Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ați auzit de Don Corleone, Don Gambino, Don Giancana. Nu știu ce mănâncă Yakuza, dar în japoneză, Don înseamnă bol

Când spunem Don, ne zboară gândul la cei care zburau creierii: Don Corleone, Don Gambino, Don Giancana. Fanii Mozart se vor gândi la Don Giovanni, iar fanii FCSB, la alți doni: machi-doni, care și ei se visează mafioți. Nu știu ce mănâncă Yakuza, dar în japoneză, Don înseamnă bol și denumește acele feluri de mâncare servite pe un pat de orez. 

Gyu Don – Bol cu vită, Buta Don – Bol cu porc, Ten Don - Bol cu Tenpura și așa mai departe. Azi vom face Soboro Don. În limba japoneză, Soboro înseamnă zdreanță, zdrențe, sau când vine vorba de carne, tocătură. Înainte de rețetă, un mic test. Cui aparține citatul ”M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”? Dacă nu știți, n-ați pierdut nimic. Dimpotrivă.

Ingrediente

(pentru 4 porții )

  • [1] Carne tocată de pui/ porc/ vită (în funcție de preferință) – 400 de grame

  • Sos [1]:
  • Sos de soia – 2 linguri
  • Sake – 4 linguri
  • Apă – 4 linguri
  • Zahăr – 4 lingurițe rase
  • Ghimbir ras – 20 grame
  • (opțional) Miso – 2 lingurițe


  • [2] Ouă – 4
  • [2] Sare un vârf de cuțit
  • [2] Zahăr – o lingură
  • [3] Spanac – 2 legături
  • [3] Sos de soia, două lingurițe

Sau

  • [3] fasole verde 400-500 grame
  • [3] sare – un vârf de linguriță
  • Gari (Ghimbir murat pentru sushi), pentru impresia artistică


  • Orez, 4 porții, pentru fundație

Vom începe cu sfârșitul, cu [3], partea verde adică. Dacă e spanac, atunci să fie tânăr, pentru că nu-l fierbi decât două-trei minute, apoi îl scufunzi în apă cu gheață să i se păstreze culoarea și îl scurgi bine de apă. Înainte de a-l așeza în treimea lui pe orez, îl tai în bucăți de câțiva centimetri și îl stropești cu cele două lingurițe de sos de soia.

Dacă alegi fasole verde, atunci trebuie fiartă al dente într-o apă cu sare, scufundată și ea în apă cu gheață să nu-și piardă culoarea și scursă bine de apă. Nu încerca să-i dai prea mult gust, în Soboro don, partea verde, fie ea spanac sau fasole verde e partea din întreg care are misiunea de a fi mai discretă, de a nu avea gust intens sărat, sau dulce, sau iute, ci pur și simplu gust de spanac, sau de fasole verde.

Ne întoarcem la [1]. Punem într-o tigaie puțin ulei spre deloc (pentru cei care vor să mănânce ultrasănătos) la foc mediu împreună cu carnea de pui. În Japonia se folosesc trei bețișoare de mâncat pentru a amesteca, eu zic să nu te chinui, merge la fel de bine și cu o paletă de bambus cu dinți. Dacă ai pus ulei, călești tocătura până când își schimbă culoarea apoi torni sosul compus din: sos de soia, apă, zahăr, sake, ghimbir ras și dacă ai, miso. Se amestecă continuu timp de cinci minute, cât să mai scadă din zeamă, oprim focul, punem capacul și uităm de el cinci minute.

[2] Batem ouăle bine, cu sarea și zahărul. Încingem puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și turnăm amestecând continuu ca mai sus, cu o paletă cu dinți, până ce oul se face cam ca puriceii de mămăligă, adică pe romgleză: ceva mai mărunt ca la scrambled eggs.

Cam asta a fost, a mai rămas doar îmbinarea. Punem o porție de orez într-un bol, apoi deasupra, ca un cadran de ceas împărțit în trei: carnea de pui, suculentă și fragedă, oul puricei, spanacul sau fasolea verde, iar în centru, o grămăjoară de ghimbir murat.

*

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/ Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Destul de inedita combinatia...
    • Like 1


Îți recomandăm

Theodor Paleologu, diplomat și președinte al Fundației Paleologu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.

Citește mai mult

Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult

Radu Jude la Paris

Adevărul e că nu ieșim în lume cu prea multe. Cu excepția performanțelor câtorva sportivi, începând cu David Popovici, a câtorva companii private care au trecut granița și aspiră la statutul de unicorni și a filmelor din „noul val”, România nu iese prea mult în evidență. De aceea, orice „ieșire în lume” face foarte mult bine imaginii unei țări în deficit uriaș de imagine internațională.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Marina Axentii

La doar 27 de ani, Axentii Marina (foto) se află pe un parcurs academic remarcabil. Originară din România, ea este doctorandă în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în prezent își desfășoară activitatea de cercetare peste ocean.

Citește mai mult