Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Atenție la aceste cifre din execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani. Sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%)

Om pe scari - Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Atenție la aceste cifre cu privire la execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani și umanitatea, în ultimul secol. În a doua jumătate a anului o să vedem cifrele care surprind problemele economice fundamentale: creșterea insolvențelor companiilor și a disponibilizărilor.

 • Deficitul fiscal s-a adâncit la 38,8 mld RON, de 2,6 ori peste aceeași perioadă a anului trecut (grafic 1) și -3,6% din PIB (grafic 2). Maximul ultimului deceniu.

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Veniturile publice au scăzut în luna mai cu 12%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 21% (grafic 3)

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu 5%, iar cele privind asistența socială (pensii) cu 22% (grafic 4). Salariile publice și pensiile reprezintă 84% din veniturile publice (maximul din ultimul deceniu). 
 • Este de apreciat că, în acest context, investițiile publice au crescut cu 20%, ajungând la maximul ultimului deceniu, respectiv 7,4 mld RON și 0,7% din PIB

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

Privind către semestrul II, este clar că alocațiile copiilor și pensiile nu pot fi majorate (măsuri de subvenționare) și ar trebui stimulate prin alte mecanisme (reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II). Privind către viitor (2021-2025), este clar că sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%) prin digitalizare

Am anticipat aceste probleme economice fără precedent încă din primăvara acestui an. Tocmai de aceea, am scris cartea „Economia în vremea coronavirusului”, pentru a propune un ghid de bune practici pentru antreprenori și politici publice în vederea relansării și reconstrucției economiei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "(reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II)"????
  - si ce fac parintii care sunt casnici sau au ramas/raman fara loc de munca, care-i avantajul???
  - pilonul II nu este cumva alimentat, cca 3.75% din CAS? Ba da, adica 3.75% din CAS in loc sa intre la buget, nu cumva umplu doar buzunarele bancherilor. Si despre ce sume vorbim?? Facem un mic calcul????
  -cca 6.5 mil salariati cu contract
  -salariu mediu brut lunar 5400 roni, aprox 1113,4 euro hai sa zicem 1100 (cel putin asa se lauda)
  -contributie pensii (25%)=275 euro/salariat/luna
  -6.5 mil salx275=1.787.500.000 euro/luna (sa fim indulgenti si sa zicem 1,75 mld/lunar
  -1.75mldx 12=21 mld euro/anual
  din astia cca 787 mil euro anual intra in buzunarul bancherilor.
  Nu vi se pare o pomana cam mare???
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult