Foto: Președinția Ucrainei via Getty Images
Avem vești de la negocierile dintre Ucraina și Rusia privind încetarea războiului.
Cele două delegații au finalizat negocierile de pace după câteva ore. Un oficial ucrainean a spus că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții. A doua rundă de negocieri va avea loc în zilele următoare la graniția dintre Belarus și Polonia. „Delegațiile ucrainene și rusești au încheiat astăzi prima rundă de negocieri, scopul lor a fost încetarea focului pe teritoriul Ucrainei și a acțiunilor militare. Am stabilit o serie de priorități pe care le vom analiza, pentru a lua decizii, pentru a vedea cum putem pune în practică înțelegerile. Părțile merg în capitalele lor și părțile s-au înțeles ca în viitorul imediat apropiat să mai avem o rundă de negocieri unde temele abordate vor face pași concreți. Urmatoarea rundă de negocieri va fi la granița Belarus-Polonia”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoleac.
La scurt timp, în Kiev (la ora locală 18.40) s-au auzit noi explozii puternice. Reporterii CNN au precizat că au fost cele mai puternice explozii auzite luni în capitala Ucrainei, în contextul în care trupele rusești se află în apropierea orașului, înaintând spre centrul Kievului în ultimele ore. Exploziile au fost urmate de sirene care au răsunat în oraș.
- De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în această seară o cerere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, iar Elveția a anunțat prin vocea președintelui Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, că va aplica toate sancțiunile economice decise de Uniunea Europeană în cazul Rusiei, inclusiv pe cele împotriva lui Vladimir Putin.
Putin, o nouă răbufnire la adresa Occidentului: „Imperiul minciunilor”
- În același timp, Vladimir Putin a avut luni o nouă răbufnire la adresa Occidentului pe care l-a numit „Imperiul minciunilor”. Declarația au venit în contextul în care liderul rus a convocat o ședință extraordinară cu Banca Centrală a Rusiei pentru a discuta despre măsurile ce pot fi luate pentru a compensa lovitura puternică primită prin sancțiunile impuse de SUA, UE și Marea Britanie. Președintele rus a ordonat, totodată, interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie, a transmis Kremlinul, ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident. Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.
Foto: Getty Images
- Într-o convorbire pe care a avut-o cu omologul său francez Emmanuel Macron, Putin a confirmat disponibilitatea de a se angaja să oprească atacurile împotriva civililor și să securizeze principalele drumuri din Ucraina. Palatul Elysee a precizat și că liderul de la Kremlin i-a spus luni președintelui francez Emmanuel Macron că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă țara este se „denazistifică” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial.
- Între timp, Statele Unite au interzis tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală a Rusiei și au blocat fondul rus de investiții directe, potrivit unor oficiali de top din administrația prezidențială, informează CNN. Acțiunea agresivă vizează unele dintre cele mai puternice mijloace ale Rusiei de atenuare a efectului sancțiunilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.