !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult