Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Atenție la aceste cifre din execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani. Sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%)

Om pe scari - Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Atenție la aceste cifre cu privire la execuția bugetară pentru primele 5 luni. Sunt expresia celei mai dure recesiuni prin care va trece România, în ultimii 30 de ani și umanitatea, în ultimul secol. În a doua jumătate a anului o să vedem cifrele care surprind problemele economice fundamentale: creșterea insolvențelor companiilor și a disponibilizărilor.

 • Deficitul fiscal s-a adâncit la 38,8 mld RON, de 2,6 ori peste aceeași perioadă a anului trecut (grafic 1) și -3,6% din PIB (grafic 2). Maximul ultimului deceniu.

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Veniturile publice au scăzut în luna mai cu 12%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 21% (grafic 3)

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

 • Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu 5%, iar cele privind asistența socială (pensii) cu 22% (grafic 4). Salariile publice și pensiile reprezintă 84% din veniturile publice (maximul din ultimul deceniu). 
 • Este de apreciat că, în acest context, investițiile publice au crescut cu 20%, ajungând la maximul ultimului deceniu, respectiv 7,4 mld RON și 0,7% din PIB

Sursa; Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor (iancuguda.ro)

Privind către semestrul II, este clar că alocațiile copiilor și pensiile nu pot fi majorate (măsuri de subvenționare) și ar trebui stimulate prin alte mecanisme (reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II). Privind către viitor (2021-2025), este clar că sectorul public trebuie restructurat masiv (cel puțin 25%) prin digitalizare

Am anticipat aceste probleme economice fără precedent încă din primăvara acestui an. Tocmai de aceea, am scris cartea „Economia în vremea coronavirusului”, pentru a propune un ghid de bune practici pentru antreprenori și politici publice în vederea relansării și reconstrucției economiei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "(reduceri la impozitul plătit de către părinți, în funcție de numărul de copii și stimulare Pilonul II)"????
  - si ce fac parintii care sunt casnici sau au ramas/raman fara loc de munca, care-i avantajul???
  - pilonul II nu este cumva alimentat, cca 3.75% din CAS? Ba da, adica 3.75% din CAS in loc sa intre la buget, nu cumva umplu doar buzunarele bancherilor. Si despre ce sume vorbim?? Facem un mic calcul????
  -cca 6.5 mil salariati cu contract
  -salariu mediu brut lunar 5400 roni, aprox 1113,4 euro hai sa zicem 1100 (cel putin asa se lauda)
  -contributie pensii (25%)=275 euro/salariat/luna
  -6.5 mil salx275=1.787.500.000 euro/luna (sa fim indulgenti si sa zicem 1,75 mld/lunar
  -1.75mldx 12=21 mld euro/anual
  din astia cca 787 mil euro anual intra in buzunarul bancherilor.
  Nu vi se pare o pomana cam mare???
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult