Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Apelul medicului Mihai Craiu către profesori: Aerisiți clasele, că nu ne trage curentul

Mihai Craiu

Pentru a demonstra că purtarea măștii de protecție nu scade saturația de oxigen, medicul MIhai Craiu a făcut de două ori un experiment: a purtat, concomitent, atât un pulsoximetru, cât și o mască. 

„În momentul în care am înțeles că există foarte multe puncte de vedere diferite, am repetat experimentul în cadrul unei conferințe, realizate de departamentul nostru de comunicare al Institutului, în care am răspuns întrebărilor părinților, purtând și mască, și vizieră. A fost o înregistrarea de aproape o oră, am răspuns și am stat cu pulsoximetrul la deget, cu un pulsoximetru profesional de spital. Și oamenii au putut să vadă că, timp de o oră, doctorul Mihai Craiu, un om de o anumită vârstă și care are astm, nu s-a desaturat, nu i s-a făcut rău. A putut să răspundă coerent tuturor întrebărilor, purtatul măștii nu produce hipoxie”, a explicat medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Din interacțiunile pe care le-a avut cu copiii la cabinet, și-a dat seama că elevilor nu le este atât de greu pe cât cred unii adulți să poarte mască. 

„Copiii nu au fost foarte sâcâiți de mască, nici măcar cei mai plinuți care au transpirat mai mult. Cred că în acest moment, la copii domină sentimentul de bucurie a revederii. Părinții și bunici sunt foarte emoționați și cel mai mare bine pe care îl pot face copiilor lor este să nu le verse în cap aceste emoții. Copiii se vor încărca de emoțiile noastre. (...) Părinții au rămas pe gardul școlii - există riscul ca să iei nu de la copilul asimptomatic, ci de la altă mamă. În toată această vânzoleală de emoții, nu dăm niciun credit copiilor. Îmi e mai frică de părinți și de bunici în drumul lor spre sau după școală”, a spus medicul.

Potrivit lui, un copil poate purta fără probleme masca timp de 45 de minute-o oră. Însă medicul recomandă o pauză de mască de câteva minute, în aer liber, cu respectarea distanțării. Un astfel de model este practicat în țările scandinave. unde elevii ies în curtea școlii la intervale regulate de timp. La noi „copiii ar putea să iasă 2  minute la fereastră, fără mască”.

Mihai Craiu a explicat că, pentru a-i proteja pe elevi de Covid, trebuie luate, concomitent, cinci măsuri. În primul rând, copiii cu simptome nu trebuie să vină sub nicio formă la școală. Elevii și profesorii trebuie să poarte mască, trebuie să evite să își atingă zona ochilor și să păstreze distanța. La fel de importantă este aerisirea claselor, pentru a împiedica acumularea de aerosoli cu încărcătură virală. „Dar în România ne trage curentul, mă tem că o să stăm cu geamurile închise”, a spus medicul, care îi asigură pe oameni că nu îi va trage curentul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnul doctor isi raceste gura de pomana. Experimentul a mai fost facut, nenumarati chirurgi stau marturie ca se poate lucra intr-un domeniu de mare concentrare, efort intelectual, efort fizic (chiar daca unii nu cred) cu masca, dar.... "intelighentia" din piata protestelor explica cu fixatia caracteristica stim noi cui ca ei judeca corect deoarece sunt oxigenati corespunzator!!! M-as tavali de ras, daca nu as fi de acord cu domnul doctor: mai periculosi sunt ingramaditii din strada decat copiii ce poarta masca in clasa! Dovada este si explozia de cazuri inainte de intervalul ce ar potea fi corelat cu inceperea scolii, explozie pe care eu o pun pe seama pregatirilor de scoala: cumparaturi, vizite la mall, etc. Cat despre curent...sunt colegi de-ai dumnealui care i-au explicat unui coleg ca a facut un mini accident vascular ... din cauza curentului!!!
  • Like 3
 • La noi legenda asta cu trasul curentului e inradacinata solid. Curentul este factorul principal de la durerea de cap din lipsa de oxigen si pana la carii. Mi.e teama sa nu se mai pastreze pe undeva si legenda medievala conform careia daca faci baie risti sa te imbolnavesti.
  Am intrebat mai multi occidentali daca pe ei ii "trage curentul". Reactiile au fost hilare, de uimire si neincredere.
  • Like 6
 • In occident se sta cu geamul deschis tot timpul zilei pana cand afara scade tempertura spre 10 grade. Ghiciti cine se sperie de geamul deschis?
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Cei din est :)
   • Like 2
  • @ Calin Ungureanu
   romanii si bulgarii (desi mi-a tradus ca e "vant" )
   • Like 1
 • Pe lângă aerisire cred că în fiecare sală de clasă trebuie montat un sterilizator de aer care poate funcționa cu personalul aflat în clase, iar pentru sterilizarea suprafețelor sterilizatoare de suprafețe care vor fi folosite când sala de clasă este fără personal, S-au cheltuit bani pentru achiziționarea de termoscanere a căror utilitate este aproape de zero, reprezintă una din formele fără fond.
  Un set de norme restrictive și comportamentale impuse minorilor nu se validează prin acceptanța acestora.
  • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon