Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Amazon își deschide în România un centru de dezvoltare și tehnologie. „Căutăm minți sclipitoare din țară și din străinătate”

În cea mai săracă zonă din România, regiunea de Nord Est, la Iași, Amazon România inaugurează noul centru de dezvoltare si tehnologie. 

Potrivit declarațiilor oficiale vor fi create, în următorii trei ani, 400 de locuri de muncă permanente. 

Acestea se adaugă celor 600 pe care compania le are deja în România. Amazon este prezentă în România din 2005 și, de atunci, a investit 40 milioane euro. Pâna la final de an, numărul angajaților Amazon în România va ajunge la 700.

Technology Development, Compliance Operations, Retail Services și Digital Imaging sunt cele patru departamente ale Centrului de Dezvoltare și Tehnologie. Un nou sediu, o clădire modernă de birouri cu o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați. Managing Director al Centrului de Dezvoltare și Tehnologie Iași, Lucian Vornicu a declarat că Amazon va continua investițiile în România și a precizat că așteaptă cu nerăbdare să atragă la Iași cele mai sclipitoare minți din întreaga țară și din străinătate. 

Amazon, alături de alte companii din domeniul IT, au deja parteneriate cu școli și universități pentru a susține talentul atât prin sprijin financiar și moral cât și prin oportunități de internship. O investiție care, speră Lucian Vornicu, va reuși să facă, în timp, diferența pentru tinerii care într-o zi vor deveni lideri în inovație.

Trei laboratoare de la Facultatea de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași au fost modernizate de Amazon, Gemini CAD Systems şi Bitdefender.

„Firmele au dorit să aducă ceva din «aerul» specific birourilor pe care le au deschise la Iaşi, pentru ca studenţii să facă trecerea mai uşoară din laboratorul unde învaţă spre locul unde vor fi angajaţi mai apoi. Pe lângă folosirea mai eficientă a spaţiului avut la dispoziţie, firmele au venit cu idei proprii de aranjare a birourilor, de distribuire a curentului electric, a wireless-ului, de aranjare a video-proiectoarelor şi a instalaţiilor de aer condiţionat sau de împrospătare cu aer curat“, a declarat conf.dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică de la UAIC.

În Iași, în acest moment, lucrează 12.615 de specialiști în IT. Șapte companii au peste 500 de angajați. În comparație, Clujul are peste 15.000 de specialiști în IT. Specialiștii spun însă că, în ultimii doi ani, municipiul Iași a crescut spectaculos în comparație cu Clujul. Absolvenții universităților din Iași par a fi magnetul care atrage la Iași nume importante din IT. Însă, în ultima perioadă, multe companii au subliniat faptul ca ritmul de dezvoltare nu mai poate fi susținut doar

cu specialiști din Iași și că vor atrage experți din alte centre universitare și din străinătate. IT-ul pare a fi singura gură de oxigen pentru Iași, un oraș în care investițiile străine masive se lasă așteptate. Și din cauza infrastructurii precare, dar și a neîncrederii în administrația locală.

Cătălin Ivan, europarlamentar de Iași, declarație la dezbaterea organizată la Iași de Comisia Europeană

"Să nu ne amăgim! Iașul nu va fi niciodată Silicon Valley. IT e ca industria textilă în lohn"

Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi

"Iașul este Dubai-ul regiunii de Nord Est"

Amazon.com a fost înființată în 1995 și acum a ajuns la afaceri anuale de peste 100 de miliarde dolari și la 270.000 de angajați. Retailer-ul Amazon, care a ajuns la 41.000 de angajați în Europa, anunța la început de an că își va mări efectivele cu câteva mii de persoane în toate cele 80 de puncte de lucru de pe continent. Amazon spune că anul trecut a angajat 10.000 de persoane în Europa și în acest an își va mări efectivele cu câteva mii, pe specialități legate de comunicare, limbi străine, digital media, distribuție și servicii clienți. Compania are în Europa 80 de birouri corporate, centre de distribuție, centre de suport, de dezvoltare și de date. De exemplu, în Marea Britanie vor fi angajați 2.500 de oameni, iar în Franța, cel puțin 500. Compania americană va angaja și ingineri de software la cele 12 centre de cercetare dezvoltare din Germania, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Spania și Marea Britanie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cristi check icon
    Modernizat = au donat birourile vechi, pe care oricum le vindeau la preturi de nimic, facultatii
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Până la urmă cum aflăm dacă putem plăti de-aici fără tot felul de conturi? Chiar mă interesează să comand şi să plătesc de-aici cu echivalentul în RON.
    • Like 0
  • check icon
    Vînători de sclavi. Ne și fălim cu asta. Plătiți în bătaie de joc și puși să facă treabă cît doi din vest. Știu foarte bine situația corporatiștilor. Deocamdată sunt sclavi care se cred de lux. Vai mama lor, Nu mai au viață personală și sunt niște stahanoviști dezgustători. Măcar Stahanov s-a sacrificat pentru Patrie, nu pentru acționarii paraziți de la Amazon
    • Like 0
    • @
      Si uite asa, iese la iveala motivul saracicei romanesti
      • Like 0
    • @
      Chiar nu e asa.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Apropo, n-ar fi ok să plătim de-aici cu echivalentul în RON şi să ni se trimită produsul? Se poate aşa ceva?
    • Like 0
  • check icon
    După ce vine Apple vorbim la modul serios de investiții în domeniu. Pînă atunci, mici amăgiri mai ieftinuțe, ca pt malul Dîmboviței. E bine și așé.
    • Like 1
  • Daca va fi doar un alt call center/help desk nu-I mare scofala...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult