Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Atenție la aceste cifre din execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani. Sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%)

Om pe scari -  Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Atenție la aceste cifre cu privire la execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani și umanitatea, în ultimul secol. În a doua jumătate a anului o să vedem cifrele care surprind problemele economice fundamentale: creșterea insolvențelor companiilor și a disponibilizărilor.

  • Deficitul fiscal s-a adâncit la 38,8 mld RON, de 2,6 ori peste aceeași perioadă a anului trecut (grafic 1) și -3,6% din PIB (grafic 2). Maximul ultimului deceniu.

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

  • Veniturile publice au scăzut în luna mai cu 12%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 21% (grafic 3)

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

  • Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu 5%, iar cele privind asistența socială (pensii) cu 22% (grafic 4). Salariile publice și pensiile reprezintă 84% din veniturile publice (maximul din ultimul deceniu). 
  • Este de apreciat că, în acest context, investițiile publice au crescut cu 20%, ajungând la maximul ultimului deceniu, respectiv 7,4 mld RON și 0,7% din PIB

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

Privind către semestrul II, este clar că alocațiile copiilor și pensiile nu pot fi majorate (măsuri de subvenționare) și ar trebui stimulate prin alte mecanisme (reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II). Privind către viitor (2021-2025), este clar că sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%) prin digitalizare

Am anticipat aceste probleme economice fără precedent încă din primăvara acestui an. Tocmai de aceea, am scris cartea „Economia în vremea coronavirusului”, pentru a propune un ghid de bune practici pentru antreprenori și politici publice în vederea relansării și reconstrucției economiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "(reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II)"????
    - si ce fac parintii care sunt casnici sau au ramas/raman fara loc de munca, care-i avantajul???
    - pilonul II nu este cumva alimentat, cca 3.75% din CAS? Ba da, adica 3.75% din CAS in loc sa intre la buget, nu cumva umplu doar buzunarele bancherilor. Si despre ce sume vorbim?? Facem un mic calcul????
    -cca 6.5 mil salariati cu contract
    -salariu mediu brut lunar 5400 roni, aprox 1113,4 euro hai sa zicem 1100 (cel putin asa se lauda)
    -contributie pensii (25%)=275 euro/salariat/luna
    -6.5 mil salx275=1.787.500.000 euro/luna (sa fim indulgenti si sa zicem 1,75 mld/lunar
    -1.75mldx 12=21 mld euro/anual
    din astia cca 787 mil euro anual intra in buzunarul bancherilor.
    Nu vi se pare o pomana cam mare???
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult