Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bancnotele românești reimaginate. Cum ar arăta cu un personaj feminin marcant desenat pe ele?

Eram la birou, discutam cu colega mea Adela și la un moment dat, amintindu-mi de o petiție pe care am văzut-o pe internet, o întreb „Tie ce femeie ți-ar plăcea să vezi pe o bancnotă?”, nevenindu-mi alte nume în gând decât reginele Maria și Elisabeta.

Fără să stea pe gânduri, a răspuns rapid cu Regina Maria. Apoi, urmat de un „nuu, stai, stai, Ana Aslan. Ba nu, Ecaterina Teodoroiu”.

Câți dintre noi, cei mai tineri, știu precis ce a făcut această femeie remarcabilă? Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai importante eroine ale României.

Deși nu avea nici un fel de pregătire militară, a ajuns sublocotenent în Armata Română în timpul Primului Război Mondial, cu vreo 20 de ani înainte ca femeile din țara noastră să primească drept de vot.

Singurul ei atu îl reprezenta curajul, curaj care a ajuns să inspire și bărbații de pe front. Ecaterina a căzut la datorie.

Apoi m-am gândit: oare câte astfel de exemple mai sunt? Câte alte femei remarcabile din istoria noastră sunt invizibile astăzi, într-o perioadă în care avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple pozitive?

Astfel a început călătoria de descoperire a femeilor care și-au lăsat amprenta asupra României într-un mod pozitiv și care poate ar merita să apară pe o bancnotă.

Cu ajutorul prietenilor de pe Facebook am găsit rapid alte 19 nume de femei care ar merita să le fie recunoscut mult mai mult meritul pentru impactul pe care l-au avut asupra dezvoltării (sau chiar existenței) României și a imaginii țării noastre la nivel internațional.

Unele parcă pur și simplu au fost înghițite de istorie, altele au fost scoase metodic din imaginea publică de către Partidul Comunist.

Pentru a susține petiția publică de introducere a primei bancnote cu o femeie pe ea, și pentru a vedea cum ar arăta mai palpabil o astfel de bancnotă, ne-am gândit oare cum ar fi dacă pe bancnotele actuale, dacă în locul lui Eminescu sau Iorga ar fi un personaj feminin marcant din istoria noastră?

(Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 200 de lei)

Uite așa a luat naștere proiectul „Bancnotele Românești Reimaginate” prin care am regândit bancnotele actuale și am încercat să vedem cum ar arăta cu o femeie pe ele.

Dar, cel mai important, am încercat să facem cunoscute modele pozitive din istoria țării noastre, modele care pot servi și astăzi drept inspirație.

După două luni de muncă, te invit să vezi toate bancnotele aici și să afli poveștile câtorva dintre femeile care ne-au pus pe harta lumii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • de ce vreti sa devalorizati imaginile femeilor? ce valoare pot avea, daca apar pe lei de plastic, devalorizati si pe duca?
  • Like 0
 • Da-i incolo pe Eminescu si pe Iorga, ca sunt perimati. Nu se incadreaza trend-ului...
  • Like 1
  • @ Barbu Daniel
   Alien check icon
   Din exemplele tale pe aproximativ 50% au fost asasinați...
   • Like 0
 • nicu check icon
  De ca sa nu punem pe bancnote modele de legenda ale playboy-ului romanesc in ipostaze hot, incitante? O sarbatoare a eternului feminin in toata splendoarea lui! Ar da valoare banului, ar involbura sangele economiei.
  • Like 1
 • Alien check icon
  România a dat în ultima perioada mai multe femei valabile și performante decât bărbați.
  • Like 0
  • @ Alien
   Ana Pauker, Elena Ceauşescu, Suzana Gîdea, Elena Udrea, Roberta Anastase, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan... n-avem destule bancnote pentru atâtea femei valabile şi performante! :))

   Eh, nu m-am putut abţine. Oamenii sunt deştepţi sau poşti, indiferent de sex.
   • Like 3
  • @ Alien
   Care sunt alea?
   • Like 0
  • @ Nicio Laie
   Alien check icon
   Simona Halep, Nadia Comăneci, Herta Muller... Eram la un pas s-o pun și pe regina Maria dar m-am oprit la timp ca asta nu era chiar româncă.
   Bărbații care merita puși pe o bancnotă care ar fi? Ma refer la unii cât de cât recenți, nu la Traian și Decebal... Gigi Becali? Liviu Dragnea? Ion Iliescu? Lorin Fortuna?
   • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Alien check icon
   Le-ai uitat pe Olivia Steer si pe Urania!
   • Like 2
  • @ Alien
   ...şi pe Monica Tatoiu, care le ştie pe toate! :))
   Plus Liliana Mincă, Maria Grapini... am spus că n-avem destule bancnote...
   • Like 1
  • @ Alien
   Oricum lista e destul de scurtă.
   Iar România nu are niciun merit în performanțele Simonei.
   Celelalte nu prea sunt din "ultima perioada", altfel numărul bărbaților ar fi mult mai mare.
   Dar nu sexul e important.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon