Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis, după ce aproape 1 milion de români au votat în străinătate: voi discuta cu partidele politice ca aceștia să fie mai bine reprezentați în Parlament

Klaus Iohannis 24 noiembrie

Foto: Inquam Photos

Românii din diaspora trebuie să aibă mai mulți senatori și deputați, în concordanță cu forța votului lor, a anunțat azi președintele Klaus Iohannis, care a precizat că va demara „discuții cu partidele” în acest sens. În acest moment, diaspora are 4 deputați și doi senatori, cât un județ mic din România.

Aproape un milion de români au votat în străinătate, un record absolut care arată cât de interesată este diaspora de felul în care funcționează România. Acești oameni, atât de mulți la număr, ar trebui să fie mai bine reprezentați în Parlament, crede președintele Klaus Iohannis

„Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidențiale surprize din cele mai plăcute în ce privește votul din diaspora. Cum avem practic un milion de votanți în diaspora, îmi doresc să fie mult mai bine reprezentați în Parlament și voi avea discuții cu partidele politice să creștem numărul de parlamentari pentru diaspora”, a declarat Iohannis.

La alegerile prezidențiale din noiembrie românii din diaspora au avut pentru prima oară la dispoziție atât soluția votului prin corespondență, cât și mai mult timp pentru a-și exprima opțiunile, secțiile de vot din străinătate fiind deschise vreme de trei zile.

Aflați mai mult:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stelian check icon
  Deci scorul 94-6 din diaspora l-a facut pe Iohannis sa aiba 66%. Altfel era mult mai aproape de 60.
  El stie ca cei de afara voteza anti-pSD, deci locurile pentru diaspora ar fi orice, dar nu PSD. (Poate prin redistribuire, la final)
  Pina la asta e foarte multa treaba de facut:
  1. Modificata legea pasapoartelor (a liberei circulatii) care nu defineste pasaportul obisnuit ca document de calatorie. Eliminarea magariei CRDS. Eliminarea absurditatii ca pentru un act romanesc, recte pasaport, sa prezinti acte ce atesta situatia ta in tara unde esti.
  2. Modificate legile electorale care restring dreptul de vot. Adica: generalizarea votului anticipat pentru toti romanii ca si a celui prin corespondenta. Eliminarea sintagmei: act valabil in ziua votarii din legile ce reglementeaza alegerile pentru Romania. Ea nu exista in legea pentru Europarlamentare.
  3. Modificarea Constitutiei in multe locuri, cum ar fi eliminarea conditiei ca pentru a fi ales trebuie sa ai domiciliul in Romania. Asta in contextul subiectului, ca sunt si altele ce trebuie modificate.
  4. Mai bine ar pune in consulate si ambasade niste oameni ca lumea, cu respect fata de cei de afara, nu aroganti. Ca daca am o problema la consulat/ ambasada merg, nu la parlamentar.
  • Like 0
 • si ce o sa faca parlamentarii pt. stranieri? in afara de sa le impoziteze banii care intra in tara ce pot sa mai faca? din punctul meu de vedere pana nu esti fudul nu esti ... daca vor sa faca lucruri bune sa organizeze alegeri din doi in doi ani si sa construiasca macar zece poduri peste raul Prut
  p.s. mai ca uit ca Mircea Geoana a avut o idee grozava
  • Like 0
 • Mai corect si bine ar fi fost reducerea numarului de parlamentari( parca a fost un referendum pe aceasta tema ) si masuri astfel incat sa nu mai traiasca atat de multi romani departe de tara lor. Si atunci cei 4 deputati si 2 senatori ar fi suficienti, doar sa-si doreasca sa faca treaba......In rest, din partea lui Iohannis, este doar campanie electorala anticipata ptr. alegerile parlamentare.
  • Like 0
 • Cred celor din diaspora le pasa mult mai mult de ce se intampla acasa dat fiind faptul ca u fost izgoniti si zcarbiti de toata clasa politica.Felicitari initiativei Presedintelui
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult