Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ați auzit de Don Corleone, Don Gambino, Don Giancana. Nu știu ce mănâncă Yakuza, dar în japoneză, Don înseamnă bol

Când spunem Don, ne zboară gândul la cei care zburau creierii: Don Corleone, Don Gambino, Don Giancana. Fanii Mozart se vor gândi la Don Giovanni, iar fanii FCSB, la alți doni: machi-doni, care și ei se visează mafioți. Nu știu ce mănâncă Yakuza, dar în japoneză, Don înseamnă bol și denumește acele feluri de mâncare servite pe un pat de orez. 

Gyu Don – Bol cu vită, Buta Don – Bol cu porc, Ten Don - Bol cu Tenpura și așa mai departe. Azi vom face Soboro Don. În limba japoneză, Soboro înseamnă zdreanță, zdrențe, sau când vine vorba de carne, tocătură. Înainte de rețetă, un mic test. Cui aparține citatul ”M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”? Dacă nu știți, n-ați pierdut nimic. Dimpotrivă.

Ingrediente

(pentru 4 porții )

  • [1] Carne tocată de pui/ porc/ vită (în funcție de preferință) – 400 de grame

  • Sos [1]:
  • Sos de soia – 2 linguri
  • Sake – 4 linguri
  • Apă – 4 linguri
  • Zahăr – 4 lingurițe rase
  • Ghimbir ras – 20 grame
  • (opțional) Miso – 2 lingurițe


  • [2] Ouă – 4
  • [2] Sare un vârf de cuțit
  • [2] Zahăr – o lingură
  • [3] Spanac – 2 legături
  • [3] Sos de soia, două lingurițe

Sau

  • [3] fasole verde 400-500 grame
  • [3] sare – un vârf de linguriță
  • Gari (Ghimbir murat pentru sushi), pentru impresia artistică


  • Orez, 4 porții, pentru fundație

Vom începe cu sfârșitul, cu [3], partea verde adică. Dacă e spanac, atunci să fie tânăr, pentru că nu-l fierbi decât două-trei minute, apoi îl scufunzi în apă cu gheață să i se păstreze culoarea și îl scurgi bine de apă. Înainte de a-l așeza în treimea lui pe orez, îl tai în bucăți de câțiva centimetri și îl stropești cu cele două lingurițe de sos de soia.

Dacă alegi fasole verde, atunci trebuie fiartă al dente într-o apă cu sare, scufundată și ea în apă cu gheață să nu-și piardă culoarea și scursă bine de apă. Nu încerca să-i dai prea mult gust, în Soboro don, partea verde, fie ea spanac sau fasole verde e partea din întreg care are misiunea de a fi mai discretă, de a nu avea gust intens sărat, sau dulce, sau iute, ci pur și simplu gust de spanac, sau de fasole verde.

Ne întoarcem la [1]. Punem într-o tigaie puțin ulei spre deloc (pentru cei care vor să mănânce ultrasănătos) la foc mediu împreună cu carnea de pui. În Japonia se folosesc trei bețișoare de mâncat pentru a amesteca, eu zic să nu te chinui, merge la fel de bine și cu o paletă de bambus cu dinți. Dacă ai pus ulei, călești tocătura până când își schimbă culoarea apoi torni sosul compus din: sos de soia, apă, zahăr, sake, ghimbir ras și dacă ai, miso. Se amestecă continuu timp de cinci minute, cât să mai scadă din zeamă, oprim focul, punem capacul și uităm de el cinci minute.

[2] Batem ouăle bine, cu sarea și zahărul. Încingem puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și turnăm amestecând continuu ca mai sus, cu o paletă cu dinți, până ce oul se face cam ca puriceii de mămăligă, adică pe romgleză: ceva mai mărunt ca la scrambled eggs.

Cam asta a fost, a mai rămas doar îmbinarea. Punem o porție de orez într-un bol, apoi deasupra, ca un cadran de ceas împărțit în trei: carnea de pui, suculentă și fragedă, oul puricei, spanacul sau fasolea verde, iar în centru, o grămăjoară de ghimbir murat.

*

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/ Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raul check icon
    Destul de inedita combinatia...
    • Like 1


Îți recomandăm

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult

Dieta fertilității.

În ultimii ani, interesul pentru alimentația care sprijină fertilitatea a crescut semnificativ. Cu toate acestea, ideea unei „diete minune” care să garanteze sarcina este un mit. Specialiștii în medicină reproductivă subliniază că succesul depinde de un cumul de factori: echilibrul hormonal, sănătatea generală și alegerile alimentare corecte, completate de tratamentele moderne. foto: Profimedia

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon tăxi - Profimedia

Poate că nu suntem suficient de nemulțumiți ca să vedem cu adevărat ce avem. Poate că, dincolo de nemulțumirile cotidiene și de criticile fără sfârșit, România pulsează cu o vitalitate discretă, cu umor și cu frumusețea unor lucruri care nu se văd imediat, dar care țin locul stabil al unei vieți adevărate. foto: Profimedia

Citește mai mult

Foto CTP

Scriu acest text în primul rând pentru credincioșii ortodocși din România. Pentru cei care cred sincer în cuvântul lui Dumnezeu. Eu sunt un om al științei – ceea ce nu înseamnă automat că sunt și ateu. Cred și eu, dar în altceva: în rațiune, în observație, în experiment, în logică, în dovezi, în demonstrație. Pe baza acestora am analizat la început zicerile lui Dumnezeilă Georgescu. Erau atât de aberante, încât devenea ridicol să raționezi asupra lor. Am renunțat.

Citește mai mult

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Zice cel mai detestat om politic român din aceste zile, că venirea în guvern a doamnei Oana Gheorghiu „nu e un lucru care să ne facă bine” și are maximă dreptate. Nu are cum să facă bine un asemenea om, PSD-ului. E un antidot la zboruri Nordis, la jafuri din banul public, la afaceri necurate și e clar că îi ia cu frisoane, cu grețuri. Țipă Olguța, țipă Manda, țipă Grindeanu că Oana Gheorghiu nu le face bine. E ca și cum ar fi venit o molimă peste ei.

Citește mai mult