Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Analiza la fotografie a luptelor din Ucraina: rușii se pregătesc să cucerească orașul Severodonețk, dar Kremlinul are probleme serioase

Severodonțk

Foto: Fum deasupra orașului Ssverodonețk - Aris Messinis/ AFP/ Profimedia

Ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore în războiul din Ucraina.

1) Rușii au intrat în Severodonețk și probabil că îl vor cuceri în viitorul apropiat. Însă ofensiva de la Popasna nu a mai avansat, rușii nereușind să taie principala linie de comunicații dintre Severodonețk & Lysyansk și Bahmut. Ucrainenii au posibilitatea să se retragă în ordine. Rușii întăresc Lyman-ul, pe latura de nord a „pungii” create de înaintarea lor în jurul oraşului, pregătind, probabil, o ofensivă de acolo. Pe ce direcție? Spre sud-est, Siversk, ca să facă joncțiunea cu ofensiva din sud, sau spre sud-vest pentru a ataca în coordonare cu un atac din Izium, spre Slovyansk. Până acum, rușii nu au excelat așa că, probabil, vom vedea o dezvoltare lentă, mai degrabă o joncțiune între trupele de pe cele două direcții. Se vor aventura și spre sud? Probabil că nu, le-au ajuns forțările nereușite ale râului Severii Donețk. Ucrainenii sunt într-o permanentă defensivă, trebuie să fie atenți să nu fie încercuiți și trebuie, mai devreme sau mai târziu, să se retragă la vest de Severnii Donețk. Foarte probabil, orașul Severodonețk va cădea în următoarele zile, dar cele patru brigăzi ucrainene din „pungă” nu sunt în pericol de a fi încercuite, respectiv distruse.

2) Ucrainenii au reușit în ofensiva de pe frontul de la Herson. Aceasta se dezvoltă pe mai multe direcții, câteva coordonate între ele în sud și una în nord (pe care o cred a fi doar una de modelare - shaping operation, ca să îi țină fixați pe ruși acolo până le taie retragerea). Nu au decât două căi de comunicații spre sud (flancul este apărat, dar și blocat, de vrei să te retragi, de Nipru, foarte lat pe această porțiune). Rușii aduc întăriri, să vedem dacă reușesc stoparea ofensivei ucrainene (anterior, au reușit să oprească contraatacuri ucrainene limitate, frontale, pe direcția Mikolaev - Herson). Ucrainenii au alocate ofensivei patru brigăzi (una de infanterie marină și trei mecanizate). Cel mai important, ucrainenii au reușit să forțeze râul Inhuleț și treacă, rapid, tehnica grea peste el, fapt ce pune în pericol întreaga apărare rusă de la nord de Herson (bazată pe linia de apărare asigurată de acest râu, de lucrări genistice, dar și de câmpuri de mine, amplasate în grabă pe malul de sud al acestui râu). Cred că ofensiva ucraineană va lua amploare, cel puțin în următoarele zile, până când rușii dislocă rezerva, dar, și atunci, să vedem...Spre deosebire de ruși în Donbas, ucrainenii vor încerca manevra (și le merge, au forțat râul Inhuleț fără probleme), nu un avans lent, cu bombardamente masive, care...nu prea seamănă a manevră și nu surprinde pe nimeni, fiind ...Verdun sau, cel mult, Mongomery la El Amain (cu pierderi pe măsură, efectul urmând să-l vedem la nivel operativ/strategic).

Aceste două operații sunt importante pentru următoarele 48 de ore, cu întrebarea dacă ucrainenii reușesc să o dezvolte pe cea de la Herson (probabil, da), respectiv dacă rușii încearcă să facă o manevră rapidă de închidere a pungii, măcar între Lyman și Popasna (probabil, nu, dar foarte probabil vor lua, încet și sigur, Severodonețk-ul)

3) voi verifica dacă rușii au dus S300 pe insulă și apoi voi analiza efectele sistemului A2AD creat aici. Probabil, rușii vor duce și rachete antinavă, măcar unele cu rază scurtă de acțiune.

4) SUA vor găsi o modalitate de a livra ucrainenilor MLRS cu rază de acțiune comparabile cu cele rusești, probabil, oferindu-le pe cele vechi/sovietice pe care le mai au în înzestrare armatele statelor din estul Europei (așa cum a fost cu tancurile și sistemele AA). Casa Albă a decis că nu trebuie să dea Kremlinului ocazia să spună că poate escalada de vreme ce SUA au făcut-o (permanenta "sabie a lui Damocles" a amenințării cu folosirea armelor de nimicire în masă).

5) Nu este exclus să iasă ceva din inițiativa de deschiderea a căilor de comunicații maritime din Odessa spre Bosfor, turcii încercând să se remarce în promovarea acestei inițiative și medierea între cele două părți. Însă, ucrainenii nu au nici cea mai mică încredere în Kremlin (un adversar care s-a arătat necruțător, dacă nu barbar), așa că este greu de crezut cum se va găsi o modalitate de a se deschide pase (culoare de trecere) prin câmpurile de mine ucrainene din proximitatea Odessei. Mai ales că rușii ar putea trece la provocări: un analist militar turc demonstra că minele ajunse la Bosfor au fost, foarte probabil, plantate de ruși, probabil, cu submarinele, ele neavând cum să ajungă acolo atât de repede duse de curenți...viteza lor este prea mică. Ucrainenii vorbeau de atacuri ruse asupra navelor comerciale folosind navele ucrainene capturate...dar aici poate fi vorba doar de propagandă.

Turcii vor depune eforturi mari pentru că ar fi un prim succes în medierea între cele două părți (Rusia ar putea accepta, nu prea are ce face, înfometații sunt cei din Orientul Mijlociu și Africa, cei ce sunt, acum, neutrii, dar, de apare problema aprovizionării, se vor întoarce împotriva Moscovei, iar asta contează pentru un Kremlin izolat).

6) La nivel strategic, greu, timid, dar sigur, s-a pornit ceasul stopării importului de petrol rusesc în Europa, impactul fiind mare asupra economiei Rusiei. La nivel strategic, Kremlinul mai are și alte probleme: 1) militar - ce va face cu schimbarea contingentului de militari în termen, lunile iunie/septembrie? 2) economic, încep să muște sancțiunile, după ce rezervele se duc, prin iunie/iulie; 3) social: propaganda nu va mai putea acoperi realitățile militare și cele economice. Așa că, de la Kremlin cred că va veni ordinul...luați mai repede Donbasul, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk, și anunțăm victoria, apoi mai vedem ce discutăm la negocieri. Dar poate susține armata rusă pierderile din această ofensivă? Vom vedea, au pierderi mari, dar au găsit soluția bombardamentului, care funcționează bine. La ucraineni, vom vedea dacă căderea Severodonețkului va fi percepută ca o înfrângere sau doar o retragere temporară (au și ei pierderi, nu la fel de mari ca rușii, dar au, iar, pentru ei, acestea au impact și mai mare deoarece raportul de forțe le este încă defavorabil; mai este până când fabrica de soldați va produce noi unități capabile să lupte; acum, tot veteranii luptă și sunt mai mult decât uzați de câte au îndurat).

7) să nu uit: unde s-a dus campania rusă de bombardament strategic a Ucrainei? Nu mai au rachete de croazieră? OK, dar nu mai au nici Iskander? Ceva nu merge la acest nivel, pentru că bombardarea liniilor de comunicații ucrainene era esențială, dincolo de distrugerea infrastructurii critice (au reușit cu rafinăriile, ucrainenii trăind, acum, din import). Că ar fi cum spune Șoigu, că armata rusă ar acorda atenție protejării civililor (așa a declarat acesta despre avansul lent din Donbas), acest lucr nu este posibil, cred că nu îl cred nici cei mai mari admiratori ai regimului Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă bucur că republica.ro a „antamat” un contributor comentator extrem de necesar și care chiar știe ce spune,dat fiind contextul războiului din proximitate!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult