Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Pleșu, după ce a auzit-o pe Viorica Dăncilă vorbind englezește: „Am devenit melancolic. Pare o bună gospodină. Mă las oricând invitat la o sarma făcută de dânsa”

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Scriitorul Andrei Pleșu nu a văzut-o niciodată la lucru pe Viorica Dăncilă, dar a auzit-o exprimându-se în limba engleză. 

„Am devenit melancolic. Când ești parlamentar european ani de zile e minimală capacitatea comunicării în limba engleză. În ce limbă vorbește doamna Grapini cu colegii ei? O primă condiție când te duci pe o funcție într-o instituție multinațională este să poți să comunici cu ăia, că nu poți umbla cu traducătorul mereu după tine. În rest, Viorica Dăncilă pare o doamnă neconflictuală, o bună gospodină. Mă las oricând invitat la masă la o sarma făcută de dânsa, dar nu știu care e expertiza ei, nu am nicio probă. Mie îmi plac femeile care fac sarmale bune și sunt tot mai puține”, a declarat Andrei Pleșu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Aflați mai mult:

Andrei Plesu, In fata ta

Problema nu este legată doar de exprimarea în limba engleză, ci de minima virtute de a vorbi corect românește. Aceasta le este străină multora dintre cei aflați astăzi la putere. 

„Nu poți guverna dacă nici măcar nu poți să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru menținerea lui Liviu Pop ca ministru. E adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune. Nu știm care… 

A fost întrebat Confucius: Ce ai face în primul rând dacă ți s-ar oferi sarcina guvernării. Răspunsul? Esențialul este să numești corect lucrurile. Dacă denumirile nu-s corecte, cuvintele nu se mai potrivesc, dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile și artele nu mai pot înflori. Dacă ele nu mai pot înflori, judecățile și pedepsele încetează să mai fie drept.. Și apoi poporul nu mai știe să se poarte”, a spus Pleșu.

„Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul”

Scriitorul a povestit cum, discutând cu un vechi prieten, acesta a opinat că politicienii noștri „ar trebui să pună mâna să citească Montesquieu” ca să înțeleagă separația puterilor în stat. „Ce Montesquieu, domnule? Să citească abecedarul, manualele de gramatică elementară!” a replicat Andrei Pleșu. Până la a vorbi o limbă străină, mulți dintre politicienii români au dificultăți în a se exprima „decent” în limba română, spune Andrei Pleșu. „Pot pescui drăcii de exprimare gramaticală de la aproape oricare dintre cei care sunt pe scenă”. 

Emisiunea „în fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din 1989 s-au perindat prin fata microfoanelor cohorte de politicieni fara nici un fel de aplecare catre folosirea corecta a limbii romane, si de ce sa nu recunoastem, majoritatea barbati. De ce tocmai acum Domnul Plesu puncteaza lipsa unei elovente deosabite a unei Doamne intr-o functie importanta?
  • Like 1
  • @ unlimited
   Doar funcția, ar trebui, in acest caz, să fie importantă. Doamna respectivă nu are ce caută. Este o nulitate, ca dealtfel, cu una sau două excepții, toți europarlamentarii romani. Informati-va, dar nu de la psd sau alde, cu privire la "activitatea" acestor paraziti de lux. Singura lor preocupare este "vagabondajul" prin mall-uri, la shoping de lux, la coafor, manichiură și restaurante. Treaba lor o fac așa numiții asistenți pe un salariu de 1000€/ lună din care trebuie să-și plătească chiria cam 600€, hrana, eventuala asistență medicală și tratamentul, transportul, igiena personală, etc. Asta este adevărata activitate a europarlamentarului de Dâmbovița. Uitati-va la numele lor. Este suficient pentru a le vedea "valoarea". Și la cine i-a propulsat acolo!
   • Like 1
 • Raul check icon
  Personal nu am sa-i reprosez nimic doamnei Viorica. Dansa este o membra docila, neconflictuala, mediocra. Si isi va indeplini cu succes rolul alocat...acela de marioneta. Viclenia si mirosul de hoit vine din alta parte. De la papusharul sef Liviu. Prin urmare, cred ca atentia societatii civile ar trebui sa se concentreze pe Liviu & co. Nu pe o duduie penibila care joaca un rol de recuzita.
  • Like 1
 • Principala lor problema nu este aceea ca sunt semianalfabeti, inculți sau mediocri. Principala lor problema este aceea ca au mentalitate de infractori sociopati. Principalul lor obiectiv este acela de a încălca legile societății si de a le inlocui cu propriile lor reguli. De ce ? Pentru ca pot. Pentru ca au victimele sub puterea lor.
  • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult