Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am plecat din România turist și am revenit antreprenor. Povestea unei experiențe care m-a transformat

Bora Bora

Foto: Profimedia Images

Nu crezi până nu vezi. Știam de povești extraordinare în care viața multora s-a schimbat radical după anumite experiențe, întâmplări, vacanțe în India, transformatoare și revelatoare. Mi s-a întâmplat și mie, însă cel mai frumos e că nu preconizam că lucrurile vor sta așa cum au fost. Nu le-am aliniat, nu le-am căutat, am vrut să mă bucur de 6 luni de călătorit prin toată lumea, pe toate continentele, să observ cât mai mult din culturi diverse, locuri fascinante, oameni, interacțiuni, gesturi. Și să „absorb” cât de multe pentru dezvoltarea și cunoștințele mele. Nu mă gândisem că această călătorie mă va transforma într-atât. Am plecat din România turist și am revenit antreprenor. 

S-a întâmplat acum 4 ani, înainte de pandemie. Gândul de a pleca într-o vacanță mai lungă a venit așa cum probabil li se întâmplă multora, din dorința de a-ți limpezi gândurile, de a lua o pauză și de a-ți da un restart. Pe atunci, eram medic stomatolog la o clinică și îmi doream mai mult de atât. Știam că pot. Iar vacanța asta mi-a arătat că așa este. Drept urmare, astăzi am propria clinică stomatologică unde, alături de echipa mea, ne tratăm pacienții așa cum mi-am dorit dintotdeauna. Sunt prietenii noștri cărora le oferim o experiență diferită și tratamente de calitate. În drumul meu antreprenorial m-am inspirat din experiențele, oamenii și tradițiile pe care le-am văzut în locurile variate vizitate.

Dacă ar fi să numesc 5 locuri care și-au lăsat amprenta asupra mea, m-aș gândi la Sydney, San Francisco, Hong Kong, Tokyo, Bora Bora.

Sydney. Foarte interesant ”work life balance-ul” lor. La 17:00, după ce termină munca, își iau costumele de surf și se aruncă-n valuri. Cu lejeritatea asta tratează și discuțiile de business, dar atenție! Asta nu înseamnă că nu sunt serioși în ceea ce spun și fac, ba din contră. Doar că preferă tonul informal, lejer. De ce să punem presiune extra când nu e cazul?

Sunt multe lucruri pe care le-am văzut aici și le-am adoptat în clinica mea.

1. Atmosfera face totul – tipic Australiei pentru ”its laid-back culture” – în echipa Dentalist am preferat acest stil relaxat, tocmai ca atmosfera să fie una prietenoasă, dar suntem în aceeași măsură super profesioniști și serioși în munca noastră, chiar dacă glumim și căutăm să avem această abordare mai lejeră.

2. Drag de muncă – venim cu plăcere la birou și ne place mult interacțiunea cu pacienții, vrem ca toate lucrurile să fie făcute corect, respectând toți pașii procedurilor. Totodată, suntem punctuali atât între noi, cât și cu pacienții - în măsura în care nu intervin măsuri speciale, de ultim moment, în tratamentul pacienților. 

San Francisco. Abundență de tehnologie! Mi-a plăcut mult că toată lumea e foarte conectată, culmea! Nu la modă, ci la tot ce e nou în materie de tehnologie. Foarte relaxați oamenii, fără să pună accent pe modul în care arată, ci pe ce discută și pe ce pot inventa. Pepinieră de startup-uri! Caută mereu să facă ceva nou, să experimenteze, să fie cu un pas și mai aproape de viitor.

Aici am văzut pentru prima dată aparatul dentar care funcționează prin gutiere transparente și am înțeles cum funcționează, am vorbit cu oamenii care l-au produs și mi-am dorit mult să aduc inovația și în România. L-am purtat și eu, tocmai pentru a mă asigura de întreg procesul și tratamentul, iar pacienții mei beneficiază astăzi de acest aparat.

3. Clienții sunt pe primul loc – Poate cea mai importantă lecție învățată din vacanța din State. Cât de mult contează să te concentrezi pe experiența utilizatorului, să pui asta pe primul plan! Să construiești afacerea în jurul clientului și să îi oferi ceva special și inedit. Asta am încercat și eu să fac pentru pacienții noștri – a contat că m-am pus în locul lor și m-am întrebat: ”Cum mi-ar plăcea să arate clinica stomatologică unde merg?”, ”Ce m-ar face să uit de frică sau de durere…sau de teama de a merge la dentist?”, ”Cum mi-ar plăcea să se comporte specialiștii cu mine? Dar personalul de la recepție?” etc.

Tot legat de acest aspect, am făcut cutii cadou pe care le primesc pacienții la consultație, cu mare atenție la prezentare, packaging, detalii, pentru că modul în care oferi un cadou e foarte important.

4. Oamenii sunt deschiși, comunicativi. Un aspect pe care l-am apreciat și sigur că eram conștientă de el și înainte și de cât de important e să fii astfel, așa că ne place să ne luăm timp de discuții cu pacienții, să ne asigurăm că au înțeles pașii următori, că știu la ce să se aștepte. E un detaliu, să știți, dar am observat ce impact are în cum decurge ulterior întreg procesul stomatologic. 

Tokyo. Altfel spus, educație, tradiție, respect față de toți cei care le trec pragul. Ce m-a impresionat?

  • Modul în care se poartă cu străinii, cum îți oferă cu două mâini chitanțe, carduri, acte;
  • Punctualitatea este uimitoare - am circulat cu trenul care a ajuns la fix în gară și a staționat exact 2 minute, cât era anunțat pe bilet. Oamenii așteptau încolonați pe locurile marcate, pentru a permite ieșirea pasagerilor din tren și pentru a intra și ei în ordine;
  • În taxiuri, șoferii conduc cu mănuși și au tapiserie de dantelă;
  • Toți oamenii sunt îmbrăcați la fel la birou - pantaloni negri și cămașă albă. Când se încheie programul de lucru, ies toți de la metrou, arătând la fel, ordonat, impecabil.

Hong Kong. Cultura chineză e impresionantă, pentru turiști sunt de impact mai ales politețea și respectarea tradițiilor. Nu e de mirare că reprezintă un motiv mare de mândrie pentru ei și că mizează pe asta cât se poate de mult. Festivalurile lor tradiționale, de pildă, sunt unul dintre cele mai importante exemple în acest sens.

Puțin reinterpretat, de aici mi-a venit ideea să punctăm unele dintre momentele importante la clinică și să decorăm spațiul în tematica acelui moment – fie că e vorba de Campionatul Mondial de Fotbal, de Dragobete sau de Luna Femeii, ne place să ne surprindem clienții mereu cu o poveste nouă, imediat ce ne trec pragul.

În materie de business, Hong Kong-ul e un Zgârie-Nori în antiteză cu tradițiile și cu superstițiile asiatice. E foarte interesant să vezi abordarea lor față de business într-o țară atât de tradițională, și cu atât mai plăcut e să observi cum absorb noutățile și cum se adaptează.

Bora Bora. Nu întâmplător am lăsat această destinație la final. Da, sunt de acord că e important să muncim, să dăm tot ce e mai bun din nou, să facem lucrurile profesionist, de calitate. Dar la fel de important e să ne răsplătim pentru asta și să ne bucurăm de viață, de tot ce are ea mai frumos. Iar Bora Bora e un astfel de loc! După întreaga călătorie prin lume, timp în care am citit enorm cărți diverse, de la dezvoltare de produs, la vânzare de produs și până la dezvoltare personală, am ajuns în Bora Bora unde pur și simplu m-am bucurat. N-ai cum să faci altceva decât să înveți simplitatea într-un astfel de loc, să fii recunoscător că ești acolo și să te umpli de liniște.

Bagajul de experiențe adunate în jurul lumii a reprezentat începutul în informarea și în modelarea mea ca antreprenor. Oriunde mă duc sunt atentă la tradițiile și la caracteristicile locului pe care îl vizitez, fac corelații și mă gândesc cum aș putea aduce lucruri noi la Dentalist. Am convingerea că ne îmbogățim cu experiențele pe care le acumulăm de-a lungul vizitelor în lume

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon