Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Avem nevoie de încă jumătate de planetă ca să menținem consumul actual

De câțiva ani buni mă ocup de probleme de mediu. Puține lucruri s-au schimbat, atât la nivelul discursului public, cât și la nivelul problemelor percepute. 

Guverne au venit și au plecat, idei și propuneri s-au lansat, dar dacă am compara situația percepției publice pe domeniile majore legate de mediu, putem vedea că doar nișa s-a mărit, problemele în discuțiile publice au rămas oarecum la fel.

Spunem că pădurile se taie, biodiversitatea se degradează pas cu pas, diverse specii dispar, râurile sunt distruse unul câte unul și nu știm deloc să gestionăm deșeurile. Și, pe lângă asta, ca motiv recurent, apare undeva în conștiința publică și problema schimbărilor climatice.

Desigur, în ultimii ani s-au întâmplat multe. Legislația s-a tot schimbat și modernizat, implicarea oamenilor și implicit presiunea autorităților au crescut, au apărut diverse campanii și câteva soluții - unele cu potențial mare, ca Radarul Pădurilor, au fost implementate.

Schimbarea de paradigmă însă se lasă așteptată, iar viziunea care să reușească să adreseze aceste provocări, din ce în ce mai apăsătoare, nu apare.

Unul dintre motivele probabilele pentru care nu reușim să găsim aceste soluții reale este căutarea unor soluții punctuale, izolate, fără să încercăm să contextualizăm aceste probleme.

Aș exemplifica cu problema pădurilor. Una dintre părțile relevante, a celor cei interesați doar de aspectul economic, are în fața ochilor metri cubi și cifre. Cealaltă parte, tabăra ecologiștilor, vede doar natura. Amândouă părțile se adresează ministrului de resort sau autorităților competente, iar restul sectoarelor văd problema ca una îndepărtată, fără legătură cu domeniul lor.

Însă pentru a găsi soluții reale, ambele părți trebuie să aibă flexibilitatea de a vedea întregul sistem forestier dincolo de arbori, cu natură și biodiversitate, cu specii multe și diverse, cu comunități locale dependente de păduri, cu economie, cu ape curgătoare, cu investiții și investitori, cu aer curat și cu toate elementele acestui sistem complex.

Foto: pixabay.com

Viziunea multor conservaționisti de acum 50 de ani era să protejeze natura de oameni. Să construiască garduri înalte în jur, să se asigure că activitățile noastre nu numai că nu distrug, dar nici nu ajung în ariile protejate, în acest fel asigurând un viitor acestor zone. Însă oricum ne-am uita la această problemă, omul face parte din natură, este parte a evoluției și orice soluție de acest gen funcționează doar artificial și temporar. În momentele când societatea rămâne fără resurse sau fie și doar când își schimbă viziunea, aceste garduri dispar, iar natura rămâne expusă. 

Apoi a venit valul care să protejeze natura pentru oameni. Diverși experți apăreau în zone cu biodiversitate bogată și începeau să facă planuri și strategii, cu mai mică sau mai mare implicare a comunităților locale și a tuturor factorilor interesați din zonă. Și această abordare s-a dovedit a fi limitată, pentru că aceste soluții veneau de cele mai multe ori de la oameni cu experiență în domeniu, însă cunoștințe locale limitate. Totodată comunitățile locale percepeau că rolul lor în elaborarea acestor planuri e doar simbolic. 

Ca să vedem eșuarea din ce în ce mai frecventă a acestor abordări e suficient să ne uităm la multe țări cu natura bogata, care încep să respingă acele scenarii propuse de experți, de comunități internaționale sau organizații cu o vastă experiență de conservare care nu construiesc aceste strategii plecând de la comunitățile locale, implicându-le direct în proces. Abordarea însă care ar putea avea succes este conservarea naturii împreună cu oamenii, ca parte a unei viziuni integrate pe termen lung. 

Pornește de la ideea de valori naturale existente, însă nu se oprește aici, ci calculează dincolo de valorile directe și ce servicii oferă natura pentru societate. Un exemplu ar putea fi un calcul privind importanța apei sau a aerului curat pentru comunitate, traducerea acestor calcule și pentru economiști și integrarea acestor calcule în strategia de sănătate publică, în strategia bugetară etc. Sau calcularea rolului de protecție a pădurilor împotriva inundațiilor și transpunerea acestor calcule în politici sociale, de dezvoltare rurală sau economică.

O strategie de mediu nu poate să aibă succes dacă se limitează la mediu și nu poate fi făcută de un ministru al mediului. Însă poate fi creată ca parte a unui plan de dezvoltare integrată a întregii societăți, în care fiecare element în parte e dezbătut nu numai cu publicul, ci și cu toate domeniile conexe. În acest fel dezvoltarea infrastructurii sau a investițiilor nu s-ar mai face cu orice preț, oriunde și de cele mai multe ori împotriva naturii și în final cu compromiterea viitorului, ci cu un calcul real, pe termen lung al sustenabilității.

În prezent, conform calculelor din Raportul Planeta Vie, în România consumăm atât de multe resurse într-un an, cât planeta ar putea genera într-un an și jumătate. Adică am avea nevoie de încă jumătate de planetă ca să menținem consumul nostru actual. Faceți voi calculul dacă aceastăa situatie poate fi perpetuata pe termen lung.

foto pixabay.com

Dacă însă am pleca de la ideea că natura, principalul generator de resurse, nu ar trebui să fie discutată separat, ci ca parte a unei viziuni, strategii integrate, sistemul ar putea să se schimbe.

Am putea avea o strategie care se concentrează în primul rând pe bunăstarea comunităților locale care sunt dependente de aceste resurse naturale ca punct de pornire, pornind de la premisele de conservare a naturii, ca să ne asigurăm că nu exploatăm mai mult decât este sustenabil. Următorul pas ar fi evaluarea resurselor rămase, care pot fi folosite în mod sustenabil și sprijinirea unor investiții care se bazează pe crearea unor valori adăugate pentru comunități si societate, iar o parte din încasări vor trebui să fie reinvestite pentru recuperarea unor zone degradate, râuri afectate sau pentru programe pentru conservarea unor specii prioritare.

Mediul este tot ce ne înconjoară, orașul, traficul, familia noastră, sănătatea și economia. Cu cât mai devreme realizăm acest lucru, cu atât mai repede putem să creăm schimbările pozitive de care societatea are nevoie.

Pare complicat? Nu este. Dar, presupune ca nu numai un singur membru dintr-un cabinet ministerial, ci toți să aibă noțiuni elementare de mediu. Însă acest lucru, odată cu degradarea ecosistemelor și cu reducerea resurselor, va deveni oricum necesar, iar o proactivitate nu poate decât să reducă din consecințele negative ale exploatărilor total scăpate de sub control de până acum.

Mediul nu este ceva ce găsim atunci când ieșim în weekenduri din orașele în care trăim. Mediul este tot ce ne înconjoară, orașul, traficul, familia noastră, sănătatea și economia. Cu cât mai devreme realizăm acest lucru, cu atât mai repede putem să creăm schimbările pozitive de care societatea are nevoie. Iar odată ce vom realiza noi acest lucru, guvernele care vin și pleacă , nu vor avea încotro, trebuie să aibă idei. Nu doar în cutiile și domeniile lor, ci idei integrate, pentru toată societatea, pentru toată lumea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca se folosesc pamanturile pt agricultura si nu pentru pascut atunci totul e ok
  • Like 0
  • @ Bodnar Arthur
   Depinde foarte mult si de cel fel de agricultura se practica. Din cauza agriculturii intensive, industriale in acest moment in UE o buna parte a terenurilor agricole este in stare de degradare avansata.
   • Like 0
 • Calitatea proastă a educației stă la baza tuturor problemelor din societatea noastră, deoarece oameni fără educație pot fi controlați usor, pot fi determinați usor să-i voteze pe cei care îi controlează. Este un cerc vicios din care numai "deștepții" ies câștigători. Multora le e furat viitorul încă din școala primară, iar acești oameni o să ajungă să trăiască în sărăcie. Acestor oameni le pasă prea puțin de mediu, pentru că au probleme mult mai mari în viața de zi cu zi. Cănd o să avem oameni educați cu un trai decent, doar atunci marea masă de populație va avea un cuvânt de spus la teme ca protecția mediului.
  • Like 0
  • @ Tibor Tamas
   Tibor, tu zici bine ce zici. Problema educatie este nu numai la noi, ci si in alte tari. Sistemul educational actual dateaza pe de vremea industrializarii. Sa invatam oamenii sa faca ce el spunem. Sa creeze muncitori pentru explozia de fabrici si uzine. Nu s-a schimbat nimic major in educatie, insa epoca industrializarii a apus. Sistemul educational actual creeaza in continuare "muncitori". Si dupa cum se vede, evident ca nu mai da rezultate. Copiii de azi nu mai vor sa fie simpli muncitori intr-o uzina. Vor sa fie cat mai liberi, independenti, sa faca ceea ce le place, nu ceea ce li se impune. Asa cum fac copiii din Suedia de exemplu. La noi, aleg sa fuga de la ore pentru ca sunt obligati sa stea la ore cu care ei nu rezoneaza. Sa fim seriosi, noi ca adulti, am fi acum in stare sa asistam zilnic la niste prelegeri care nu ne intereseaza? Copiii nostri de ce trebuie sa fie obligati la asta?
   E un subiect delicat si din pacate nu se vrea schimbarea de sus, pentru ca schimbarea sistemului educational duce automat la mazilirea clasei politice actuale, tinerii stiu ca acesti sacali care ne conduc nu sunt decat niste... sacali. Si daca-i scapa din mana (o sa-i scape oricum mai devreme sau mai tarziu), pierd ei ciolanul.
   • Like 0
  • @ Tibor Tamas
   Educatia este o componenta foarte importanta, cu mentiunea ca nu ne referim doar la educatia formala, ci la o educatie accesibila tuturor oamenilor interesati, bazat pe transparenta si pe accesibilitate.
   • Like 0
 • mi se pare atat de departe momentul respectiv incat mi-e si teama sa ma uit dupa el...
  totul tine de educatie. fara o educatie adecvata aceasta problema nici macar nu va exista in mintea oamenilor.
  • Like 0
  • @ Dragos Tintorescu
   Nu cred ca putem sa amanam aceste schimbari si sa ne asteptam la solutii de la "generatiile viitoare" cum s-a intamplat pana acum. E mai usor sa fim proactivi, decat sa fim fortati de imprejurari sa ne schimbam...
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult