Scriitorul Andrei Pleșu nu a văzut-o niciodată la lucru pe Viorica Dăncilă, dar a auzit-o exprimându-se în limba engleză.
„Am devenit melancolic. Când ești parlamentar european ani de zile e minimală capacitatea comunicării în limba engleză. În ce limbă vorbește doamna Grapini cu colegii ei? O primă condiție când te duci pe o funcție într-o instituție multinațională este să poți să comunici cu ăia, că nu poți umbla cu traducătorul mereu după tine. În rest, Viorica Dăncilă pare o doamnă neconflictuală, o bună gospodină. Mă las oricând invitat la masă la o sarma făcută de dânsa, dar nu știu care e expertiza ei, nu am nicio probă. Mie îmi plac femeile care fac sarmale bune și sunt tot mai puține”, a declarat Andrei Pleșu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Aflați mai mult:
- Florin Negruțiu: Revanșa mediocrilor: se întoarce „originea sănătoasă”
- Olguța, O, NU! Uite Daea ne pleacă din țară copiii
Problema nu este legată doar de exprimarea în limba engleză, ci de minima virtute de a vorbi corect românește. Aceasta le este străină multora dintre cei aflați astăzi la putere.
„Nu poți guverna dacă nici măcar nu poți să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru menținerea lui Liviu Pop ca ministru. E adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune. Nu știm care…
A fost întrebat Confucius: Ce ai face în primul rând dacă ți s-ar oferi sarcina guvernării. Răspunsul? Esențialul este să numești corect lucrurile. Dacă denumirile nu-s corecte, cuvintele nu se mai potrivesc, dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile și artele nu mai pot înflori. Dacă ele nu mai pot înflori, judecățile și pedepsele încetează să mai fie drept.. Și apoi poporul nu mai știe să se poarte”, a spus Pleșu.
„Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul”
Scriitorul a povestit cum, discutând cu un vechi prieten, acesta a opinat că politicienii noștri „ar trebui să pună mâna să citească Montesquieu” ca să înțeleagă separația puterilor în stat. „Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul, manualele de gramatică elementară!” a replicat Andrei Pleșu. Până la a vorbi o limbă străină, mulți dintre politicienii români au dificultăți în a se exprima „decent” în limba română, spune Andrei Pleșu. „Pot pescui drăcii de exprimare gramaticală de la aproape oricare dintre cei care sunt pe scenă”.
Emisiunea „în fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.