Foto: Facebook Andreea Raicu
Ce responsabilitate are o persoană publică sau un „influencer” asupra sutelor de mii de oameni care fac partea din comunitatea celor care urmăresc persoana respectivă? Cum te promovezi drept un activist antivaccinare fără să te întrebi despre consecințele pe care alegerile tale de viață le pot avea asupra vieților altor oameni care cred în ceea ce spui? Cu peste 860.000 de fani pe Facebook și peste 300.000 pe Instagram, fostul om de televiziune Andreea Raicu, acum antreprenor, face parte din clasa restrânsă a „influencerilor” din România. Invitată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Andreea Raicu a vorbit despre responsabilitatea statutului de persoană publică. Cum a văzut, din această postură, „dezbaterea” de la PRO TV dintre fosta jurnalistă Olivia Steer și medicul Mihai Craiu, pe tema vaccinării?
Andreea Raicu spune că dacă ar întâlni-o pe Olivia Steer, care duce o campanie antivaccinare, ar întreba-o de ce face asta și ce stă în spatele lucrurilor pe care le face.
„Ea nu duce o singură luptă împotriva vaccinării. Ea îi invită pe oameni să se rezume la lucruri naturiste, să nu mai facem mamografie, să nu mai luăm antibiotice. Cred foarte mult în puterea subconștientului, dar nu pot să anulez puterea medicinei. Aș întreba-o dacă știe ce putere și impact au cuvintele ei asupra comunității ei și de ce face asta și care e baza care stă în spatele lucrurilor pe care le face”, a spus Andreea Raicu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Andreea Raicu a vorbit și despre prestația Oliviei Steer într-o emisiune în care a primit o replică din partea medicului pediatru Mihai Craiu, care i-a demontat argumentația în favoarea evitării vaccinurilor.
„În acea dezbatere, ea avea un telefon de pe care citea diverse lucruri care nu erau susținute de nimic. Când ești o persoană publică ai o responsabilitate foarte mare în legătură cu ce spui. Oamenii te ascultă, dacă te plac, te și urmează. Trebuie să ai grijă ce spui, ca să nu îi duci pe niște piste greșite”, a spus Andreea Raicu.
„Avem acces la informații care ne ajută să ne găsim singuri răspunsurile. E important să îți faci tu părerea ta, în funcție de ce ai aflat”, a mai adăugat Raicu.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.
Săptămâna aceasta, într-o emisiune de la PRO TV, activista antivaccinare Olivia Steer a primit o replică solidă din partea medicului pediatru Mihai Craiu. Acesta i-a demontat argumentația punct cu punct.
Copiii „alăptați la sân primesc în primele 6 luni de viață de vreo 10 ori mai mult aluminiu din laptele matern decât ar primi în primele 6 luni din vaccinurile pe care trebui să le facă la diversele scheme vaccinare”, a spus medicul Craiu, după ce Olivia Steer citase dintr-o carte despre pericolul pe care îl presupune aluminiul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În această discuție singurii îndreptățiți sunt părinții și medicii. Toți ceilalți sunt doar pt bla-bla.
Obligativitatea vaccinării ține de vremuri de 30.de ani apuse. Dar informația e la îndemână. E vorba de a alege între un risc sau altul. Altă soluție nu-i. Oricine refuză vaccinul copilului își asumă riscul îmbolnăvirii sau morții copilului.
Olivia Steer e o doamnă frumoasă și inteligentă dar major traumatizată, i-a murit sora la 30 de ani de cancer de sân. N-a primit ajutor sspecializat la timp. Mai târziu a vrut să-și protejeze copiii și a avut noroc. A renunțat la presă, jurnalism, nu și la a se manifesta public. A ales calea cea mai nefericită. Da, influencer sună bine dar cine o ascultă și nu-și vaccinează copilul e singur vinovat.
- side effects... cu sau fără preliminarii sunt motiv absolut. motiv ce-mi dă dreptul de-a spune pas. numărătorile generale sunt nazism. nu recomand. e Dalila!
- dacă omul de știință nu mai vede individul, nici de-al dracu' nu ne va duce spre progres ci spre regres. cu specia toată pe urme. )
- dacă omu' de știință vede omu' drept statistică... suntem ...... .
- perpetuarea animalică a speciei nu mă provoacă. prefer evoluția speciei. altfel rămânem primate îmbrăcate, cu grai articulat. parcă la circ am văzut... demult.. cu biciclete...
- și io pe Olivia am plăcut-o dintotdeauna. că ie frumoasă de pică. și singură-n-mpotriva tuturora. soțul, nu. a fost un moment în care l-am vrut vertical și m-a dezamăgit. off. (vă rog, lăsați admiratorilor dreptul de-a muri pe mâna subiectului adorării, e-a lor simbioză ș-a lor cădere din iubire). ziceți că-i om? eu văd o zeiță, încă luptătoare. care n-are... pofta-n cui.
progresul vine când îl merităm. prin cine vine.... nu importă. legea echilibrului spune că dacă forțezi pedala progresului dai în regres (și faci breșă-n evoluție). asta face trimitere la grijă, la înțelegere. mecanismele fine ale omenirii cer înțelegere de-ambele părți ale baricadei.
ADEVĂRUL e că doar Dumnezeu decide cine moare și cine trăiește. Statisticile alea nu-s decât niște coincidente inventate de scaraotchi ca să-i ispitească pe aia slabi și fără credință ca tine.
Acum, dacă ar dispărea laptele praf, ar muri peste 50% dintre copii, da inaniție și de imunitate slabă!
Are foarte mare legătură cu medicina și săpunul. Înainte nu s-a știut de existența microbilor. Evreii însă nu s-au prea îmbolnăvit de pestă fiindcă se spălau și stârpeau șobolanii. Ceilalți i-au acuzat că se ocupă cu vrăji...No comment.
Poate exact de un astfel de "experiment" avem nevoie. Oamenii vor refuza vaccinul până vor vedea că efectiv le mor copiii. Apoi se vor mai gândi.
Vaccinul e însoțitorul tăcut, salvează vieți dar nimeni nu știe câte. Dar când nu se mai vaccinează? Să nu te vaccinezi înseamnă risc de 1/1000 să faci boala sau să mori. Să te vaccinezi înseamnă să accepți acel risc de 1/1 mil să faci o complicație. Mama unei fete de 12-13 ani (totuși un copil) nu acceptă că fiica, după 4 ani va avea un prieten și-și va incepe viața sexuală. Și că va avea 2-3 relații până să-l întâlnească pe acel el, și va contracta virusul hpv. Dar acea mamă își va învăța oare fiica să meargă la control ginecologic anual, o doare sau nu ceva? Dar acea mamă refuză vaccinul...La 35-45 de ani actuala fiică ar putea dezvolta acel cancer oribil care nu-i cool deloc și de care se moare. În chinuri. România deține un îngrijorător loc 1 la incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin. A, nu, dna Steer are băieți...Dna Steer are pur și simplu noroc, până acum a scăpat. Dar dacă nu?....
Recomand o privire pe blogul dnei Steer, dacă mai crede cineva că are toți boii acasă...
1. "A placea" este mult mai corect decat "a place". As putea spune ca este fix corect.
2. Cratima folosita incorect e mai nasoala decat cea nefolosita deloc. Parerea mea, normal.
3. Despre drepturile toate bagate in aceeasi oala, iarasi ar fi multe de discutat , daca ar merita!
4. Despre dreptul de a duce in eroare , merita mult discutat! Si despre asta este acest articol.
5. A afirma fara motiv ca o femeie este urata si alta frumoasa este la fel de lipsit de maniere cat de subiectiv este , asa cum subiectiva este si alegerea individului ignorant , care urmeaza calea hazardului si nu a stiintei!
6. In viata da, trebuie sa-ti sumi alegerile tale, dar nu pe ale tuturor!
- care cratimă? elidarea?
- despre oală la vremea oalei. aprobările și notele-mi sunt indiferente.
- articolul poate fi și despre avioane raportat la albinele gigant japoneze. io scrie ce vrea, nu ce „trebuie”. de simte careva nevoia analizei pe text, e semn de interes (sau teamă?) în eroare te poate duce și reclama mincinoasă. ”vă băgați”? în eroare, când ești adolescent, te poate duce și sistemul de învățământ (cum că trebuie, cum că doar asta e, cum că așa e bine, cum că altfel nu reușești în viață ș-o să mori sau o râză lumea dă tine et cetera). despre dreptul de-a duce-n eroare din eroare pot discuta. puteți?
- ați ghicit, e subiectiv. )), da. să raportezi e fix subiectiv. [starea ignorantului ce-alege ce vrea ai lui mușchi parietali se cheamă dreptul sfânt de-a te frige. dvs ce căutați acolo? că e dincolo de subiectiv, e intim ș-asumat, e discutabil (dpdv al grijii ”creștine”), normal... ...dar doar în cheia unei cât de mici urme de empatie. simțiți nevoia? sau e discutabil dpdv al corectitudinii politice? că asta... ]
- nu-s Gizăs, să iau asupră-mi păcatele alegerilor tuturor. 'i-undeva ideia asta? rogu-vă.
- nu am nevoie de niciun motiv ca să spun despre cineva că este urât sau frumos. pentru că asta și astfel ajută. doar astfel. tirania afonilor sau mediocrilor pe asta se bazează. tirania politeții ne condamnă la contraperformanță, la „lanternă”. lanterna roșie. în lumea ideilor sfârșim să baletăm nimicul, pozând în semidocți. împăratul gol al urâțeniei feminine poate fi detronat, oricâtă ar fi teroarea (și câtă iee!!). admir ș-ador (și mor de doru' de-a vedea) urâta dezinvoltă. e sexy. e poate unica deșteptăciune femenină ce-o savurez sublim. pe bune.
E o tâmpenie,. un nonsens: e ca și cum ați spune că dacă cineva vă ia de soție, alege și pentru familia dvs.
În primul rând, e un mare fals ce spuneți.
În al doilea rând, care-i problema? Pentru dvs. alegeți dvs., pentru mine aleg eu, punct!
Poliomielită? Concret Sorin Ovidiu Vântu
Asa se explica si la noi, si aiurea, curentul anti-vaccinare; sunt oameni la 30 de ani care nu au vazut niciodata, de exemplu, cum arata o persoana care a supravietuit poliomielitei. Pentru ca daca ar sti cum arata si se manifesta boala, nu stiu daca s-ar mai agita atat pentru nu stiu ce componenta a unui vaccin.
Nu mai vezi pe strada nici persoane aproape desfigurate de 'varsatul de vant' deci... Daca nu le vezi, si problema nu a existat in generatia ta, pentru ca erau totusi programe de vaccinare comprehensive, ai senzatia ca bolile respective ori nu sunt atat de grave, ori nu exista.
Însă ala 0.0001% defect sau cu efecte secundare dovedite afectează un individ uman cu nume, prenume, chip, o poveste ....
Ori oamenii sunt complet insensibili la statistici însă empatici cu alți oameni. Povestea unui efect secundar ne afectează emoțional mult mai mult decât cifrele seci.
Psihologii știu asta foarte bine, asta e una dintre temele centrale din "Thinking fast, thinking slow" despre care s-a discutat inclusiv pe republica.
Cât timp o tabăra face apel la emoție și imagini dure și ailaltă la cifre și statistici rezultatele vor fi amestecate. Dacă tabăra "pro" ar începe să folosească imagini cu copii în scaune cu rotile sau imagini cu cimitire de copii morți prematur poate ar avea un impact mult mai mare. Însă asta ar însemna să facă apel la același tip de manipulare la care fac apel antivaxxerii. E sau nu etic să faci manipulezi ca să salvezi oameni, nu știu...
Scriam mai jos despre game theory, despre perceptia individuala a pragului de risk/reward care ar trebui crescut pana la nivelul la care riscul devine psihic sau financiar inacceptabil.
Manipularea este o metoda de a face asta, dar probabil nu cea mai eficienta, si dupa cum bine remarcati, nici una etica.
O jurnalista (cred ca Magda Vasiliu, dar daca am botezat-o, ii datorez olteneste un miel) spunea ce se intampla in Italia - sunt amenzi usturatoare pentru cei care refuza constient vaccinarea, si copiii nevaccinati nu sunt primiti la gradinita si scoala. Adica statul nu iti spune sa il vaccinezi, dar...
La noi metoda ar fi greu de aplicat, pentru ca asa cum bine scria Ruxandra Vasilescu azi, tot pe Republica, majoritatea copiilor nevaccinati din Romania nu sunt nevaccinati din cauza faptului ca parintii o cred pe doamna Steer, ci pentru ca nu au acces la vaccinuri. Ori nu poti sanctiona un om pentru ca nu are posibilitatea sa faca un lucru; daca insa a avut posibilitatea si a refuzat...Well, totul e drept in dragoste si razboi.
Pentru mine, ne-vaccinarea este un comportament antisocial, daca nu chiar criminal. Ca stat, mi-as asuma obligativitatea vaccinarii, si m-as pregati sa fiu dat in judecata de aceia care pot dovedi ca vaccinul le-a facut rau copiilor.
Nu ar fi o varianta proasta, si mai mult, ar responsibiliza si Ministerul Sanatatii. Din nou, risk/reward: daca stii ca poti fi pedepsit pentru ca nu ti-ai facut bine treaba (fiole expirate, teste de alergie ne-facute, fiole diluate, un copil deja imuno-compromis, etc) esti mai atent, si ar trebui sa fi. Nu cred ca vaccinurile creaza autism, insa pot sa ii cred pe cei care sunt ingrijorati de lipsa de atentie si nepasarea statului roman.
Am avut doi colegi de clasa, unul in gimnaziu, unul in liceu care erau, intr-adevar alergici la o componenta inactiva a vaccinului MMR; nici una dintre mamele lor nu era anti-vaccin. Mama unuia era paranoica, cealalta era farmacista - ambele au facut scandal (in anii 81-82) sa se faca testele de alergie, la 18 luni. Farmacista aflase pe pielea ei ca baiatul chiar avea o alergie grava, cand era sa ii moara de la un medicament banal pentru colici. Ea a gasit o solutie - un vaccin fara acea componenta, cealalta mama nu, si a stat saraca cu morcovul in partea gresita a sistemului digestiv toata viata, pentru ca bolile copilariei facute de un adult nevaccinat...Valeu.
Ai mei nici macar nu si-au pus intrebarea, ca era de la stat, deci era bun :D Acum insa stim mai multe, si nu Tanta de la Simnic ar trebui sa stie ce due-diligence trebuie facut inainte de vaccin. Ar trebui sa i-o spuna sora medicala, sau doctorul de la dispensarul satesc, cate or mai fi.
Atentie, vorbesc despre vaccinurile teoretic obligatorii, nu de cele sezoniere.
Însă dezbaterea presupune argumente și oameni raționali, nu fundamentalim. Însă ce vedem n-are nimic dintr-o dezbatere civilizata și constructiva.
Argumentul cu teoria jocului e foarte bun. O diferență de nuanță ar fi însă ca in situația noastră și riscul și câștigul rămân statistice,
Nu cred ca statul stie ce e mai bine pentru noi in majoritatea cazurilor, si in general sunt adepta dezbaterilor (iata, ne-am petrecut aproape toata duminica dimineata stand de vorba :) ) Da, nu poti sa dezbati o chestie de tipul - E bine sa iti rupi piciorul sau nu?
Evident, nu e bine sa iti rupi piciorul. Oricat ai dezbate subiectul, tot nu-i bine.
Sunt chestiuni de interes public in care totusi statul trebuie sa fie stat, pentru ca nu putem sa le reglementam ca indivizi; bineinteles ca am vrea sa traversam strada cum ne taie capul. Dar nu e bine sa o facem, iar libertatile si drepturile noastre se opresc atunci cand incalca drepturile si libertatile altora. De aceea avem reguli de circulatie, ore de liniste (vecinii mei inca nu au aflat despre orele de liniste, dar nu mi-am pierdut inca speranta...).
Daca un copil nevaccinat ar fi un risc numai pentru sine (sau ar putea sa decida, nu, nu ma vaccinez) as zice si eu ca este o ingerinta a statului in familie.
Sunt multe chestii legate de sanatate in care statul se baga - fumatul, obezitatea - care lovesc statul la buzunar. Sa zicem ca fumatul face un rau public (m-am lasat de doua ori din cauza de bebe, m-am reapucat de doua ori pentru ca n-a fost sa fie, dar sunt die-hard smoker, eh) - eu continui sa cred ca fumatul ii face rau individului, nu e un rau public. Obezitatea clar nu este un rau public, insa statul intervine pentru ca il doare buzunarul, si il va durea din ce in ce mai tare. Faptul ca pe stat il doare ceva nu este motiv de ingerinta in viata individului. Pana la urma am platit NI/CASS toata viata, am platit taxa pe prostie, pardon, pe viciu...
Daca pe cetateni ii doare ceva, insa, si cei pe care ii doare sunt o majoritate, este totusi treaba executivului politic.
Ahem.
Nu putem sa decidem, democratic, faptul ca pamantul e plat. Pentru ca nu e. Plat. Si nici nu sta pe spatele a sase elefanti, patru testoase, si pe varful de piramida inversate, reprezentat de un furnicar de dimensiuni planetare.
Am calatorit cam peste tot pe acest pamant rotund. Si m-am vaccinat impotriva febrei galbene, si impotriva malariei, si, de fapt, cand intri in Peru, in orice tara din Caraibe, nu te lasa sa intri daca nu esti vaccinat, ca nu vor sa le moara diversi straini in tara,
Chiar suntem prosti toti? Chiar sunt prosti toti?
că e plat... nu-nțeleg (a fost un film, ceva? am pierdut) ...oricum, dacă-i subiect, hai, pisicile au dezlegat problema: nu-i, că dădeau jos tot demult.
ați călătorit. vă invidiez. io nu. trebuia să știu? v-ați vaccinat. mă bucur. cu chanelfive ați încercat? dar suc de ceapă? neimportant, oricum.
aici e doar câțiva. indignarea primește doar un slab ecou.
într-o decadă, în EU, dispar omorâți de mașini aproape o jumătate de milion de oameni. într-o decadă, plutonul copiiilor agenți purtători comite câte crime?
ps - fumatul nu este un viciu. e doar un cârlig erotic, o simplă metodă de agățat. de nada.
Nu vreti sa radem toate padurile de pe pamant? Dictatura! Sa inlocuim masinile poluante? Dictatura!
Nu-i bine.
Treaba cu Flat Earth Society nu e o gluma sau un film - ei chiar exista, si anul acesta planuiesc o excurse de grup in Antarctica, unde spera ca vor gasi marginea lumii, si vor arata ca pamantul nu-i rotund.
Iar asta cu elefantii si testoasele este cum isi imaginau anticii ca arata pamantul, nu e din burta.
eu instig la veganism. la a iubi fiecare copac mutilat de adp-urile de pe cuprinsul întregii patrii. la muncă silnică la împăduriri pentru toți actanții uciderii pădurilor (crima pădurilor virgine, ultimă redută de natură din ioropa toată - nu mai vorbim!). personal consider mașina prop. pers. o crimă izvorâtă din egoism. mașinile ar trebui să fie aliniate la stradă, ca bicicletele cu fisă. bașca, ar dispare noțiunea de „furt de automobil”... dar asta lovește-n interesul capitalist... uite înc-o crimă! în orașul meu se distruge spațiul verde și sunt lărgite străzile (prin tăierea copacilor și distrugerea gardului viu) pentru că parcul auto de hârburi crește.
de ultraortodocși sunt nu sătul, doar amuzat cu ceva urme de compasiune. știu toate teoriile vehiculate în online-ul lor. de antici știu cum ”vedeau” și-și explicau ei lumea de 30 și ceva de ani, nu istoria artei mi-a deschis orizontul cunoașterii. ați rostit un nume. trump. dincolo de zid (sunt curios foarte de cum va rămâne) e ceva de netrecut: liderii sunt doar expresii matematice ale popoarelor. turma, prin vectorul alegerilor ei-toate, își câștigă dreptul de-a avea un păstor, bun-rău. butada e adevărată. avem ce merităm. avem conducătorii pe care-i merităm. este respectat principiul treptelor, pragurilor. e imposibil saltul la treapta următoare fără câștigarea dreptului. poporașul român nu poate face saltul la treapta următoare. frumos e că atunci când va fi făcut, nu va fi nevoie de ieșit în stradă. adică forță. va fi ușor, natural. doar pare incredibil.
Iar gândim ca Stalin?
Se poate renunța și la știință. Dar atunci trebuie trăit în pădure, bine, dacă te mușcă o vulpe turbată, atunci nu mai știu...
vreau să cred că sunteți un om de bună credință. nu un miștocar de orice sex (avatar n). vreau să cred că echilibrul interior moral și onestitatea caracterului nu vi le-ați pierdut ori impostat.
Aveți zero șanse să convingeți pe alții de ideile dvs. Face-ți-vă o viață, o carieră, whatever.
Nu-mi mai răspundeți.
Da, medicina nu este infailibila, da, din pacate exista cazuri nefericite de tratamente sau profilaxii (inclusiv vaccinari) care au evoluat prost, dar intre lipsa vaccinurilor si efectele secundare provocate in cateva cazuri de acestea nu stiu cum s-ar putea alege altceva decat vaccinul. Sigur ca pare cinic (si probabil chiar e) pentru cineva sa discuti despre statistici cand pentru el/ea in spatele statisticilor sunt oameni dragi (copiii lor, de obicei) dar tocmai pentru ca medicina nu e infailibila, doar astfel poate fi evaluat un tratament.
Niciun tratament nu asigura 100% vindecarea, niciun medicament nu e 100% sigur, fara efecte secundare... Ce inseamna asta? Sa renuntam la ele? Daca vrei poti face, alegand doar cazurile nefericite (din rea-vointa sau prostie, pur si simplu), campanii anti-orice. Dar e oare responsabil?
Cât privește testarea lor, știați că vaccinurile nu intră la aceeași categorie cu medicamentele? Asta are drept consecință faptul că nu sunt testate atât de riguros precum medicamentele. Mie personal mi se pare că sunt multe lucruri dubioase/neclare la vaccinurile actuale.