
Foto: Profimedia Images
Informațiile pe care le veți citi au fost obținute în cadrul cercetării „Destinații Vizionare”, studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare. Au fost 3000 de respondenți cu vârsta de +18 ani (bărbați și femei) care fac parte din populația digitalizată a României. 77% dintre participanți au fost în cel puțin o vacanță, în ultimele 12 luni. Datele au fost ponderate în funcție de vârstă, gen, regiune și mărimea localității astfel încât totalul să reflecte structura națională. Cercetarea este reprezentativă la nivel național, iar culegerea datelor s-a realizat la finalul lunii martie 2023. Veți vedea de ce românii fac plajă la Mamaia, dar sunt cu gândul la Grecia.
Multi români caută să descopere ceva inedit, să învețe, să experimenteze sau chiar să își testeze limitele
Românii au motivații diverse pentru a merge în vacantă, începând cu nevoia de recreere și deconectare, până la căutarea distracției sau adrenalinei. Vacanța înseamnă și un gest de răsfăț, de respect față de sine.
Mulți caută să descopere ceva inedit, să învețe, să experimenteze sau chiar să își testeze limitele. Vacanțele dau culoare vieții, se desprinde din cercetare.

Din păcate, mai mult de jumătate dintre respondenți nu au avut o vacanță extinsă. Doar 13% dintre cei care au participat la cercetare spun că au avut o vacanță de peste 4 nopți și cel puțin o mini-vacanță de 1-3 nopți în ultimele 12 luni.
La polul opus, 23% nu au avut niciun fel de vacanță. Acest fenomen este întâlnit mai ales în zona rurală, la populația de peste 55 ani sau cu venituri mici.

România a fost țara unde au avut loc marea majoritate a vacanțelor din ultimul an: peste 91% din mini-vacanțe și peste 70% din vacanțele mai lungi.

Bugetul cheltuit pe vacanța medie în străinătate, dublu față de România
Vacanța medie în străinătate a costat 6.000 lei, iar în România bugetul s-a ridicat la 3.000 de lei. Sumele prezentate în cercetare scot la iveală că mulți dintre români consideră că se numește vacanță chiar și o escapadă de două zile.

Activitățile în natură câștigă în România, mai ales când vine vorba de mini-vacanțe. În schimb, vacanțele în afara țării sunt preferate pentru plajă și soare, city break-uri sau istorie și cultură.
România, cea mai populară alegere pentru vacanța la mare, iar Grecia, cea mai aspirațională
Și dacă tot ne apropiem cu pași grăbiți de sezonul estival, să ajunge la partea din cercetare care răspunde la o întrebare aflată pe buzele tuturor: unde mergeți în vacanța de vară?
Când vine vorba de litoral, România este alegerea a jumătate dintre români, urmată de Grecia și Bulgaria. Atunci când se gândesc la viitor, România este singura țară care pierde din intenția de vizitare, în schimb cel mai mult câștigă Grecia, urmată de Turcia. Doar 1% dintre români au reușit să ajungă într-o destinație exotică în 2022. Este însă un vis pentru mult mai mulți.
Și ajungem și la celebra comparație dintre litoralul românesc, cel bulgăresc și cel grecesc. Cei care au fost acolo în ultimii 5 ani apreciază litoralul grecesc peste cel românesc la toate capitolele, cu excepția ușurinței cu care poți să ajungi acolo. Cele mai mari diferențe față de România sunt la capitolele curățenie și preț care merită (+30%), urmată de plaje și calitatea serviciilor (+25%). Față de Bulgaria pare a exista o șansă mai bună de a apăra cota de piață, în special dacă s-ar îmbunătăți nivelul de curățenie și de calitate a serviciilor.

Nota autorului
Din punctul meu de vedere, cercetarea de mai sus nu este un duș rece, cel puțin în cazul litoralului. Datele și informațiile pot fi folosite de autorități și patronate pentru a ști ce trebuie îmbunătățit. Într-un 2023 în care destinațiile externe costă aproape dublu față de 2022 sau 2019, este o ocazie ca toți factorii de decizie să coboare din turnurile de fildeș și să pună osul la treabă. Românii vor să-și petreacă vacanțele acasă, dar nu în orice condiții. Vor servicii de calitate și chiar sunt dispuși să plătească pentru acestea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Ma bufneste rasul cand vad ca 42% din romani aleg activitati in natura cand vine vorba de o vacanta in Romania. Sa inteleg sa statul in masina pe DN1 in noxe, coada de trei ore la telecabina de la Busteni, o cafea in Piata Sfatului in Brasov si o plimbare in bazarul cu chinezarii de la Bran se considera iesire in natura?