Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Angajații erau stresați la birou și înainte de pandemie. Dar acum până și stresul arată cu totul altfel

stres - telemunca

Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

„Nu pot acum, am un raport de predat”. „Când e nevoie de plan? Cred că de-abia la finalul săptămânii viitoare pot să termin”. „Va dura mai mult decât am prevăzut, e o perioadă foarte aglomerată”. Mulți angajați se identifică. Stresul nu e o noutate, dar stresul din ultimul an și jumătate, de când a început pandemia, a căpătat cu totul alte valențe. Pe lângă îngrijorările de zi cu zi au apărut și griji privind evoluția pandemiei, riscurile pentru sănătate și echilibrul tot mai precar între viața de la job și cea de acasă.

Anii dinaintea pandemiei au fost intenși. Economia s-a dezvoltat, nivelul de trai s-a îmbunătățit, oamenii au văzut multe schimbări în bine. În același timp, volumul de muncă a crescut, deficitul de specialiști s-a accentuat, iar stresul la job a devenit o obișnuință. În 2020 însă, pandemia a intensificat și mai mult nivelul de stres și discuția despre echilibrul emoțional, iar atenuarea acestuia a devenit mai importantă ca oricând.

Lucrul de acasă a subțiat linia dintre viața personală și cea profesională. Oamenii resimt efectele pandemiei nu doar asupra sănătății fizice, dar și asupra celei emoționale, ceea ce poate afecta performanța la job și, în același timp, relațiile cu ceilalți. Activitatea fizică, somnul și alimentația au avut și ele de suferit în ultimul an, pe fondul stresului. Oamenii trec foarte repede din pijamale, cu un mic dejun luat în fugă, la laptop, în call-uri și proiecte, sărind peste etape importante pe care le parcurgeau înainte pentru a se pregăti să meargă la job.

Surprinzător, deși mulți se luptă cu stresul în noua normalitate, majoritatea se feresc să vorbească despre asta și să caute soluții, după cum a arătat studiul global „2021 State of Physical Wellbeing” realizat de Grokker Innovation. Angajații care lucrează mai mult sau complet de acasă observă că acordă mai mult timp jobului, fac mai puțină mișcare și separă cu greu preocuparea față de activitățile de la job de lucrurile din viața personală care au nevoie de atenția lor. Acum, prin filtrul vieții la job și de acasă din ultimul an și jumătate, conștientizează cât de mult contau lucruri mărunte, precum simplul drum de acasă la birou și înapoi, pentru a separa cele două dimensiuni.

Sistemul de lucru hibrid către care tinde viitorul muncii, așa cum arată inclusiv sondajele printre angajatori și angajați, pare să mai atenueze din sursele de stres și să redea oamenilor un echilibru. Sănătatea emoțională a oamenilor depinde astăzi de modul în care ziua lor se împarte între casă și job, iar un aspect care nu poate trece nemenționat este sănătatea spațiilor în care ei își vor petrece o parte din timp, care are un rol important în acest echilibru. Până se va termina pandemia care e în continuare un factor major de stres, însănătoșirea acestor spații poate să crească încrederea oamenilor și să contribuie la sănătatea lor. Altfel, de la stres la burnout emoțional nu e decât un pas. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon