Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Atenție la aceste cifre din execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani. Sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%)

Om pe scari - Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Atenție la aceste cifre cu privire la execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani și umanitatea, în ultimul secol. În a doua jumătate a anului o să vedem cifrele care surprind problemele economice fundamentale: creșterea insolvențelor companiilor și a disponibilizărilor.

 • Deficitul fiscal s-a adâncit la 38,8 mld RON, de 2,6 ori peste aceeași perioadă a anului trecut (grafic 1) și -3,6% din PIB (grafic 2). Maximul ultimului deceniu.

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Veniturile publice au scăzut în luna mai cu 12%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 21% (grafic 3)

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu 5%, iar cele privind asistența socială (pensii) cu 22% (grafic 4). Salariile publice și pensiile reprezintă 84% din veniturile publice (maximul din ultimul deceniu). 
 • Este de apreciat că, în acest context, investițiile publice au crescut cu 20%, ajungând la maximul ultimului deceniu, respectiv 7,4 mld RON și 0,7% din PIB

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

Privind către semestrul II, este clar că alocațiile copiilor și pensiile nu pot fi majorate (măsuri de subvenționare) și ar trebui stimulate prin alte mecanisme (reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II). Privind către viitor (2021-2025), este clar că sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%) prin digitalizare

Am anticipat aceste probleme economice fără precedent încă din primăvara acestui an. Tocmai de aceea, am scris cartea „Economia în vremea coronavirusului”, pentru a propune un ghid de bune practici pentru antreprenori și politici publice în vederea relansării și reconstrucției economiei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "(reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II)"????
  - si ce fac parintii care sunt casnici sau au ramas/raman fara loc de munca, care-i avantajul???
  - pilonul II nu este cumva alimentat, cca 3.75% din CAS? Ba da, adica 3.75% din CAS in loc sa intre la buget, nu cumva umplu doar buzunarele bancherilor. Si despre ce sume vorbim?? Facem un mic calcul????
  -cca 6.5 mil salariati cu contract
  -salariu mediu brut lunar 5400 roni, aprox 1113,4 euro hai sa zicem 1100 (cel putin asa se lauda)
  -contributie pensii (25%)=275 euro/salariat/luna
  -6.5 mil salx275=1.787.500.000 euro/luna (sa fim indulgenti si sa zicem 1,75 mld/lunar
  -1.75mldx 12=21 mld euro/anual
  din astia cca 787 mil euro anual intra in buzunarul bancherilor.
  Nu vi se pare o pomana cam mare???
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult