Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am fost la un concert de Crăciun: ceea ce a urmat după primele melodii a depășit orice limită a nesimțirii

Concert chitară

Foto: Guliver Getty Images

Îmi plac mult concertele de Crăciun, dar nu cele care se desfășoară în cadrul târgurilor, în aer liber. Mie îmi place atmosfera caldă, intimă și relaxată a concertelor din cluburi mici, unde poți să savurezi muzica fără teama că vei fi îmbrâncit, călcat pe picioare sau că nu vezi nimic. Așa că am fost fericit când am găsit un concert de Crăciun cântat de Ruxandra Zamfir, Mihai Iordache (saxofon) și Sorin Romanescu (chitară).

Am fost aseară plăcut impresionat exact de atmosfera liniștită, caldă, cu decorațiuni de bun gust, cu lumânări pe mese. Exact ceea ce căutam - atmosfera necesară pentru un Concert de Crăciun Jazz Do It for Christmas!

Ceea ce a urmat a depășit însă orice limită a nesimțirii!

A început și concertul... Vocea caldă, vibrantă a Ruxandrei Zamfir ne-a învăluit, chitara lui Sorin Romanescu inducea acea senzație de melancolie meditativă, iar de saxofonul lui Iordache, ce să mai zic, parcă erai la New York și cineva cânta doar pentru tine. Atmosfera plăcută a durat cam jumătate de melodie, pentru că cei 8 -10 băieți de la masa vecină și-au dat brusc seama că nu se cântă colinde populare sau manele și au început să vorbească tare și să hăhăie cu voioșia celui care a băut destul de multă bere. Auzeam invitabil frânturi de conversație: - Bă, mai cere o bere! - Bă, vrei Stella? - Ia mai bine Silva, mă! - Cum era aia? - Ce craci avea! - Și Becali? 

Era evident că pe băieți a început să îi deranjeze muzica, cred că voiau, de fapt, să acopere muzica, pentru că nu puteau discuta în liniște!

Și dacă tot era gălăgie, au început să vorbească și cei de la masa din dreapta despre revoluția ficală.

La un moment dat, nu mai conta nimic, nu mai conta faptul că eram cu toții la un concert! A început să îmi fie rușine de comportamentul publicului și de lipsa totală de respect față de muzicienii de fața noastră. La naiba cu Chet Baker și Gershwin!

Nesimțirea unei anumite părți a publicului a fost prezentă la aproape toate concertele la care am fost anul acesta. Concertul Hiromi – Castaneda a fost la Ateneu. Când am intrat în sală, am crezut că sunt la prezentare de tricouri bărbătești, nu la un concert în cea mai bună sală din țară. Tricouri tărcate, colorate, mov, roz colorau sala Ateneului. Pe rândul din fața noastră era un iubitor de rock cu tricou negru cu mâneci tăiate, care își ținea iubita după gât și ne expunea părul de la axilă în toată splendoarea lui. Și ce au mai vorbit cei doi iubiți, tot concertul s-au amuzat, au chicotit, au râs pe înfundate. Fetelor din stânga și din lateral au început să le sune telefoanele și au început conversații pe sms. În spate era o mamă cu un copilaș adorabil care la intervale de 5 minute întreba: - Mami, ce face? - Mami, ce face?

Sărăca Hiromi! O doamnă elegantă făcea poze, chiar dacă am fost anunțați că nu se poate!

La concertul Ara Malikian, o doamnă a început să facă poze cu blitz-ul și avea un aparat vechi, cu un blitz mare! Băiatul de lângă noi a început să mănânce Pringles! Ca să nu mai zic că toată lumea ținea morțiș să înregistrez tot concertul, cu toate că era intezis.

O altă față a nesimțirii unora a fost la Golden Horn Brass de la Teatrul Național. A fost o pereche a vorbit pe parcursul primei părți a concertului. La pauză le-am atras atenția și răspunsul lor a fost incredibil, au răspuns cu seninătate: - Schimbam și noi impresii! În timpul concertului?! Lipsa de educație, nesimțirea, prostia pot îmbrăca forme infinite!

Păi dacă la Ateneul Român, la Sala Palatului, la Teatrul Național unii se comportă astfel, ce așteptări să mai ai de la un concert de jazz pentru Crăciun dintr-un club?

Cam așa e spiritul contemporan al Crăciunului, cu gust de fiere de la produsele așa zis tradiționale făcute în străinătate și vândute la suprapreț prin târguri, cu miros de isterie, cu trafic blocat, cu îmbrânceli, cu aglomerație, cu coșuri de cumpărături umplute până la refuz, cu cadouri nepotrivite, cu îmbufnări nedeslușite, cu supărări nespuse. Cât despre concertul de Crăciun, ce să mai zic, am plecat la pauză cu o tristețe inexplicabilă în suflet!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate absolut adevărat .....
    • Like 0
  • Aceleași trăiri am avut și noi, eram cu sora și soția, la un spectacol de folk al grupului Poezis în clubul Phoenix unde un grup de 8 persoane așezate fix în mijlocul sălii au râs și discutat între ele tot timpul și, evident, cu volumul crescut atunci când pe scenă se cânta deoarece muzica îi încurca și nu se auzeau între ei! Și , culmea, plătiseră și bilet de intrare la spectacol, că și noi, ceilalți, dealtfel! Penibil și jenant!
    • Like 0
  • Iar ai facut-o nene. Multumesc. Eu ca sa evit tristetea din suflet evit si aglomerarile de persoane gandindu-ma ca totusi, in cele din urma devenim normali, tacuti, prietenosi si buni vecini unii altora,la cimitir.
    • Like 0
  • Hai ca aici sare lumea ca se concerteaza in "carciuma"... dar la André Rieu cum a fost treaba cu berea si crenvustii?
    Vioara aia nu suna nici a Untold sau Neversea... deci?
    • Like 0
  • La un concert de jazz pentru Craciun nu vei gasi in veci neamuri proaste. Neamurile respective merg la 'chestiile' mari, serioase. Nu se injosesc ele sa frecventeze niste barulete de doi bani. Dar cele mai mari neamuri proaste merg direct la Viena - la concertul de Anul Nou, Acolo insa, regulile de participare fiind stricte, se abtin sa fosneasca, si trec neobservate.
    • Like 1
  • SmurfK check icon
    Vrei să asculți muzică în liniște, îți iei frumușel o pereche de căști, asculți acasă. Vrei să te duci în cârciumă să asculți muzică, nu prea e locul potrivit. Trupele din cârciumă nu vin la concerte, ci ca să creeze un fundal sonor pentru cei care se duc acolo să bea o bere. Iar aici e irelevant că vorbim de Maria Tanase sau Chick Corea, ambii au parte de același tratament. Se întâmplă la fel și în Germania, România sau Japonia.

    Iar aici sunt alte două părți. În primul rând, organizatorii. De cele mai multe ori, ei trebuie să se asigure că sonorizarea din clubul respectiv este suficientă pentru a acoperi larma. Dacă asiguri un sistem de 20W într-un club de 200 de persoane, nu poți da vina pe public că face gălăgie. Pe urmă, trupa. Dacă ai un concert de Crăciun, indiferent că ești trupă de jazz sau de blues, păi ar fi bine să te asiguri că ai în repertoriu niște muzică specifică, pentru a putea atrage atenția publicului. Dacă vin la tine, la concert de jazz de crăciun, iar tu îmi cânți Take Five, n-o să prea stau să te ascult mai mult.
    • Like 2
    • @ SmurfK
      Nu se intampla la fel nici macar la Cluj sau Iasi. Doar in Bucuresti. Doar Bucurestiul vinde chipsuri la Opera sau concerte mari inclusiv Festivalul Enescu. Eu, una,nu am auzit rontaieli si fosnituri ,sau discutii libere in timpul concertelor decat la Bucuresti.
      p.s. Nu bag mana in foc pentru Germania. Tot ce e posibil sa fie la fel si acolo.
      • Like 4
    • @ SmurfK
      Tare!Faceti parte stimate domn exact din categoria analizata de autor.Am practicat si eu chestiunea cu muzica ceva ani prin dulcea noastra tara si am ajuns la niste convingeri despre nivelul de educatie si intelegere al publicului mediu si (teoretic) above average ,cum s-ar zice pe unde sunt acum.Si am mai cantat la un moment dat si prin cluburi.Oribil.Il stiu pe Mihai si pe Sorin ,stiu ce fac asa ca-mi imaginez perfect scena.Tot ce spui dumneata e o trasnaie.Dar o inteleg ca o pledoarie''pro domo''.A clasei comportamentale in care te incadrezi. .Crezi ca asa e la Ronnie Scott's la Londra la cantare?Pe bune?Ia du-te sa vezi.In principiu nu e vina voastra decat partial.Educatia si etc.Fundamentala, la varste fragede,Daca intri la Atheneu la 20 si de ani prima oara,din greseala ....sunt sanse sa nu mai intelegi niciodata lumea aceea.Oricum ,am avut discutia asta cu Jordache de mult.Tema''tie iti place sa canti pentru astia...crezi ca inteleg ceva?''.Pctul meu de vedere e ca in general ...mai nimic.De aia ..a bon entendeur salut.P.S.Ca sa fie clar.La club nu e ca la Sf .Iosif sau Atheneu...dar sa depasesti(discutand) volumul trupei in cazul in care nu te intereseaza e marlanie .Mitocanie.Sinonime..In cazul analizat, daca te duci la un concert cu Romanescu si Jordache si te astepti sa cante ''Trei pastori se intalnira''.....pai zice si asta ceva depre nivelul de cunoastere si (posibila) intelegere;-))).Sanatate si Stella sa fie.Sau Bucegi?La pet?Mai potrivit?
      • Like 1
    • @ Adrian Fundescu
      SmurfK check icon
      Vorbiți în prea multe limbi pentru a putea să înțeleg ce doriți să transmiteți. Reveniți când puteți comunica într-una singură. Mulțumesc!
      • Like 1
    • @ Adrian Fundescu
      Usor alambicat dar in esenta mult adevar. Stau si ma intreb ce mai bea lumea la un concert Eric Clapton
      • Like 0
  • DVA check icon
    Aceeasi situatie e si in biserica. Telefoanele suna, uneori se raspunde se dau mesaje, se susoteste. Daca asa ceva se intampla acolo unde e implicata sacralitatea, de ce sa ne miram de atitudinea in spatiul profan?
    Avem ceva cltura, ne lipseste civilizatia.
    • Like 2
    • @ DVA
      GabiC check icon
      Chiar! Vorba bancului; nici un pic de respecte in biserica. L-am vazut pe diacon fumand in pronaos...
      Să scap berea din mână de surprins ce-am fost!
      • Like 1
  • Maestre ia mergi matale nitel cu tramvaiul,sa vezi alte personaje,circula un pic pe trotuare sa vezi cum vor sa treaca prin tine daca nu te feresti,asculta cam ce vorbesc intre ei tinerii,asa ca sa-ti faci o idee mai ampla despre societatea de azi
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Cristian, nu stiu in cate cluburi ai fost tu daaaarrrr, in miciun club nu vei sta la masa sa asculti muzica in conditii de "Opera Romana".
    Sorry, daca ti-ai imaginat asta.
    De aici si diferenta dintre artistii care canta in cluburi si cei care canta in teatre (voiam sa scriu "pe scena" dar unele cluburi improvizeaza si o scena asa ca am renuntat)
    De acord ca nu exista o cultura a specatcolului la noi dar toate sunt legate de momentul artistic si de valoarea pe care si-o dau singuri artistii.
    Uite - ai fi putut face o statistica (asa, de amorul artei)- cate mese au fost ocupate in club la acest eveniment. Din ele - la cate s-a vorbit in timpul concertului (sa nu uitam ca in club mergi sa :bei, mananci, distrezi). Ei- proportional - cam atatia ereu interesati de distractie (asa cum e ea inteleasa de "masele largi" (vorba unuia care a fost impuscat acu' 28 de ani. Restul au vrut un concert la care sa si "rontaie" ceva.
    In rest...de acord - educatia e praf. Daca intelegi asta- nu stiu de ce te mai revolti.
    PS- Hiromi... chiar pentru cunoscatori. Cred ca as fi mancat si eu Pringles ...
    • Like 0
    • @ GabiC
      p.s. Adica platesti bilet la Hiromi ca sa mananci Pringles?
      p.s.2 Iti recomand cu caldura sa renunti la Pringles anyway... Chiar si in spirit de fronda! ;)
      p.s.3 https://www.youtube.com/watch?v=rfST9jtzrA4 asculta asta (stii vorba aia: Ai reusit ? Continua! Nu ai reusit ? Continua! )
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      GabiC check icon
      N-ai priceput nimic! Nu-i vina ta.
      Oricum am crescut cu alti artisti (si, de atunci, m-am "culturalizat" geometric). Incearca tu un chick Corea, un diMeola, un Herbie Hanckock, si apoi discutam despre rasa galbena intoarsa cu cheița! (Vorba profei de pian a copilului meu!)
      Dar...fiecare cu ce a putut sa-si cladeasca. Bine ca nu mi-ai dat link la vreun adi de la valcea... :-))
      • Like 0
  • check icon
    O intrebare domnule Jura, le-ati atras atentia acelor badarani de la primul concert descris? Le-ati zis ceva?
    • Like 0
    • @
      Cred ca aceasta problema trebuia rezolvata de patronul clubuli.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult