Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bancnotele românești reimaginate. Cum ar arăta cu un personaj feminin marcant desenat pe ele?

Eram la birou, discutam cu colega mea Adela și la un moment dat, amintindu-mi de o petiție pe care am văzut-o pe internet, o întreb „Tie ce femeie ți-ar plăcea să vezi pe o bancnotă?”, nevenindu-mi alte nume în gând decât reginele Maria și Elisabeta.

Fără să stea pe gânduri, a răspuns rapid cu Regina Maria. Apoi, urmat de un „nuu, stai, stai, Ana Aslan. Ba nu, Ecaterina Teodoroiu”.

Câți dintre noi, cei mai tineri, știu precis ce a făcut această femeie remarcabilă? Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai importante eroine ale României.

Deși nu avea nici un fel de pregătire militară, a ajuns sublocotenent în Armata Română în timpul Primului Război Mondial, cu vreo 20 de ani înainte ca femeile din țara noastră să primească drept de vot.

Singurul ei atu îl reprezenta curajul, curaj care a ajuns să inspire și bărbații de pe front. Ecaterina a căzut la datorie.

Apoi m-am gândit: oare câte astfel de exemple mai sunt? Câte alte femei remarcabile din istoria noastră sunt invizibile astăzi, într-o perioadă în care avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple pozitive?

Astfel a început călătoria de descoperire a femeilor care și-au lăsat amprenta asupra României într-un mod pozitiv și care poate ar merita să apară pe o bancnotă.

Cu ajutorul prietenilor de pe Facebook am găsit rapid alte 19 nume de femei care ar merita să le fie recunoscut mult mai mult meritul pentru impactul pe care l-au avut asupra dezvoltării (sau chiar existenței) României și a imaginii țării noastre la nivel internațional.

Unele parcă pur și simplu au fost înghițite de istorie, altele au fost scoase metodic din imaginea publică de către Partidul Comunist.

Pentru a susține petiția publică de introducere a primei bancnote cu o femeie pe ea, și pentru a vedea cum ar arăta mai palpabil o astfel de bancnotă, ne-am gândit oare cum ar fi dacă pe bancnotele actuale, dacă în locul lui Eminescu sau Iorga ar fi un personaj feminin marcant din istoria noastră?

(Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 200 de lei)

Uite așa a luat naștere proiectul „Bancnotele Românești Reimaginate” prin care am regândit bancnotele actuale și am încercat să vedem cum ar arăta cu o femeie pe ele.

Dar, cel mai important, am încercat să facem cunoscute modele pozitive din istoria țării noastre, modele care pot servi și astăzi drept inspirație.

După două luni de muncă, te invit să vezi toate bancnotele aici și să afli poveștile câtorva dintre femeile care ne-au pus pe harta lumii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • de ce vreti sa devalorizati imaginile femeilor? ce valoare pot avea, daca apar pe lei de plastic, devalorizati si pe duca?
  • Like 0
 • Da-i incolo pe Eminescu si pe Iorga, ca sunt perimati. Nu se incadreaza trend-ului...
  • Like 1
  • @ Barbu Daniel
   Alien check icon
   Din exemplele tale pe aproximativ 50% au fost asasinați...
   • Like 0
 • nicu check icon
  De ca sa nu punem pe bancnote modele de legenda ale playboy-ului romanesc in ipostaze hot, incitante? O sarbatoare a eternului feminin in toata splendoarea lui! Ar da valoare banului, ar involbura sangele economiei.
  • Like 1
 • Alien check icon
  România a dat în ultima perioada mai multe femei valabile și performante decât bărbați.
  • Like 0
  • @ Alien
   Ana Pauker, Elena Ceauşescu, Suzana Gîdea, Elena Udrea, Roberta Anastase, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan... n-avem destule bancnote pentru atâtea femei valabile şi performante! :))

   Eh, nu m-am putut abţine. Oamenii sunt deştepţi sau poşti, indiferent de sex.
   • Like 3
  • @ Alien
   Care sunt alea?
   • Like 0
  • @ Nicio Laie
   Alien check icon
   Simona Halep, Nadia Comăneci, Herta Muller... Eram la un pas s-o pun și pe regina Maria dar m-am oprit la timp ca asta nu era chiar româncă.
   Bărbații care merita puși pe o bancnotă care ar fi? Ma refer la unii cât de cât recenți, nu la Traian și Decebal... Gigi Becali? Liviu Dragnea? Ion Iliescu? Lorin Fortuna?
   • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Alien check icon
   Le-ai uitat pe Olivia Steer si pe Urania!
   • Like 2
  • @ Alien
   ...şi pe Monica Tatoiu, care le ştie pe toate! :))
   Plus Liliana Mincă, Maria Grapini... am spus că n-avem destule bancnote...
   • Like 1
  • @ Alien
   Oricum lista e destul de scurtă.
   Iar România nu are niciun merit în performanțele Simonei.
   Celelalte nu prea sunt din "ultima perioada", altfel numărul bărbaților ar fi mult mai mare.
   Dar nu sexul e important.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult
sound-bars icon