Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Așa se scrie istoria. Iar Vladimir Putin fierbe: Occidentul este „Imperiul minciunilor”

Volodimir Zelenski.

Foto: Președinția Ucrainei via Getty Images

Avem vești de la negocierile dintre Ucraina și Rusia privind încetarea războiului. 

Cele două delegații au finalizat negocierile de pace după câteva ore. Un oficial ucrainean a spus că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții. A doua rundă de negocieri va avea loc în zilele următoare la graniția dintre Belarus și Polonia. „Delegațiile ucrainene și rusești au încheiat astăzi prima rundă de negocieri, scopul lor a fost încetarea focului pe teritoriul Ucrainei și a acțiunilor militare. Am stabilit o serie de priorități pe care le vom analiza, pentru a lua decizii, pentru a vedea cum putem pune în practică înțelegerile. Părțile merg în capitalele lor și părțile s-au înțeles ca în viitorul imediat apropiat să mai avem o rundă de negocieri unde temele abordate vor face pași concreți. Urmatoarea rundă de negocieri va fi la granița Belarus-Polonia”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoleac.

La scurt timp, în Kiev (la ora locală 18.40) s-au auzit noi explozii puternice. Reporterii CNN au precizat că au fost cele mai puternice explozii auzite luni în capitala Ucrainei, în contextul în care trupele rusești se află în apropierea orașului, înaintând spre centrul Kievului în ultimele ore. Exploziile au fost urmate de sirene care au răsunat în oraș.

- De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în această seară o cerere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, iar Elveția a anunțat prin vocea președintelui Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, că va aplica toate sancțiunile economice decise de Uniunea Europeană în cazul Rusiei, inclusiv pe cele împotriva lui Vladimir Putin.

Putin, o nouă răbufnire la adresa Occidentului: „Imperiul minciunilor”

- În același timp, Vladimir Putin a avut luni o nouă răbufnire la adresa Occidentului pe care l-a numit „Imperiul minciunilor”. Declarația au venit în contextul în care liderul rus a convocat o ședință extraordinară cu Banca Centrală a Rusiei pentru a discuta despre măsurile ce pot fi luate pentru a compensa lovitura puternică primită prin sancțiunile impuse de SUA, UE și Marea Britanie. Președintele rus a ordonat, totodată, interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie, a transmis Kremlinul, ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident. Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.

Foto: Getty Images

- Într-o convorbire pe care a avut-o cu omologul său francez Emmanuel Macron, Putin a confirmat disponibilitatea de a se angaja să oprească atacurile împotriva civililor și să securizeze principalele drumuri din Ucraina. Palatul Elysee a precizat și că liderul de la Kremlin i-a spus luni președintelui francez Emmanuel Macron că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă țara este se „denazistifică” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial.

- Între timp, Statele Unite au interzis tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală a Rusiei și au blocat fondul rus de investiții directe, potrivit unor oficiali de top din administrația prezidențială, informează CNN. Acțiunea agresivă vizează unele dintre cele mai puternice mijloace ale Rusiei de atenuare a efectului sancțiunilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult