Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avertismentul a doi înalți oficiali SUA, după ce rușii au anunțat că se retrag parțial: „Plecarea rușilor” ar putea fi acoperită de focuri de artilerie și bombardamente

tank rusesc

Tanc rusesc, în Donețk /Foto: Getty Images

Incontestabil, știrea zilei a fost că la finalul negocierilor de la Istanbul, Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile militare în direcția Kiev și Chernihiv. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin. Acesta a spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.

Totuși, să nu fim furați de acest miraj. Chiar dacă doi înalți oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia începe să își retragă o parte din forțe dinspre Kiev, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele învecinate din jurul capitalei ucrainene, după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” din Kiev și Cernihiv, războiul nu s-a terminat, iar până acum nu există o parafare oficială a acestei mișcări, ci doar declarații. 

Cei doi oficiali americani au apreciat că mișcarea este una pe termen lung, care nu poate fi interpretată ca o retragere pentru o regrupare relativ rapidă.

- Dar să fim atenți la detalii: unul din oficialii americani a mai afirmat, totuși, că „plecarea rușilor” ar putea fi acoperită de focuri de artilerie și bombardamente. Celălalt a atras atenția că trupele rusești „s-ar putea întoarce oricând dacă condițiile de luptă o vor permite”.

- În evaluarea de sâmbătă a situației de pe câmpul de luptă, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) atenționa asupra unor amănunte ce țin de diversiunea militară pe câmpul de luptă. Făcând referire la declarația Ministerului rus al Apărării privind atingerea obiectivelor primei faze și concentrarea de acum înainte pe operațiuni în Donbas, ISW aprecia că această retorică este falsă și vizează comunicarea politică internă a Rusiei. „Campania inițială a Kremlinului a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene majore pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina. Noua poziție a Moscovei ar putea indica faptul că Rusia și-a redus obiectivele și ar fi acum mulțumită să controleze întreaga regiune Donețk și Lugansk, dar această interpretare este probabil inexactă. Forțele ruse de pe celelalte fronturi din Ucraina nu s-au oprit complet din încercarea de a avansa și de a ocupa mai mult teritoriu. Totodată, atacă și distrug orașe ucrainene, desfășoară operațiuni și comit crime de război care nu sunt în concordanță cu obiectivele fixate inițial de regimul de la Kremlin”, susțineau analiștii ISW.

- Experții militari ai ISW mai spuneau acum două zile că Rusia continuă eforturile de a reconstrui puterea de luptă și de a o angaja în încercuirea și/sau atacarea Kievului, cucerirea Mariupol și a altor ținte, în ciuda eșecurilor repetate și a contraatacurilor ucrainene continue. Statul Major ucrainean raporta la rândul său că armata rusă construiește „unități consolidate”, probabil formate din indivizi sau mici unități extrase dintr-un număr de batalioane, brigăzi și regimente diferite, pentru a înlocui pierderile de luptă și a le desfășura pe malul de vest al Niprului sau lângă zona de excludere a centralei de la Cernobîl și în alte locații. 

- Absența unor operațiuni ofensive rusești semnificative în cea mai mare parte a Ucrainei reflectă probabil incapacitatea armatei ruse de a genera suficientă putere de luptă pentru a ataca obiectivele, mai degrabă decât o decizie de la Moscova de a schimba obiectivele de război ale Rusiei sau de a se concentra asupra estului Ucrainei”, era una din concluziile experților americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

- O alta face referire la faptul că retorica Moscovei este probabil o încercare de a ascunde eșecurile armatei ruse pentru publicul intern și de a concentra atenția asupra singurei părți a teatrului de război în care trupele ruse fac progrese în acest moment. „Occidentul nu ar trebui să citească în mod exagerat acest mesaj, încorporat oricum într-o propagandă care conține foarte puține elemente de adevăr”, mai notează ISW.

- De altfel, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că nu vede semne că discuțiile dintre Ucraina și Rusia „avansează într-un mod eficient”, deoarece Statele Unite nu au văzut „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei.

În plus, negociatorul-șef al delegației ruse, într-un interviu pentru presa de la Moscova, a declarat că reducerea acțiunilor militare în direcția Kiev și Cernihiv nu înseamnă încetarea focului. „Dar asta ne dorim, să ajungem treptat la o dez-escaladare a conflictului cel puțin pe aceste fronturi”, a arătat Vladimir Medinski. Acesta a mai spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In cazul rusiei nu sunt de luat in considerare declaratiile reprezentantilor ei. Mare atentie ! Sunt renumiti pentru perfidie si minciuna.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult