Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Andrew Solomon, unul dintre cei mai respectați profesori de psihologie clinică din lume: „Chiar dacă Iulia Marin a pierdut lupta, e un fapt cert că a oferit lumii întregi dovezi care vor salva viețile altora”

Andrew Solomon

Foto; Annie Leibovitz via Facebook Humantas

Andrew Solomon, unul dintre cei mai respectați profesori și autori de psihologie clinică din lume, îi aduce un omagiu jurnalistei Iulia Marin, într-un articol de opinie transmis prin intermediul Editurii Humanitas și publicat de Libertatea. Iulia Marin a murit la doar 32 de ani, după o luptă curajoasă și plină de sinceritate cu o afecțiune psihică gravă.

„Ca jurnalist care am suferit eu însumi de depresie severă, aș vrea să îi aduc un omagiu Iuliei Marin, care și-a expus cu atâta curaj propria luptă cu suferința, documentând, în același timp, problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigațiile sale corupția și greutățile care ne înconjoară. Or, iată că un grup de jurnaliști de la România TV au pus la îndoială capacitatea ei de a relata obiectiv, spunând că dizabilitățile ei o descalificau pentru a-și face meseria”, scrie autorul cărții „Demonul amiezii, anatomia unei depresii”, cu care a fost finalist al premiului Pulitzer în 2002.  Andrew Solomon, profesor de psihologie clinică la Universitatea Columbia și lector în psihiatrie la Universitatea Yale, a vorbit despre felul în care demersul curajos al Iuliei de a scrie despre boala de care suferea oferă dovezi care vor salva alte vieți.

A-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului.

„Iulia Marin a scris și despre afecțiunea ei bipolară, și despre provocările asociate perioadelor dificile caracteristice acestei boli, ajutând astfel, spun eu, nu puțini dintre români să iasă din închisoarea rușinii și a stigmatizării, să își recunoască dificultățile, să caute ajutor și să găsească înțelegere din partea mai multor oameni care au aflat doar de puțin timp despre afecțiunile psihice. Demersul ei a fost curajos și inspirator. Și, chiar dacă Iulia a pierdut lupta, e un fapt cert că a oferit lumii întregi dovezi care vor salva viețile altora.

A-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului.

A privi doar din perspectiva așa-numitei „sănătăți mintale” într-o lume tot mai haotică, în care oamenii „sănătoși” distrug ecosistemul sau cad pradă autocrației, pare aproape absurd, dar tot e mai puțin absurd decât să presupunem că o persoană care se confruntă cu propriile greutăți nu poate avea o părere validă, valoroasă despre lume.

Despre persoanele cu dizabilități Hitler susținea că nu pot aduce nici o contribuție și că ar trebui eliminate. Trebuie, totuși, să sperăm că înțelegerea noastră asupra umanității a evoluat de atunci. Iulia Marin ar trebui plânsă ca o adevărată eroină”, scrie Andrew Solomon în articolul tradus de Karina Han.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Interesant. Demonul amiezii este o carte minunata, foarte bine documentată, chiar dacă foarte greu de citit - este plină de suferință. Totuși, cum a ajuns Andrew Solomon sa vorbească despre Iulia Marin? Nu se precizează asta in articol. Mai alea după scandalul cu Schumacher și interviul inventat, după amploarea AI, cred că e util de precizat cum a ajuns un scriitor/jurnalist din alta tara sa vorbească despre in jurnalist din.. Romania. Vorbind despre RomaniaTV așa, cu lejeritate, de parcă știe canalul din copilărie
    • Like 2
    • @ Marta
      Nu ați citit cu atenție!
      Revedeți începutul articolului.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Marta check icon
      Ba am citit, și la începutul articolului nu explică cum a ajuns A..Solomon să își dea cu părerea despre situație. În articolul din Libertatea am aflat: i s-a cerut un punct de vedere, și el l-a dat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult