Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Anul viitor ne vom lua definitiv adio de la adoptarea monedei euro. Fix în anul în care bulgarii o vor adopta

paying euro

foto: Guido Schiefer / imago stock&people / Profimedia

Deficit de 2,3% după primele 3 luni ale anului. Mai mare ca cel din primele 3 luni ale anului trecut.

Cu o economie care evoluează la jumătate din prognozele care au dus la construcția bugetului din acest an, deficitul nu are cum să nu sară de 8-9%. Din țintă, adică. Foarte probabil să treacă de 10% cu un an agricol prost. Deja a început bine... fructele sunt în bună măsură compromise de cele câteva zile de îngheț de la jumătatea lunii aprilie.

Acest deficit ne va duce lejer către o datorie de peste 70% din PIB, în vreo doi ani. Adică, anul viitor ne vom lua definitiv adio de la adoptarea monedei Euro. Fix în anul în care bulgarii o vor adopta. Euro înseamnă mai multă integrare. O privire spre vest, nu spre est. Spre lumea dezvoltată. Detractorii de la noi sunt cu duiumul, au luptat cu toți dinții să ajungem în această situație fără de ieșire. Mulți care vor să ne țină deoparte de acest club select, cu reguli de conduită economică destul de stricte dar benefice aplaudă situația. Doar avem tiparnița la îndemână, la nevoie, spun ei. Nu ne-am pierdut independența.

Iată că după un program susținut de expandare a cheltuielilor prin deficite excesive început prin 2018 (numit pompos ”wage-led-growth”) vom ajunge să punem pe butuci definitiv și ireversibil proiectul unei integrări și mai puternice în cadrul Pieței Unice. Vom sta deoparte, într-un cerc periferic UE, vulnerabili și săraci. Nu întâmplător, fiind în afara Zonei Euro, extragem astăzi destul de puține avantaje din aceste libertăți economice esențiale din spatele procesului de integrare. Dacă vreți, menținerea propriei monede este o metodă de a distorsiona investițiile și comerțul cu ceilalți parteneri, mai ales cu cei din Zona Euro. Ca un fel de taxă vamală.

Un suveranism mai puțin vizibil, dar la fel de nociv!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    N-or s-o adopte nici bulgarii, nu sunt kamikaze. Este cea mai mare prostie dpdv economic să renunți la controlul asupra propriei monede și politici monetare. Hwi, dăm în români, nu neapărat cel mai bun exemplu de economie funcțională. Dar faptul că nici țările nordice puternice Suedia și Danemarca, nici tigrul estic Polonia nu se înghesuie să treacă la euro nu vă aprinde nici un beculeț, nimic?
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Diferența e că acolo există o anumită disciplină la nivel guvernamental pe când la noi ar fi mai bine să o avem pe cea de la Bruxelles că ieșim mai bine așa.
      • Like 0
  • SAO check icon
    Zona EURO este pentru respectarea regulilor!...Am fost ani buni în centrala BANKCOOP...pffuaa amatorism prostie imbecilitate, o pușculiță a FSN-ului azi PSD, de peste drum, Manole la BNR închidea ochii la încălcarea flagrantă a normelor bancare.. a urmat falimentul....M-am mutat în centrala BTR, o scamatorie ale serviciilor turce în cârdășie cu ai noștri altfel nu imi pot explica cum suspiciuni penale erau premiate din partea lui Manole către turci 3 ani la rând de credeam că are misiunea de adoptare a lirei ...evident a urmat falimentul sub poala BNR-ului care se făcea că supraveghează și reglementează...Din când în când marii habarniști ne arunca la mișto aderarea la EURO acum împinsă prin 2035 ...Fals, au în cap doar RUBLE și Kopeici! Bleahhh..
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon