Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis, după ce aproape 1 milion de români au votat în străinătate: voi discuta cu partidele politice ca aceștia să fie mai bine reprezentați în Parlament

Klaus Iohannis 24 noiembrie

Foto: Inquam Photos

Românii din diaspora trebuie să aibă mai mulți senatori și deputați, în concordanță cu forța votului lor, a anunțat azi președintele Klaus Iohannis, care a precizat că va demara „discuții cu partidele” în acest sens. În acest moment, diaspora are 4 deputați și doi senatori, cât un județ mic din România.

Aproape un milion de români au votat în străinătate, un record absolut care arată cât de interesată este diaspora de felul în care funcționează România. Acești oameni, atât de mulți la număr, ar trebui să fie mai bine reprezentați în Parlament, crede președintele Klaus Iohannis

„Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidențiale surprize din cele mai plăcute în ce privește votul din diaspora. Cum avem practic un milion de votanți în diaspora, îmi doresc să fie mult mai bine reprezentați în Parlament și voi avea discuții cu partidele politice să creștem numărul de parlamentari pentru diaspora”, a declarat Iohannis.

La alegerile prezidențiale din noiembrie românii din diaspora au avut pentru prima oară la dispoziție atât soluția votului prin corespondență, cât și mai mult timp pentru a-și exprima opțiunile, secțiile de vot din străinătate fiind deschise vreme de trei zile.

Aflați mai mult:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stelian check icon
  Deci scorul 94-6 din diaspora l-a facut pe Iohannis sa aiba 66%. Altfel era mult mai aproape de 60.
  El stie ca cei de afara voteza anti-pSD, deci locurile pentru diaspora ar fi orice, dar nu PSD. (Poate prin redistribuire, la final)
  Pina la asta e foarte multa treaba de facut:
  1. Modificata legea pasapoartelor (a liberei circulatii) care nu defineste pasaportul obisnuit ca document de calatorie. Eliminarea magariei CRDS. Eliminarea absurditatii ca pentru un act romanesc, recte pasaport, sa prezinti acte ce atesta situatia ta in tara unde esti.
  2. Modificate legile electorale care restring dreptul de vot. Adica: generalizarea votului anticipat pentru toti romanii ca si a celui prin corespondenta. Eliminarea sintagmei: act valabil in ziua votarii din legile ce reglementeaza alegerile pentru Romania. Ea nu exista in legea pentru Europarlamentare.
  3. Modificarea Constitutiei in multe locuri, cum ar fi eliminarea conditiei ca pentru a fi ales trebuie sa ai domiciliul in Romania. Asta in contextul subiectului, ca sunt si altele ce trebuie modificate.
  4. Mai bine ar pune in consulate si ambasade niste oameni ca lumea, cu respect fata de cei de afara, nu aroganti. Ca daca am o problema la consulat/ ambasada merg, nu la parlamentar.
  • Like 0
 • si ce o sa faca parlamentarii pt. stranieri? in afara de sa le impoziteze banii care intra in tara ce pot sa mai faca? din punctul meu de vedere pana nu esti fudul nu esti ... daca vor sa faca lucruri bune sa organizeze alegeri din doi in doi ani si sa construiasca macar zece poduri peste raul Prut
  p.s. mai ca uit ca Mircea Geoana a avut o idee grozava
  • Like 0
 • Mai corect si bine ar fi fost reducerea numarului de parlamentari( parca a fost un referendum pe aceasta tema ) si masuri astfel incat sa nu mai traiasca atat de multi romani departe de tara lor. Si atunci cei 4 deputati si 2 senatori ar fi suficienti, doar sa-si doreasca sa faca treaba......In rest, din partea lui Iohannis, este doar campanie electorala anticipata ptr. alegerile parlamentare.
  • Like 0
 • Cred celor din diaspora le pasa mult mai mult de ce se intampla acasa dat fiind faptul ca u fost izgoniti si zcarbiti de toata clasa politica.Felicitari initiativei Presedintelui
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult