Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Andrei Pleșu, după ce a auzit-o pe Viorica Dăncilă vorbind englezește: „Am devenit melancolic. Pare o bună gospodină. Mă las oricând invitat la o sarma făcută de dânsa”

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Scriitorul Andrei Pleșu nu a văzut-o niciodată la lucru pe Viorica Dăncilă, dar a auzit-o exprimându-se în limba engleză. 

„Am devenit melancolic. Când ești parlamentar european ani de zile e minimală capacitatea comunicării în limba engleză. În ce limbă vorbește doamna Grapini cu colegii ei? O primă condiție când te duci pe o funcție într-o instituție multinațională este să poți să comunici cu ăia, că nu poți umbla cu traducătorul mereu după tine. În rest, Viorica Dăncilă pare o doamnă neconflictuală, o bună gospodină. Mă las oricând invitat la masă la o sarma făcută de dânsa, dar nu știu care e expertiza ei, nu am nicio probă. Mie îmi plac femeile care fac sarmale bune și sunt tot mai puține”, a declarat Andrei Pleșu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Aflați mai mult:

Andrei Plesu, In fata ta

Problema nu este legată doar de exprimarea în limba engleză, ci de minima virtute de a vorbi corect românește. Aceasta le este străină multora dintre cei aflați astăzi la putere. 

„Nu poți guverna dacă nici măcar nu poți să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru menținerea lui Liviu Pop ca ministru. E adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune. Nu știm care… 

A fost întrebat Confucius: Ce ai face în primul rând dacă ți s-ar oferi sarcina guvernării. Răspunsul? Esențialul este să numești corect lucrurile. Dacă denumirile nu-s corecte, cuvintele nu se mai potrivesc, dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile și artele nu mai pot înflori. Dacă ele nu mai pot înflori, judecățile și pedepsele încetează să mai fie drept.. Și apoi poporul nu mai știe să se poarte”, a spus Pleșu.

„Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul”

Scriitorul a povestit cum, discutând cu un vechi prieten, acesta a opinat că politicienii noștri „ar trebui să pună mâna să citească Montesquieu” ca să înțeleagă separația puterilor în stat. „Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul, manualele de gramatică elementară!” a replicat Andrei Pleșu. Până la a vorbi o limbă străină, mulți dintre politicienii români au dificultăți în a se exprima „decent” în limba română, spune Andrei Pleșu. „Pot pescui drăcii de exprimare gramaticală de la aproape oricare dintre cei care sunt pe scenă”. 

Emisiunea „în fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din 1989 s-au perindat prin fata microfoanelor cohorte de politicieni fara nici un fel de aplecare catre folosirea corecta a limbii romane, si de ce sa nu recunoastem, majoritatea barbati. De ce tocmai acum Domnul Plesu puncteaza lipsa unei elovente deosabite a unei Doamne intr-o functie importanta?
    • Like 1
    • @ unlimited
      Doar funcția, ar trebui, in acest caz, să fie importantă. Doamna respectivă nu are ce caută. Este o nulitate, ca dealtfel, cu una sau două excepții, toți europarlamentarii romani. Informati-va, dar nu de la psd sau alde, cu privire la "activitatea" acestor paraziti de lux. Singura lor preocupare este "vagabondajul" prin mall-uri, la shoping de lux, la coafor, manichiură și restaurante. Treaba lor o fac așa numiții asistenți pe un salariu de 1000€/ lună din care trebuie să-și plătească chiria cam 600€, hrana, eventuala asistență medicală și tratamentul, transportul, igiena personală, etc. Asta este adevărata activitate a europarlamentarului de Dâmbovița. Uitati-va la numele lor. Este suficient pentru a le vedea "valoarea". Și la cine i-a propulsat acolo!
      • Like 1
  • Raul check icon
    Personal nu am sa-i reprosez nimic doamnei Viorica. Dansa este o membra docila, neconflictuala, mediocra. Si isi va indeplini cu succes rolul alocat...acela de marioneta. Viclenia si mirosul de hoit vine din alta parte. De la papusharul sef Liviu. Prin urmare, cred ca atentia societatii civile ar trebui sa se concentreze pe Liviu & co. Nu pe o duduie penibila care joaca un rol de recuzita.
    • Like 1
  • Principala lor problema nu este aceea ca sunt semianalfabeti, inculți sau mediocri. Principala lor problema este aceea ca au mentalitate de infractori sociopati. Principalul lor obiectiv este acela de a încălca legile societății si de a le inlocui cu propriile lor reguli. De ce ? Pentru ca pot. Pentru ca au victimele sub puterea lor.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult