Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Andreea Raicu, după ce a văzut scena cu Olivia Steer de la PRO TV: „În acea dezbatere, ea avea un telefon de pe care citea diverse lucruri care nu erau susținute de nimic”

Andreea Raicu

Foto: Facebook Andreea Raicu

Ce responsabilitate are o persoană publică sau un „influencer” asupra sutelor de mii de oameni care fac partea din comunitatea celor care urmăresc persoana respectivă? Cum te promovezi drept un activist antivaccinare fără să te întrebi despre consecințele pe care alegerile tale de viață le pot avea asupra vieților altor oameni care cred în ceea ce spui? Cu peste 860.000 de fani pe Facebook și peste 300.000 pe Instagram, fostul om de televiziune Andreea Raicu, acum antreprenor, face parte din clasa restrânsă a „influencerilor” din România. Invitată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Andreea Raicu a vorbit despre responsabilitatea statutului de persoană publică. Cum a văzut, din această postură, „dezbaterea” de la PRO TV dintre fosta jurnalistă Olivia Steer și medicul Mihai Craiu, pe tema vaccinării?

Andreea Raicu spune că dacă ar întâlni-o pe Olivia Steer, care duce o campanie antivaccinare, ar întreba-o de ce face asta și ce stă în spatele lucrurilor pe care le face.

„Ea nu duce o singură luptă împotriva vaccinării. Ea îi invită pe oameni să se rezume la lucruri naturiste, să nu mai facem mamografie, să nu mai luăm antibiotice. Cred foarte mult în puterea subconștientului, dar nu pot să anulez puterea medicinei. Aș întreba-o dacă știe ce putere și impact au cuvintele ei asupra comunității ei și de ce face asta și care e baza care stă în spatele lucrurilor pe care le face”, a spus Andreea Raicu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Andreea Raicu a vorbit și despre prestația Oliviei Steer într-o emisiune în care a primit o replică din partea medicului pediatru Mihai Craiu, care i-a demontat argumentația în favoarea evitării vaccinurilor. 

„În acea dezbatere, ea avea un telefon de pe care citea diverse lucruri care nu erau susținute de nimic. Când ești o persoană publică ai o responsabilitate foarte mare în legătură cu ce spui. Oamenii te ascultă, dacă te plac, te și urmează. Trebuie să ai grijă ce spui, ca să nu îi duci pe niște piste greșite”, a spus Andreea Raicu.

Andreea Raicu, În fața ta, Digi24 (Foto: Vlad Bâscă)

„Avem acces la informații care ne ajută să ne găsim singuri răspunsurile. E important să îți faci tu părerea ta, în funcție de ce ai aflat”, a mai adăugat Raicu. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Săptămâna aceasta, într-o emisiune de la PRO TV, activista antivaccinare Olivia Steer a primit o replică solidă din partea medicului pediatru Mihai Craiu. Acesta i-a demontat argumentația punct cu punct.

Copiii „alăptați la sân primesc în primele 6 luni de viață de vreo 10 ori mai mult aluminiu din laptele matern decât ar primi în primele 6 luni din vaccinurile pe care trebui să le facă la diversele scheme vaccinare”, a spus medicul Craiu, după ce Olivia Steer citase dintr-o carte despre pericolul pe care îl presupune aluminiul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi pare că din ce în ce mai mult, nu mai există profesionalism. A fi profesionist înseamnă inclusiv a ști ce nu ști și, ca urmare, a îi lăsa pe profesioniști să rezolve probleme ce ies din sfera ta de competență. Internetul are foarte multă informație, dar a culege ceva de ici, ceva de dincolo, nu te face competent în problema respectivă.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Se pare că lumea a luat-o razna. Speranța de viață era înainte de 40 maxim 50 de ani. După vaccinuri, antibiotice și progresul medicinei a crescut spectaculos. Dar omului i se urăște de la prea mult bine, așa că își caută probleme. Un articol prost de la The Lancet, vorbește gura lui Bill Gates fără el, teoriile conspirației au explodat apoi iar ce ce le susțin sunt de obicei oameni frustrați, iată, eu știu, voi nu...
  În această discuție singurii îndreptățiți sunt părinții și medicii. Toți ceilalți sunt doar pt bla-bla.
  Obligativitatea vaccinării ține de vremuri de 30.de ani apuse. Dar informația e la îndemână. E vorba de a alege între un risc sau altul. Altă soluție nu-i. Oricine refuză vaccinul copilului își asumă riscul îmbolnăvirii sau morții copilului.
  Olivia Steer e o doamnă frumoasă și inteligentă dar major traumatizată, i-a murit sora la 30 de ani de cancer de sân. N-a primit ajutor sspecializat la timp. Mai târziu a vrut să-și protejeze copiii și a avut noroc. A renunțat la presă, jurnalism, nu și la a se manifesta public. A ales calea cea mai nefericită. Da, influencer sună bine dar cine o ascultă și nu-și vaccinează copilul e singur vinovat.
  • Like 1
 • Problema nu e ce spune un influencer ci oile care-l urmeaza. Falouarsii si fanii si toti astia care ii urmaresc fiecare pas ar trebui sa gandeasca intai. Nu-mi spune mie unu JUMP! si eu sa-l intreb HOW HIGH? asa aiurea. Asta daca vrei sa-ti pastrezi capu pe umeri. E plin FB de nimeni care au ajuns influenceri si dau sfaturi si explica si dau solutii cu mii de comentarii laudative. Si acolo au avantajul ca pot sterge criticile si raman ei in lumea lor unde sunt regi si toata lumea le da dreptate. Face bine la psihic te simti mandru iesi altfel pe strada. Olivia lui Moisescu are niste traume dupa 2 decese in familie si care au afectat-o asta e clar de-aia e si atat de activa si nimeni n-o s-o convinga de contrariu deci e pierdere de vreme. Problema e la cei care-i dau dreptate neconditionat si nu gandesc sau nu cauta argumente. Cand auzi un influencer de-asta ca zice ceva prima data trebuie sa te intrebi: ma asa o fi? de unde stie asta? ia sa vad...Si acuma nu ca zic dar vreau sa spun ca problemele sau situatiile astea apar la femei in general :)) Ca la noi daca vine un influencer de-asta si incepe cu: berea dauneaza potentei, sarim pe el sau il ignoram si radem de el. La bere evident. La noi e mai simplu :)) Oricum o confruntare cu un specialist e mereu binevenita.
  • Like 2
 • Problema cu vaccinurile nu este daca sunt, sau nu, bune. Ci ,ca ele sunt facute de-a valma, fara o analiza preliminara a copilului. Astfel incat, daca ai nesansa unor reactii secundare, este strict nesansa ta. Faci parte dintr-o statistica, dintr-un grup nesemnificativ la nivel de numaratoare generala, care se inscrie in marja asumata de eroare. In plus, la noi in tara, ca si in altele bananiere , banii sunt mai importanti decat oamenii ,asa ca nu ii mai intereseaza calitatea vaccinului, ci pretul. Probabil din acest punct de vedere a privit Olivia problema, care este diametral opus celui al omului de stiinta , care vede omul ca specie,in general, nu ca individ, in particular. Probabil ambii au dreptate,fiecare privind din pozitia lui, dar ,cu siguranta nu ne putem ralia decat oamenilor de stiinta, pentru ca ei ne duc spre progres si spre perpetuarea speciei in cele mai bune conditii. Fiecare individ in parte, in special fiecare mama in parte, are obligatia si puterea sa decida pentru odrasla sa, pentru sine ,dar nu poate genera brese in calea evolutiei , prin lupta impotriva argumentelor stiintifice , impotriva cercetarii , cu toate neajunsurile ei, punand in loc ignoranta si hazardul! Iar mediatizarea masiva a unei astfel de atitudini, ca e vorba de vaccinuri ,sau daca ar fi vorba despre alte instigari la ignoranta este o legitimare tacita a "adevarurilor" transmise. Ceea ce mi se pare foarte grav si totodata paradoxal. Pe Olivia o plac foarte mult dintotdeauna, asa cum ii admir si sotul, dar inteleg ca este om si este supus greselii. Numai ca ea cand greseste, nu suporta singura consecintele, asa cum mi se intampla mie, de exemplu, ci poate face ravagii masive in randul admiratorilor ,care-si pun increderea in stiinta ei. Asta trebuia sa inteleaga de multisor Olivia...
  • Like 2
  • @ Danescu Cristina
   fc check icon
   - problema cu vaccinurile e fix asta: bune ori ba.
   - side effects... cu sau fără preliminarii sunt motiv absolut. motiv ce-mi dă dreptul de-a spune pas. numărătorile generale sunt nazism. nu recomand. e Dalila!
   - dacă omul de știință nu mai vede individul, nici de-al dracu' nu ne va duce spre progres ci spre regres. cu specia toată pe urme. )
   - dacă omu' de știință vede omu' drept statistică... suntem ...... .
   - perpetuarea animalică a speciei nu mă provoacă. prefer evoluția speciei. altfel rămânem primate îmbrăcate, cu grai articulat. parcă la circ am văzut... demult.. cu biciclete...
   - și io pe Olivia am plăcut-o dintotdeauna. că ie frumoasă de pică. și singură-n-mpotriva tuturora. soțul, nu. a fost un moment în care l-am vrut vertical și m-a dezamăgit. off. (vă rog, lăsați admiratorilor dreptul de-a muri pe mâna subiectului adorării, e-a lor simbioză ș-a lor cădere din iubire). ziceți că-i om? eu văd o zeiță, încă luptătoare. care n-are... pofta-n cui.
   progresul vine când îl merităm. prin cine vine.... nu importă. legea echilibrului spune că dacă forțezi pedala progresului dai în regres (și faci breșă-n evoluție). asta face trimitere la grijă, la înțelegere. mecanismele fine ale omenirii cer înțelegere de-ambele părți ale baricadei.
   • Like 1
  • @ fc
   Valentin check icon
   Şi antibioticele sunt făcute tot prin studii medicale şi dau reacţii adverse. Orice medicament dă reacţii adverse.
   • Like 1
  • @ Valentin
   Alien check icon
   N-ai înțeles nimic. Faptul ca înainte mureau 45% dintre copii până la vârsta de 5 ani iar speranța de viață era 39 ani n-are nicio legătură cu medicina, nutriția sau săpunul.
   ADEVĂRUL e că doar Dumnezeu decide cine moare și cine trăiește. Statisticile alea nu-s decât niște coincidente inventate de scaraotchi ca să-i ispitească pe aia slabi și fără credință ca tine.
   • Like 3
  • @ Alien
   fc check icon
   (biglike)
   • Like 0
  • @ Alien
   Inteleg ca Dumnezeu a devenit in ultimul secol ceva mai ingaduitor cu rasa umana, permitandu-i sa traiasca mai mult decat in trecut. Sper doar sa nu se supere iar pe noi daca vede ca nu ne vaccinam.
   • Like 1
  • @ Alien
   Valentin check icon
   Nu e adevărat. Religia - şi în special creştinismul - nu respinge medicina. Luca era medicul lui Paul, şi se pare că era un medic foarte bun.
   • Like 2
  • @ Alien
   Nici tu nu cred c-ai înțeles: cei 45% în plus acum se datorează igienei și hranei mai bune, nu vaccinurilor. Am înțeles că ai gândire matematică, deci nu ți-e greu să estimezi cam câți copii din ăia 45% mureau din hepatită B, poliomielită, tetanus, rujeolă, rubeolă, oreion și alte boli ale copilăriei...

   Acum, dacă ar dispărea laptele praf, ar muri peste 50% dintre copii, da inaniție și de imunitate slabă!
   • Like 1
  • @ Alien
   Delia MC Delia MC check icon
   ...un proverb: "va avea Dumnezeu (sau Allah) grijă de cămila mea? Da. Dar întâi leag-o de un copac". Sau : " Dumnezeu dă dar nu pune în traistă ". Dumnezeu a dat și antibioticele și vaccinul. E treaba noastră dacă le folosim sau nu.
   Are foarte mare legătură cu medicina și săpunul. Înainte nu s-a știut de existența microbilor. Evreii însă nu s-au prea îmbolnăvit de pestă fiindcă se spălau și stârpeau șobolanii. Ceilalți i-au acuzat că se ocupă cu vrăji...No comment.
   Poate exact de un astfel de "experiment" avem nevoie. Oamenii vor refuza vaccinul până vor vedea că efectiv le mor copiii. Apoi se vor mai gândi.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Va dati seama ca Alien e sarcastic, nu? :)
   • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   Alien check icon
   Am spus "medicina, nutriție și săpun". N-am vorbit de vaccin ci de cât de puțin și de rău trăim în epoca asta fără credință dominata de pesudostiinte precum medicina...
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Unii au și luat-o de bună...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   fc check icon
   da
   • Like 0
  • @ Alien
   E si o sectiune a bigotilor....urmeaza sa se reactulizeze Inchizitia...ca apoi sa se inchida cercul...Se pare ca pentru anumite persoane stiinta a progresat degeaba.....si ca oricata informatie ar extrage....creierul lor nu lucreaza altfel dacat al fanaticilor religiosi din vremuri vechi.....
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Da, în funcție de ce ai aflat...niște americani au hotărât să facă o statistică: câți copii au probleme/mor după vaccin, important fiind doar succesiunea temporală. Nu contează că l-a călcat mașina, a murit după vaccin. Și oamenii au crezut.
  Vaccinul e însoțitorul tăcut, salvează vieți dar nimeni nu știe câte. Dar când nu se mai vaccinează? Să nu te vaccinezi înseamnă risc de 1/1000 să faci boala sau să mori. Să te vaccinezi înseamnă să accepți acel risc de 1/1 mil să faci o complicație. Mama unei fete de 12-13 ani (totuși un copil) nu acceptă că fiica, după 4 ani va avea un prieten și-și va incepe viața sexuală. Și că va avea 2-3 relații până să-l întâlnească pe acel el, și va contracta virusul hpv. Dar acea mamă își va învăța oare fiica să meargă la control ginecologic anual, o doare sau nu ceva? Dar acea mamă refuză vaccinul...La 35-45 de ani actuala fiică ar putea dezvolta acel cancer oribil care nu-i cool deloc și de care se moare. În chinuri. România deține un îngrijorător loc 1 la incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin. A, nu, dna Steer are băieți...Dna Steer are pur și simplu noroc, până acum a scăpat. Dar dacă nu?....
  Recomand o privire pe blogul dnei Steer, dacă mai crede cineva că are toți boii acasă...
  • Like 5
 • karla check icon
  Este vina televiziunilor pentru faptul ca cer opiniile unor astfel de dezaxati care n-au nici o legatura cu domeniul stiintific si vorbesc numai rahaturi in media. Culmea este ca sunt multi prosti care chiar ii cred pe astia. Sunt un fel de troli, un fel de indivizi conservatori care nu fac decat sa dezinformeze.
  • Like 2
  • @ karla
   karla, te rog, nu-ți mai fă autobiografia pe-aici...
   • Like 0
 • fc check icon
  Andreea Raicu e urâtă. Olivia Steer e frumoasă. Și n-am nevoie de niciun pahar. Sunt melodii care-mi plac, melodii care nu-mi plac. Sunt filme care-mi plac (iar, care-mi plac nedorind revedere și care-mi plac oricând), filme care nu-mi plac. Sunt cărți citibile o dată, altele la infinit, altele nevă evă. Dreptul de-a-ți place e inalienabil. A place, a alege. Am dreptul să aleg. Să spun ce-mi place și ce nu. Am dreptul să mă sinucid. Am dreptul să refuz un tratament. Am dreptul de-a alege între tratamente. Am dreptul de-a spune ce cred despre o persoană publică. Am dreptul de-a fotografia o persoană publică pe domeniul public (evident, de la distanță, limita spațiului intim ori personal ori de securitate e sfântă). Am dreptul de-a decide pentru copiii mei până-n vârsta reglementată legal ș-atât. Am dreptul să mă ard și să-nvăț din prostiile-mi. Am dreptul să spun „nu” atunci când conștiința-mi refuză vehement. Pentru că sunt liber. Pentru că nu șantajez pe nimeni și nu ucid în numele nimănui. Și nu ucid pentru salvarea improbabilităților ori relativităților, așa cum o face industria big-pharma, care nu garantează niciodată nimănui vindecare. Nici doctorii n-o fac dar nazismul obligativității ne paște. Fiecare-și alege standardele de viață, unii aleg să fie simple viețuiri animalice, alții să nu ucidă viața în numele profitului ori confortului. Decât să tai un copac sănătos, prefer o haină/pătură/pulover peste, că are cine vedea/înțelege/răsplăti. Într-o lume de proști aleg să mă raportez Lui și doar Lui. Într-o lume de proști aleg să aduc lumina, spre-a lor culpă infinită și din timp. Ca să fie știut mai de dinainte. Spre ultimă amuțire. Viața-i sumă de alegeri ș-asumare de-nțelegeri.
  • Like 1
  • @ fc
   Wow. Sa ai asemenea "argumente" nu este deloc grav. Sa le expui public , ca un adevar-model e ceva! Dar:
   1. "A placea" este mult mai corect decat "a place". As putea spune ca este fix corect.
   2. Cratima folosita incorect e mai nasoala decat cea nefolosita deloc. Parerea mea, normal.
   3. Despre drepturile toate bagate in aceeasi oala, iarasi ar fi multe de discutat , daca ar merita!
   4. Despre dreptul de a duce in eroare , merita mult discutat! Si despre asta este acest articol.
   5. A afirma fara motiv ca o femeie este urata si alta frumoasa este la fel de lipsit de maniere cat de subiectiv este , asa cum subiectiva este si alegerea individului ignorant , care urmeaza calea hazardului si nu a stiintei!
   6. In viata da, trebuie sa-ti sumi alegerile tale, dar nu pe ale tuturor!
   • Like 6
  • @ fc
   Da, fc, dar atunci cand alegeti sa nu va vaccinati copilul, nu alegeti numai pentru dumneavoastra. Alegeti si pentru altii.
   • Like 4
  • @ Danescu Cristina
   fc check icon
   - a plăcea - da. mea culpa.
   - care cratimă? elidarea?
   - despre oală la vremea oalei. aprobările și notele-mi sunt indiferente.
   - articolul poate fi și despre avioane raportat la albinele gigant japoneze. io scrie ce vrea, nu ce „trebuie”. de simte careva nevoia analizei pe text, e semn de interes (sau teamă?) în eroare te poate duce și reclama mincinoasă. ”vă băgați”? în eroare, când ești adolescent, te poate duce și sistemul de învățământ (cum că trebuie, cum că doar asta e, cum că așa e bine, cum că altfel nu reușești în viață ș-o să mori sau o râză lumea dă tine et cetera). despre dreptul de-a duce-n eroare din eroare pot discuta. puteți?
   - ați ghicit, e subiectiv. )), da. să raportezi e fix subiectiv. [starea ignorantului ce-alege ce vrea ai lui mușchi parietali se cheamă dreptul sfânt de-a te frige. dvs ce căutați acolo? că e dincolo de subiectiv, e intim ș-asumat, e discutabil (dpdv al grijii ”creștine”), normal... ...dar doar în cheia unei cât de mici urme de empatie. simțiți nevoia? sau e discutabil dpdv al corectitudinii politice? că asta... ]
   - nu-s Gizăs, să iau asupră-mi păcatele alegerilor tuturor. 'i-undeva ideia asta? rogu-vă.
   - nu am nevoie de niciun motiv ca să spun despre cineva că este urât sau frumos. pentru că asta și astfel ajută. doar astfel. tirania afonilor sau mediocrilor pe asta se bazează. tirania politeții ne condamnă la contraperformanță, la „lanternă”. lanterna roșie. în lumea ideilor sfârșim să baletăm nimicul, pozând în semidocți. împăratul gol al urâțeniei feminine poate fi detronat, oricâtă ar fi teroarea (și câtă iee!!). admir ș-ador (și mor de doru' de-a vedea) urâta dezinvoltă. e sexy. e poate unica deșteptăciune femenină ce-o savurez sublim. pe bune.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   nu, că n-am contract cu alții (al meu ar fi deja vaccinat cu tot ce știu și m-ar iubi... și peste vremi mi-ar mulțumi cu lacrimi calde). sau poate sunt pericol social. atunci stau împotrivă până-n secunda de pe urmă. senin.
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Și viceversa: când dvs. alegeți să vă vaccinați copilul, alegeți și pentru alții.
   E o tâmpenie,. un nonsens: e ca și cum ați spune că dacă cineva vă ia de soție, alege și pentru familia dvs.
   În primul rând, e un mare fals ce spuneți.
   În al doilea rând, care-i problema? Pentru dvs. alegeți dvs., pentru mine aleg eu, punct!
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Exact. Cu fiecare ce refuză vaccinul scade acoperirea vaccinală(știința asta e bine cuantificată, riscul e calculabil) În astfel de situații un copil ce încă nu e la vârsta de a face un anume vaccin este susceptibil să facă boala, s-o ia de un copil mai mare nevaccinat. În acest caz populația se comportă ca un tot. Ori sunt cam toți protejați ori apare riscul. La început mic apoi din ce în ce mai mare.
   Poliomielită? Concret Sorin Ovidiu Vântu
   • Like 0
  • @ fc
   Numai si numai drepturi....Ai putea adauga si dreptul de a fi responsabil...
   • Like 0
 • Am sentimentul ca e o generatie careia i s-a urat cu binele pentru ca nu a cunoscut, niciodata, raul.

  Asa se explica si la noi, si aiurea, curentul anti-vaccinare; sunt oameni la 30 de ani care nu au vazut niciodata, de exemplu, cum arata o persoana care a supravietuit poliomielitei. Pentru ca daca ar sti cum arata si se manifesta boala, nu stiu daca s-ar mai agita atat pentru nu stiu ce componenta a unui vaccin.

  Nu mai vezi pe strada nici persoane aproape desfigurate de 'varsatul de vant' deci... Daca nu le vezi, si problema nu a existat in generatia ta, pentru ca erau totusi programe de vaccinare comprehensive, ai senzatia ca bolile respective ori nu sunt atat de grave, ori nu exista.
  • Like 4
  • @ Maria Zamfir
   Alien check icon
   Pe lângă argumentul asta, mai exista unul: viețile salvate de vaccin sunt statistice. 99.9999% dintre vaccinurile "bune" nu salvează în mod déterminist pe cineva anume. Nu-ți salvează copilul sau mama bătrână și slăbită ci doar ii măresc sansele fără a exista o legătură cauzala dovedita.
   Însă ala 0.0001% defect sau cu efecte secundare dovedite afectează un individ uman cu nume, prenume, chip, o poveste ....
   Ori oamenii sunt complet insensibili la statistici însă empatici cu alți oameni. Povestea unui efect secundar ne afectează emoțional mult mai mult decât cifrele seci.
   Psihologii știu asta foarte bine, asta e una dintre temele centrale din "Thinking fast, thinking slow" despre care s-a discutat inclusiv pe republica.
   Cât timp o tabăra face apel la emoție și imagini dure și ailaltă la cifre și statistici rezultatele vor fi amestecate. Dacă tabăra "pro" ar începe să folosească imagini cu copii în scaune cu rotile sau imagini cu cimitire de copii morți prematur poate ar avea un impact mult mai mare. Însă asta ar însemna să facă apel la același tip de manipulare la care fac apel antivaxxerii. E sau nu etic să faci manipulezi ca să salvezi oameni, nu știu...
   • Like 4
  • @ Alien
   Nu cred ca este etic sa manipulezi, dar cred ca 'dezbaterea' este inutila. Oamenii care gandesc emotional nu pot, intr-adevar, sa fie convinsi de argumente rationale.

   Scriam mai jos despre game theory, despre perceptia individuala a pragului de risk/reward care ar trebui crescut pana la nivelul la care riscul devine psihic sau financiar inacceptabil.

   Manipularea este o metoda de a face asta, dar probabil nu cea mai eficienta, si dupa cum bine remarcati, nici una etica.

   O jurnalista (cred ca Magda Vasiliu, dar daca am botezat-o, ii datorez olteneste un miel) spunea ce se intampla in Italia - sunt amenzi usturatoare pentru cei care refuza constient vaccinarea, si copiii nevaccinati nu sunt primiti la gradinita si scoala. Adica statul nu iti spune sa il vaccinezi, dar...

   La noi metoda ar fi greu de aplicat, pentru ca asa cum bine scria Ruxandra Vasilescu azi, tot pe Republica, majoritatea copiilor nevaccinati din Romania nu sunt nevaccinati din cauza faptului ca parintii o cred pe doamna Steer, ci pentru ca nu au acces la vaccinuri. Ori nu poti sanctiona un om pentru ca nu are posibilitatea sa faca un lucru; daca insa a avut posibilitatea si a refuzat...Well, totul e drept in dragoste si razboi.

   Pentru mine, ne-vaccinarea este un comportament antisocial, daca nu chiar criminal. Ca stat, mi-as asuma obligativitatea vaccinarii, si m-as pregati sa fiu dat in judecata de aceia care pot dovedi ca vaccinul le-a facut rau copiilor.

   Nu ar fi o varianta proasta, si mai mult, ar responsibiliza si Ministerul Sanatatii. Din nou, risk/reward: daca stii ca poti fi pedepsit pentru ca nu ti-ai facut bine treaba (fiole expirate, teste de alergie ne-facute, fiole diluate, un copil deja imuno-compromis, etc) esti mai atent, si ar trebui sa fi. Nu cred ca vaccinurile creaza autism, insa pot sa ii cred pe cei care sunt ingrijorati de lipsa de atentie si nepasarea statului roman.

   Am avut doi colegi de clasa, unul in gimnaziu, unul in liceu care erau, intr-adevar alergici la o componenta inactiva a vaccinului MMR; nici una dintre mamele lor nu era anti-vaccin. Mama unuia era paranoica, cealalta era farmacista - ambele au facut scandal (in anii 81-82) sa se faca testele de alergie, la 18 luni. Farmacista aflase pe pielea ei ca baiatul chiar avea o alergie grava, cand era sa ii moara de la un medicament banal pentru colici. Ea a gasit o solutie - un vaccin fara acea componenta, cealalta mama nu, si a stat saraca cu morcovul in partea gresita a sistemului digestiv toata viata, pentru ca bolile copilariei facute de un adult nevaccinat...Valeu.

   Ai mei nici macar nu si-au pus intrebarea, ca era de la stat, deci era bun :D Acum insa stim mai multe, si nu Tanta de la Simnic ar trebui sa stie ce due-diligence trebuie facut inainte de vaccin. Ar trebui sa i-o spuna sora medicala, sau doctorul de la dispensarul satesc, cate or mai fi.

   Atentie, vorbesc despre vaccinurile teoretic obligatorii, nu de cele sezoniere.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   Alien check icon
   Eu cred ca dezbaterea are și aspecte pozitive iar atitudinea "statul și specialiștii lui știu mai bine ce-i bune pentru voi" e una greu de înghițit.
   Însă dezbaterea presupune argumente și oameni raționali, nu fundamentalim. Însă ce vedem n-are nimic dintr-o dezbatere civilizata și constructiva.
   Argumentul cu teoria jocului e foarte bun. O diferență de nuanță ar fi însă ca in situația noastră și riscul și câștigul rămân statistice,
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   uluit, constat că sunteți capabilă de dictatură. mă rog Lui să n-ajungeți la butoane. trist. no comm... no comm..
   • Like 1
  • @ fc
   Poate nu intelegeti... stiinta nu e democratica. Nu ne adunam toti si votam in favoarea unei teorii sau a alteia. Trebuie sa se exprime cei ce au expertiza necesara. Retelele sociale au "democratizat" incredibil informatia dar e destul de comun faptul ca cei mai siguri de propria lor expertiza sunt tocmai cei ce n-o au. Adica trebuie sa stii suficient de mult pentru a-ti da seama cat de putine stii si invers. Pe facebook asta e irelevant. Cand exista wikipedia care ne lamureste pe toti inclusiv in domenii in care altii se pregatesc toata viata...
   • Like 3
  • @ Alien
   Risk/reward devin personale atunci cand copilul nu iti este primit la scoala sau statul te arde la portofel.

   Nu cred ca statul stie ce e mai bine pentru noi in majoritatea cazurilor, si in general sunt adepta dezbaterilor (iata, ne-am petrecut aproape toata duminica dimineata stand de vorba :) ) Da, nu poti sa dezbati o chestie de tipul - E bine sa iti rupi piciorul sau nu?

   Evident, nu e bine sa iti rupi piciorul. Oricat ai dezbate subiectul, tot nu-i bine.

   Sunt chestiuni de interes public in care totusi statul trebuie sa fie stat, pentru ca nu putem sa le reglementam ca indivizi; bineinteles ca am vrea sa traversam strada cum ne taie capul. Dar nu e bine sa o facem, iar libertatile si drepturile noastre se opresc atunci cand incalca drepturile si libertatile altora. De aceea avem reguli de circulatie, ore de liniste (vecinii mei inca nu au aflat despre orele de liniste, dar nu mi-am pierdut inca speranta...).

   Daca un copil nevaccinat ar fi un risc numai pentru sine (sau ar putea sa decida, nu, nu ma vaccinez) as zice si eu ca este o ingerinta a statului in familie.

   Sunt multe chestii legate de sanatate in care statul se baga - fumatul, obezitatea - care lovesc statul la buzunar. Sa zicem ca fumatul face un rau public (m-am lasat de doua ori din cauza de bebe, m-am reapucat de doua ori pentru ca n-a fost sa fie, dar sunt die-hard smoker, eh) - eu continui sa cred ca fumatul ii face rau individului, nu e un rau public. Obezitatea clar nu este un rau public, insa statul intervine pentru ca il doare buzunarul, si il va durea din ce in ce mai tare. Faptul ca pe stat il doare ceva nu este motiv de ingerinta in viata individului. Pana la urma am platit NI/CASS toata viata, am platit taxa pe prostie, pardon, pe viciu...

   Daca pe cetateni ii doare ceva, insa, si cei pe care ii doare sunt o majoritate, este totusi treaba executivului politic.
   • Like 1
  • @ Adrian Gabriel
   fc check icon
   nu am treabă cu știința. doar cu dreptul meu de a alege pentru mine. pentru viața me n-are nimeni expertiză. rețelele sociale au democratizat ceva mai interesant: auzirea vocii individului de către confrați. bate informația traficată, ce-i apanajul lui goagăl. nu?
   • Like 1
  • @ fc
   fc, Pamntul e rotund. Sper ca delegatii Flat Earth Society nu or sa moara de frig si de foame, in planificata lor expeditie in Antarctica unde, precum Paun, Americanul, planuiesc sa isi faca un selfie atingand marginea lumii. Ca s-ar putea sa treaca peste marginea lumii, si sa iasa pe cealata margine, si sa se piarda.

   Ahem.

   Nu putem sa decidem, democratic, faptul ca pamantul e plat. Pentru ca nu e. Plat. Si nici nu sta pe spatele a sase elefanti, patru testoase, si pe varful de piramida inversate, reprezentat de un furnicar de dimensiuni planetare.

   Am calatorit cam peste tot pe acest pamant rotund. Si m-am vaccinat impotriva febrei galbene, si impotriva malariei, si, de fapt, cand intri in Peru, in orice tara din Caraibe, nu te lasa sa intri daca nu esti vaccinat, ca nu vor sa le moara diversi straini in tara,

   Chiar suntem prosti toti? Chiar sunt prosti toti?
   • Like 1
  • @ Adrian Gabriel
   Like-ul e de la mine, nu am mult de adaugat. :)
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   ce s-a întâmplat? care Pământ? dăce? care elefanți? v-ați odihnit? mă nedumerește. ce-i?
   că e plat... nu-nțeleg (a fost un film, ceva? am pierdut) ...oricum, dacă-i subiect, hai, pisicile au dezlegat problema: nu-i, că dădeau jos tot demult.
   ați călătorit. vă invidiez. io nu. trebuia să știu? v-ați vaccinat. mă bucur. cu chanelfive ați încercat? dar suc de ceapă? neimportant, oricum.
   aici e doar câțiva. indignarea primește doar un slab ecou.
   • Like 1
  • @ Adrian Gabriel
   Cred ca discutam cu un troll, aici...
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   mulțumesc.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   anual, în EU, mor omorâți peste 30.000 de oameni. raportat la pericolul copilului agent purtător e penibil.
   într-o decadă, în EU, dispar omorâți de mașini aproape o jumătate de milion de oameni. într-o decadă, plutonul copiiilor agenți purtători comite câte crime?
   ps - fumatul nu este un viciu. e doar un cârlig erotic, o simplă metodă de agățat. de nada.
   • Like 1
  • @ fc
   Pai, scuze de acuzatia de trolling, dar spuneti niste chestii fara noima. Daca vorbim despre clima si poluare, sunt multi care tipa ca din gura de sarpe ca nu exista acasa ceva, ei vor sa conduca masini cu motoare V12, si sa taie paduri. Si atunci cand li se spune ca petrecerea cu poluarea se va termina, in curand, zic - Dictatura! Dictatura! Ba ii mai si aplauda pe unii ca Trump si Bolsanaro, ca sunt singurii oameni destupati la minte care inteleg faptul ca distrugerea planetei e o chestie imaginara.

   Nu vreti sa radem toate padurile de pe pamant? Dictatura! Sa inlocuim masinile poluante? Dictatura!

   Nu-i bine.

   Treaba cu Flat Earth Society nu e o gluma sau un film - ei chiar exista, si anul acesta planuiesc o excurse de grup in Antarctica, unde spera ca vor gasi marginea lumii, si vor arata ca pamantul nu-i rotund.

   Iar asta cu elefantii si testoasele este cum isi imaginau anticii ca arata pamantul, nu e din burta.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   fc check icon
   la mine noima-i rege. doar care le-nțelege. îmi pare că umorul mieu vă scapă... ))
   eu instig la veganism. la a iubi fiecare copac mutilat de adp-urile de pe cuprinsul întregii patrii. la muncă silnică la împăduriri pentru toți actanții uciderii pădurilor (crima pădurilor virgine, ultimă redută de natură din ioropa toată - nu mai vorbim!). personal consider mașina prop. pers. o crimă izvorâtă din egoism. mașinile ar trebui să fie aliniate la stradă, ca bicicletele cu fisă. bașca, ar dispare noțiunea de „furt de automobil”... dar asta lovește-n interesul capitalist... uite înc-o crimă! în orașul meu se distruge spațiul verde și sunt lărgite străzile (prin tăierea copacilor și distrugerea gardului viu) pentru că parcul auto de hârburi crește.
   de ultraortodocși sunt nu sătul, doar amuzat cu ceva urme de compasiune. știu toate teoriile vehiculate în online-ul lor. de antici știu cum ”vedeau” și-și explicau ei lumea de 30 și ceva de ani, nu istoria artei mi-a deschis orizontul cunoașterii. ați rostit un nume. trump. dincolo de zid (sunt curios foarte de cum va rămâne) e ceva de netrecut: liderii sunt doar expresii matematice ale popoarelor. turma, prin vectorul alegerilor ei-toate, își câștigă dreptul de-a avea un păstor, bun-rău. butada e adevărată. avem ce merităm. avem conducătorii pe care-i merităm. este respectat principiul treptelor, pragurilor. e imposibil saltul la treapta următoare fără câștigarea dreptului. poporașul român nu poate face saltul la treapta următoare. frumos e că atunci când va fi făcut, nu va fi nevoie de ieșit în stradă. adică forță. va fi ușor, natural. doar pare incredibil.
   • Like 0
  • @ Adrian Gabriel
   Delia MC Delia MC check icon
   Like maxim.
   • Like 0
  • @ fc
   Delia MC Delia MC check icon
   Crima de-a muri înainte de a trăi, de a lăsa niște părinți distruși. Părinți(2) care nu mai au puterea să lupte fiind mega-ocupați să-și jelească copilul și care nu se mai apropie de Facebook sau "bule" cu fițe că de-acolo li s-a tras.
   Iar gândim ca Stalin?
   Se poate renunța și la știință. Dar atunci trebuie trăit în pădure, bine, dacă te mușcă o vulpe turbată, atunci nu mai știu...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   fc check icon
   doamnă, dvs dați „like maxim” unuia care face confuzie între rețelele sociale și internet.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   fc check icon
   cine a zis să renunțăm la știință? doamnă, jucați ca Dinamo? (știți „stilul Dinamo”? fault-fault-fault-fault....) vă descalifică. în această discuție nu mă interesează argumentul „știință”, pentru că nu are ce căuta, pentru că este evocat aberant. toată problematica ține de un singur lucru. l-am punctat și au cam tăcut toți. e doar o întrebare, am (s)pus-o clar. în jurul a ce se învârte tot războiul? ? . . . . . ?
   vreau să cred că sunteți un om de bună credință. nu un miștocar de orice sex (avatar n). vreau să cred că echilibrul interior moral și onestitatea caracterului nu vi le-ați pierdut ori impostat.
   • Like 0
  • @ fc
   Delia MC Delia MC check icon
   Miștocar sunteți dvs. Citiți la celălalt articol, nu-mi mai pierd timpul cu copii obraznici. Atât că a durat ceva până să-mi dau seama.
   Aveți zero șanse să convingeți pe alții de ideile dvs. Face-ți-vă o viață, o carieră, whatever.
   Nu-mi mai răspundeți.
   • Like 0
 • Foarte corect. Argumente de genul "nu sunt convins(a) de necesitatea vaccinarii" mi se par de domeniul... incredibilului. O persoana lipsita de expertiza nu intelege si nu e convinsa de sustinerea specialistilor in domeniu. Probabil nici teoria relativitatii n-ar convinge-o, chiar daca i-ar explica-o insusi Einstein, dar totusi... Iar responsabilitatea unui om cu atata influenta e cu atat mai mare.
  Da, medicina nu este infailibila, da, din pacate exista cazuri nefericite de tratamente sau profilaxii (inclusiv vaccinari) care au evoluat prost, dar intre lipsa vaccinurilor si efectele secundare provocate in cateva cazuri de acestea nu stiu cum s-ar putea alege altceva decat vaccinul. Sigur ca pare cinic (si probabil chiar e) pentru cineva sa discuti despre statistici cand pentru el/ea in spatele statisticilor sunt oameni dragi (copiii lor, de obicei) dar tocmai pentru ca medicina nu e infailibila, doar astfel poate fi evaluat un tratament.
  Niciun tratament nu asigura 100% vindecarea, niciun medicament nu e 100% sigur, fara efecte secundare... Ce inseamna asta? Sa renuntam la ele? Daca vrei poti face, alegand doar cazurile nefericite (din rea-vointa sau prostie, pur si simplu), campanii anti-orice. Dar e oare responsabil?
  • Like 5
 • Cei îndrituiți să gestioneze acest aspect al vaccinării trebuie să aleagă sursa cea mai de încredere de vaccinuri, să vegheze la depozitarea și transportul vaccinurilor ca și la administrarea lor. Să se facă după prealabile analize medicale care să ofere garanții că nu sunt inoculate pe un fond neadecvat. Aici este problema. Nu se respectă anumite norme. Și o spun din proprie experiență. Eu, din copilărie, am primit toate vaccinurile. Nu am pomenit atâtea cazuri de reacții negative ca in ultimul timp. O fi și bagajul genetic de vină!
  • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Domnule, informați-vă: ce am primit noi în copilărie a fost cu totul altceva decât se primește acum. Vaccinurile erau mai puține și mono (nu niște „cocktail”-uri dubioase, cum sunt acum). Noi n-am fost injectați în maternitate imediat după naștere, cum se practică acum.
   Cât privește testarea lor, știați că vaccinurile nu intră la aceeași categorie cu medicamentele? Asta are drept consecință faptul că nu sunt testate atât de riguros precum medicamentele. Mie personal mi se pare că sunt multe lucruri dubioase/neclare la vaccinurile actuale.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult